» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
440 / 441
»»

BmoQuh ::

Na ključ, kar rabi 92+% prebivalstva pa menda ne? 5-8% DIY ste verjetno zanemarljivi.

Pa saj ne gre samo za baterijo v najožjem smislu, verjetno še inverter in še marsikaj?

joez7 ::

iloveboobz je izjavil:

če imaš 3 fazni inverter, ima potem tudi 3f generatorski vhod (če ga sploh ma) tko da ta varjanta ti ne pride v poštev. Je treba met 1f inverter ali takšnega, k sprejeme tudi 1f generatorje.

Večina hibridov, na gen. portu (ali micro inverter poetu) preživijo poleg 3f vira, tudi 1f vir. Paziti moraš samo na to, da je 1f vir 1/3 nazivne moči.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

iloveboobz ::

joez7 je izjavil:

iloveboobz je izjavil:

če imaš 3 fazni inverter, ima potem tudi 3f generatorski vhod (če ga sploh ma) tko da ta varjanta ti ne pride v poštev. Je treba met 1f inverter ali takšnega, k sprejeme tudi 1f generatorje.

Večina hibridov, na gen. portu (ali micro inverter poetu) preživijo poleg 3f vira, tudi 1f vir. Paziti moraš samo na to, da je 1f vir 1/3 nazivne moči.

NO če je tako, pol super.
smoki

deco16 ::

BmoQuh je izjavil:

Na ključ, kar rabi 92+% prebivalstva pa menda ne? 5-8% DIY ste verjetno zanemarljivi.

Pa saj ne gre samo za baterijo v najožjem smislu, verjetno še inverter in še marsikaj?

https://www.nkon.nl/en/growatt-hope-16l...

Nismo več tolk daleč.

Če bi sedaj kupoval ziher se nebi šel več DIY(sestavljanje celic) ampak bi kar box kupil.

alekskac ::

Pri cirka 100 eur za kWh pa res ne boš več sam sestavljal. Sam da je kompatibilno z obstoječim inverterjem? Ali je to samo z growati?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: alekskac ()

WaterBoy ::

To je tudi ideja za one ko imate denar :)

https://www.sigenergy.com/en/products/d...

Podpira v2X

deco16 je izjavil:

BmoQuh je izjavil:

https://www.nkon.nl/en/growatt-hope-16l...

Nismo več tolk daleč.

Če bi sedaj kupoval ziher se nebi šel več DIY(sestavljanje celic) ampak bi kar box kupil.

Alright, to so samo baterije, inverter je nujen in stane toliko kot baterija? Soglasje je nujno? Varovalke, odklopniki? Same baterije so videti poceni, ampak že vse komponente skupaj ne izgledajo prav dosti ceneje od plačane rešitve na ključ in z garancijo velikega dobavitelja, seveda pomaga tudi subvencija in vsi elektro-štemplji. Samo 1,5kEUR je potem razlike na soglašen ključ 18kWh glede na ta sistem. Tole bi mogoče bilo uporabno kot satelitska baterija, ko je glavna že polna, je to povezljivo? Ljubitelj jošk je sicer napisal za 32kWh baterijo malo več ampak potrjujem, da razlike res ni zelo veliko, ko da vaš čisto vse na vago - kot navaden uporabnik pač, ne kot štromar. Potem bi se (teoretično) šel 27kWh uradno in 32kWh satelitsko, 60 kWh juica nekaj že je (razen pozimi) :D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BmoQuh ()

deco16 ::

Ponavadi je problem ko že vse lepo ti ponudijo baterijo, država pa časti ogromne subvencije čist brezveze. Na koncu pa z baterijo upravlja nekdo drug ker ti zapakirajo v fejk net-metering.

In ja dodat je treba še inverter, iz konteksta sem zastopil "če rabiš več baterij" torej da sistem že imaš in bi povečal namesto twingota trajbal z cikli ki za to ni namenjen.

Vsekakor baterije se še cenijo ampak samo kot komplet, celice so se že ustavile cenit, paneli gredo celo gor.

J.McLane ::

Pri teh zadevah se ponavadi zatakne pri protokolih in povezljivosti. Na hitro sem za Twinga dobil da potrebuješ Mobilize PowerBox Verso (2k+ EUR) in namensko pogodbo od dobavitelja EE. To je edini način da ti deluje dvosmerno.

Lahko sicer uporabiš V2L adapter, ampak to pomeni da lahko energijo črpaš samo ven iz avta, ne pa tudi notri.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Zgodovina sprememb…

• spremenil: J.McLane ()

deco16 je izjavil:

Ponavadi je problem ko že vse lepo ti ponudijo baterijo, država pa časti ogromne subvencije čist brezveze. Na koncu pa z baterijo upravlja nekdo drug ker ti zapakirajo v fejk net-metering.

V ponudbi ni predvideno, da je baterija na razpolago zunanjim operaterjem, gre samo za nadgradnjo domače SE, je že tastar celoleten net-metering aktiven. Tudi v ponudbi pomeni večja kapaciteta upadajočo ceno na kWh. Ali mi verjamete ali ne, ne vem, ne bom pa objavljal dokumenta, FFS :D

Za baterijo je hec, ker so še aktualen PV napovedali, da bo vedno več problemov z nestabilnostjo omrežja, ne sice rtoliko zaradi vremena ampak zaradi nevzdrževanja navkljub plačevanju. Dejanske računice ni, bolj gre za eksperiment. In če bi kdo kdaj slučajno postavil še otočno SE - ni zelo verjetno, ni pa niti nemogoče, situacija je spremenljiva iz danes na jutri, v dobri in slabi smeri :D

Zgodovina sprememb…

Fantje, ne pozabiti :D

Evropska komisija: Perite ponoči, da bo dovolj elektrike za UI

EU želi, da gospodinjstva zmanjšajo porabo elektrike v času največje obremenitve, saj povpraševanje industrije in umetne inteligence strmo narašča. Evropska komisija je po poročanju Politica napovedala, da bo do konca leta pripravila novo zakonodajo za učinkovitejšo rabo elektrike, da poraba ne bi preobremenila evropskih elektroenergetskih omrežij. Kaj se pričakuje?

Več v članku...

kriptobog ::

BmoQuh je izjavil:

Fantje, ne pozabiti :D

Evropska komisija: Perite ponoči, da bo dovolj elektrike za UI

EU želi, da gospodinjstva zmanjšajo porabo elektrike v času največje obremenitve, saj povpraševanje industrije in umetne inteligence strmo narašča. Evropska komisija je po poročanju Politica napovedala, da bo do konca leta pripravila novo zakonodajo za učinkovitejšo rabo elektrike, da poraba ne bi preobremenila evropskih elektroenergetskih omrežij. Kaj se pričakuje?

Več v članku...

Elektrarno na streho pa boste ob sonnem vremenu lahko prali podnevi. Sicer je pa teren lepo pripravljen. Samo določene bloke bodo podražili pa bo folk pričel prati ponoči.

kriptobog je izjavil:

Elektrarno na streho pa boste ob sonnem vremenu lahko prali podnevi. Sicer je pa teren lepo pripravljen. Samo določene bloke bodo podražili pa bo folk pričel prati ponoči.

Hvala, imamo, kolikor vidim po tvoji zgodovin sporočil, precej dalj časa kot vi... Nasvet je za druge - ni jasno iz sporočila!?

kriptobog ::

BmoQuh je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Hvala, imamo, kolikor vidim po tvoji zgodovin sporočil, precej dalj časa kot vi... Nasvet je za druge - ni jasno iz sporočila!?

Saj to je nasvet za druge. Elektrarno na streho.

kriptobog je izjavil:

Saj to je nasvet za druge. Elektrarno na streho.

Aha ok, cool, pač nasvet za vsakega, ki ga zanima. Razumem, oprosti, malo me je zmedla v drugi osebi, sem moral it pokosit (za korake).

Saj varianta je tudi sama baterija, super pa je letno netirana SE + baterija kombinacija, kar pa imaš ti en prvih na forumu. :D

Mi jo bomo tudi verjetno morali dodati, je pa hec, da so hišne baterije primerljivo z zelo nizko kapaciteto.

feryz ::

Ampak ...
A ni zanimivo? Sončnice so problem, ker je zaradi njih štroma preveč, peremo naj pa ponoči?
Na kozmično energijo, s katero paneli dajejo energijo?

bm1973 ::

Narediš pravo sončno, ko v dragi omrežnini pač kuriš SE elektriko...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

feryz je izjavil:

Ampak ...
A ni zanimivo? Sončnice so problem, ker je zaradi njih štroma preveč, peremo naj pa ponoči?
Na kozmično energijo, s katero paneli dajejo energijo?

Gen-I vam je dal možnost cenejše elektrike tut podnevi https://gen-i.si/dom/elektricna-energij... od 9-16h. Če dodaš še HEE in eventualno SE 8-) .

Večji porabniki pa itak na https://gen-i.si/dom/elektricna-energij... 8-) .

Dokler traja bo OK. Pol pa iskanje kaj druzga.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

HEE-je kar ti dodajaj.
Dokler stanejo več kot 0 evrov, z montažo vred, kar naj jih imajo.

feryz je izjavil:

HEE-je kar ti dodajaj.
Dokler stanejo več kot 0 evrov, z montažo vred, kar naj jih imajo.

Smže. Je tak kot spd. Dokler nimaš, ne veš kaj ti manjka. :))

Pri meni je vse stvar matematike.
Tisto sekundo, ko bodo cifre pozitivne, bo to stalo pri meni doma.
Dokler pa so številke krepko v minusu, naj bodo hranilniki tam, kjer so.

joez7 je izjavil:

Smže. Je tak kot spd. Dokler nimaš, ne veš kaj ti manjka. :))

Še malo razložiš za ostale? Je letnega izvoza sončne elektrarne premalo glede na porabo, gre za isti objekt?
Res je, nimamo vsi hobija plačevanja kazni zaradi prehitre vožnje, še itak se počasi včasih kam hitreje pride...

Zgodovina sprememb…

Porabo mam manjšo (trenutno) kot proizvodnjo (na letnem nivoju šenkam kak MWh).
Polje mam 10kWpik, pridelavo ~13MWh, za 20kWh HEE + hibrida, sem dal 5k€.
V osnovi sem rabil UPS za hišo, pa se je potem izkazalo enostavnejo dodat HEE.
Pol pa vse ostale dobrote s HEE (fazno balansiranje+zamik porabe+rezanje konic).
Dejansko sedaj oddajam v omrežje samo dejanske viške, iz omrežja pa minimalno (te dneve, ko je sonce, pod 1kWh/dan). HEE mi lepo reže konice (trenutno mam nastavljeno na 2.7kW), pa so konice pod 1kW (sončni dnevi).
Sedaj pride k hiši še EV, pa računam za njega nekje do 2MWh/letno (nekaj doma ,nekaj v službi), pa bo polnjenje z nekje do 5kW.
Če bo vse po planih, nebom delal nekih konic za omrežnino. Po potrebi dodam še nekaj panelov v polje SE (dva panela dodata nekje 1MWh/letno). :P

Nekaj slik

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

Je precej podobno, tudi UPS nam bo prav prišel, sploh, če bo vsakič kakšen daljnovod kje padel zaradi vetra ali 20 cm snega, ker se je denar delil in se ni vzdrževalo omrežja, čeprav plačevalo se je - in se bo še več. Za EV-je imamo že premalo, povečati moči panelov nam dobavitelj uradno ne želi - tole se še sicer razčiščuje, niti ni nemogoče, da se bo nabavila še otočna za severovzhodno stran...

Mi bi sicer malo večjo baterijo (27kWh je 8kEUR po zadnjem usmiljenem predračunom) - naravna (ne)obdarjenost, pač, nekateri avto, mi baterije in še kakšne druge neumnosti - in to, saj se razumemo? :D

Denar je tako vsak trenutek pospešujoče manj vreden že čisto uradno, obresti bodo menda začeli povečevati - samo pač ne na TRR 86%...

Zgodovina sprememb…

sealcradle ::

Laično vprašanje: ali je 50m2 fotovoltaike (cca 8kWp) na strehi v Ljubljani sploh smiselno (v povezavi z baterijo 15kWh)?

Tu preveri - vprašaj, če kaj ni jasno.

odvisno od porabe, lege in začetne investicije...
smoki

sealcradle ::

Poraba je cca 6000 kWh/leto. PVGIS kaže za moj naslov "Yearly PV energy production [kWh]: 9016.09". Glede na porabo izgleda smiselno, je pa to peak power, tako da verjetno v praksi ne pride do tega.

Investicija ne vem, začnejo se pri dobrih 10k brez subvencije, ne vem pa glede ponudnikov koga gledati.

EV še nimam, bo pa eventuelno. Grejem se na plin, TČ odpade.

Kaj poleg same elektrarne in baterije še rabim, da lahko po hiši napeljem backup linijo za kritičen porabnike? Ali se to kombinira z UPSi kakorkoli?

vzameš dovolj velik inverter in ti izvajalec zveze celo hišo preko inverterja. Otočni setup if you will. Imaš potem celo hišo za UPSom.
smoki

Tale Deye zmore vse kar rabiš. https://www.eurodiskont.net/izdelek/sol...
Hišo pač vežeš na Load port in imaš UPS. Sprobano v praksi. Dobiš UPS, fazno izravnavo, zamik porabe, rezanje konic. 8-) pa malce bolj prazno denarnico. ;((
Sam na optimizatorje ne pozabi - še posebej če je to stanovanjski objekt. Morajo bit B serije (da lahko tudi odklopijo. https://www.akumulator.si/izdelek/N8%20... + komunikator.
Se še boš zmenil s izvajalcem, obvezno mu predoči svoje potrebe in vse na ključ, od montaže do papirjev.

GregiB ::

Malo drug topic... je nova vlada kaj namignila, kam želi peljati zadevo glede net-metrašev? Nisem ničesar zasledil...
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

enavlaka ::

joez7 je izjavil:

Tale Deye zmore vse kar rabiš. https://www.eurodiskont.net/izdelek/sol...
Hišo pač vežeš na Load port in imaš UPS. Sprobano v praksi. Dobiš UPS, fazno izravnavo, zamik porabe, rezanje konic. 8-) pa malce bolj prazno denarnico. ;((
Sam na optimizatorje ne pozabi - še posebej če je to stanovanjski objekt. Morajo bit B serije (da lahko tudi odklopijo. https://www.akumulator.si/izdelek/N8%20... + komunikator.
Se še boš zmenil s izvajalcem, obvezno mu predoči svoje potrebe in vse na ključ, od montaže do papirjev.

Nisem še videl lastnika, kateremu bi fazna izravnava in rezanje konic delalo tako, kakor je oglaševano, pa posodobitve gor ali dol. Pa vzameš lahko 20kW, cena je ista.
Za tega ne rabiš optimizatorja, samo stikalo za gasilce.

jest10 ::

GregiB je izjavil:

Malo drug topic... je nova vlada kaj namignila, kam želi peljati zadevo glede net-metrašev? Nisem ničesar zasledil...

Sigurno bo slabše, kot bivša.

Vrtovec je že jamral, koliko nas stane net-metering.

"Za tega ne rabiš optimizatorja, samo stikalo za gasilce."
Optiji so zate - ne za gasilce - takrat je že prepozno.

Bizkit45 ::

jest10 je izjavil:

GregiB je izjavil:

Sigurno bo slabše, kot bivša.

Vrtovec je že jamral, koliko nas stane net-metering.

Jst res ne vem, kaj boli državo (politike), če ima nekdo netmetering pogodbo z distributerjem.
Mi lahko to kdo razloži v 2 stevkih? Res preprosta razlaga prosim, če je možno.

SambaShare ::

Bizkit45 je izjavil:

Jst res ne vem, kaj boli državo (politike), če ima nekdo netmetering pogodbo z distributerjem.

Državo boli, ker mora dobaviteljem dajati finančna nadomestila. A bo dovolj enostavno?

Zgodovina sprememb…

bm1973 ::

SambaShare je izjavil:

Bizkit45 je izjavil:

Državo boli, ker mora distriuterjem dajati finančna nadomestila. A bo dovolj enostavno?

Toliko o prostem trgu elektrike...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

SambaShare je izjavil:

Bizkit45 je izjavil:

Državo boli, ker mora distriuterjem dajati finančna nadomestila. A bo dovolj enostavno?

Super enostavno. A imamo kje info, da država res daje denar distributerjem?
Malo se mi zdi za lase privlečena ta informacija. Mislim da so vsi distributerji pri bilancah v plusu na koncu leta?..

Nihče ne ve, kaj lahko vse nalezljiva favšija doseže, je pa ta članek že objava iz začetka 2026: Vse namreč kaže, da bodo dobavitelji že leta 2031 net metering ukinili. Je država prelomila obljubo vlagateljem?

starfotr ::

bm1973 je izjavil:

SambaShare je izjavil:

Bizkit45 je izjavil:

Kakšen prosti trg, če pa država drži vse vajeti v rokah glede energentov.

fujtajksel ::

starfotr je izjavil:

bm1973 je izjavil:

Če bi imel prosti trg elektrike brez vajeti, bi bila ponoči tema.

telexdell ::

fujtajksel je izjavil:

starfotr je izjavil:

bm1973 je izjavil:

Če bi imel prosti trg elektrike brez vajeti, bi bila ponoči tema.

Ker pa se v energetski trg vtika energetski guru taubi pa imamo podnevi svetlo.
Vsa ta kolobocija okrog NetMeetinga je nastala zaradi spremenjene sheme in posledično drastičnega upada gradnje SE. Poleg se iztekajo subvencionirane sheme po prejšnji shemi kar ob nespremenjenem pobirani prispevkov za CO2 kupone in OVE prispevkov povzroča večanje nerazporejenega kupa denarja v podnebnem skladu. Ker je dobaviteljem izpadel sanjski dobiček ob izgradnji SE so si sedaj izmislili izgube zaradi tega, kar so sami zgradili in si zato zaslužijo, da tisti rastoči kup denarja pripada njim. Hkrati so na oblasti imeli nekoga, kateremu to tudi koristi in če vprežeš pregovorno Slovensko foušijo dobiš grešne kozle netmeraše in žrtve dobavitelje elektrike, kateri tolčejo izgube.
Ni zastonj nekdo rekel- ljudje so glupi. Raje se borijo proti posameznikom, kateri malce štrlijo ven, čeprav jih ustanove spravljajo na beraške palice. Pa se naj gre za razmerje netmetering/dobavitelji ali Janša/samo da ni Janša ali nižji davki/sindikati ali....
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

SambaShare je izjavil:

Bizkit45 je izjavil:

Državo boli, ker mora dobaviteljem dajati finančna nadomestila. A bo dovolj enostavno?

Povzetek: Država ne "rešuje" distributerjev zaradi njihovega poslovanja, ampak sofinancira nujno modernizacijo državne infrastrukture, ki jo zahteva prehod v nizkoogljično družbo. Brez teh vlaganj bi bila zanesljivost oskrbe z elektriko v prihodnosti resno ogrožena.
Verjamem pa da tistega, ki nima netmetering, boli.

Upam, da ne verjameš tega, kar si napisal.
Če bi denar za investicije vložili v investicije, bi imeli zlate žice in štange.

To je meni jasno. Odpisal sem SambaShare uporabniku, ki misli da država sploh kaj daje distributerjem.
Tudi če bi, bi pomagala zaradi zgoraj navedenih razlogov. Ne pa zato ker ima nekaj uporabnikov netmetering.

JohnyQ_ ::

feryz je izjavil:

Če bi denar za investicije vložili v investicije, bi imeli zlate žice in štange.

Mislim da predvsem ti nabijaš in pojma nimaš koliko zares naredijo in koliko se pokrade.

Konkretno pri nas so letos menjali kabel od trafota pa do hiš. Mislim da je bilo vpletenih okoli 30 hiš, projekt je trajal 1 mesec ko se je začelo izvajat in še prej 2 meseca ko so zbirali soglasja.

Če bi bili diktatura da se reče tule bomo potegnili kabl in ko jebe vaše vrtove inžive meje bi bilo pa narejeno v 1 tednu.

Samo potem bi spet folk jamral po netu kako so mu prekopali solato.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: JohnyQ_ ()

O kakšni diktaturi ti nabijaš? Mešaš investicije in papirologijo?

In ja, jaz iz prve roke vem, kako in kaj se dela z denarjem.
Ker sem včasih sodeloval pri investicijah v elektrogospodarstvu.
Odkar sem spoznal, kako se dela, ne sodelujem več pri tem. Kar drugi naj jim štango držijo.

feryz je izjavil:

O kakšni diktaturi ti nabijaš? Mešaš investicije in papirologijo?

In ja, jaz iz prve roke vem, kako in kaj se dela z denarjem.
Ker sem včasih sodeloval pri investicijah v elektrogospodarstvu.
Odkar sem spoznal, kako se dela, ne sodelujem več pri tem. Kar drugi naj jim štango držijo.

Bralno razumevanje te daje.

Če se elektro jebe 3 mesece za 100m kabla ker se mora ukvarjat z kupom glupega folka, ki ničesar ne bi dovolili je logično da je učinkovitost nizka. In pri večjih projektih dvomim da je situacija kaj boljša.

Sosed je ravno tak kaliber kot si ti. Že 2 leti jamra kako elektro NIČ ne dela ker on ne more imet SE. Elektro je sama banda, sam dnar pobirajo pa nič ne investirajo in tako dalje in tako naprej. Sedaj ko so vlekli ta kabel so morali pa it po daljši poti čez dva soseda ker ravno on ni dal soglasja. Čez njegovo travo pa živo mejo pa že ne bodo kopali!!!

P.S. Ne trdim da je eles ali elektro gorenjska popoln svetnik pri porabi sredstev. Ampak ko vidiš malo od bliže kako folk komplicira ko dejansko želijo nekaj naredit pa tud razumeš zakaj se investicije dogajajo tako počasi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: JohnyQ_ ()

Ma kdo jamra, kaj je s tabo?
Jaz imam vse urejeno in to zelo dobro.

So pa dejstva taka kot so in si ni treba slikati, da bo kdaj drugače.
Državni recept itak poznamo. Če je nekaj slabo in slabo funkcionira, je treba fukniti noter več denarja.
Da bo še slabše in bo še slabše funkcioniralo.

feryz je izjavil:

Ma kdo jamra, kaj je s tabo?
Jaz imam vse urejeno in to zelo dobro.

So pa dejstva taka kot so in si ni treba slikati, da bo kdaj drugače.
Državni recept itak poznamo. Če je nekaj slabo in slabo funkcionira, je treba fukniti noter več denarja.
Da bo še slabše in bo še slabše funkcioniralo.

Ti jamraš oziroma kritiziraš.

feryz je izjavil:

Isti kot sosed. Nabija kako elektro samo krade in nič ne naredi.
Ko bi elektro nekaj naredil pa ne da soglasja in povzroča zaplete.
««
440 / 441
»»