Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi
T743 ::
Pri meni je bila cena na KW pri Geni nekako taka kot si jo dobil, nekaj malega pod jurja za inštaliran KW, če ti kaj pomaga. Ekipa monterjev je bila pa top, prišli in naredili prej kot v 8 urah, res, da je položna streha ampak je bilo kar nekaj prebojev.
Mogoče je - samo to da ima Huawei zaprt sistem (800V) in je nadgradnja baterij možna samo z njihovimi. Po ceniku ZSROVE pa je odkupna cena 1/2 nabavne.
Mogoče je - samo to da ima Huawei zaprt sistem (800V) in je nadgradnja baterij možna samo z njihovimi. Po ceniku ZSROVE pa je odkupna cena 1/2 nabavne.
MrYoda ::
Hvala vsem za info - bolj ko računam, manj se splača. Brez subvencije pa nikakor. Da bi delal sam pa not any more - so moje ure predrage. Smo kar šparovčki pri porabi (pa trda vzgoja od malega) in če ne grem na EV in toplotno (imam lj toplovod), sem z SE v pat položaju - imam jo, ampak financiranje pobere ves prihranek na dolgi rok (ROI v banani ob trenutni porabi, tudi če dam manjšo moč gor). Torej mi je edini plus neke vrste samozadostnost ob izpadu: da napajam skrinjo in se meso ne pokvari (dokler ne bodo še tega prepovedal)?
feryz ::
Subvencijo dobiš tudi za DIY, priklop mora tako ali tako narediti štromar s papirji.
Je pa res, da glih kaj dosti ne boš vancal. Pač majhna zadeva.
Scolaj tistih 6 jurjev in mir. Vzameš toliko kredita, kolikor boš štroma manj plačal in imaš mir.
V kakih šestih letih bi moral biti na nuli, potem bo samo plus.
Btw, če je prostor, bi jaz vzel 2x večjo, kot jo rabiš.
Nadgrajevanje je najdražje. Razen če to delaš sam.
Je pa res, da glih kaj dosti ne boš vancal. Pač majhna zadeva.
Scolaj tistih 6 jurjev in mir. Vzameš toliko kredita, kolikor boš štroma manj plačal in imaš mir.
V kakih šestih letih bi moral biti na nuli, potem bo samo plus.
Btw, če je prostor, bi jaz vzel 2x večjo, kot jo rabiš.
Nadgrajevanje je najdražje. Razen če to delaš sam.
fujtajksel ::
> in če ne grem na EV in toplotno (imam lj toplovod)
Kaj pa gretje na klimo kadar ni premraz? LJ toplovod ni poceni...
joez7 ::
fujtajksel je izjavil:
> in če ne grem na EV in toplotno (imam lj toplovod)
Zato pa daš TČ. Toplovod pa si pustiš za -15°C (rezerva namesto olja).
Če si privat hiša si lepo znižaš priključno moč - fiksni strošek.
Klima je tak tak - namesto kamina - hitr toplo, pol pa ... .
Udobje ti da TČ ali kak drug fiksen vir toplote.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
fujtajksel ::
Toplovod ima naročnino.
Tako da to ni najbolj fajn ideja.
Ja vem da jo ima, ampak veliko pride po porabi. Tako da imam občutek da bi se dalo zmanjšat račune z ogrevanjem na klimo kadar ni zelo mraz. Bi bilo treba sicer dobro preračunat, kako vpliva na ekonomiko SE in/ali mogoče baterije.
Ja toplovod ma naroćnino - priključno moč - fiksni strošek, ki se da spravit na nekje 20-30€ mesečno.
To je še vedno nekaj, ampak bistveno manj kot 300€ sedaj.
SE se po mojem videnju najbolj izplača v kombinaciji s TČ in klimo. Je pa v štartu vse to predvidet - vzet enkrat večjo SE, kot pa je trenutna poraba. Pač v rangu 10- 15kWpik, ob soglasju 10kW in hranilniku 20-30kWh. EV pa opcijsko (porabi nekje 2-3MWh letno).
Če maš možnost predimenzionirat polje SE, se lahko greješ tut na elektriko, ne rabiš TČ.
To je še vedno nekaj, ampak bistveno manj kot 300€ sedaj.
SE se po mojem videnju najbolj izplača v kombinaciji s TČ in klimo. Je pa v štartu vse to predvidet - vzet enkrat večjo SE, kot pa je trenutna poraba. Pač v rangu 10- 15kWpik, ob soglasju 10kW in hranilniku 20-30kWh. EV pa opcijsko (porabi nekje 2-3MWh letno).
Če maš možnost predimenzionirat polje SE, se lahko greješ tut na elektriko, ne rabiš TČ.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
feryz ::
Torej vložiš par jurjev, vsaj 10 plus, zato da furaš samo še 30 evrov naročnine?
Pametno poldi. Za grelce itak še niste slišali. Tisti, ki mislite da toplotna kdaj počepne v Sloveniji.
Pametno poldi. Za grelce itak še niste slišali. Tisti, ki mislite da toplotna kdaj počepne v Sloveniji.
Poldi - razlika je 300-400€/mesec pri ogrevanju + 100€ pri elektriki. Položnica za ogrevanje je sedaj 25€, elektrika pa 9€.
Je nekaj malega, sam pa je. Zato pa sem tut kupil novega dizla namesto EVja, tankam iz te male razlike.
Je nekaj malega, sam pa je. Zato pa sem tut kupil novega dizla namesto EVja, tankam iz te male razlike.