Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi
T743 ::
Pri meni je bila cena na KW pri Geni nekako taka kot si jo dobil, nekaj malega pod jurja za inštaliran KW, če ti kaj pomaga. Ekipa monterjev je bila pa top, prišli in naredili prej kot v 8 urah, res, da je položna streha ampak je bilo kar nekaj prebojev.
Mogoče je - samo to da ima Huawei zaprt sistem (800V) in je nadgradnja baterij možna samo z njihovimi. Po ceniku ZSROVE pa je odkupna cena 1/2 nabavne.
Mogoče je - samo to da ima Huawei zaprt sistem (800V) in je nadgradnja baterij možna samo z njihovimi. Po ceniku ZSROVE pa je odkupna cena 1/2 nabavne.
MrYoda ::
Hvala vsem za info - bolj ko računam, manj se splača. Brez subvencije pa nikakor. Da bi delal sam pa not any more - so moje ure predrage. Smo kar šparovčki pri porabi (pa trda vzgoja od malega) in če ne grem na EV in toplotno (imam lj toplovod), sem z SE v pat položaju - imam jo, ampak financiranje pobere ves prihranek na dolgi rok (ROI v banani ob trenutni porabi, tudi če dam manjšo moč gor). Torej mi je edini plus neke vrste samozadostnost ob izpadu: da napajam skrinjo in se meso ne pokvari (dokler ne bodo še tega prepovedal)?
feryz ::
Subvencijo dobiš tudi za DIY, priklop mora tako ali tako narediti štromar s papirji.
Je pa res, da glih kaj dosti ne boš vancal. Pač majhna zadeva.
Scolaj tistih 6 jurjev in mir. Vzameš toliko kredita, kolikor boš štroma manj plačal in imaš mir.
V kakih šestih letih bi moral biti na nuli, potem bo samo plus.
Btw, če je prostor, bi jaz vzel 2x večjo, kot jo rabiš.
Nadgrajevanje je najdražje. Razen če to delaš sam.
Scolaj tistih 6 jurjev in mir. Vzameš toliko kredita, kolikor boš štroma manj plačal in imaš mir.
fujtajksel ::
> in če ne grem na EV in toplotno (imam lj toplovod)
Kaj pa gretje na klimo kadar ni premraz? LJ toplovod ni poceni...
joez7 ::
fujtajksel je izjavil:
> in če ne grem na EV in toplotno (imam lj toplovod)
Zato pa daš TČ. Toplovod pa si pustiš za -15°C (rezerva namesto olja).
Če si privat hiša si lepo znižaš priključno moč - fiksni strošek.
Klima je tak tak - namesto kamina - hitr toplo, pol pa ... .
Udobje ti da TČ ali kak drug fiksen vir toplote.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Toplovod ima naročnino.
Tako da to ni najbolj fajn ideja.
Ja vem da jo ima, ampak veliko pride po porabi. Tako da imam občutek da bi se dalo zmanjšat račune z ogrevanjem na klimo kadar ni zelo mraz. Bi bilo treba sicer dobro preračunat, kako vpliva na ekonomiko SE in/ali mogoče baterije.
Ja toplovod ma naroćnino - priključno moč - fiksni strošek, ki se da spravit na nekje 20-30€ mesečno.
To je še vedno nekaj, ampak bistveno manj kot 300€ sedaj.
SE se po mojem videnju najbolj izplača v kombinaciji s TČ in klimo. Je pa v štartu vse to predvidet - vzet enkrat večjo SE, kot pa je trenutna poraba. Pač v rangu 10- 15kWpik, ob soglasju 10kW in hranilniku 20-30kWh. EV pa opcijsko (porabi nekje 2-3MWh letno).
Če maš možnost predimenzionirat polje SE, se lahko greješ tut na elektriko, ne rabiš TČ.
To je še vedno nekaj, ampak bistveno manj kot 300€ sedaj.
SE se po mojem videnju najbolj izplača v kombinaciji s TČ in klimo. Je pa v štartu vse to predvidet - vzet enkrat večjo SE, kot pa je trenutna poraba. Pač v rangu 10- 15kWpik, ob soglasju 10kW in hranilniku 20-30kWh. EV pa opcijsko (porabi nekje 2-3MWh letno).
Če maš možnost predimenzionirat polje SE, se lahko greješ tut na elektriko, ne rabiš TČ.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
Torej vložiš par jurjev, vsaj 10 plus, zato da furaš samo še 30 evrov naročnine?
Pametno poldi. Za grelce itak še niste slišali. Tisti, ki mislite da toplotna kdaj počepne v Sloveniji.
Pametno poldi. Za grelce itak še niste slišali. Tisti, ki mislite da toplotna kdaj počepne v Sloveniji.
Poldi - razlika je 300-400€/mesec pri ogrevanju + 100€ pri elektriki. Položnica za ogrevanje je sedaj 25€, elektrika pa 9€.
Je nekaj malega, sam pa je. Zato pa sem tut kupil novega dizla namesto EVja, tankam iz te male razlike.
Je nekaj malega, sam pa je. Zato pa sem tut kupil novega dizla namesto EVja, tankam iz te male razlike.
starfotr ::
enavlaka ::
Hes sklaplja fotovoltaiko in turbine.
Poleti pa je sava itak tako nizka, da tudi ob eni obratovani turbini komaj naberejo vodo za jutranji šus.
Poleti pa je sava itak tako nizka, da tudi ob eni obratovani turbini komaj naberejo vodo za jutranji šus.
bm1973 ::
Sava je nizka že sedaj.
Upam da ta dež malo nafila strugo...
Upam da ta dež malo nafila strugo...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
MrYoda ::
Subvencijo dobiš tudi za DIY, priklop mora tako ali tako narediti štromar s papirji.
Imaš prav. Grem v akcijo. Streha je pa jeba - dobrih 40m2 uporabne, tako da je 7kW max.
Pa še porabnika/asa v rokavu našel: bojler, ki je sedaj na toplovodu (300l) ima predpripravo za el grelec. Montiram 3kW grelec ki ga lahko direkt kontroliram in "uparim" s SE proizvodnjo.
V vmesnih mesecih nekoliko bolj klimo uporabljam in po matematiki pride ROI v worst case scenario pod 6 let (investicija = SE+BH + predelava bojlerja z elektroniko).
Potem pa še enega gašperčka not in zmaga.
VIP58 ::
Pri velikih porabnikih ala grelec 3kW je nekoliko sitno, ker ti vlečejo 3kW na eni fazi. Če ti elektrarna proizvaja 3kW, bo grelec vlekel 1kW iz elektrarne, ostalo pa iz omrežja. Plačaš sicer samo omrežnino, če pridelaš toliko kot porabiš.
Too much of everything is just enough.
Pri velikih porabnikih ala grelec 3kW je nekoliko sitno, ker ti vlečejo 3kW na eni fazi. Če ti elektrarna proizvaja 3kW, bo grelec vlekel 1kW iz elektrarne, ostalo pa iz omrežja. Plačaš sicer samo omrežnino, če pridelaš toliko kot porabiš.
Točno tako. Sam mam v bojlerju (STČ 300l) dodaten grelec 2kW. Pa mi je bil premočan. Zato sem dodal dimmer in na njem nastavil 500W. Pa je dovolj, samo greje tudi nekaj ur. Sprva sam iskal in našel regulator - dimmer, ki ga vozi SE, pa je odpadel zaradi cene ~500€. Tako, da mam čist enostaven dimmer na gumb za 30€.
Grelec lahko kupiš tudi trofazni. Se mi zdi da obstajajo 3x1kW, za 1,5kW sem ziher no.
Problem pri 3f je priklop 4/5žilni in cena. 3f je 200€, 1f pa 50€. Pa še enostavneje je 1f na vtikaču (vmes pa pametna vtičnica + HA).
Sem mojega trgovca kar presenetil, ko sem iskal 1-1.5kW 1f. Je rekel - vsi iščejo 3kW.
1kW so samo za določene modele bojlerjev https://www.inpos.eu/grelec-bojlerja-10...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
bm1973 ::
Važno je, da kupiš pravi dimmer, da ni to samo močan drsni upor
.
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
BmoQuh ::
The end is nigh!
Kmalu že prve registracije in nov način prodaje elektrike
Primer uporabnika z letnim net meteringom.
Proizvajalec s svojo sončno elektrarno iz omrežja v nekem obračunskem obdobju prevzame 7000 kWh električne energije, hkrati pa jo v omrežje odda 9000 kWh, ki jo je sam proizvedel. Viška ima torej 2000 kWh, od tega jih v souporabo odstopi na primer 1000 kWh. To pomeni, da mu v danem obračunskem obdobju še vedno ostane 1000 kilovatnih ur električne energije, ki je kot višek upoštevana v njegovem obračunu.
Kmalu že prve registracije in nov način prodaje elektrike
Primer uporabnika z letnim net meteringom.
Proizvajalec s svojo sončno elektrarno iz omrežja v nekem obračunskem obdobju prevzame 7000 kWh električne energije, hkrati pa jo v omrežje odda 9000 kWh, ki jo je sam proizvedel. Viška ima torej 2000 kWh, od tega jih v souporabo odstopi na primer 1000 kWh. To pomeni, da mu v danem obračunskem obdobju še vedno ostane 1000 kilovatnih ur električne energije, ki je kot višek upoštevana v njegovem obračunu.
DamijanD ::
Kaj se zgodi, če odjemalec uporabi samo 500kWh od dogovorjenih 1000? Ali ima potem proizvajalec 1500 kWh viška ali še vedno samo 1000? Pa a sem pravilno razumel, da je treba viške porabljati takrat, ko nastajajo?
"Kako je Španija postala država poceni elektrike, cenejša od jedrske Francije
Veter in sonce sta izrinila fosilne vire:"
"V letošnjih prvih štirih mesecih je bila povprečna veleprodajna cena električne energije v Španiji 44 evrov za megavatno uro. V Italiji je v tem obdobju povprečna cena megavatne ure dosegala 127 evrov, v Nemčiji 96 evrov, v Veliki Britaniji 103 evre, v Sloveniji pa je v prvih štirih mesecih precej presegala 110 evrov na megavatno uro."
Baje imamo štrom prepoceni. Čeprav skoraj vodimo.
Tako je to, pri nas. Sposobnost mervarja in kompanije.
https://www.finance.si/okolje-%26-energ...
Veter in sonce sta izrinila fosilne vire:"
"V letošnjih prvih štirih mesecih je bila povprečna veleprodajna cena električne energije v Španiji 44 evrov za megavatno uro. V Italiji je v tem obdobju povprečna cena megavatne ure dosegala 127 evrov, v Nemčiji 96 evrov, v Veliki Britaniji 103 evre, v Sloveniji pa je v prvih štirih mesecih precej presegala 110 evrov na megavatno uro."
Baje imamo štrom prepoceni. Čeprav skoraj vodimo.
Tako je to, pri nas. Sposobnost mervarja in kompanije.
https://www.finance.si/okolje-%26-energ...
J.McLane ::
Ampak, ampak, kaj pa električni mrk... takrat so se vsi naslajali, počasi bodo vsi omolknili in sledili Španiji.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
asinhronc ::
A še kar opevajo veleprodajne cene in ne končnih cen? Seveda jih ne bodo, ker se ve da je v Sloveniji končna cena nizka.
Mimogrede vzunaj so že analize. Donos na SE se je ustavil. V Franciji dobi investitor le še 4 EUR dobička na MWh, na letnem nivoju, v Španiji samo 12 EUR. Relano pa bi moralo biti med 30 in 50 EUR. Nekdo bo sedaj rekel hranilniki. A-a. Tudi tukaj nizki donos že ogroža investicije. Zakaj? Zaradi prevelike konkurence, ki ob istem času prodaja in cena na borzi tako pada. V Sloveniji se zasičenost pričakuje že konec leta. Pa čakajo na gradnjo še trije hranilniki s skupno kapacitero 200 MWh. Ampak ti bodo šli na veletrg.
Zato so tudi v zgodovini delali plansko gradnjo...
Mimogrede vzunaj so že analize. Donos na SE se je ustavil. V Franciji dobi investitor le še 4 EUR dobička na MWh, na letnem nivoju, v Španiji samo 12 EUR. Relano pa bi moralo biti med 30 in 50 EUR. Nekdo bo sedaj rekel hranilniki. A-a. Tudi tukaj nizki donos že ogroža investicije. Zakaj? Zaradi prevelike konkurence, ki ob istem času prodaja in cena na borzi tako pada. V Sloveniji se zasičenost pričakuje že konec leta. Pa čakajo na gradnjo še trije hranilniki s skupno kapacitero 200 MWh. Ampak ti bodo šli na veletrg.
Zato so tudi v zgodovini delali plansko gradnjo...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: asinhronc ()
asinhronc ::
Ampak mi rabimo NEK2!!!!!!!!!!!!
Saj to je to. Neplansko planiranje, kjer bi vsak rad prislonil svoj piskerček, država čaka Mervarja, ta pa pač ne more napovedati kako dejansko bo, ker vsaka dežava EU pa spet po svoje. Nemčija je sedaj uzakonila plinske elektrarne. Trenutno glede na stanje razvoja tehonolgij, leta 2050 ne bomo dosegli brezogljočnost! Enkrat bo verjetno že prišlo do preboja, ampak vse se je govorilo o letu 2025. Danes pa še kar ni ničesar. Dejstvo tudi je, da se je marsikaj govorilo že leta nazaj in se je govorilo prav. Če bo šlo tako dalje, bodo morali nove proizvodnje naprave iz OVE spet subvencionirati. Negativne cene ubijajo dobičkonosnost SE po vse Evropi, v Sloveniji je povprečna cena le še okoli 25 EUR za MWh, v Avstriji že pod 20 EUR. Na odprtem trgu kdor ponudi manj, dobi posel in vse države si bodo počasi že konkurirale z istimi viri...Pa z VE in vsako SE na streho sploh še nisem začel pisati. Izkušnje iz neevropskih držav tudi kažejo da s povečano porabo, cene ne narastejo dovolj za letno dobičkonosnost, ker so starejši OVE imeli ugodne vstopne pogoje. Seveda jasno, sedaj so vsi skočili v zrak in rekli baterije. Ne, tu se bo kot trenutno kaže pa zgodil kanibalizem. Kdor ne bo imel celoten sistem OVE (kombinacija teh: SE, VE, HE, ČHE) + baterija + rezerva v tujini + fleksibilnost, kjer boš vsako leto postopal drugače) bo hitro izločen kot igralec, doba do amortizacije bo predolga, s premalo dobička. Baterija deluje po ekonomskem načelu ČHE. In če prodajna cena na veleprodajnem trgu pada, greš v smeri izgube, ker veliki hralnilniki imajo tudi fiksne stroške... Zato kot sem že večrat omenil gredo raje prodajati sistemske storitve, kot pa klasično prodajo. In vprašanje sedaj je. Kdo bo torej kril pasovno porabo, če bodo vsi delali izgubo? Kdo ima odgovor. Plin?
In potem imamo zmazke od člankov financ. Kot da živijo v pravljici. Na koncu bo pa kot s kmeti. Čez lužo milijonske farme, izvažajo v svet, v Evropa pa komaj prideš čez leto. Ampak glavno da bodo nizke cene. Ja pa dajte investirat za 4 EUR dobička po MWh.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: asinhronc ()
deco16 ::
Sej trend je jasen. Nerabiš ti NEK zato da boš 3/4 časa delal zgubo z njo. Ker je skupni trg in noben nebo čakal, da bomo mi neki naredili seveda čez 20 let. Trg se bo prilagodil in to je to. Če se taveliki nebodo se bodo pa tamali. Lahko je boomerje prepričavat. Jst vem da svojim otrokom nebi privoščil tako luknjo v financah, da bo nakonci še dodaten minus delala. Kot da se iz TEŠ nismo dovolj navadili.
Em, že danes smo na 40+% elektrike iz OVE, takrat ko bo po planih NEK2 bo OVE že pri 70%.
Jst vem da svojim otrokom nebi privoščil tako luknjo v financah, da bo nakonci še dodaten minus delala.
V bistvu ravno s tem ko ne podpiraš JEK2, boš svojim potomcem naredil ogromno finančno luknjo in posledično minus.
Ampak glej, vsak ima svojo pamet. Eni jo izkoristijo bolje, drugi slabše. Določene napovedi se uresničijo, spet druge ne.
BmoQuh ::
Po novem je že forumska (ne)podpora dovolj za luknjo, sploh na dolgi rok, ko pa za 12 mesecev ne vidimo, kaj se ima vse zgoditi? Če vas prav razumem, je čimprejšnji odhod na pokopališče res edina zanesljiva rešitev? No, potem pa kar...
Vse super, samo obrazloži kako bo NEK2 ki se ga ne da enostavno ustavit delal kakšen koli profit, ko pa bo cena energije večino časa negativna.
Pač NE so pase, ja nisem za to da se jih ugaša brezveze kot nemčija, naj laufa. Ampak cena postavitve se draži, energent se draži. Zamudili smo vlak ko se bi to splačalo ali imelo smiselnost.
Pač NE so pase, ja nisem za to da se jih ugaša brezveze kot nemčija, naj laufa. Ampak cena postavitve se draži, energent se draži. Zamudili smo vlak ko se bi to splačalo ali imelo smiselnost.

iloveboobz ::
20 miljard pufa za naslednjike ni glih neki, kar bi si človk zelel. Ze tko je v pizdi drzava.
smoki
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: jest10 ()
Ma sej ni panike, naj GEN energija s SVOJIM denarjem izdela svojo NEK in pol naj to energijo prodaja.
Zdej pa da bo država to plačala v večini in pol bo en drug meni oziroma potomcem prodajal DRAG štrom ja malo morgen.
Zdej pa da bo država to plačala v večini in pol bo en drug meni oziroma potomcem prodajal DRAG štrom ja malo morgen.

iloveboobz ::
ali pa privatn tuj investitor naj postavi in prodaja energijo na prostem trgu... Sj to je na zahodu stalnica..
smoki
Vse super, samo obrazloži kako bo {vstavi poljuben tip elektrarne} ki se ga ne da enostavno ustavit delal kakšen koli profit, ko pa bo cena energije večino časa negativna
Ti misliš, da bo kdorkoli investiral v karkoli, če bodo cene nizke? Ne bo. In lahko bi vedel, da se v energetiki načrtuje za pol stoletja do stoletje naprej, ne pa iz danes na jutri za včeraj.
Ja vem da so se pri energetiki ušteli in njihovi načrti ne delujejo. Vidimo pri TEŠ in kot zgleda bomo videli tudi pri NEK2. Upam da bo zadosti folka pametnih in to preprečilo. Ampak želja po polnjenju žepov politikov bo zelo velika.
Stvari se prehitro premikajo, da bi bili načtrti za 50 let naprej zadostni.
Torej sej si priznal, investitorjev ni ker se ne bo splačalo, zdej se bi pa državo prosilo da investira FAIL investicijo, videno že večkrat.
Stvari se prehitro premikajo, da bi bili načtrti za 50 let naprej zadostni.
Torej sej si priznal, investitorjev ni ker se ne bo splačalo, zdej se bi pa državo prosilo da investira FAIL investicijo, videno že večkrat.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: deco16 ()
enavlaka ::
Jst vem da svojim otrokom nebi privoščil tako luknjo v financah, da bo nakonci še dodaten minus delala.
V bistvu ravno s tem ko ne podpiraš JEK2, boš svojim potomcem naredil ogromno finančno luknjo in posledično minus. Ampak glej, vsak ima svojo pamet. Eni jo izkoristijo bolje, drugi slabše. Določene napovedi se uresničijo, spet druge ne.
Tako kakor teš6 ?
Če je tak profit, si jo sam postavi, prodaj hišo, imetje, ave, kar imaš in vloži v NEK2 sklad za izgradnjo.
Pa je za posameznika še tako zasenčena sončna elektrarna boljša naložba.
Vsaj ne dela izgube kakor šaleška elektrarna, katera vsakega od nas stane 100€ letno.
V bistvu ravno s tem ko ne podpiraš JEK2, boš svojim potomcem naredil ogromno finančno luknjo in posledično minus.
Ampak glej, vsak ima svojo pamet. Eni jo izkoristijo bolje, drugi slabše. Določene napovedi se uresničijo, spet druge ne.
JEK2 bi začela delat elektriko po ugodni ceni čez 20 let, ko bi bili odplačani krediti. Do takrat bi bila pa cena predvidoma grdo nad pričakovano dolgoročno tržno in bi bilo treba vsako leto pokrit izgubo reda 500 mio €. Glede na dogajanje s TEŠ6 ne verjamem, da slovenske finance to prenesejo. Vprašanje a si je lahko privoščimo tretjino ali četrtino in za ostalo dobimo tuje državne partnerje (ki bi prevzeli tudi ustrezen delež državnih jamstev)?
Možno sicer da bo dolgoročna tržna cena elektrike zelo zrasla in v tem primeru ne bi bilo izgube - ampak to je črni scenarij v katerem bi itak crknil preostanek evropske industrije.
Ali pa če se gradnja nukleark zaradi novega razmaha znatno poceni? Problem je da je šla zadnje čase cena novih jedrskih stalno gor, medtem ko se neke druge tehnologije cenijo.
fikus_ ::
Vse super, samo obrazloži kako bo NEK2 ki se ga ne da enostavno ustavit delal kakšen koli profit, ko pa bo cena energije večino časa negativna.
Nove JE se da prilagajat moč, so tako narejene. NEK je še star sistem, se da prilagajati, ampak pri jedrski reakciji prihaja do stranskih produktov, ki onesnažijo gorivo in zmanjšajo izkoristek, zato se temu izogibajo.
Je niso "pase", prav tako drugi predvidljivi viri, ker iz teh dobimo elektriko, ko SE in VE odpovedo.
Cena postavitve JE je visoka, ker se jih ne dela več, znanje je razdrobljeno (Korejci, Kitajci, RU ga imajo, ker delajo JE). V EU so Francozi blizu, ker aktivno vzdržujejo svoje JE, Nemci pa nič več.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
Ja vem da so se pri energetiki ušteli in njihovi načrti ne delujejo
Energetika se ni uštela. Politika je tu naredila probleme z vmešavanjem v zadeve, na katere se ne spoznajo, bi pa cuzali denar za nič dela. I tata bi sine.
fujtajksel je izjavil:
Nove JE se da prilagajat moč, so tako narejene.
Se da prilagajat, ampak če greš znatno daleč od polne izkoriščenosti se finančni problem še poglobi.
Osnovna težava ja, da se financira SE in VE za katere morajo obstajati rezerve kapacitete. Glede na proizvodnjo elektrike so tako podvojene kapacitete in to stane.
In zato paradoks, da npr. Dravske elektrarne čez spuščajo vodo, elektrarna ki je poceni, amortizirana,... fiksne stroške pa še vedno ima. Tudi to potem nekdo plača.
Podvojene kapacitete ima tudi nuklearka, sicer te kapacitete veliko več mirujejo, ampak fiksne stroške pa še vedno ima in se očitno plačujejo že danes.
Podvojene kapacitete ima tudi nuklearka, sicer te kapacitete veliko več mirujejo, ampak fiksne stroške pa še vedno ima in se očitno plačujejo že danes.
Nič nima podvojene kapacitete! Ima pa zakupljene za predvidene remonte.
NEK ima predvidene remonte na 18 mesecev, kateri trajajo okrog en mesec, to je okrog 6% obratovanja med remonti, SE pa dela do (čez prst) 12ur/24ur. Pozno popoldne, zvečer, ko je večja poraba elektrike, SE ne dela.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()

Grimnir3 ::
Nič nima podvojene kapacitete! Ima pa zakupljene za predvidene remonte.
NEK ima predvidene remonte na 18 mesecev, kateri trajajo okrog en mesec, to je okrog 6% obratovanja med remonti, SE pa dela do (čez prst) 12ur/24ur. Pozno popoldne, zvečer, ko je večja poraba elektrike, SE ne dela.
TE Brestanica?
A ni bilo to narejeno kot backup za JEK v prieru nepredvidenega izpada.
bpr123 ::
fujtajksel je izjavil:
Nove JE se da prilagajat moč, so tako narejene.
Se da prilagajat, ampak če greš znatno daleč od polne izkoriščenosti se finančni problem še poglobi.
Osnovna težava ja, da se financira SE in VE za katere morajo obstajati rezerve kapacitete. Glede na proizvodnjo elektrike so tako podvojene kapacitete in to stane.
In zato paradoks, da npr. Dravske elektrarne čez spuščajo vodo, elektrarna ki je poceni, amortizirana,... fiksne stroške pa še vedno ima. Tudi to potem nekdo plača.
To je res, ampak tudi JE mora imeti backup za neprediden izpad. Pri nas je to plinska elektrarna Brestanica.
Vprašanje je zgolj kaj je ceneje.
Opcija 1)
JEK2 + Brestanica
Opcija 2)
SE + baterije + Brestanica (v praksi bolj nek miks plinskih elektrarn in TET enot v večjih mestih)
Vse bolj se kaže da bo zmagala opcija 2, ker cene panelov in baterij strmoglavljajo.
Brestanica je za nepredvidene izpade, za varno zaustavitev. Za remont zakupijo elektriko.
Kasneje so naredili še več blokov za pokrivanje še drugih zadev, tako da ni to podvojevane samo zaradi NEK.
Kasneje so naredili še več blokov za pokrivanje še drugih zadev, tako da ni to podvojevane samo zaradi NEK.