» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
390 / 394
»»

deco16 ::

Meni nove celice ravno hodjo, in bom mel 6x več kWh baterije kot kWp panelov. Ampak vsakemu svoje. Če pač ne oddajaš rabiš večjo batt, drugače mečeš štrom proč. Pri meni je glavni razlog EV ki prepozno pride na polnilnico :)

DamijanD ::

TheHijacker: 15,6kW - obrnjena na JZ:

Ob 10ih, je bilo že 7,5 kWh narejenega
Ostalo je pa odvisno od tvoje lastne porabe.
Je pa seveda odvisno od datuma in vremena.

TheHijacker ::

Fino, baterija bo potem hitro polna. Imam sleme na jug. Še vedno pa cincam, kje vzet. Huawei je potem dobra roba?
http://www.google.si

socialec ::

Se opravičujem, da sprašujem stvari, ki mi iz očitnih razlogov ne pritičejo. Rad bi bil malo pameten, ko bom bogate sosed malo zaj* in trolal, ker drugih priložnosti nimam, mi pa je strašno v veselje, ko doživijo izgubo, še več, malo jih sarkastično pobockam in pošljem čez mejo, podobno kot naša aktualna vlada gospodarstvo, vse dol do Bosne.

Če so baterije pozimi deaktivirane, da ne nabijajo ciklov ob uporabi TČ, kako jih pogosto jih je potrebno osveževati, če sploh, da morebiti ne degradirajo zaradi neuporabe? Enkrat tedensko, mesečno? Je sploh potrebno, nekje od polovice novembra do marca, recimo?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: socialec ()

telexdell ::

socialec je izjavil:

...
Če so baterije pozimi deaktivirane, da ne nabijajo ciklov ob uporabi TČ, kako jih pogosto jih je potrebno osveževati, če sploh, da morebiti ne degradirajo zaradi neuporabe? Enkrat tedensko, mesečno? Je sploh potrebno, nekje od polovice novembra do marca, recimo?

Le zakaj bi bile deaktivirane? Tudi v najhujšem mrazu lahko pozimi v nekem obdobju dneva pridelaš več energije, kot jo trenutno porabiš. Imaš pa tudi možnost, da baterijo preko noči napolniš z nizko tarifo elektrike in omrežnine ter jo preko dneva uporabljaš, ko je elektrika dražja in/ali za glajenje konic... Možnosti je veliko, le predmetna baterija se mi ne zdi ne vem kako velika. Poleg ostalega tudi zaradi ciklov, katere bo nabirala hitreje, kot bi jih npr. 2x večja.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Ah, če ima sosed TČ, ki bi mu vseh 18kWh izpraznila vsaj 2x dnevno (so bolj zmrzljivi) in nabijala cikle po nepotrebnem, to nima efekta na tisth N (ene 6000 ali koliko, saj ne morem vedeti) nazivnih ciklov? Dejansko ni vredno odklapljati baterij za zimsko sezono?

To sme sosed brezrezervno verjeti in ne gre spet za kak nateg?
The SolarEdge Home Battery comes with a 10-year warranty and unlimited cycles, ensuring at least 70% of its original capacity at the end of the warranty period, according to SolarRun. This means there is no limit to the number of times the battery can be charged and discharged during that period.

Zgodovina sprememb…

Verjetnost, da boš naredil več kot en cikel z baterijo na dan je dokaj majhna. Ker za polnit imaš samo 2 ugodni možnosti:
- ponoči (poceni iz omrežja),
- podnevi iz SE

Za soseda sprašujem, ne zase. Ponoči polnjenje nima posebne vrednosti, ker ima sosed letno netiranje; edino ob soncu potem? Kako pa izgleda krmiljenje baterije, če začne TČ žlampati, se da to kako pametno zastaviti, da sledi kakšnemu pravilu v smislu, porabljaj iz baterije, šele ko vsebuje minimum X juica ali pa vsaj ob uri in to? Sem sicer v temi že zasledil neko dodatno komponento za tak pravilnostni/konfiguracijski pogon, ki seveda ni zajeto v razsmerniku, da se da še dodatno lupati stranke.

Lonsarg ::

Bolj ko kompliciraš več je šans da bo nekaj narobe delalo več let (tudi če je prej ok delalo) predno boš opazil da narobe dela :) Keep it simpl, torej baterija kot buffer da ne gre SE energija v nič + potencialno nočno polnjenje če imaš nočno tarifo.

Vse to če seveda nimaš netmetering. Baterija v primeru netemeteringa je pomoje bedarija, kdaj bi ti potencialno sploh pomagala?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

kriptobog ::

Lonsarg je izjavil:

Bolj ko kompliciraš več je šans da bo nekaj narobe delalo več let (tudi če je prej ok delalo) predno boš opazil da narobe dela :) Keep it simpl, torej baterija kot buffer da ne gre SE energija v nič + potencialno nočno polnjenje če imaš nočno tarifo.

Vse to če seveda nimaš netmetering. Baterija v primeru netemeteringa je pomoje bedarija, kdaj bi ti potencialno sploh pomagala?

Baterija v primeru net meteringa je za rezanje spic in posledicno placevanja nizje omreznine. In pa za backup

Backup, ok recimo (sam potem rabiš posebne off-grid vezave, ne več obične).

Rezanje špic pa bo treba počakat kaj bodo zmutili poltiki in agencija. Zaenkrat je še vse v zraku in zgleda da bo bolj ali manj vse revertano na nivo da bodo špice koštale zanemarljivo.

Zgodovina sprememb…

Likalnik ::

zakaj bi imel baterijo, če imaš letni netmetering? mogoče ob izpadu elektrike? ne pomnim kdaj je bilo to pri nas nazadnje.

socialec je izjavil:

Za soseda sprašujem, ne zase. Ponoči polnjenje nima posebne vrednosti, ker ima sosed letno netiranje; edino ob soncu potem? Kako pa izgleda krmiljenje baterije, če začne TČ žlampati, se da to kako pametno zastaviti, da sledi kakšnemu pravilu v smislu, porabljaj iz baterije, šele ko vsebuje minimum X juica ali pa vsaj ob uri in to? Sem sicer v temi že zasledil neko dodatno komponento za tak pravilnostni/konfiguracijski pogon, ki seveda ni zajeto v razsmerniku, da se da še dodatno lupati stranke.

ponoči jo lahko polni brez dodatnih stroškov...enako kot bi polnil EV

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Likalnik ()

Če je bila pri sosedu premajhna elektrarna izvedena pred X leti, zdaj pa mu je Duška iz AgenRS svetovala veliko nekih potrošniških idej, ki takrat še sploh bile niso na trgu ali nekaj v tem smislu.

Je pa res, da je verjetno boljša računica, če vzame panele do maksimuma, ki ga še prenese razsmernik, da je krivulja zapolnjena. Tega mu ne bomo povedali ampak bi mu privoščil, da se malo je*e z baterijami, samo moram mu to tako predstaviti, kot da mu hočem pomagati, v resnici pa se mu lahko za hrbtom režim, ko bo delal neumnosti in denar proč metal, ker je izkoriščevalec.

Malo me je zaneslo v revolucionarnem besu, se opravičujem.

Zgodovina sprememb…

kriptobog ::

Lonsarg je izjavil:

Backup, ok recimo (sam potem rabiš posebne off-grid vezave, ne več obične).

Rezanje špic pa bo treba počakat kaj bodo zmutili poltiki in agencija. Zaenkrat je še vse v zraku in zgleda da bo bolj ali manj vse revertano na nivo da bodo špice koštale zanemarljivo.

Ja dokelr ti senkajo baterijo je vseeno ce jo vzames. Jaz imam zaradi baterije najnizje obracunske moci in placujem manj. Stala je pa manj kot je bilo pa subvencije zanjo.

socialec je izjavil:

Če je bila pri sosedu premajhna elektrarna izvedena pred X leti, zdaj pa mu je Duška iz AgenRS svetovala veliko nekih potrošniških idej, ki takrat še sploh bile niso na trgu ali nekaj v tem smislu.

Je pa res, da je verjetno boljša računica, če vzame panele do maksimuma, ki ga še prenese razsmernik, da je krivulja zapolnjena. Tega mu ne bomo povedali ampak bi mu privoščil, da se malo je*e z baterijami, samo moram mu to tako predstaviti, kot da mu hočem pomagati, v resnici pa se mu lahko za hrbtom režim, ko bo delal neumnosti in denar proč metal, ker je izkoriščevalec.

Malo me je zaneslo v revolucionarnem besu, se opravičujem.

lol. Debil

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kriptobog ()

joez7 ::

Trola.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

fikus_ ::

To sem zasledil glede montaže dodatnih panelov:
"Skladno z veljavnim Zakonom o oskrbi z električno energijo (Ur.l.RS 172/21 - ZOEE) in veljavnimi Sistemskimi obratovalnimi navodili za distribucijski sistem električne energije (Ur.l.RS 77/24 - SONDSEE) mora biti za vsako spremembo na obstoječi sončni elektrarni izdano novo SZP. V konkretnem primeru se spremeni inštalirana moč sončnih celic kot tehnična karakteristika (parameter) obstoječe sončne elektrarne, zato je za takšno spremembo treba skladno z 75. členom SONDSEE pridobiti novo SZP," pravijo na Elesu. Če se izda novo soglasje za priklop, pa se izda pod trenutnimi pogoji, to je mesečni in ne več letni metering. Povedano drugače, kdor bi karkoli spreminjal, izgubi pravico do letnega net meteringa. Gen-I in SunContract sta pred kratkim za Žurnal24 pojasnila, da je sončno elektrarno mogoče dograditi, če omejitev moči ostane znotraj dovoljene iz soglasja. Povedano drugače, če soglasje dovoli 12 kilovatno elektrarno, naj bi bilo mogoče osem kilovatno elektrarno dograditi do 12 kilovatne, ali pa namestiti več panelov, a pri tem ohraniti najvišjo moč, ki se odda v omrežje. Da je ob ohranitvi omejitve oddaje v omrežje mogoče na streho namestiti več panelov (sicer ob prvi montaži in ne naknadno), je avtorju članka, ko se je zanimal za namestitev sončne elektrarne, povedal tudi prodajnik tretjega podjetja."

vir:
https://www.zurnal24.si/pod-streho/varc...

Bi pa rekel brez tožnika ni sodnika oz. če ostane razsmernik enak, lahko to opazijo po bolj "trapezni" proizvodnji elektrike. Ali se bodo šli vtikat v to in preverjat?!
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Zahtevajte uradno potrdilo MOPE AKTUALNE VLADE!

alekskac ::

Da bi dal dodatne panele recimo na carport ali drug del strehe na hiši, in to deklariral kot otočno napravo, pa ne bi šlo?

Samo otocna SE ki v celoti je fizino locena od omrezja ne rabi soglasja. Otocna ki se posredno preko inverterja ali kakega drugega avtomatskega kontrolerja dotika omrezja ni brez soglasja.

Uradno seveda, neuradno je pa dovolj da imas "neko" soglasje da vedo da je "neki" priklopljeno (in se ne cudijo ce kaj zaznajo) ne glede na to kaj tocno je dejansko priklopljeno. Torej recimo prijavis vsaj balkonsko SE, priklopis pa pac kaj vec :)

Zgodovina sprememb…

Daniel ::

Izgleda, da še sami med sabo nimajo skomunicirano kaj lahko in kaj ne. Jaz sem spraševal za dvig varovalk na 3x35, pa so na elektru rekli, da se s tem ukine netmetering, eles pa piše, da se ne ukine.

Neon87 ::

Daniel je izjavil:

Izgleda, da še sami med sabo nimajo skomunicirano kaj lahko in kaj ne. Jaz sem spraševal za dvig varovalk na 3x35, pa so na elektru rekli, da se s tem ukine netmetering, eles pa piše, da se ne ukine.

Jaz sem povečal iz 3x20A na 3x25A, letni obračun ostane..

Daniel ::

Očitno na elektro maribor ta dopis še ni prispel.

WaterBoy ::

TO je tako ali tako bedarije, da če povečuješ module na strehi da pade letni netmetering. TO počnejo zato, da jih čimveč spravijo dol.
Kaj one briga koliko imaš na strehi, če oddajaš po soglasju je vse ok, naprej od števca v hišo ni njihova stvar več.

feryz ::

Saj panelov nihče ni nikoli štel.
Državni štromar je le razsmernik pogledal (kasneje niti to ne), nastavil števec na maksimalno oddajanje in za njih je bila zadeva zaključena.
Kar se trapeza tiče, ponavadi je bilo na enopolni navedeno, koliko je odobrena oddajna moč in koliko več je panelov na strehi. In nikoli ni bilo s tem problemov.
Elektro bi moral spodbujati čim več panelov. Da bi dobili čim več trapeza.

LuiIII ::

Eno vprašanje. Recimo, da mi denar ne dela nekih težav in da bi si poleg generatorja, ki ga imam sedaj za napajanje cele hiše v primeru izpada, rad privoščil še SE (streha je: 70m2, 45° na J brez senc) in pa baterije. Tako za neodvisnost, zanesljivost in malo ekonomičnosti v primeru višanja cen električne energije. Seveda bi bila zadeva brez kakršnihkoli subvencij (otočna, neprijavljena) in s pametnim in-line UPS (hipni preklop na baterije v primeru izpada) krmiljenjem. Ocenjujem, da bi rabil tam do 30kWh. Kaj predlagate?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LuiIII ()

LuiIII je izjavil:

Eno vprašanje. Recimo, da mi denar ne dela nekih težav in da bi si poleg generatorja, ki ga imam sedaj za napajanje cele hiše v primeru izpada, rad privoščil še SE (streha je: 70m2, 45° na J brez senc) in pa baterije. Tako za neodvisnost, zanesljivost in malo ekonomičnosti v primeru višanja cen električne energije. Seveda bi bila zadeva brez kakršnihkoli subvencij (otočna, neprijavljena) in s pametnim in-line UPS (hipni preklop na baterije v primeru izpada) krmiljenjem. Ocenjujem, da bi rabil tam do 30kWh. Kaj predlagate?

Če denar ni problem, zakaj bi te skrbela morebitna podražitev enlektrike? To mora skrbeti tiste, katerim denar je problem.
Otočno delovanje- kombinacija lokalnih virov elektrike (SE, VE KoGe...) in baterij se dandanes, da povsem enostavno zagotoviti. Je pa v primeru, da imaš na voljo omrežje vprašanje zakaj bi to delal? Če delaš "za dušo" pol se itak poglobiš v zadevo in ne sprašuješ tako osnovnih stvari. Če pa mislš, da ti bo nekdo postavil ti pa boš to do smrti uporabljal je pa to utopija. Kot prihaja do izpadov na omrežju, tako ti bo prihajalo do izpadov na otočnem sistemu. In če nisi sam vešč strokovnega in hitrega odziva bodo mrki trajali še dlje, kot sedaj pri on gridu.

LuiIII je izjavil:

Uradno rabiš to seveda prijavit, ker če gre za avtomatski preklop baterija/omrežje to po regulaciji ni otočna ampak hibridna vezava, otočna je čisto brez omrežja

Neuradno pa bi se jaz zadeve lotil takole:
- prijavil balkonsko SE (se zlagal za en random model), da bo elektro vedel da je "nekaj" priklopljeno na omrežja da se ne bodo čudili če kaj zaznajo da od inverterja uide (al elektrika al pa interference), po soglasju za balkonsko sme uite do 600W
- kupil bi hibridni inverter ki zna preklaplat in handlat hkrati SE+baterijo+omrežje+zna dalje delati na toočen način v primeru izpada omrežja (zgolj če vežeš omrežje celotne hiše na backup port), naprimer: https://www.deyeinverter.com/product/hy...
- dodal še lifepo4 baterijo ker so najbolj požarno varne in tudi dosti ciklov preživijo (čeprav so malo dražje)

Zgodovina sprememb…

Lonsarg je izjavil:

LuiIII je izjavil:

...
- kupil bi hibridni inverter ki zna preklaplat in handlat hkrati SE+baterijo+omrežje+zna dalje delati na toočen način v primeru izpada omrežja...

To se ne dela tako, ampak se med omrežje in hišo postavi ustrezno močan inverter- npr. 20 kW. Na ta način ločiš omrežje od hiše. Pol se pa inverter nastavi tako, da jemlje energijo direktno iz SE, če je je dovolj, nato jo jemlje iz baterije in če zatajita oba sistema jo jemlje iz omrežja. Ker inverter nič ne preklaplja ampak le jemlje na noben način ne more energija iz SE ali baterije steči v omrežje. Posledično ne potrebuješ nobenega dovoljenja.
PS če pa si paranoičen pa lahko dodaš še en smerni rele s kontaktorjem ali še boljše bremensko stikalo, katero se bo izklopilo takoj, ko bo zaznan pretok energije v omrežje.

Točno tako so naredili pri žlahtnici. Ma pa tudi oddajanje v omrežje.
Solarna 14kWp panelov (več ni šlo na streho) + Inverter SolarEdge 16kW + Deye 16kW + 15kWh Deye baterij.
Soglasje na 10kW. Sem mal na začetku čudno gledal - pa je monter zatrdil, da majo to že preizkušen sistem.
Ob izpadu zunanjega napajanja, se preklop izvede po 5s, ko pa zunanje pride nazaj pa po 5 minutah.
So pa delali dobro leto za mojo. Na koncu so plačali približno isto ~ 12k (pač večje subvencija na baterije), so pa še ujeli netmetering (zadnji dnevi).
So dali tudi meni ponudbo za nadgradnjo (dodaten razsmernik + baterije, pa se nisem odločil - ni nuje).

5s je kar dolgo za preklop - vsaj za huaweiov SmartGuard piše, da naj bi preklopil v delčku sekunde.

DamijanD je izjavil:

5s je kar dolgo za preklop - vsaj za huaweiov SmartGuard piše, da naj bi preklopil v delčku sekunde.

Zgleda, da je to stvar nastavitev (serviserja). Verjetno zato, da ni preveč preklopov.
Jim pa je v 6m, to prišlo prav ravno 1x (napovedan izklop za 4h, zaradi del na omrežju).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

telexdell je izjavil:

Lonsarg je izjavil:

LuiIII je izjavil:

...
- kupil bi hibridni inverter ki zna preklaplat in handlat hkrati SE+baterijo+omrežje+zna dalje delati na toočen način v primeru izpada omrežja...

To se ne dela tako, ampak se med omrežje in hišo postavi ustrezno močan inverter- npr. 20 kW. Na ta način ločiš omrežje od hiše. Pol se pa inverter nastavi tako, da jemlje energijo direktno iz SE, če je je dovolj, nato jo jemlje iz baterije in če zatajita oba sistema jo jemlje iz omrežja. Ker inverter nič ne preklaplja ampak le jemlje na noben način ne more energija iz SE ali baterije steči v omrežje. Posledično ne potrebuješ nobenega dovoljenja.
PS če pa si paranoičen pa lahko dodaš še en smerni rele s kontaktorjem ali še boljše bremensko stikalo, katero se bo izklopilo takoj, ko bo zaznan pretok energije v omrežje.
Zakonodaja pravi inverter priklopljen na omrežje = dovoljenje, to kako zaščito/nastavitev ima proti izteku proti omrežju ne igra vloge (tako pravijo mojstri na podmojostreho forumu ko sem raziskoval zadeve, je blo videt da je glede tega konsenz). In če gre za več kot 800W moči hočejo "polno" dovoljenje in vso birokracijo ki to zraven potegne (uradni požegnan podpis monterja itd) in ne balkonsko SE (ki je zgolj enostavna vloga ki izpolneš sam in pošlješ po emailu).

Ta Deye inverter je eden redkih v tem cenovnem rangu, ki zna furati tako otočni način kot tudi način kjer omrežje pomaga bateriji/SE. Tudi no-export nastavitev in vse to ima, ki pa seveda ni 100% zanesljiva (kaki drobižek lahko vseno uide, pač za milisekunde predno preklopi elektronika, pa tut inverterji oddajajo potencialno interference menda). Ravno dovolj da v teoriji lahko vidijo da nekaj imaš, čeprav v praksi najbrž bolj težko, razen če grejo explicitno podrobne meritve izvajat :) Skratka balkonsko SE bi jaz prijavil da bi lažje spal če bi se kdo kdaj v kaj zapičil, da imaš nek izgovor pripravljen za vsak slučaj :)

Zgodovina sprememb…

Aha šele zdaj vidim telexdell da ti govoriš o načinu kjer ni mogoče združevati omrežje in baterije. No to je pa bolj osnovni način ja, sam je precej manj profi, Growatt offgrid inverterji so taki. Pa soglasje uradno vseeno rabiš, se ne izogneš, kljub temu da si tehnično res bolj izoliran od omrežja.

Zgodovina sprememb…

Lonsarg je izjavil:

Zakonodaja pravi inverter priklopljen na omrežje = dovoljenje, to kako zaščito/nastavitev ima proti izteku proti omrežju ne igra vloge (tako pravijo mojstri na podmojostreho forumu ko sem raziskoval zadeve, je blo videt da je glede tega konsenz). In če gre za več kot 800W moči hočejo "polno" dovoljenje in vso birokracijo ki to zraven potegne (uradni požegnan podpis monterja itd) in ne balkonsko SE (ki je zgolj enostavna vloga ki izpolneš sam in pošlješ po emailu).

Ta Deye inverter je eden redkih ki zna furati hkrati vse 3 načine v tem cenovnem rangu. Tudi no-export nastavitev in vse to ima, ki pa seveda ni 100% zanesljiva, kaki drobižek lahko vseno uide, pač za milisekunde lahko skoči kaj predko preklopi elektronika. Ravno dovolj da v teoriji lahko vidijo da nekaj imaš če kaj gledajo podrobno, ne dovolj da bi dejansko kogarkoli kaj zmotilo v praksi.

V elektro soglasju imaš točno določeno otočno obratovanje- kako mora biti izvedeno, da ne bo negativnih vplivov na omrežje. Če torej zagotoviš tako otočno obratovanje pol soglasja ne potrebuješ, saj ne vplivaš na omrežje. Če pa ne vplivaš na omrežje pomeni, da ne oddajaš 800W ali 100 W ali 5 W ali... ne oddajaš nič, zero, nada! Pa kaki preklopi 5s ali 30 s ali... vse deluje sočasno- v hiši sploh ne opaziš, od kod se napajaš.
PS ima to kolega narejeno sicer za 2/3 hiše, tisto kjer bi lahko imel probleme z ženo je še direktno na mrežo. Pa mu to brez soglasij deluje že 5+let.

Vse se da brez soglasja,kaj je pa uradno je pa drugo. Uradna razlaga ki sem jo jaz videl (lahko probam spet najti forum post od email odgovora uradnika) da katerkoli sistem ki zna preklapljat med baterijo in omrežjem NI otočna vezava, tudi če ima "otočni mode".

Sem pa podrobno raziskoval le Growatt ter Deye (ker me višji rang ne zanima, ker se potem DIY ne splača več). In Deye se mi zdi boljši ker zna kombinirat baterijo in omrežje hkrati, lahko ti polni baterijo medtem ko črpa iz omrežja ali pa črpa omrežje in SE in baterijo hkrati itd. Medtem ko je Growat bolj "pure" otočni z passthrough in v passthough mode (ko zmanjka baterija+SE) ko preklopi na omrežje se bnaterija neha polnit iz SE, kar je glupo, to pomeni da imaš problem če baterija zmanjka medtem ko je sonce ker gre potem tisti čas ko si preklopljen na omrežje energija sonca v nič.

Zgodovina sprememb…

borisk ::

Ne se hecat z neprijavljenimi baterijami. Je letos enega električarja ubilo, posledično zapečatena hiša, veliko sranje... Med izklopom in delom na daljnovodu, neprijavljena baterija, ki je spuščala občasno spuščala sunke v omrežje, posledišno se je aktivirala bljižna SE in skozi transformator pošiljala sunke v daljnonovod med vzdrževalnimi deli..

borisk je izjavil:

Ne se hecat z neprijavljenimi baterijami. Je letos enega električarja ubilo, posledično zapečatena hiša, veliko sranje... Med izklopom in delom na daljnovodu, neprijavljena baterija, ki je spuščala občasno spuščala sunke v omrežje, posledišno se je aktivirala bljižna SE in skozi transformator pošiljala sunke v daljnonovod med vzdrževalnimi deli..

Preveri prisotnost napetosti-kratko spoji in ozemlji-preveri prisotnost napetosti-začni z delom!
Osnovni zakon dobrega štromarja. Slabih pa itak ni- so že vsi pokojni.

Pa, da ne bo pomote- se 100% pridružujem mnenju, da so samovoljni posegi v elektroinstalacijo in priključevanje virov energije na omrežje brez ustreznih soglasij nesprejemljivi in življensko nevarni.

bm1973 ::

borisk je izjavil:

Kak novica na to temo?

Ali elektro čudežni deček blokira te novice?

feryz ::

borisk je izjavil:

Da se aktivira bližnja SE, je potrebnih več minut stalne prisotnosti elektrike v omrežju. Zaradi sinhronizacije in reaktivacije optimizatorjev. Ni tako, da dobi par sunkov in začne delati.
Poleg tega ima elektro škarje in platno v rokah. Vsaka SE je za pametnim števcem, ki jih lahko elektro v trenutku zabriše ven, kompletne linije ali naselja in po aktivaciji omrežja v trenutku vklopi nazaj.

Saj verjetno je enako nevaren tudi že sunek baterije, SE je tukaj samo potencialno za trajanje tega "sunka" - ker to ni tako, da baterija pošlje 1s sunek, SE pa potem dela še 15 minut...

DamijanD je izjavil:

Saj verjetno je enako nevaren tudi že sunek baterije, SE je tukaj samo potencialno za trajanje tega "sunka" - ker to ni tako, da baterija pošlje 1s sunek, SE pa potem dela še 15 minut...

Če bi tvoja logika držala potem sploh ne bi prihajalo do izpadov omrežja. Ko bi namreč izpadel trafo na tvojem območju bi le ena baterija pošiljala sunke in SE na tistem trafu bi mirno naprej napajale omrežje. 4 Štirje sunki pa imaš napajanje eno uro>:D

borisk je izjavil:

Prvo osnovno pravilo dela na VN = ozemljitev na mestu dela.
Če pa se zgodi dvoštevna napaka = posledica. Če hitiš, na koncu počakaš!

telexdell - saj sem napisal, da to ne dela tako.

DamijanD je izjavil:

telexdell - saj sem napisal, da to ne dela tako.

Maš prav, sem bil malce prehiter:)

Nekaj se sosedje hvalijo, da bo junijska rekordna proizvodnja za ~15%? Je to res, imam razlog za favšijo?

Bo več kot lani a daleč od rekorda za ta mesec. Pač, če bi jo postavil julija predlani, bi bil letos junija rekord in razalog za favšijo. Tak bom pa za favšijo moral najti nekaj drugega.

Utk ::

Imaš. Imam 2 elektrarne, ponavadi je julij najmočnejši, ampak ta junij je bil goat.
Ne za 10, 15%, za par % pa.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Ne vem, sosedje so izračunali po nekakšnem kolenskem ali zapestnem računu in bo toliko, menda ni bil kakšen kar nekakšen ravničarsko-črtobesen, da bo menda lepo osončilo še dva dneva in da bo spet kozla ustrelilo za več let, ne sicer samo za junij ampak nasploh do sedaj, razen če se jutri naša simulacija konča predčasno zaradi iz višjih razlogov zadrževanja, skoraj vredno omembe v MSM...

Utk ::

Kaj pa socialci, ki subvencionirajo elektrarne, imajo ta mesec zastonj elektriko ko jo je tolk "preveč"?

Pri meni bo ta junij najboljši mesec od zadnjih treh let (trenutno izenačeno z lanskim julijem, ampak imamo še 2 dneva)...
««
390 / 394
»»