Forum » Operacijski sistemi » win 7 in RAID
win 7 in RAID
nightbird ::
Pozdravljeni!
Trenutno mam na sveže instalirane winse, sedaj pa sem dobil možnost, da dva SSD-ja povežem v raid0 in nato bi na ta raid disk nasnel winse.
Zanimata pa me dve stvari:
--> če naredim varnostno kopijo trenutnega sistema, potem v raid polje ponovno instaliram winse in obnovim iz varnostne kopije, dobim trenutno konfiguracijo windowsov? ali ni to tako enostavno? pri tem se ohranijo tudi vse instalacije programov ipd?
--> potem pa me zanima še kako sploh ustvarim raid? namreč plata mi omogoča raid preko lasnega kontrolerja in ima posebne sata priklope za take namene. diska samo priklopim na ta priključka in v biosih nastavim raid0 in je to to? ali moram kaj drugače narediti?
LP
Trenutno mam na sveže instalirane winse, sedaj pa sem dobil možnost, da dva SSD-ja povežem v raid0 in nato bi na ta raid disk nasnel winse.
Zanimata pa me dve stvari:
--> če naredim varnostno kopijo trenutnega sistema, potem v raid polje ponovno instaliram winse in obnovim iz varnostne kopije, dobim trenutno konfiguracijo windowsov? ali ni to tako enostavno? pri tem se ohranijo tudi vse instalacije programov ipd?
--> potem pa me zanima še kako sploh ustvarim raid? namreč plata mi omogoča raid preko lasnega kontrolerja in ima posebne sata priklope za take namene. diska samo priklopim na ta priključka in v biosih nastavim raid0 in je to to? ali moram kaj drugače narediti?
LP
AlienRR ::
Poglej na uradno stran proizvajalca, če ima orodje za kopiranje OSa.
RAID narediš v BIOSu. Priključiš SSDja in določiš RAID. Potem bi ti moralo delati..
Recimo; http://thessdreview.com/our-reviews/rai...
(Zaradi starosti objave piše narobe, da trim ne deluje v RAIDu.)
RAID narediš v BIOSu. Priključiš SSDja in določiš RAID. Potem bi ti moralo delati..
You can override the laws of thermodynamics with sufficient sudo access.
Poglej na uradno stran proizvajalca, če ima orodje za kopiranje OSa.
aha torej na intelovi (intelov ssd mam namreč) strani pogledam, če ma kako orodje za tole? moram pred vzpostavitvijo raid polja diske formatirati ali kaj podobnega? ali smao naštimam v biosu in deluje :)
S tem migriraš podatke iz starega HDDja na SSD (pred tem preberi kak vodič ali how to);
https://downloadcenter.intel.com/Detail...
Za postavitev samega RAIDa bi bilo najbolje, da pogledaš v user manual za maično, ker je postavitev hardware specifična. V njem mi moral biti vodič (-ta se lahko nahaja v ločenem priročniku.)
V grobem poteka takole:
Poženeš BIOS, v BIOSu poženeš utility za postavlanje RAIDa, znotraj tega utilityja RAIDu nastaviš ime, RAID level(a.k.a tip RAIDa 0/1/5/10 itd), določiš velikost bloka (ponavadi je 64kb za RAID 5/10 in 128 za RAID0) ter seveda diske ki bodo sestavljali RAID polje. Potrdiš in diski bi morali biti formatirani v nastavljeno RAID polje.
(nato bootaš v star OS, kjer prekopiraš OS z zgoraj omenjenim orodjem na to RAID polje)
Diske, ki jih boš postavil v RAID bodo formatirani med postopkom(ostali bodo nedotaknjeni).
https://downloadcenter.intel.com/Detail...
The Intel® Data Migration Software copies your drive's contents from your old storage device to your new Intel® Solid-State Drive. The software can help make this transition smooth and painless.
Za postavitev samega RAIDa bi bilo najbolje, da pogledaš v user manual za maično, ker je postavitev hardware specifična. V njem mi moral biti vodič (-ta se lahko nahaja v ločenem priročniku.)
V grobem poteka takole:
Poženeš BIOS, v BIOSu poženeš utility za postavlanje RAIDa, znotraj tega utilityja RAIDu nastaviš ime, RAID level(a.k.a tip RAIDa 0/1/5/10 itd), določiš velikost bloka (ponavadi je 64kb za RAID 5/10 in 128 za RAID0) ter seveda diske ki bodo sestavljali RAID polje. Potrdiš in diski bi morali biti formatirani v nastavljeno RAID polje.
(nato bootaš v star OS, kjer prekopiraš OS z zgoraj omenjenim orodjem na to RAID polje)
Diske, ki jih boš postavil v RAID bodo formatirani med postopkom(ostali bodo nedotaknjeni).
OK, držim pesti. :)
malo sem testiral tale program od intela in mam trenutno težave. namreč spremenil mi je lastništvo datotek in zaj če recimo želim formatirati dsik kao ne more dokončati ker nima dovoljenja od "trusted instaler". eni mapi sem potem probal spremeniti lastništvo na lastnika z imenom računalnika, vendar še vedno ne gre. kak naj zaj sformatiram disk in se izognem tem dovoljenjem? poleg tega se mi zdi čudno zaj tole, ker mi je dovoljenja spremenil tudi na primarnem sistemu in me bo to verjetno kdaj v prihodnje zafrkavalo ali ne?
lp
lp
Žal ti tukaj ne znam pomagat, ker nikoli nisem delal s tem programom.
kako pa je na splošno s tem, da se znebim nekih dovoljenje ipd. pri mapah? pač s fora s prenosom lastništva ne deluje glih dobro :/
da bi lahko z nekim programom brisal mape, ki bi jih odstranil ne glede na dovoljenja in lastništvo.
da bi lahko z nekim programom brisal mape, ki bi jih odstranil ne glede na dovoljenja in lastništvo.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Sprememba iz AHCI na RAID0Oddelek: Pomoč in nasveti | 3820 (3174) | zee |
» | Problem z RAID0Oddelek: Pomoč in nasveti | 1594 (1362) | OK.d |
» | raid 0 setupOddelek: Strojna oprema | 2131 (1594) | GrimReaper |
» | RAID1, bistvena vprasanjaOddelek: Strojna oprema | 3645 (2404) | element |
» | Serial ATA diskiOddelek: Pomoč in nasveti | 1292 (942) | mohha53 |