» »

nakup bojlerja

nakup bojlerja

The Player ::

Lep pozdrav!

Pred kratkim mi je crknil bojler in potrebujem novega (100 litrov).

Zna kdo povedat kaj se splača kupit oz. kake so vaše izkušnje z nabavo bojlerjev? Na katere karakteristike moram gledati, ko kupujem bojler?

Predvsem mi je važna kvaliteta, dolga življenjska doba in varčnost

pomemben podatek je tudi servisiranje, ker kaj ti nuca poceni in zmogljiv bojler, če nima dostopnega servisa ali pa le ta stane celo premoženje.

Ima kdo izkušnje ali ima smisel bojler popraviti? Star je točno 35 let, crknil je pa grelnik, ampak sklepam, da obstaja riziko, da bi pri menjavi grelnika šlo še kaj rakom žvižgat?

hvala za odgovore

...:TOMI:... ::

Nov grelec je 15-30€, nov bojler je 200 €. Dobro bi bilo očistiti vodni kamen in zamenjati tesnila. Če imaš prostor razmisli o toplotni črpalki in ne o bojlerju.

Če si doma v bloku, lahko montiraš tudi bojler, ki ima spiralo in imaš brezplačno ogrevanje (dodaš T kos od radiatorja in to je to) razen dela in nakupa nimaš več stroškov. Itak so merilniki porabe montirani na radiatorjih :)

http://www.gorenje.si/ogrevanje-in-hlaj...
Tomi

Zgodovina sprememb…

The Player ::

...:TOMI:... je izjavil:

Nov grelec je 15-30€, nov bojler je 200 €.


saj to je problem. Zdej lahko se lotim popravila, samo da ne bo potem ko bi zamenjal grelec se pokvarilo še kaj drugega itd.

zato me zanimajo vaše izkušnje, ali se splača oz. kaj se splača

živim v hiši

...:TOMI:... ::

Če si v hiši kupi TČ z bojlerjem. Elektrike boš skuril za 10-15€/mesec, pa si preračunaj koliko je sedaj pokuriš in kako hitro se bo investicija povrnila.
Tomi

einstein :P ::

grelec lahko tudi iz kakega starega pralnega stroja ven potegneš, samo je vprašanje, če bo pasal noter...
STAY OUT OF MY TERRITORY!

floyd1 ::

Če je Gorenje bojler se ne splača, rezervni deli so smešno poceni. Jaz drugače 35 let starega definitivno ne bi šel popravljat. Bo verjetno začel prej ali slej kje točiti, če ne prej pa po menjavi.

Težko pa se pokvari še kaj - druge "elektrike" ni notri - grelec, termostat, termo varovalka, nekaj kablov, da povezuje vse skupaj. Če termostat dela ("šklocne" ko ga vrtiš) in termična varovalka spušča elektriko skozi, potem je definitivno grelec šel.

Drugače vsaj pri klasičnih el. bojlerjih ni nekih hudih razlik. Mislim glede varčnosti - vsi so požeruhi. El. grelci vsi približno enako dobro (učinkovito) pretvarjajo el. energijo v toplotno. Meni je sicer Gorenje bojler crknil 4X (3X v garanciji), a to zato, ker sem bil "pameten" in vzel tistega z elektronsko kontrolo temperature (moja boljša polovica je strokovno povedala, da tistega klasičnega okroglega, "socialisičnega" bojlerja noče imeti, pa sva vzela "modernejšega", ki pač mimogrede še kdaj crkne;((. Če bi še enkrat kupoval bi pa vzel - Gorenje ;). Temp. regulacijo mi je serviser "predelal" v klasično in od takrat več nisem imel niti ene težave, ko sta crknila grelca (2x 1000W) pa sem oba dobil za 13 EUR, jih sam zamenjal v 10 minutah, pa spet veselo dela dalje. Ker imam izvedbo s "suhimi" grelci je taka menjava smešno enostavna - za vsak grelec odviješ 2 vijaka in odklopiš 2 kabla.

Varčna izvedba pa bi bila kaka (zgoraj že omenjena) toplotna črpalka. Seveda nekajkrat (lahko tudi 10x) dražja. So pa prihranki pol, pa s pametno izvedbo poleti še vsaj malo kak prostor hladiš.

Tako dolgo, kot ti je držal ta, ti verjetno ne bo nobeden več, s tem se tudi sprijazni.

Tomi, to kar ti predlagaš v 2. postu (gretje "na črno") zna priti zelo drago, ko pride kontrola. Pri nas so 1x že prišli pregledat vse delilnike (tudi v kopalnici). In potem je cena najvišja poraba v bloku pomnožena s faktorjem 1,6 (ali vsaj nekaj podobnega, bi moral poiskati pogodbo). Za celo zimo bi se kar nabralo...

T0RN4D0 ::

Varčnega bojlerja ni. Učinkoviti so vsi. Če želiš večjo energijsko učinkovitost nabavi toplotno.

Če misliš kupit enak bojler zamenjaj grelec, zraven še spucaj vodni kamen iz bojlerja in ne bo nobene razlika napram novem. :)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

St235 ::

Kot smo enkrat ugotavljal učinkovitost bojlerja (grelca) je bilizu 100% in tukaj ni nobenih razlik. Edino kaj je narejeno boljše/slabše je izolacija in posledično koliko temperature se izgublja v okolico.

Razen toplotne črpalke tako ne bo drastične razlike med novim bojlerjem in menjavo grelca (razen stroška).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

driver_x ::

Če imaš hišo in razmišljaš o TČ, razmisli še o tem, če jo lahko postaviš v prostor, kjer ti nastaja dodatna toplota, npr. od kakega hladilnika ali zmrzovalne omare.

Magic1 ::

Lahko narediš hladilnico v manjšem prostoru s TČ.
Magic

T0RN4D0 ::

Ja, ali pa če si v bloku si jo postaviš v kopalnico in potem šponaš centralno do konca. Glavno da je sanitarna poceni. :D
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

...:TOMI:... ::

Floyd, nisem vedel, da so po blokih tudi kontrole...

Grelci imajo 100 % izkoriste, saj se vsa energija pretvori v koristno toploto.

Drugač imajo pa bojlerji okoli 2 kWh ali več izgub na dan.
Tomi

einstein :P ::

Mi imamo 1.5kW 80l bojler od tiki-ja in kljub starosti, verjetno tudi že več desetletij (vsaj eno) nam popolnoma zadostuje.
STAY OUT OF MY TERRITORY!

floyd1 ::

Tomi, s pogodbo ki jo podpišeš z izvajalcem meritev, mu omogočiš tudi tako kontrolo. Saj se prej najavijo, a vseeno. Jaz bi se tudi sicer takim akcijam izognil, tudi zaradi dobrososedskih odnosov, pa čeprav nimam nekih ful stikov z njimi. Folk ni nor in seveda ve, da s tem direktno kradeš njim.

All ::

Poglej še za Ariston Vellis...zanimiv design..sploh če maš problem s prostorom.

mtp2 ::

Jaz bi dodal vprašanje: tudi meni je šel bojler, elektronika (lučka pro termostatu ) deluje, najbrž so šli grelci. Kako se prepričati, da so res grelci, kakega ohmmetra nimam....

einstein :P ::

mtp2 je izjavil:

Jaz bi dodal vprašanje: tudi meni je šel bojler, elektronika (lučka pro termostatu ) deluje, najbrž so šli grelci. Kako se prepričati, da so res grelci, kakega ohmmetra nimam....


potegni grelec ven in preveri, če je topel (vroč), seveda pazi pri tem. lahko pa ga tudi odklopiš in vežeš zaporedno s kakšno žarnico in boš videl, če sveti (potem dela). za vezavo žarnice preprosto odklopi eno žico iz grelca, ter jo poveži nazaj na grelec preko žarnice in vklopi bojler, potem boš videl, če dela ali ne. samo previdno, da te ne zruka ali opeče. ;)
STAY OUT OF MY TERRITORY!

Zgodovina sprememb…

St235 ::

T0RN4D0 je izjavil:

Ja, ali pa če si v bloku si jo postaviš v kopalnico in potem šponaš centralno do konca. Glavno da je sanitarna poceni. :D


V bistvu ni problem, če je dovolj prostora. Jaz imam izpust hladnega zraka vezan na prezračevalni sistem bloka in tako odvajam hladen zrak brez da bi si hladil stanovanje. Poleti pa lahko preklopim loputo in s hladnim zrakom hladim kuhinjo.

jabadaba ::

Ariston, Wester Line, samo tega ne kupujte. Po cc 1,5l ti prerjavi na izhodu tople vode. Sem imel ta problem, so mi ga zamenjali in spet po cc enem letu pa po spušča na istem mesto. Pozabite na to Italjansko sranje pa na tisti nekaj €, pa še to izolacija zelo slabša, grelec pri kombiniranem zelo slabi glede na čas ko segrevam vodo preko centralne se sedaj vidi kako hitro segreje vodo Gorenje bojler.
Odločitev je vaša

Insan3Lik3 ::

malo si sposojam temo, doma imamo 100l gorenje-tiki bojler, ki pa zadnje recimo pol leta deluje kakor da je 50l ne pa 100, pred nekaj časa se mi zdi da je rabilo dosti več da se je spraznil kakor sedaj
tudi včasih ko je bil na max je na indikatorju kazalka šla skoraj do konca zdej pa gre malo čez pol
sicer je voda vrela vseeno, grelca sta dva če se ne motim nisem doma trenutno da bi pogledal, možno da je en crknu al v čem je fora? lp
NZXT s340 White | Gigabyte GA-B85-HD3 | Intel i5-4690K | Corsair Vengeance 8GB
1600MHz DDR3 | Gigabyte GTX 970 G1 Gaming | Transcend SSD SSD370, 256 GB |
Western Digital Black 1TB | Corsair CS750M 750W

DOOM_er ::

tok kamna se ti je nabralo povsod. Imel enak problem, zamenjal bojler (bil star 35 let)
Robots will steal your job. But that's OK

Insan3Lik3 ::

moj je star 7...
NZXT s340 White | Gigabyte GA-B85-HD3 | Intel i5-4690K | Corsair Vengeance 8GB
1600MHz DDR3 | Gigabyte GTX 970 G1 Gaming | Transcend SSD SSD370, 256 GB |
Western Digital Black 1TB | Corsair CS750M 750W

Spock83 ::

Da ne odpiram nove teme. A je bolje bojler ugašati ali pustiti non stop prižgano? Ponavadi čez dan ne potrebujem toliko tople vode. Je pa tudi ogromen in čez deset let star.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spock83 ()

D3m ::

Jaz imam doma tega. Mi je zelo všeč, da ni tako glumazen, kot od Gorenja in paše lepo v kopalnici, globino ima samo 28 cm.

|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: D3m ()

fikus_ ::

Na trgu so t.i. varčni boljlerji, katere se lahko nastavlja glede na čas in temperaturo gretja vode.
Opis Gorenjevih:
Grelniki vode TGR SMART SIMPLICITY so grelniki nove generacije. Dizajn zasnovan na liniji Simplicitiy z ergonomsko in estetsko zasnovanim gumbom, ki že v osnovi omogoča enostavno in hitro izbiro najuporabnejših funkcij, je nadgrajen s funkcijo ECOS, ki optimira porabo električne energije in s tem prihrani kar 25 % stroškov za ogrevanje sanitarne vode. Z vklopom funkcije ECOS vodo namreč segrevate samo takrat, ko jo resnično potrebujete. Funkcija snemanja oz. spremljanja uporabnikovih navad po 7 dnevnem časovnem obdobju izračuna optimalni režim delovanja, ki omogoča minimalno porabo električne energije. Grelnik v tem intervalu zabeleži v katerih časovnih obdobjih je odjem tople vode največji. Po sedmin dneh snemanja se grelnik vode na podlagi zabeleženih podatkov vklopi le toliko časa pred tem, da segreje vodo takrat, ko jo potrebujete. Bojlern odlikuje tudi kakovostno bakreno električno potopno grelo, kotel iz visokokakovostne pločevine, magnezijeva anoda za dodatno zaščito, nastavitev na temperaturo proti zmrzovanju, LED diode za prikazovanje delovanja električnega grelca oziroma delovanja ECOS. Garancijska doba na kotel je 5 let.

Tako da bo že nekaj na tem.

Spock83 ::

D3m je izjavil:

Jaz imam doma tega. Mi je zelo všeč, da ni tako glumazen, kot od Gorenja in paše lepo v kopalnici, globino ima samo 28 cm.



Kaj pa je to za en?

fikus_ je izjavil:

Na trgu so t.i. varčni boljlerji, katere se lahko nastavlja glede na čas in temperaturo gretja vode.
Opis Gorenjevih:
Grelniki vode TGR SMART SIMPLICITY so grelniki nove generacije. Dizajn zasnovan na liniji Simplicitiy z ergonomsko in estetsko zasnovanim gumbom, ki že v osnovi omogoča enostavno in hitro izbiro najuporabnejših funkcij, je nadgrajen s funkcijo ECOS, ki optimira porabo električne energije in s tem prihrani kar 25 % stroškov za ogrevanje sanitarne vode. Z vklopom funkcije ECOS vodo namreč segrevate samo takrat, ko jo resnično potrebujete. Funkcija snemanja oz. spremljanja uporabnikovih navad po 7 dnevnem časovnem obdobju izračuna optimalni režim delovanja, ki omogoča minimalno porabo električne energije. Grelnik v tem intervalu zabeleži v katerih časovnih obdobjih je odjem tople vode največji. Po sedmin dneh snemanja se grelnik vode na podlagi zabeleženih podatkov vklopi le toliko časa pred tem, da segreje vodo takrat, ko jo potrebujete. Bojlern odlikuje tudi kakovostno bakreno električno potopno grelo, kotel iz visokokakovostne pločevine, magnezijeva anoda za dodatno zaščito, nastavitev na temperaturo proti zmrzovanju, LED diode za prikazovanje delovanja električnega grelca oziroma delovanja ECOS. Garancijska doba na kotel je 5 let.

Tako da bo že nekaj na tem.


https://mtehnika.mercator.si/izdelek/15...

Dosti cool ni toliko velik. Samo upam da ECOS vodo segreje vsaj na 70°C zaradi salmonele itd.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spock83 ()

D3m ::

Ariston. Italijanski.

Imam pa vklopljeno 1x na mesec gretje vode na 70°C , da ne bo legionele.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: D3m ()

Spock83 ::

Ej ful mi je všeč k je tko ozek. Imam majhno kopalnico in mi slim da je to to.

To je to? https://www.mimovrste.com/elektricni-gr...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spock83 ()

D3m ::

Spock83 je izjavil:

Ej ful mi je všeč k je tko ozek. Imam majhno kopalnico in mi slim da je to to.

To je to? https://www.mimovrste.com/elektricni-gr...


Jup toj to.

Globina 28cm :D


Temperaturo imam naštimano na 50°C in je dovolj za 2-člana.

Hitro se tudi segreje ima vklopljeno funkcijo za "tuširanje".

|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: D3m ()

St235 ::

Jaz sem imel s tem modelom precej težav. Težava je bila v tem, da je bil montiran leže in je nonstop blo nekaj narobe.
Sledila je menjava za
in ni težav. Je pa serviser komentiral, da je pri starih modelih precej težav z ležečo postavitvijo, novi naj ne bi imeli težav.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

Spock83 ::

Lakotnik kaj pa je ta tvoj za en model?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spock83 ()

D3m ::

Isto Ariston. Samo drug model. Jaz imam prvega samo v pokončnem položaju.

Velis Plus, če se ne motim. Moj je pa prvotni Velis.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: D3m ()

D3m ::

Lakotnik opažam, da take blazne razlike med prvim modelo im tvojim modelom, ni razen v komandnem modulu.
|HP EliteBook|R5 6650U|

St235 ::

Model, ki sem ga linkal je novejši. V osnovi smo tudi mi kupili starejšo verzijo, ki pa je imela težave z ležečo postavitvijo, zato smo se dogovorili za menjavo za novejšega, ki dela brez težav. Lahko da je šlo za specifičen primer, samo je serviser komentiral, da so pri starejših modelih pogosto težave z ležečo postavitvijo.

Drugače razen barve in displeja ni vizuelnih razlik, pa tudi v samem delovanju nisem zasledil, da bi bilo kaj drugače.

Spock83 ::

Super se mi zdi Ariston, verjetno bom tega nabavil v kratkem

St235 ::

Estetsko je svetlobna leta pred gorenjem, tako, da za kakšno manjšo kopalnico sploh v bloku je daleč najboljša rešitev. Žal pri nas nikjer še nisem zasledil primerljivega bojlerja, ki bi se lahko primerjal po dimenzijah.

D3m ::

True. Jaz sem s tem rešil glumaznost/funkcionalnost/prostorsko ureditev kopalnice.
|HP EliteBook|R5 6650U|

igor0203 ::

Kaj pa glede kvalitete? Koliko časa ga že imate?

Kolikor sem brskal, je kar nekaj gneva politega čez linkani Ariston, da crkne po 1 letu itd.

Matej_K ::

Velis plus sploh težko oz ne dobiš nikjer. Vse povspod piše samo Velis
Tudi na official strani je samo Velis in velis premium
... .. .

bluefish ::

Kako je pa kaj s pucanjem vodnega kamna pri teh škatlah?
Zgledajo super, vendar dizajniranim stvarem včasih fali funkcionalnost.

D3m ::

igor0203 je izjavil:

Kaj pa glede kvalitete? Koliko časa ga že imate?

Kolikor sem brskal, je kar nekaj gneva politega čez linkani Ariston, da crkne po 1 letu itd.


Več, kot eno leto in pol.
|HP EliteBook|R5 6650U|

St235 ::

igor0203 je izjavil:

Kaj pa glede kvalitete? Koliko časa ga že imate?

Kolikor sem brskal, je kar nekaj gneva politega čez linkani Ariston, da crkne po 1 letu itd.


Prvega so zamenjal po 6 mesecih, ker niso mogli rešit težave z ležečo postavitvijo. Velus plus oziroma premium (ne vem če je kakšna razlika) sedaj dela cc 2 leti in ni težav.

Glede vodnega kamna pa pojma nimam, ker ga še nismo čistili. Glede na to, da je praktično edina funkcionalna rešitev glede na velikost in postavitev kopalnice bo worst case scenarij menjava.

čuhalev ::

Koliko imajo ti prostornino?

Ima kdo pretočni bojler, torej tak, ki neposredno segreva vodo, ki teče skozi njega?

Magic1 ::

čuhalev je izjavil:

Koliko imajo ti prostornino?

Ima kdo pretočni bojler, torej tak, ki neposredno segreva vodo, ki teče skozi njega?

To so bolj varjante pri plinskih pečeh, ki so močne okoli 20kW. S 2kw-nim grelcem na elektriko boš težko kaj pametnega naredil, edino kakšna trifazna verzija bi prišla v poštev. Za kaj takega pa folk nima napeljave v kopalnici.
Magic

čuhalev ::

Magic1 je izjavil:

čuhalev je izjavil:

Koliko imajo ti prostornino?

Ima kdo pretočni bojler, torej tak, ki neposredno segreva vodo, ki teče skozi njega?

To so bolj varjante pri plinskih pečeh, ki so močne okoli 20kW. S 2kw-nim grelcem na elektriko boš težko kaj pametnega naredil, edino kakšna trifazna verzija bi prišla v poštev. Za kaj takega pa folk nima napeljave v kopalnici.

Videl sem kuhinjsko različico in pomislil na to za umivanje. Pretok je seveda večji.

St235 ::

čuhalev je izjavil:

Koliko imajo ti prostornino?

Ima kdo pretočni bojler, torej tak, ki neposredno segreva vodo, ki teče skozi njega?


Prostornina gre 50, 80 in 100l, če se ne motim.

čuhalev je izjavil:

Magic1 je izjavil:

čuhalev je izjavil:

Koliko imajo ti prostornino?

Ima kdo pretočni bojler, torej tak, ki neposredno segreva vodo, ki teče skozi njega?

To so bolj varjante pri plinskih pečeh, ki so močne okoli 20kW. S 2kw-nim grelcem na elektriko boš težko kaj pametnega naredil, edino kakšna trifazna verzija bi prišla v poštev. Za kaj takega pa folk nima napeljave v kopalnici.

Videl sem kuhinjsko različico in pomislil na to za umivanje. Pretok je seveda večji.


Kot je meni znano so ti električni pretočni bojlerji bistveno prešibki za koplanico, kjer rabiš bistveno več toplejše vode.

Je pa možnost plinskega bojlerja. Osebno tega nisem želel, ker je kopalnica o kateri je govora v sredini stanovanja in se lahko pojavi težava ustreznega zračenja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

Ales ::

Sem par let uporabljal pretočni bojler na plin in lahko samo pohvalim. Je pa malo čuden občutek na začetku, ker je bil v mojem primeru montiran nad kadjo in se ob uporabi seveda prižge grelec itd., kar se seveda sliši. Sem se hitro navadil in sem kasneje kar pogrešal eleganco vsega skupaj. Odpreš toplo vodo, grelec se sam prižge, zapreš, ugasne...

Ne predstavljam si tudi, da bi lahko električni bojler bil cenejši na dolgi rok, kljub večji učinkovitosti samega grelca. Čas delovanja in toplotne izgube skozi kotel naredijo svoje. Je pa strošek rednega servisa, izvedbe zračenja, itd.

Če bi imel plinsko napeljavo v stanovanju bi definitivno razmislil o tej možnosti.

msjr ::

Pretočni bojler samo na plin. Električni je komaj dovolj za kuhinjo, so ga pri prijateljih imeli v kopalnici pa ni zmogel niti tuširanja - zdaj so šli na plin in so zadovoljni. Se pravi v kopalnici je kar se tiče elektrike dobra samo klasika.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: msjr ()

Magic1 ::

Sej je vse osnovna fizika. 2kW grelec rabi kar nekaj ur, da segreje fajn vodo v 80l bojlerju. 80l lahko kar hitr ponucaš, v okoli pol ure tuširanja ziher gre. Torej imaš tukaj kar velik faktor razlike, vsaj 4 ure proti 30min. Sploh pozimi, ko greješ mrzlo vodo, ki ima okoli 10°C.
Magic

Spock83 ::

čuhalev je izjavil:

Koliko imajo ti prostornino?

Ima kdo pretočni bojler, torej tak, ki neposredno segreva vodo, ki teče skozi njega?



Za zdaj ga imam jaz. Sampo odkar so števci (zunanji števec za gretje) ga ne uporabljam. Se mi zdi da se precej pozna na števcu. Saj ne vem kaj je ceneje. Niti kako to izračunat.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri bojler?

Oddelek: Loža
208090 (3396) Djole
»

Glasen bojler ob segrevanju !?

Oddelek: Loža
156692 (6285) Netrunner
»

Menjava Grelnika voda (Bojlerja)

Oddelek: Loža
91688 (1470) traxxas
»

Postavitev bojlerja za kaminom?

Oddelek: Loža
81769 (1526) M-XXXX
»

Razkamenjevanje vode!?

Oddelek: Loža
4510876 (9045) Pyr0Beast

Več podobnih tem