Forum » Programiranje » Začetki programiranja
Začetki programiranja
Mendex ::
Zdravo!
Že dlje časa imam željo, da bi začel z programiranjem pa nevem kje bi bilo za začetnika, ki v tej smeri še nima izkušenj najbolje začeti oz. kateri jezik bi bil najbolj če lahko tako rečem primeren in ob enem uporaben. Vem da je sedaj odvisno od tega kaj bi sploh rad programiral (spletne strani itd..) in ja najbolj me tudi vleče v to smer, se pravi izdelava spletnih strani. Ampak bolj kot gledam bolj ugotavljam da se vse nekako povezuje (HTML, JavaScript, PHP..)
Osebno se mi zdi da bi bilo morda najbolje za začetek spoznati HTML jezik in potem nadeljevati.
Zelo bom vesel če si bo morda kdo, ki ima s tem izkušnje vzame kakšno minutko in deli mnenje in izkušnje kje bi bilo najbolje in s čim začeti.
Hvala vsem za odgovore.
PS: se opravičujem ker odpiram novo temo vendar kjerkoli po forumu sem gledal so bile objave tako stare, da sem raje na novo napisal.
Že dlje časa imam željo, da bi začel z programiranjem pa nevem kje bi bilo za začetnika, ki v tej smeri še nima izkušenj najbolje začeti oz. kateri jezik bi bil najbolj če lahko tako rečem primeren in ob enem uporaben. Vem da je sedaj odvisno od tega kaj bi sploh rad programiral (spletne strani itd..) in ja najbolj me tudi vleče v to smer, se pravi izdelava spletnih strani. Ampak bolj kot gledam bolj ugotavljam da se vse nekako povezuje (HTML, JavaScript, PHP..)
Osebno se mi zdi da bi bilo morda najbolje za začetek spoznati HTML jezik in potem nadeljevati.
Zelo bom vesel če si bo morda kdo, ki ima s tem izkušnje vzame kakšno minutko in deli mnenje in izkušnje kje bi bilo najbolje in s čim začeti.
Hvala vsem za odgovore.
PS: se opravičujem ker odpiram novo temo vendar kjerkoli po forumu sem gledal so bile objave tako stare, da sem raje na novo napisal.
black ice ::
Imaš tudi novejše objave, samo je treba malo bolje pogledati. :)
HTML ni programiranje. Poguglaj kaj pomeni ta kratica.
Osebno bi ti svetoval C++, ker je zelo strikten jezik. Po drugi strani boš pa več naredil v krajšem času s Pythonom.
HTML ni programiranje. Poguglaj kaj pomeni ta kratica.
Osebno bi ti svetoval C++, ker je zelo strikten jezik. Po drugi strani boš pa več naredil v krajšem času s Pythonom.
Torej za začetek bi mi predlagal C++. To se bo neumno slišal ampak ja... Z znanjem C++ lahko izdeluješ in pišeš spletne strani?
Sej pravim, nimam izkušenj glede tega zato bi bil zelo vesel če bi morda malo več napisal o vsem tem in kateri jezik bi za kakšno stvar priporočal.
Hvala
Sej pravim, nimam izkušenj glede tega zato bi bil zelo vesel če bi morda malo več napisal o vsem tem in kateri jezik bi za kakšno stvar priporočal.
Hvala
Looooooka ::
ASP.NET...lahko izbiras med c# in vb.net. Pa se prisparal bos z ucenjem HTML-ja(bos ze not hitro porajtal sintakso).
ramiz?! ::
@Vasja Tvoje vprašanje je podobno temu. Kateri tuji jezik naj se začnem učiti? Vsak ti bo svetoval nekaj drugega. Kot vidim, te pravo programiranje ne zanima (v smislu izdelovanja aplikacij in programov), ampak bolj v povezavi z spletnimi stranmi. Torej pri temu ne gre za nevemkakšno programiranje, ampak še vedno bolj za oblikovanje spletnih strani, saj se ne boš srečeval z kakšnimi posebnimi matematičnimi problemi.
Kot si sam ugotovil, za to potrebuješ znanje html-ja, css-a, javascript-a in php-ja. Osnova vsega sta torej html in css. Sedaj na sceno vse bolj prihaja HTML5, ki v sebi združuje skupek html-ja, css3-ja in javascripta, zato bi ti ga sam toplo priporočal.
Kot si sam ugotovil, za to potrebuješ znanje html-ja, css-a, javascript-a in php-ja. Osnova vsega sta torej html in css. Sedaj na sceno vse bolj prihaja HTML5, ki v sebi združuje skupek html-ja, css3-ja in javascripta, zato bi ti ga sam toplo priporočal.
Never regret anything, there's always a reason things happen.
Seveda me zanima, problem je samo v tem da ne vem za kaj točno se kateri jezik uporablja. Z veseljem bi se posvetil bolj zahtevnemu programiranju in reševanju zahtevnih problemov saj me veseli ''odkrivati toplo vodo'' :) in bolj kot je komplicirano bolj zanimivo mi je. Samo želel bi da mi morda kdo malo bolj pove s katerim jezikom se lahko kaj počne, in kako se kateri jeziki oz. njihova filozofija prekriva (upam da se lahko tako izrazim) in dopolnjuje.
Primer: osvojim nek jezik npr. Java. Potem ugotovim da mi je to res nekaj kar bi rad počel in se naučil še ostalih jezikov. npr. C++. Mi bo predhodno znanje Jave pomagalo pri učenju C++ ali jo to nekaj povsem drugega?
Želim, da bi mi kdo povedal kje začeti, da bi mi bilo lažje potem nadaljevati in bi mi to predznanje koristilo za nadaljno učenje.
Primer: osvojim nek jezik npr. Java. Potem ugotovim da mi je to res nekaj kar bi rad počel in se naučil še ostalih jezikov. npr. C++. Mi bo predhodno znanje Jave pomagalo pri učenju C++ ali jo to nekaj povsem drugega?
Želim, da bi mi kdo povedal kje začeti, da bi mi bilo lažje potem nadaljevati in bi mi to predznanje koristilo za nadaljno učenje.
hexor ::
Živjo, jaz bi ti priporočal, da začneš na razumevanju nekih osnovnih konceptov kot so kazalci, dinamična alokacija pomnilnika v jezikih C/C++ in ko osvojiš to logiko nadaljuj na višje jezike (Java), si boš vse lažje predstavljal :)
RootMachine ;)
darkkk ::
Takle mamo:
Če greš v Argentino, se ti splača učit Španščine, če greš v Rusijo ti verjetno Italijanščina ne pomaga prav dosti itd.
Fajn je, če bi rad vedel, kaj bi rad počel.
Načeloma znanje C/C++ ni nikomur škodilo, ampak če bi rad neki na hitro naredil in se ne ubijal s (skoraj nepotrebnimi) trivialnostmi, se ti morda splača pogledat C# oz. Javo oz. morda Python (o njem nimam pojma). Jezikov je ko listja in trave, konceptualno pa so si v končni fazi dost podobni.
Če greš v Argentino, se ti splača učit Španščine, če greš v Rusijo ti verjetno Italijanščina ne pomaga prav dosti itd.
Fajn je, če bi rad vedel, kaj bi rad počel.
Načeloma znanje C/C++ ni nikomur škodilo, ampak če bi rad neki na hitro naredil in se ne ubijal s (skoraj nepotrebnimi) trivialnostmi, se ti morda splača pogledat C# oz. Javo oz. morda Python (o njem nimam pojma). Jezikov je ko listja in trave, konceptualno pa so si v končni fazi dost podobni.
Isotropic ::
predlagam C# ali python ja.
oba se uporabljata tudi za spletne strani (asp.net, django).
lahko tudi javo (jsp).
oba se uporabljata tudi za spletne strani (asp.net, django).
lahko tudi javo (jsp).
Maystr ::
Jast ti predlagam da začneš z Pyhonom da vidiš sploh kaj je programiranje. Nato pojdi na nekaj objektnega priporočam Javo, da dobr spoznaš še razrede in objekte. Nato pa na C++, da spoznaš vse koncepte in ozadje programiranja.
alexa-lol ::
HTML ni nič posebenga, navaden text, CSS je tisto kar ga naredi lepega, JavaScript je pa tisto kar ga naredi uporabnega. Tako na kratko.
To se vse dogaja v brskalniku od uporabnika.
Potem z JavaScript pa ti pošlješ zahteva ne server, npr. da ti vrne ali je Username že registriran ali pa da preveri geslo ne da bi ob tem osvežil stran. Dejansko je nepomembno v čem je spisano važno da pravilno odgovori. Običajne rešitve so PHP server, ASP.NET, JavaServerPages, Node.js.
Lahko narediš tudi server v C ampak potem ne vem kako POST, GET zahtevke hendlaš.
V osnovi je lahko server narejen tudi z VHDL, čisto na nivoju bitov in pač nekaj dobiš ven (moreš met en čip za komunikacijo z netom...), ali pa iz tranzistorjev ali pa iz uporov ali elektronk. Pač ko daš ti request na nek URL dobiš neke bite nazaj in to je vsa logika... kako ti te bite sproduciraš je popolnoma vseeno. Najbolj enostavno s prej omenjenimi rešitvami (PHP...)
To se vse dogaja v brskalniku od uporabnika.
Potem z JavaScript pa ti pošlješ zahteva ne server, npr. da ti vrne ali je Username že registriran ali pa da preveri geslo ne da bi ob tem osvežil stran. Dejansko je nepomembno v čem je spisano važno da pravilno odgovori. Običajne rešitve so PHP server, ASP.NET, JavaServerPages, Node.js.
Lahko narediš tudi server v C ampak potem ne vem kako POST, GET zahtevke hendlaš.
V osnovi je lahko server narejen tudi z VHDL, čisto na nivoju bitov in pač nekaj dobiš ven (moreš met en čip za komunikacijo z netom...), ali pa iz tranzistorjev ali pa iz uporov ali elektronk. Pač ko daš ti request na nek URL dobiš neke bite nazaj in to je vsa logika... kako ti te bite sproduciraš je popolnoma vseeno. Najbolj enostavno s prej omenjenimi rešitvami (PHP...)
Mipe ::
Javascript. Ne rabiš nobenega dodatnega programa, samo konzolo odpreš v svojem brskalniku.
Firefox: ctrl-shift-k (ali F12 če imaš Firebug addon)
Chrome: ctrl-shift-j (ali F12, pol pa esc)
Safari: ctrl-alt-i
Opera: ctrl-shift-i
IE: F12, console
Pol pa samo kodo klamfaš in se izvaja v živo. Čist enostavno. Pa tudi kup spletnih strani je, kjer se učiš preko interaktivnih primerov, kot je Codecademy.
Vsi drugi jeziki so tečni, moraš namestit razno programje in upati, da ne gre kaj narobe na tvojem sistemu.
Firefox: ctrl-shift-k (ali F12 če imaš Firebug addon)
Chrome: ctrl-shift-j (ali F12, pol pa esc)
Safari: ctrl-alt-i
Opera: ctrl-shift-i
IE: F12, console
Pol pa samo kodo klamfaš in se izvaja v živo. Čist enostavno. Pa tudi kup spletnih strani je, kjer se učiš preko interaktivnih primerov, kot je Codecademy.
Vsi drugi jeziki so tečni, moraš namestit razno programje in upati, da ne gre kaj narobe na tvojem sistemu.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Mipe ()
blackbfm ::
php, python za server
+ javascript za client
ne štekam pa zakaj imajo nekateri tu na forumu veselje posiljevati s c++ nekoga ki mu je cilj spletno programiranje
+ javascript za client
ne štekam pa zakaj imajo nekateri tu na forumu veselje posiljevati s c++ nekoga ki mu je cilj spletno programiranje
Mipe ::
Morda bi se Ruby izkazal za enostavnejšega za učenje, pa še bolj soroden JS je kot php/python. Vsaj navidez.
100x hvala vsem za odgovore in pomoč!
Bom začel kar v Pythonu oz. sem že začel in moram povedat da ni tako zakomplicirano (za zdaj) :)
Začel sem po tej knjigi: Hello World - Computer Programming for Kids and Other Beginners, Fourth printing (2009). Naslov je izjemen ampak toliko da mam neko podlago za začetek je pa v redu :)
Zmotilo me je edino to, da so vaje v knjigi in opazil se tudi po spletu zastarele in je treba malo prirejat stvari.
Npr. čisto prva nalogo:
Ko vpišem:
print "Hello World"
Mi javi:
SyntaxError: invalid syntax
PRAVILNO:
brez print, samo "Hello World"
Uporabljam pa Python 3.3.0.
Hvala še enkrat!
Bom začel kar v Pythonu oz. sem že začel in moram povedat da ni tako zakomplicirano (za zdaj) :)
Začel sem po tej knjigi: Hello World - Computer Programming for Kids and Other Beginners, Fourth printing (2009). Naslov je izjemen ampak toliko da mam neko podlago za začetek je pa v redu :)
Zmotilo me je edino to, da so vaje v knjigi in opazil se tudi po spletu zastarele in je treba malo prirejat stvari.
Npr. čisto prva nalogo:
Ko vpišem:
print "Hello World"
Mi javi:
SyntaxError: invalid syntax
PRAVILNO:
brez print, samo "Hello World"
Uporabljam pa Python 3.3.0.
Hvala še enkrat!
Kakšna je razlika med:
Python 2.7.3 Windows Installer (Windows binary -- does not include source)
in
Python 2.7.3 Windows X86-64 Installer (Windows AMD64 / Intel 64 / X86-64 binary [1] -- does not include source)?
Python 2.7.3 Windows Installer (Windows binary -- does not include source)
in
Python 2.7.3 Windows X86-64 Installer (Windows AMD64 / Intel 64 / X86-64 binary [1] -- does not include source)?
blackbfm ::
prvi je 32bit
drugi 64bit (če nimaš ravno ultra starega kompa potem lahko to verzijo naložiš)
drugi 64bit (če nimaš ravno ultra starega kompa potem lahko to verzijo naložiš)
Qcube ::
Tukaj imaš posnetke predavanj iz MIT-ja. Primeri s Phyton-om so od drugega dela naprej.
http://www.youtube.com/course?feature=e...
http://www.youtube.com/course?feature=e...
dasf ::
jype ::
print "Hello World" v pythonu 3 ne deluje več, ker je print tam funkcija in moraš napisat
print("Hello World")
print("Hello World")
Rias Gremory ::
@Vasja
Še nekaj povezav in nasvetov:
http://learnpythonthehardway.org/book/ (po tej se jaz učim)
http://programming-motherfucker.com/bec...
https://www.google.si/
Google priporočam zato, ker kot programer se boš srečal z problemi, ki jih boš moral sam rešiti. Zato ti predlagam, da neko stvar prvo poguglaš in si vzameš minutko, da pobaš najti kar iščeš, če ne najdeš pa vprašaš nekoga, npr. ta forum.
Ampak ne se bat vprašat, če ne vprašaš, ne veš.
Pa, če ti angleščina in kakšni izrazi delajo težave ti predlagam, da začneš brati kakšno spletno stran, ki piše o novostih v tehnološkem svetu. Tako izboljšaš angleščino in odkriješ kakšno novo stvar.
Še nekaj povezav in nasvetov:
http://learnpythonthehardway.org/book/ (po tej se jaz učim)
http://programming-motherfucker.com/bec...
https://www.google.si/
Google priporočam zato, ker kot programer se boš srečal z problemi, ki jih boš moral sam rešiti. Zato ti predlagam, da neko stvar prvo poguglaš in si vzameš minutko, da pobaš najti kar iščeš, če ne najdeš pa vprašaš nekoga, npr. ta forum.
Ampak ne se bat vprašat, če ne vprašaš, ne veš.
Pa, če ti angleščina in kakšni izrazi delajo težave ti predlagam, da začneš brati kakšno spletno stran, ki piše o novostih v tehnološkem svetu. Tako izboljšaš angleščino in odkriješ kakšno novo stvar.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Programiranje v prostem času_kje začetiOddelek: Programiranje | 6513 (4684) | krneki0001 |
» | Python-CmdOddelek: Pomoč in nasveti | 681 (565) | kloko |
» | Spletne strani danesOddelek: Izdelava spletišč | 4752 (3878) | hendriks |
» | V katerem jeziku se lahko naredijo najzahtevnejše spletne strani (strani: 1 2 )Oddelek: Programiranje | 11675 (9187) | gamemen |