» »

Vse o LCD od A-Ž

Vse o LCD od A-Ž

««
156 / 168
»»

bkorpi ::

Pozdravljeni!

PRavka sem kupil sem LCD 27 inch s TV (dobil ga pred 3 tednimi,vendar sem ga vrnil,ker je bil poškodovan,zdaj sem dobil novega)

http://www.mimovrste.com/artikel/265008...

Doma pa imam še tega
http://www.mimovrste.com/artikel/265006...

Imam eno zelo pomembno vprašanje.... Oba imam na resoluciji full hd. MAnjši dela odnlično,brez kakršnih koli problemov,medtem ko novi,večji, mi na full HD resoluciji de dela kot bi mogel. ČE se spomnite starih monitorjev (velikih škatel),če si dal na resolucijo,ki je ni bil sposoben,je slika na določenih delih skakala,ni bilo ostrine...No to se mi dogaja na tem novem. Sem dobil novega (prejšnji je bil poškodovan,amapk delal je isto kot ta,ki sem ga dobil zdej)... Priklopnljenega ga imam na VGA. Bom ga dal na DVI,vendar mislim da ne bo kakšne razlike. Ali je kriva grafična? KAj naj nardim. Ker če bo tako,potem mi ne koristi popolnoma nič...Ali je razlika pri samem delovanju grafične,če je monitor na isti resoluciji,vendar različnih dimenzij (inch)? Na resoluciji 1240*1024 pa dela tako kot treba oz. pač ni moten...

Prosim če mi zna kdo tole obrazložit,ker sem že mal obupan :S.

MrStein ::

Skoraj 100% VGA kriv. Daj DVI/HDMI.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Probal,res je VGA kriv...

Hvala.

Zdej pa ,kako jaz lahko uporabljam oba monitorja na istem računalniku? imam pa samo VGA in DVI izhod. NOva grafična?ker tak glih nebi gledal,da mi skoz slika skače.Če pride samo grafična v poštev,kakšno kupiti,da ni prevelik strošek...

Imam še en star acer računanik (4 leta) ki ima integrirano grafično kartico. Ima izhod VGA. Trenutno ga nimam pri sebi,zanima me pa ,ali bo delal 27 inch monitor na tem prenosniku (na manjšem LCD ju dela tako kot treba)

hvala za odgovore in pomoč
lp

Probal sem še TV

Trenutno imam digitalni IPTV. Nimam HD. priklop na tv je prek scarta (component kabel je slabši verjetno). Slika je sicer ok,sam lahk bi bla boljša ostrina. A bi to dosegel,če bi namesto iptv vmestnika dal HD vmesnik in namesto scarta, HDMI kabel?

hvala
lp

svetetko ::

Ni mi jasno kako so lahko računalniški monitorji tako dragi v primerjavi s TVji. Monitor/tv ki ga je zgoraj navedel bkorpi stane isto kot lg 32lh3000, dobiš pa precej slabši ekran, vsaj po karakteristikah sodeč. Tvji imajo IPS matriko? Ali je ravno tako TN matrika? Sigurno ni nobenega 'haklca'? Se da na tvju spreminjati resolucijo če ga imam preko hdmi kabla priklopljenega na grafično?

LCD TV-ji so v veliki meri VA.

TN ni, ker je to neuporabno (barve, koti).
No ja, mogoče kaki modeli pod 200 EUR...

Pri VGA povezavi se (vsaj na monitorjih) da rihtat nekaj parametrov, ki lahko pomagajo. Ali pa je neki AUTO Setting.
Odvisno tudi od kabla, če je dolg in slabše kvalitete, je slabša slika.
Motiti se je človeško.

MrStein je izjavil:

LCD TV-ji so v veliki meri VA.

TN ni, ker je to neuporabno (barve, koti).
No ja, mogoče kaki modeli pod 200 EUR...

Pri VGA povezavi se (vsaj na monitorjih) da rihtat nekaj parametrov, ki lahko pomagajo. Ali pa je neki AUTO Setting.
Odvisno tudi od kabla, če je dolg in slabše kvalitete, je slabša slika.

če prav razumem,da je slika tut odvisna od kabla. Torej bi meu na svojem monitorji z HDMI boljšo in ostrejšo sliko kot jo imam s scartom (mislim na TV)?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bkorpi ()

HDMI (in DVI) sta itak boljša.
VGA je boljši od SCART.

Dober (kvaliteten) VGA kabel je boljši od slabega VGA kabla. Opazno predvsem pri večjih dolžinah kabla in večjih ločljivostih.
Motiti se je človeško.

pastircek ::

Kupujem 22 LCD monitor. Nagibam se k samsungu ali LG. Kateri je kvalitetnejši. Glede na ceno se mi zdi da je oboje podobno.

Pred časom mi je nek prodajalec rekel da ima samsung lepše barve, lg pa bolj ostro sliko. Oboje je isti šmorn, najbolje, da greš u harvey norman ali pa podobno trgovino ter si jih ogledaš na lastne oči.

PrimozR ::

Harvey Norman in podobne trgovine so daleč od reprezentativnih. Na monitorje sliko furajo prek velikega VGA splitterja, ki pogosto popolnoma popači sliko. Razen če jim rečeš, da ti monitor priklopijo posebej.

to maš prav. kje pa bi se dalo sploh pogledati monitorje? najbrž res samo tako kot praviš, da jih prosiš če ti ga posebej priklopijo. žalostno.

kuglvinkl ::

Rabim monitor, predvsem office in net, torej je lahko TN, 22 col.

Je za okoli 150 evrov kej pametnega (v Sloveniji)?
Your focus determines your reallity

kmetek ::

morda je kaj, drugače maš do 200eur za 22'' že kak super.....ne vem čemu šparate tam kjer ni treba?

Pri očeh?

90% modelov je itak šparovnih, tak da za oči ni neke razlike.
Za dodatnih 20 EUR dobiš lepše poliran okvir (da se ti še bolj v oči blešči), plešoče opice v OSD in podobno.

Jaz tudi iščem 22" ali 23", za fotra, prej imel 4:3 17" ali 19" LCD.
Motiti se je človeško.

kmetek ::

kako ni razlike, seveda so razlike.

Lonsarg ::

Razlike so tako minimalne, da je agrument o tem kako cenimo oci cisto brezpredmeten. Sploh ker te minimalne razlike niso nujnov dobro ocem. Sama slika je pa tudi tako mala razlika, da vsak dodaten palec velikost bolj vpliva na dobro izkusnjo, kot za isti dodaten denar bolj kvaliteten ekran.

Pa a ni ta argument oči zdaj nekoliko brezpredmeten, ko nimamo več CRTjev? Navsezadnje refresh rate niti ni več tako važen, kot tudi ni ukrivljenost - noben več ne migeta, vsi so ravni.

Torej, je kaj za 150 evrov?

PrimozR je izjavil:

Pa a ni ta argument oči zdaj nekoliko brezpredmeten, ko nimamo več CRTjev? Navsezadnje refresh rate niti ni več tako važen, kot tudi ni ukrivljenost - noben več ne migeta, vsi so ravni.

V bistvu je migetanje še prisotno, samo v precej manjši meri in drugi obliki.
Glej: http://www.lagom.nl/lcd-test/inversion....
Motiti se je človeško.

Ne samo za 150EUR, najcenejši 22" v SLO sem zasledil en v interšparu za 115EUR, Drugače jih imaš pa lih pri 150EUR prve normalne, da ni ravno kaka AOC firma:) Pa da ima še DVI, ne samo VGA priključek, recimo:
http://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/za...

So pa zgleda malo podražili, kolikor sem nazadnje gledal.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Thnx, samo to je no go. 21 col pa HD ločljivost...

Saj si lahko nastimas manjso locljivost za namizje, ce te skrbijo premale ikone itd. 22" se dobi samo full hd, ali pa 1600*1080, kake velke razlike ni, tak da niti nimas izbire.

kuglvinkl je izjavil:

Thnx, samo to je no go. 21 col pa HD ločljivost...

Na 15" laptopu imam 1680x1050.
Čist lepo deluje.
Motiti se je človeško.

S kolikšne razdalje gledaš laptop, s kolikšne pa namizni monitor? Sem že gledal 15'' (mislim da) laptop s 1920 x 1200 pa ima ikone vseeno manjše od 24'', ki je za iztegnjeno roko oddaljena od mene.

Kugl nujno glej 1680 x 1050, 16:9 sux. Recimo tole: http://www.mimovrste.com/artikel/265005...

Dražje, malo staro, ampak ma mat ohišje, mat panel, DVI, VGA, pivot, HAS. S 24'' verzijo (2443BW) sem kar zadovoljen.

Ni res, 16:9 FTW za 22" in navzgor. To je/bo zdaj kar standard postal, vmes so hoteli nekaj 16:10 se igrati.

Thnx, PIPI.

Lonsarg je izjavil:

Ni res, 16:9 FTW za 22" in navzgor. To je/bo zdaj kar standard postal, vmes so hoteli nekaj 16:10 se igrati.

FTL kvečjemu. 16:9 je enostavno prenizka resolucija, kljub 1080 vrsticam. Vzamem 16:10 pred 16:9 in celo proti 4:3 v katerikoli situaciji, razen pri 1280 in manj, kjer preferiram 4:3 (oz. 5:4). Standard pa postaja zaradi televizij, da proizvajalci stekla nimajo tolikšnih izgub. Žal.

omegag ::

Pozdrav...da nebom odpiral nove teme.
Kupujem LCD TV in me zanima kerega naj vzamem, ker nisem neki strokovnjak za to.

Sony KDL32EX402

ali

Samsung LE40B530

Hvala za odgovore že vnaprej!
Bolje včasih z mehkim, kot nikoli s trdim

bender rodri ::

bkorpi je izjavil:

Pozdravljeni!

PRavka sem kupil sem LCD 27 inch s TV (dobil ga pred 3 tednimi,vendar sem ga vrnil,ker je bil poškodovan,zdaj sem dobil novega)

Kako si kej zadovoljen z delovanjem tega monitorja.... sam imam v mislih tut tega nabavt, samo tukaj

Precej cenejše, samo me zanima kolk je tej firmi kej za zaupat?
guez

Mantga ::

Živjo, sem nov pa upam da bom napisal v pravo temo:

Včeraj sem v Bigbangu kupil LCD LG 37LD450, ki mi je super lovil 8 programov v digitalnem formatu vendar sem ga danes vrnil, ker je bila na ekranu po celi višini na desni strani črta(vrjetno so crknili kristali?) Ker sem malo pobrskal naokrog sem se odločil da raje vzamem PHILIPS 37PFL5405h/12. Ekran je sedaj vredu isto mi tudi najde 8 kanalov v digitalnem formatu vendar so ti kanali komaj gledljivi(slika ne kockasta, zelena, na momente sploh ni signala, se ustavlja...) v čem je štos da je taka razlika med obema TV jema in ali sem naredil napako da sem uzel PHILIPSA namesto LGja?

Hvala in LP

Pozdrvljeni!

Včeraj sem kupil kabel HDMI,da bi uporabil dodatni monitor na prenosniku. Monitor je 27 inch. Z Vga je slika sicer temu primerna(ni najboljša ostrina...kot sem že navedel nekaj postov nazaj),zato sem kupil HDMI....

Slika je pa obupna...slebša kot na VGA. A morem to jaz kaj posebno calibrirat? A se sploh da uporabljat HDMI kabel za računalnik? a so kakšne razlike pri kablih? Kupil sem ga za 12evrov...

hvala

Gre za digitalni signal, torej slike je, ali pa je ni če kabel ne zmore, ne vpliva pa kabel na kvaliteto. Preko HDMI/DVI bi slika pač morala biti taka, kot pride direkt iz grafične kartice, torej super. Da je obupna pa skoraj ne verjame, ali mogoče gre za kir starejši analogni TV, pa maš vmes kak pretvornik iz digitalnega v analogno? To pa dostikrat čisto pofočka sliko. Vse analogno stran vržt pravim jest:)

Ja, malo detajlov ne bi škodilo.

(to itak spada v lastno temo. Moderator!)

Kaki laptop je? Ima HDMI priklop?
Kaki kabel? HDMI-HDMI?
Kaki TV? Ima HDMI priklop?
Še kaj, kaj nisi omenil?
Kake ločljivosti pa je slika?
Motiti se je človeško.

Lighteens ::

Razmišlam o nakupu LED LCD televizorja ker, mi stari ne odgovarja več predvsem zaradi slabega kontrasta.

Malo sem pobrskal po internetu in našel 4 modele televizorjev firm: LG, SAMSUNG, SHARP in SONY. Prosil bi vas če mi pomagate pri izbire oz. mi poveste če obstaja še kaj boljšega za manjšo ceno oz. kaj kar je boljše pa je morda samo malenkost dražje

Tukaj so sledeči modeli:

- LED LCD SHARP TV LC-52LE820; 52 inčev, cena 250 eur
Link: http://www.mojedom.si/S76/A13234/LED...ncije+na+6+let

- LED LCD SAMSUNG TV UE55C6000; 55 inćev, cena 2490 eur
Link: http://www.odnesi.si/product_info.php?p...

- LED LCD LG 55LE8500; 55 inčev, cena 2059 eur
Link: http://www.pcplus.si/televizorji/led...55le8500-140cm

- LED SONY TV BRAVIA KDL-52NX800; 52 inčev cena 2600 eur
Link: http://www.odaz.si/si/page/detail/gi...sref=ceneje-si

Prosim če mi lahko pomagate izbrati najboljši televizor izmed teh štirih in kako si sledijo od najboljšega pa do malo manj boljšega, pač kaj je top buy pa katero bi dali an drugo mesto.

Lp!

destiny ::

Lighteens, ta tema je sicer namenjena LCD monitorjem :) Glede na pozitivne ocene iz cnet-a bi se jaz odločil za LG-jev model. Kul je ker ima ima full led array za zaslonom, kljub svoji tankosti in ni edgelit led (osvetlitev iz robov), kot večina današnjih led tv-jev.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: destiny ()

Zdravo!

Probal sem na dveh laptopih,ki imata HDMI izhod. HP in Medion. Grafična je ATI.

LCD je samsung 2770HD TV star 2 mesca

Kabel je belkin,1,3 (se mi zdi,da sem to nekje zaslednil na škatli),12EUR sem dal.

Slika na laptopu je 1680*945

lcd pa 1920*1080

nevem no,sem pričakoval da bo vsaj tak kot na DVI... Slika na vga je solidna,pač mal skače,kar je pa pač posledica VGA. nevem kaj nardit,da slika ne bo pocasta...

hvala

otiM^ ::

Zdravo!

Kupujem 42" LCD tv za filme, špile... Kaj se trenutno splača kupiti do 800€?

Lp, Mitja

bkorpi, če ima TV 1920x1080, pol to ločljivost nastavi tudi na računalniku.
Motiti se je človeško.

Mozart ::

Trenutno se najbolje splača kupiti 42LD751....ima Full HD, 200 Hz...

winzer ::

Kupujem LCD monitor za namizni racunalnik, ki je namenjen samo za igranje iger. Sprasujem se kateri od teh dveh se najbolj spalaca:

http://www.mimovrste.com/artikel/265003...

http://www.mimovrste.com/artikel/265007...

Hvala ter lep pozdrav.

Nwanko ::

Jaz na tvojem mestu bi vzel kr LG-ja fullHD

nuclear ::

mogoče kdo ve zakaj mi kar naenkrat ne najde DTV(digitalnih kanalolv) na LG 4300 lcd tv?
Asus G14 2023 - Ryzen 7940HS - 32GB DDR5 - GeForce RTX 4080 - 990 PRO 4TB

_Matej_ ::

Razmišljam o menjavi lcd monitorja. Zdaj mam tega LG pa mi že od začetka ni všeč slika pa kakorkoli nastavim še zmer je precej neprijazna. Na prenosniku je res noro boljša in bolj prijazna do oči.

Zaenkrat gledam tole:

Se splača kupit katerga od teh dveh?

_Matej_ ::

Sm šel gledat LED LG pa se od blizu zelo opazi matriko, ki malenkost migeta. Tega se na mojem starem lcju sploh ne vidi.

reXor ::

Berem tole temo od recimo januarja dalje, opažam da niti ni več nobenega konkretnega govora o matrikah. Tudi ko gledaš nekje specifikacije monitorjev, matrike sploh ne omenjajo. Daleč od tega da sem kakšen ekspert, zato sem tudi tukaj :) Torej katere matrike so danes kaj aktualne, kaj ti ponujajo oz. kje so najbolj izkoriščene (igre,filmi,kodiranje .. ). Kako je kaj z OLED tehnologijo in LCD monitorji. Hvala!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: reXor ()

The Player ::

reXor je izjavil:

Berem tole temo od recimo januarja dalje, opažam da niti ni več nobenega konkretnega govora o matrikah. Tudi ko gledaš nekje specifikacije monitorjev, matrike sploh ne omenjajo. Daleč od tega da sem kakšen ekspert, zato sem tudi tukaj :) Torej katere matrike so danes kaj aktualne, kaj ti ponujajo oz. kje so najbolj izkoriščene (igre,filmi,kodiranje .. ). Kako je kaj z OLED tehnologijo in LCD monitorji. Hvala!

jo!

tuki ti full lepo piše vse o LCD-jih :)

http://www.tftcentral.co.uk/

drgač stvar zgleda tkole v realnosti

90% TN matrika
5% MVA, PVA, S-PVA ali S-MVA
5% S-ips ali drugo

TN je najcenejša matrika in je povsod v komercialnih monitorjih, zato so tok pocen. Zadne cajte so se full poboljšale, tko, da za domačo uporabo ti ni treba bit strikovnjak, sam greš v štacuno in uzameš un monitor k ma lepšo sliko

MVA pa PVA boš redko našu so tut izjeme, predstavljajo srednji razred med TN in IPS matriko

IPS je najvišji razred in je najdražja matrika, namenjena je predvsem grafični pripravi in seveda razvajenim bogatašem :D

Zgodovina sprememb…

Dobro, če gledamo na čase CRTjev in seveda tolarjev, se še zelo dobro spomnim kako smo vsi kupovali 19" Samsung 959NF in njemu konkurenčne produkte, ki so stali 100.000 SIT in še več. Danes kot gledam so ISP matrike, 24" okoli 400-500 EU. Lahko rečemo da so precej dražji glede na ostale (večinoma TN matrike) monitorje ampak daleč od tega da je cena visoka glede na prejšna CRT leta :) No pa hvala za kratek info, za izvirat bo .. bom si še prebral malo več ko bo čas. Želel sem tudi malo konretnega govora o matrikah, ne samo gledati mimovrste linke brez konkretnih razlogov zakaj bi si sploh želel določen monitor. Na tistem linku opažam LED tehnologijo, kako je kej stem? Se da kje že videti njihov performance v živo, ala BigBang in podobno?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: reXor ()

bluefish ::

Želel sem tudi malo konretnega govora o matrikah, ne samo gledati mimovrste linke brez konkretnih razlogov zakaj bi si sploh želel določen monitor.
Načeloma je to nekaj, kar je dobro vedeti že prej.
Za domačo uporabo je TN tako ali tako več kot dovolj in to matriko se v tem primeru največkrat svetuje.

Nekdo, ki pa potrebuje kvaliteten prikaz barv etc., pa ima razlike med matrikami že razčiščene.

Če se v pol leta ni nič spremenilo, potem se iskreno opravčujem, kot rečeno berem temo od januarja. Danes je zelo tanjka meja med tistimi ki nekaj potrebujejo in tistimi ki si nekaj želijo.
««
156 / 168
»»