Forum » Kaj kupiti » Vse o LCD od A-Ž
Vse o LCD od A-Ž
mahi ::
boštjan: namen unih dveh linkov pod viri je, da prikazejo kako razlicne specifikacije 173T podajajo ze na uradnih samsungovih straneh.
recimo kontraste in brightnese ... kako naj se clovek potem odloci za nakup tega monitorja ko pa nikoli ne bo vedel pri cem je!
Mislim da si malo prehitro odstranil tisti link: Samsung Taiwan - 173T drugic
informacij pa je na obeh linkoh dovolj za prikazat to kar sem jaz hotu.
tenks, pa hvala za razumevanje
recimo kontraste in brightnese ... kako naj se clovek potem odloci za nakup tega monitorja ko pa nikoli ne bo vedel pri cem je!
Mislim da si malo prehitro odstranil tisti link: Samsung Taiwan - 173T drugic
informacij pa je na obeh linkoh dovolj za prikazat to kar sem jaz hotu.
tenks, pa hvala za razumevanje
perci ::
Eh, zapenjate v te kontraste ko mutavi na telefon....kot da bi bla to najpomembnejsa stvar pri lcdju.
ginekolog ::
Ravkokar sem kupil syncmyster 174T. Ko vse stestiram, poročam. Za1x vse super, ni mrtvih točk, oblika odlična.
Divers do it deeper.
smirnof ::
a mi lohka kdo pove, kdo ma boljši kontrast- lcd al crt?
velikokrat slišm da ma lcd to prednost, da je slika kontrastejša, vendar sm v slotech članku crt proti lcd prebral, da je lcd zaenkrat še malo za crt-jem glede tega
btw: a ostrina pomen isto kot kontrast a ima vsaka drugačen pomen
velikokrat slišm da ma lcd to prednost, da je slika kontrastejša, vendar sm v slotech članku crt proti lcd prebral, da je lcd zaenkrat še malo za crt-jem glede tega
btw: a ostrina pomen isto kot kontrast a ima vsaka drugačen pomen
EJ6
ivanuscha ::
Pejte pogledat nov test Samsungov na xbitlabs.com; 172x, ki naj bi mel 12ms TN+Film matriko ima v resnici PVA matriko, zato v igrah pogori. zelo zelo dober je 173VT, ima celo touch screen, najhitrejšo mariko do sedaj in odlično črno barvo, samo ga pomoje pri nas ne bo nikoli.
Kaj morate gledat pri nakupu, če hočte dober lcd za igre:
- mora met TN+Film matriko(sicer slabsi vidni kot-predvsem vertikalni)
- PVA matrika ima odlicne kote in barve, ampak je samo za office use
-absolutno preden kupite poglejte lcd od zgoraj, če slika potemni je to dokaz, da ima TN+Film matriko-> je dober za igre
Sicer pa vse pise na xbitlab.com
Kaj morate gledat pri nakupu, če hočte dober lcd za igre:
- mora met TN+Film matriko(sicer slabsi vidni kot-predvsem vertikalni)
- PVA matrika ima odlicne kote in barve, ampak je samo za office use
-absolutno preden kupite poglejte lcd od zgoraj, če slika potemni je to dokaz, da ima TN+Film matriko-> je dober za igre
Sicer pa vse pise na xbitlab.com
smirnof kontrast je seveda nekaj drugega kot ostrina-> ostrina je mišljena kot jasnost slike, kontrast pa je razmerje med svetlejšimi in temnejšimi barvami, sepravi višji je kontrast bolj so razlike med temnimi in svetlimi barvami očitne! za lcd-je pa nasplosno velja, da moraš svetlost in kontrast v primerjavi s crt-ji precej zmanjšat, da sploh lahko gledaš notr.
pingec ::
a bi lahk kdo povzel vse to pa priporocu ksn 15 palcni monitor do 90k? gledal sem v copmtronu enga lgja k lahk tud s prsti delas po njem to pa je vse a lahk se k+snega svetujete kr cene bom kr tegha vzel
LP
LP
Normalnost je povprečje nenormalnih ljudi.
softwar66 ::
king kerga lgja to misliš vzet. jaz mislim vzet lg 1510s, za 90 al kok je. Je to vredu zadeva ali priporočate katero drugo petnajstko, al raje kakšno 17'', ene 130k bi zbral.
ne vem modela pac en kako nov k ma se funkcijo da je obcutljiv na dotik
fizolcek ::
Glede Samsung 172x, sedaj je ocitno dobavljiv prid mimovrste, in ce pogledas specifikacije ima 16ms in TN, tako da tisto o PVA ocitno ne drzi, kar so tudi spekulirali na tistem testu, da bi Samsung lahko storil kaj takega. Zdej samo vprasanje cigavi podatki drzijo.
smirnof: ja, edin problem je pri dostih lcd-jih s črno barvo, ki je v bistvu ni, ampak je temno siva-do sedaj sta se najbolje odrezala Samsung 173VT(absolutni zmagovalec glede temne barve in odzivnega časa s TN+Film matriko) in Acer 1721m(malenkost slabši pri obeh stvareh)-according to xbitlabs.
fizolcek: da ima 172x TN matriko so mislili najprej tudi na xbitu, tako vsaj pise povsod v specifikacijah, tako da dvomim, da imajo na mimovrste take s TN matriko. edino kar bi mogoče nakazovalo na to je, da na mimovrste piše 16ms. samo jst ne bi kupoval preden se ne bi na lastne oči prepričal, da ima TN matriko. mimovrste pa ne vem če ma sploh kaksn prostor, da bi si jih lahko ogledal. a kdo kaj ve?
fizolcek: da ima 172x TN matriko so mislili najprej tudi na xbitu, tako vsaj pise povsod v specifikacijah, tako da dvomim, da imajo na mimovrste take s TN matriko. edino kar bi mogoče nakazovalo na to je, da na mimovrste piše 16ms. samo jst ne bi kupoval preden se ne bi na lastne oči prepričal, da ima TN matriko. mimovrste pa ne vem če ma sploh kaksn prostor, da bi si jih lahko ogledal. a kdo kaj ve?
citat iz slo-tech članka:
"Kontrast poznamo tako pri LCD-jih kot pri klasičnih CRT-monitorjih, a ga pri slednjih ni bilo smiselno omenjati, saj ustreza tudi najzahtevnejšim uporabnikom. Nasprotno je kontrast stvar, ki je povzročila razvijalcem LCD-jev nemalo sivih las. Čeprav klasični monitorji dosegajo kontraste 700:1 in več brez problema, se boste morali zelo potruditi najti LCD, ki doseže 500:1, ceneni primerki pa imajo običajno kontraste tudi za faktor dve nižje. Na tem področju so lastniki CRT-monitorjev v malenkostni prednosti, a LCD-ji jim prihajajo blizu. Navsezadnje, pomislite, ali za domačo rabo resnično potrebujete kontrast 700:1."
zdej sm mal zmedn ti pravš da ima boljši kotrast lcd, sam u tem članku pa piše drugače. vem da je članek mal starejši, sam nima veze
"Kontrast poznamo tako pri LCD-jih kot pri klasičnih CRT-monitorjih, a ga pri slednjih ni bilo smiselno omenjati, saj ustreza tudi najzahtevnejšim uporabnikom. Nasprotno je kontrast stvar, ki je povzročila razvijalcem LCD-jev nemalo sivih las. Čeprav klasični monitorji dosegajo kontraste 700:1 in več brez problema, se boste morali zelo potruditi najti LCD, ki doseže 500:1, ceneni primerki pa imajo običajno kontraste tudi za faktor dve nižje. Na tem področju so lastniki CRT-monitorjev v malenkostni prednosti, a LCD-ji jim prihajajo blizu. Navsezadnje, pomislite, ali za domačo rabo resnično potrebujete kontrast 700:1."
zdej sm mal zmedn ti pravš da ima boljši kotrast lcd, sam u tem članku pa piše drugače. vem da je članek mal starejši, sam nima veze
EJ6
nicjasno ::
LCD-ji imajo vecjo OSTRINO slike kot CRT-ji. Kontrast imajo pa CRT-ji bolsi.
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com
Teya ::
Ali se pri npr. 17" LCD monitorju z DVI izhodom poslabša kvaliteta slike, če spremenimo resolucijo iz 1280 x1024 na 1024 x 786 ?
Ghero0 ::
Ja, dobiš občutek da je "razmazana", zato je najboljš met na difolt resoluciji.
Banging your head against a wall uses 150 calories an hour.
ginekolog ::
No sedaj imam syncmaster 174T 2 dni, preizkusil vse možni in sem zlo zadovoljen. Gosting je normalen (nemoteč), slika dobra. Priporocam. Prej sem imel na testu še 172t in 171n ter ibm lcd17. Vsi so bili podobno kvalitetni bi rekel.
Ima tudi vrtliv podstavek (jaz ga obračam proti postelji večkrat).
Ima tudi vrtliv podstavek (jaz ga obračam proti postelji večkrat).
Divers do it deeper.
flipflop ::
Na mojem CTX-u mam nastavljeno resolucijo na 1024*768,ker so drugače stvari premajhne pa me začne glava bolet.
Jackass ::
V marčevskem PC Formatu je blo ocenjenih 18 17" LCD-jev. Najbolš se je obnesu SONY HX73.
(dobr sm to kupu )
Če je kdo pred nakupom, si je mogoče vredno mal pregledat tut ta test.
(dobr sm to kupu )
Če je kdo pred nakupom, si je mogoče vredno mal pregledat tut ta test.
jAcKaSS
[MYTiX] ::
A bi se dalo ga dobit v kaki online verziji, ker se mi zdi brez veze dat 1100SIT za 8 strani revije.
Seveda je slabsa slika na 1024x768. Sploh pa je premalo desktop povrsine na tej resoluciji. 1280x1024 ne zxamenjam za nic na svetu, razen za se vecjo resolucijo na vecjem monitorju.
smirnof: dost lcdjev ma ubistvu slabši kontrast kot crtji sam zarad črne barve, sicer pa veliko bolj svetijo kot crtji
to si preber:
http://www.tomshardware.com/display/200...
to si preber:
http://www.tomshardware.com/display/200...
[MYTiX] ::
Kako so pa tej CTX LCDji? Kje bi lahko primerjal Samsunga 172v (sm ga imel doma dva dni), 173t, LG 1720P, SONY HX 73 in pa CTX S730?
CTX-i so zelo dobri. Ce mene vprasas so ekvivalentni samsungom, vsaj kolko sem jaz primerjal. Pa se ghostinga je manj.
MEDENA ::
komad dragi tile 17' samsungi no...
120-130K SIT za 17' ? lepo prosim no...za to se dobi 19' v AUSTRIIJI...
120-130K SIT za 17' ? lepo prosim no...za to se dobi 19' v AUSTRIIJI...
jp u avstriji majo res sumljivo pocen robo- mam zdele ponudbo za sonya HX93S za manj kot 160k
EJ6
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: smirnof ()
Uf js se nism poglablu v test, sm prebral sam za svoj monitor (HX73) in bil zadovoln, ker je bil z 87% na prvm mestu.
Drgač pa mislm da je blo neki Philipsov, Hyundai, Samsung... (sam ne me vprašat po modelih, ker s emi ne sanja).
Js drgač nism naročen, sm pr bratrancu vidu, tko, da bom konc tedna, k mu grem spet težit, pogledu bl natančno, pa pol kej več napišm!
Drgač pa mislm da je blo neki Philipsov, Hyundai, Samsung... (sam ne me vprašat po modelih, ker s emi ne sanja).
Js drgač nism naročen, sm pr bratrancu vidu, tko, da bom konc tedna, k mu grem spet težit, pogledu bl natančno, pa pol kej več napišm!
jAcKaSS
Wolverine ::
Vprašal bi tiste, ki imajo lcd-je z mrtvo pik-o(ami) ali so se pojavile takoj ali po določenem času. Po mojih spoznanjih so se pojavile takoj na začetku in ne kasneje.
Wolverine-entertaining special effects masterpiece:)
PARTyZAN ::
Pri meni se je pojavila ene 3 dni po nakupu..samo sem nesel nazaj v trgovino..so mi ga zamenjal
Jaffa ::
Kaj tale NEC ima DVI ? NEC1760NX... Na strani nekak ne piše...
Aja, kaj kdo slučajno ve, kje bi imeli LG-ja tega: L1710B NA ZALOGI ? 10x !
Aja, kaj kdo slučajno ve, kje bi imeli LG-ja tega: L1710B NA ZALOGI ? 10x !
www.markosoft.si | www.markoshop.si
GRYPHON Z87|i7-4770k@4200MHz|16GB VENGEANCE 1866MHz
2x SAMSUNG 850PRO 256GB|GTX960|LIAN LI|BENQ BL3201PT 4K
GRYPHON Z87|i7-4770k@4200MHz|16GB VENGEANCE 1866MHz
2x SAMSUNG 850PRO 256GB|GTX960|LIAN LI|BENQ BL3201PT 4K
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Jaffa ()
Wolverine ::
Ta NEC ima dvi, LG pa prodaja Comtron.
Wolverine-entertaining special effects masterpiece:)
mahi ::
Kupil sem 173P od Samsunga ... SUPER kvaliteta slike in samega monitorja. UT2003 se igra tekoce tekoce, ghosting ni opazen.
Edini problem je bil, da ni delal VGA vhod (delal samo digitalni), ter ze prvi dan ko sem ga dobil sem opazil eno mrtvo piko (bela pika na crnem ozadju).
Zato sem monitor nesel nazaj, ... sedaj cakam drugega.
Sporocim ostala opazanja ko dobim novega.
Edini problem je bil, da ni delal VGA vhod (delal samo digitalni), ter ze prvi dan ko sem ga dobil sem opazil eno mrtvo piko (bela pika na crnem ozadju).
Zato sem monitor nesel nazaj, ... sedaj cakam drugega.
Sporocim ostala opazanja ko dobim novega.
ender ::
Ali ima kdo Samsunga 193T, kupljenega v zadnjih nekaj dneh/tednih? Pravkar imam pred sabo enega (čakal 2 meseca), in se mi zdi, da je slika precej slabša kot pri nekoliko starejših modelih (če na Slo-techu scrollam, se črke povsem razmažejo, med tem, ko se na enakem monitorju, kupljenem pred nekaj meseci to ne dogaja; moj monitor ima datum izdelave februar 2004, tisti, ki je v redu pa november 2003).
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.
zadnic sem v bofu vidu nek akcijski orion lcd 15" pa sem vprasu kako je z mertvimi piksli pa so rekli da jue toleranca do 12 mrtvih pik se previ da mi ga menjajo sam ce je vec kot 12 mrtvih pik
heft ::
pozdravljeni
sem lastnik samsunga syncmaster 174t in imam problem.
Monitor je na levem in desnem koncu ˝osvetljen˝ prevec, to najbolj opazim ko mam cel zaslon crn ali temno plav, kot bi ga nekaj stiskalo postrani, slka je svetlejsa.
Zdej me zanima kako se to odpravi ce se da, ali pac morem reklamirat.
Se to, imam dva ista monitorja in na drugem je ista napaka, le da je malo manj opazna.
hvala za pomoc
LP
sem lastnik samsunga syncmaster 174t in imam problem.
Monitor je na levem in desnem koncu ˝osvetljen˝ prevec, to najbolj opazim ko mam cel zaslon crn ali temno plav, kot bi ga nekaj stiskalo postrani, slka je svetlejsa.
Zdej me zanima kako se to odpravi ce se da, ali pac morem reklamirat.
Se to, imam dva ista monitorja in na drugem je ista napaka, le da je malo manj opazna.
hvala za pomoc
LP
ender ::
Neenakomerna osvetlitev je problem mnogih LCDjev, in razen če ni zelo izrazita, z reklamacijo ne boš uspel (izjema je, če je od nakupa poteklo manj kot 8 dni - v tem primeru vztrajaj, da ti monitor zamenjajo)
There are only two hard things in Computer Science:
noraguta ::
za čiščenje kombinacija izopropil -destilirana voda . 1 : 2. in mehka cota.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!
isliame1 ::
odlocam se za nakup samsung 193P monitorja pa me zanima ali ga kdo ze ima. Se ga pri nas ze dobi in za kaksno ceno.
Prosil bi tudi ce mi lahko kdo razlozi razlike med razlicnimi vrstami panelov: PVA, TN oz. ce so se kaksne druge vrste (slabosti, prednosti) .
Zanima me tudi kaj se splaca nabavit od Samsungovih 17 inc. monitorjev (172X??).
Mi lahko kdo pove kako je z hitrostjo osvezevanja -razlike med 25ms in recimo 16ms bol me zanima za gledanje filmov-igric skorajda ne igram(karte ali sah).
Hvala za odgovore.
Matej
Prosil bi tudi ce mi lahko kdo razlozi razlike med razlicnimi vrstami panelov: PVA, TN oz. ce so se kaksne druge vrste (slabosti, prednosti) .
Zanima me tudi kaj se splaca nabavit od Samsungovih 17 inc. monitorjev (172X??).
Mi lahko kdo pove kako je z hitrostjo osvezevanja -razlike med 25ms in recimo 16ms bol me zanima za gledanje filmov-igric skorajda ne igram(karte ali sah).
Hvala za odgovore.
Matej
rc-car ::
V kateri trgovini imajo že na zalogi 172X in bi se ga dalo videti v živo?
Pa katero trgovino predlagate za nakup samsunga. Jaz sem najnižje cene videl v mimovrste, ampak bi LCDja raje nabavil v normalni trgovini..
Pa katero trgovino predlagate za nakup samsunga. Jaz sem najnižje cene videl v mimovrste, ampak bi LCDja raje nabavil v normalni trgovini..
Nothings gonna stop me now, I'm breaking the rules, I'm gonna do it if its not allowed
indijanc ::
Malo sem se potrudil in če še koga zanimajo testi iz revije PCF sem prepisal tabelo
(upam, da ne kršim kakšnih avtorskih pravic):
Po mojem mnenju so testi zelo skopi...lahko bi rekel kar malo 'na oko'... za obsežnejše info si raje preberite članke na Tomshardvare ali X-bit labs in boste za nekatere monitorje dobili bolj podrobne informacije.
Upam, da se nisem preveč motil in pojma nimam zakaj mi take presledke med tabelami dela....
lp
(upam, da ne kršim kakšnih avtorskih pravic):
MODEL | AOC LM729 | BENQ FP731 | E-YAMA 17JN1S | HANSOL HW1710 | HYUNDAI L17T | ILYAMA E430 | LG L1710B |
---|---|---|---|---|---|---|---|
LOCLJIV. | 1280x1024 | 1280x1024 | 1280x1024 | 1O24x768 | 1280x1024 | 1280x1024 | 1280x1024 |
DODATNO | portrait | / | / | TV tuner | TV tuner | / | DVI |
SVETILN. | 260 cd/m2 | 260 cd/m2 | 300 cd/m2 | 400cd/m2 | 260 cd/m2 | 250 cd/m2 | 260 cd/m2 |
KONTRAST | 450:1 | 450:1 | 450:1 | 350:1 | 450:1 | 450:1 | 450:1 |
ODZIVN. | 25 ms | 25 ms | 25 ms | ni podat. | ni podatka | 16 ms | 16 ms |
OCENA | 79% | 76% | 75% | 77% | 81% | 85% | 86% |
MODEL | NEC 71VM | PHILIPS 170B4 | PRESTIGIO P171 | PRESTIGIO P172W | SAMSUNG 174T | SONY HS73P | SONY HX73 |
---|---|---|---|---|---|---|---|
LOCLJIV. | 1280x1024 | 1280x1024 | 1280x1024 | 1280x768 | 1280x1024 | 1280x1024 | 1280x1024 |
DODATNO | / | DVI | / | TV tuner | DVI | / | DVI |
SVETILN. | 260 cd/m2 | 250 cd/m2 | 260 cd/m2 | 260 cd/m | 270 cd/m2 | 400 cd/m2 | 400 cd/m2 |
KONTRAST | 450:1 | 400:1 | 450:1 | 600:1 | 450:1 | 500:1 | 500:1 |
ODZIVN. | 25 ms | 25 ms | 25 ms | 25 ms | 25 ms | 16 ms | 16 ms |
OCENA | 84% | 83% | 83% | 82% | 84% | 86% | 87% |
Po mojem mnenju so testi zelo skopi...lahko bi rekel kar malo 'na oko'... za obsežnejše info si raje preberite članke na Tomshardvare ali X-bit labs in boste za nekatere monitorje dobili bolj podrobne informacije.
Upam, da se nisem preveč motil in pojma nimam zakaj mi take presledke med tabelami dela....
lp
indijanc: ena napaka, sej verjetn ni tvoja, ampak Formatova, sam taka površnost je lohk zlo zavajujoča.
SONY HS73P ima 20ms in 250cd/m2, če bi mel vse enak kt HX73 pol ne bi blo razlike!
SONY HS73P ima 20ms in 250cd/m2, če bi mel vse enak kt HX73 pol ne bi blo razlike!
jAcKaSS