» »

Vse o LCD od A-Ž

Vse o LCD od A-Ž

««
18 / 168
»»

boštjan ::

pri accordu majo nove iiyame ,im. se e-yama.cena pa je okoli 120k

nicjasno ::

Tocno to "pocasnost" imenujemo ghosting.
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

PlayTheGame ::

Hm, LG? Na papirju sicer velik obeta a imam vseeno mal pomisleke pri tej firmi, ki se dosedaj ni pokazala s kakimi super LCD-ji kot npr. Iiyama.

Za tele nove Iiyame (e-yama) sem že slišu, ampak 25ms odzivnega cajta se mi zdi mal preveč.

Sej mene ghosting pri filmih ne bi motu, k jih itak gledam na TV :D ampak me pa res zanima kako se teli LCD-ji, ki imajo 20ms ali 16ms odzivnega časa obnesejo v igrah kot npr. Quake3 Arena (in v modih od Q3A), UT2003, NFS Underground,... Pa še neki: Na Tomu sem prebral, da so za igre celo boljši LCD-ji z 20ms odzivnega časa, ker imajo panel-e od drugega proizvajalca kot oni z 16ms. Kolk je kaj resnice na tem? :|
MSI B650 Tomahawk WiFi|AMD Ryzen 7 7700|Asus RTX 4070 Super 12Gb
32GB DDR5 6000|Samsung NVMe SSD 990PRO 2TB|Corsair 850W 80+Gold

PlayTheGame,moj samsung 172T ma 25ms odzibnega časa in v nobeni igri še nisem zaznal ghostinga

Wox ::

Pri nakupu LCD-ja se nikar ne zanašaj na proizvajalčeve specifikacije - so tam zato, ker pač nekaj morajo napisat, realne vrednosti pa so ponavadi daleč od navedenih. Od kod jemljejo vrednosti odzivnih časov ni nikomur jasno, verjetnu še samemu proizvajalcu ne. Še manj se zanašaj na to, katera firma je dobra pa katere ne. Idi lepo v štacuno in si zaslone lepo s svojimi očmi oglej v akciji in se potem odloči o nakupu.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Wox ()

Ja saj pred nakupom si itak nameravam ogledat monitorje v živo (vsake oči imajo svojga malarja, s tem se čist strinjam). Poleg tega pa bi mi bile koristne tud izkušnje tistih, ki že imate LCD-je kako se kater model obnese v igrah - pa fajn bi blo da tud poveste v katerih igrah, ker po dosedaj prebranem sklepam, da so "kritične" ravno tiste igre, kjer se nekaj hitro odvija (3d-strelske, dirkalne simulacije,...).:)

Pa še to: Kakšna je normalna resolucija za 17" LCD oz. kakšno uporabljate za namizje ter v igrah:
- 1024 x 768 ali
- 1280 x 1024
;)

- 1024 x 768 igre
- 1280 x 1024 namizje

Wox ::

Glej. Nisem glih neki gamer, sam vseen tu pa tam kaj zašpilam, mam pa LG L1710B. NFS Underground se vidi super, Enemy Territory se vidi super, Deus Ex se vidi super, to se pravi, da ne opazim ghostinga. Seveda je pa to subjektivno mnenje. Aja, igre poganjam v resoluciji 1280x1024 .

Banananjam ::

Imam q17 in edino v ut2003 če divje divje maham z miško se mal opaz da teksture postenejo mal zamazane. In filmi mi delajo čist lepo.

Yamaha ::

V ponedeljek se odpravim v nakup lcd.Na netu sm prebral vse mozno in se na koncu odlocil, da bom vzel ali LG 1720b ali pa Sony Hs 73. Noben nima DVI(Ima ga LG 1720P, ki pa pri nas se nekaj casa ne bo dobavljiv), bolj pa se nagibam v prid LG-ja. Ali ima kdo LG 1720b? Vase mnenje: LG 1720b vs Sony HS 73!
Hvala

smash ::

kaj pa samsung 172T???

smash,če ga še kje dobiš,ga zgrabi z obema rokama,pa leti z njim,ko ga plačaš.ga mam sam in sem zelo zadovoljen.v igrah,filmih nič ghostinga.edino črna podlaga in bele črke od slo-techa mu niso všeč.
Yamaha,kupi si takega ,ki ima dvi in vga vhod,nikdar ne veš kdaj boš rabil oba naenkrat

flipflop ::

A je CTX S730G vreden 18k več od S730? Mogoče kateri čisto drug LCD?

Jackass ::

boštjan: Verjamem, da ti sploh ne opaziš več ghostinga! Js ga tudi praktično ne več!

Ampak to morte vsi vedt, da ghosting vsak LCD ma. Gre samo za razmerje med tem kolk ste slepi in kolk picajzlasti. Kšne velke razlike med 16 in 20ms ni. Je pa zlo priporočljiva stvar DVI. Lahko imate srečo in je pretvornik dober in ne boste imeli nobenih težav, lahko pa se boste zapletli v kup nastavitev in v nekaj dnevno preizkušanje nastavitev!

Pri VGA priključku se lahko pojavijo razni problemi, kot je sneženje, težave s frekvenco osveževanja...

Sicer pa men sploh ni jasn zakaj so monitorji z DVI dražji? Ker itak monitor, ki ma VGA prikluček, mora met pretvornik vgrajen, da spremeni signal v digitalnega.

LCD z VGA priključkom se mi zdi tako butasta stvar kot CRT z DVI-jem?!
jAcKaSS

Jackass,če ti povem,da tudi punca ne opazi ghostinga,ko špila igre na 172T,pa majo doma crt,pa pravi da je na lcd bolje,boš takrat verjel:\ .
Ja seveda se tudi pri 172T opazi ghosting,toda samo pri default slo-tech podlagi in pri igrah s karto. Imam tudi tega LCD prek VGA šaltanega in ja tukaj moraš met višjo frekvenco osveževanja,kot prek DVI,ker slika utripa,če ne naštimaš drugače.

flipflop: kre si pa vidu tako ogromno razliko v ceni za s730g ????? Pri rolanu v mb je s730g (dvi) 137 000 sit, s730, ki pa ima samo vga prikljucek pa 133 000 sit.

nicjasno: na mimovrste imajo CTX S730 za 118k,medtem ko je S730G 136k.

No sedaj sem pogledal še k rolanu in imajo očitno S730G za 124k:))

Zgodovina sprememb…

• spremenil: flipflop ()

Ja, spletna cena je 124k. (/me je dal le 104k za svoj s730g, ker ga je kupu prek firme :)~ )

U,to je pa konkretno poceni0:) Pri rolanu je pa 4k razlike,tak da ni več toliko dražje. Pa tam tudi zamenjajo če se v prvih 101 dneh pojavi dead pixel? Opaziš kakšen ghosting? Al pa kakšno drugo motečo stvar?

Izak ::

Ehh ja.

ctx s730g nima dvi vhoda??

LG L1720B ga pa ima...

Še enkrat ... ravim lcd monitor z dvi vhodom. Za do nekje 130000 - 140000 sit... Kaj priporočaste? Gledu sm za ctx, samsungi, lg... mogoče philips?? Res nevem... Bi pa prosu za kšn nasvet. Lp

S730G ga ima,S730 pa ne. Ve kdo za kakšno trgovino v Celju al pa okolici ki ima tega CTX-a,da bi lahko pogledal kakšno sliko ima?

Ta CTX mi je všeč,ker ti ga baje zamenjajo če se ti v 101 dneh uporabe pojavi mrtev pixel.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: flipflop ()

LG 1720b NIMA DVI, ima pa ga model 1720P, ki pa ni dobavljiv pri nas.

flipflop: zamenjajo, ja. Slika nima ghostinga, ki bi ga bile moje ocke sposobne opaziti. (vsak lcd ga pa ima). Barve so zive in pristne.

V sluzbi kjer imamo ctx p22e (19"), ki ima 25ms odzivnega casa, sem malo sprobal kak film pogledat. OBUPNO. Taki ghosting da ti slabo poleg rata. Monitor sam po sebi ima odlicno sliko, samo pac za filme gledat ni.

Medtem ko je s730g, poleg odlicne desktop slike, tudi za filme kul. Pri crni barvi moti samo neenakomerna osvetlitev zaslona, ki pa je itak pri vseh lcd-jih prisotna.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: nicjasno ()

No upam da ga bom še dobil čez kakšen teden.

Blisk ::

Je že kdo od vas sučajno zasledil kaj o simptomih, ki jih povzročajo LCDji.
Moj frend je nabavu novga SONYa, po 1 mesecu ga je prodal in zopet uporablja navaden trinitron monitor, ker pri LCDju ni zdržal, vedno ga je začela boleti glava po 2 urah dela.
Jszt si bom LCD prej sposodil za ziher, da ne mečem dnar stran.

Jah ne vem,kolikor sem dosedaj videl LCD-je po trgovinah,ko so bili postavljeni zraven CRT ekranov se mi je LCD zdel veliko boljši od CRT-ja. Eni ljudje so pač čudni,kaj češ,ne vem zakaj bi ga bolela glava od LCD-ja.:|

Hehe ::

ce imas LCD in te boli glava, ker:
-imas prevec navit kontras/brightness
-gledas v monitor v zatemnjeni sobi (posledica hudega kontrasta) > prizgi luc
-pac imas dan, vzemi aspirin :)

Mene so ob mojem sony trinitronu @ 85hz zacele pect in solzit oci in rahlo bolet glava, ce sem dalj casa gledal not. Ob lcd-ju pa niti malo.

Ej folk hitro mi nekaj povejte: A se splača kupit 17" LCD Iiyama 430S, ki ga imajo na zalogi v Bigbangu v Celju (slučajno sem zdele v Celju, ker drugač sem iz LJ pa me ne bo tuki še kakih 14 dni), cena je pa 129k sit. Monitor ima vse kar mora imet (16ms, kontrast 450:1,...), samo DVI priključka baje nima.;)

ZLOky ::

Stvar je sledeča. Najprej sem nameraval kupiti 22" CRT, pa sem se potem premislil (Sploh pa ne Iiyamo VMP 510, rabljeno za 120kSIT:P :P ), v mislih sem imel Iiyamo VMP 514, 22" (142kHz), na hrvaškem brez davka za 145kSIT, NOVA seveda.

In zdaj bom zagotovo kupil 19" LCD. Rabim za risanje. Moja vednost/nevednost je uč vrgla na Samsung 192T, na hrvaškem 160kSIT brez davka.

Zdaj me pa zanima ali ima samo Samsung 192T dig. in analog. vhod. od 192(V, B, N, T) oz. kakšne so razlike med temi 192-kami?

Kateri drug 19" LCD s 25ms (ali manj:D ) priporočate. Da, pa cena ne sme biti večja od 200kSIT. Pa oba vhoda naj ima An. in DVI, TNX.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ZLOky ()

192T ma dvi in navadni vhod

ctx p22e - 25ms, dvi in vga, cudovita slika

A si verjetno mislil P922E?

Sem že gledal P922E, vendar ga na hrvaškem nimajo. Jaz bi pa brez davka, ÷20% dol.

Hja, bos pac vzel kaj majo. :D

Hja, imajo recimo 192T za 160kSIT brez davka.

Kaj pravite na AOC 19" LCD LM919, zakaj je tako poceni?

Nikoli slisal za to firmo. Mas mogoce kaki link? Pri takem monitorju s katerim verjetno noben nima izkusenj je treba obvezno v trgovini priklopit in sprobat.

AOC je kar znana firma.

AOC LM919
in Pri Nakupi.net.

Specifikacije so impresivne. 25ms, 4USB 2.0, analog & DVI vhod. Res da ima samo 135MHz Pixel frequency, koliko je to pomembno še ne vem...

Specifikacije so eno, kakovost slike pa je drugo. To moras v zivo videt da lahko reces ali je kul ali pa samo na papirju vredu zgleda.

mile ::

AOC 17" je cisto OK, 19" je pa po mojih ocenah navadno sranje

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mile ()

tomaxxx ::

@ZLOky:
Jst sem pred parimi tedni nabavil Hyundaievo L90D, uporabljam vecino za CAD risanje, in nekaj tudi photoshop/corel.Imel sem pa tudi najprej namen kupit dober CRT 22", ampak kot prvo imam probleme z vidom (ocala) kot drugo pa glede na ceno (175k) nisem kaj dosti razmisljal, saj vsak boljsi CRT stane krepkih 200k.
Delovne povrsine je vec kot dovolj, nebom lagal, da se ghostinga ne vidi, in stestiral sem tudi sonyjev HX93 in je stvar popolnoma enaka, le Sony pise na njem, vendar imata sevedno oba 25ms tako kot vecina drugoj 19" panelov. Kar se kontrasta tice, absolutno dovolj in tudi nad samim vidnim kotom nimam pripomb (prklop DVI).
Je pa stvar taka da se enostavno moras navadit LCDja, in ne pricakovat enakovredno sliko kot na (dobrem)CRTju.

No v glavnem, jaz sem zdaj končno nabavu dolgo pričakovani LCD. Vzel sem 17" model od Iiyame ProLite E430 za 130k sit (v PowerPlusu). Hotel sem že vzet Hyundai Q17 za 143k sit (e-misija) ampak ko sem ga sprobu, je imel eno modro mrtvo piko. Tako sem še prišparu 13k sit.:)) Zaenkrat so prvi vtisi odlični, o kakem ghostingu v igrah ali filmih ne duha ne sluha. Skratka sem super zadovoljen.:D V prihodnjih dneh ga bom še mal bolj orenk stestiru pa bom (če bo koga zanimal) še pol poroču dalje.;)

Izak ::

Sedaj sem prišel do nekega zaključka in sm se odloču vzet oziroma jutri naročit 17" lcd. Izbiram med naslednjimi (vsi z DVI vhodom kar nujno rabem)

LG 1720B 448 eur (kaj si mislite?)
SAMSUNG 172T 544 eur
SAMSUNG 173P 550 eur (samsunga sta mi oba interesantna)
PHILIPS 170B4MG 484 eur (ma zvočnike kar mi ni povšeči)
SONY HX 73B 522 eur (ta me zelo mika)
mogoče če
HYUNDAI Q17 za katerega nevem cene
edit
v možno izbiro dodajam še
COMPAQ TFT8030 (iz nekih starejših postov baje zelo dober lcd)

Cene so dejanske.

Poseduje kdo katerega od zgoraj naštetih? Kako ste zadovoljni z njimi? Katerega bi sami vzeli?

Lp in hvala

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Izak ()

SAMSUNG 172T mam sam in sem zelo zadovoljen.nanj mam 2 compa priključena in prek DVI kabla je super,prek VGA pa je treba frekvenco osveževanja dvignit,na MAX pa je tudi pol ok.

No koncno sm dubu 1720b in je res vse kar sm pricakoval, s kolegi smo ga testiral in smo bli precej zadovoljni. Ker pa sam nism glih ne vem kaksen majstor me pa zanima, zakaj se uporablja 9300K oz. 6500K?? Hvala

Sony je dober. Sem pri enem kolegu stestiral. se celo vgrajeni zvocniki so zakon. Sicer pa je itak tako, da moras malo buljit v te monitorje, da lahko naredis primerjavo in vidis na katerem ti je slika najbolj vsec.

Sem se že odločil. LCD bo 100%, 90% bo to Samsung 192T. Grafa pa verjeno 5900XT oz. LX.

mlace offtopic,v JAE maš asus 5900 za 58k,leatek LX pa mislim,da nimajo več

Jackass ::

Ja mene tut včasih začnejo oči pečt, pa se mi solzit! Pa mi ni jasn zakaj!

No da so se mi včas kdaj pa kdaj na pred CRT-jem, mi je blo jasn zakaj, ampak zakaj me pa zdej včasih oči bolijo pred LCD-jm mi pa ni glih jasn!

Sploh ne vem kakšne nastavitve so najboljše za oči! Kr se mi zdi trenutno dobr, kasnej ugotovim, da mi ne pašejo!:|
jAcKaSS
««
18 / 168
»»