Forum » Kaj kupiti » Vse o LCD od A-Ž
Vse o LCD od A-Ž
deejay2 ::
Ma samo o tem vidnem kotu je vseen preveč pretiravanja. Pa sej ja gledate monitor večinoma direktno oziroma par stopinj v eno ali drugo stran. Zarad mene lahko da monitor čisti negativ ob kotih več kot 20 stopinj, ker tako ali tako, zakaj bi sploh gledal monitor iz takih kotov.
PrimozR ::
Ker premakneš glavo gor/dol? Se nasloniš na stolu, se nasloniš na komolec (vstran), itd. To se na TN matriki, sploh na 24'', VSE pozna.
Ah dvomim da se pozna. Ok pri slabih modelih ja, ampak kot sem gledal zdej en nov model od Della za 250EUR se mi je zdel vidni kot dober. Tud ob mal večjih kotih kot je to kar ti opisuješ.
MrStein ::
deejay2:
Dvomiš? Torej ne veš?
No, mi ostali vemo.
Ah dvomim da se pozna.
Dvomiš? Torej ne veš?
No, mi ostali vemo.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Govorim za tisti tanov Dellov TN model in se nič ne pozna. Slika na njem je lepša kot na mojem Samsungu 193p+ s PVA matriko, ki je bil 4 leta nazaj za marsikoga bestbuy monitor.
deejay2:
Ah dvomim da se pozna.
Dvomiš? Torej ne veš?
No, mi ostali vemo.
QFT. TN je TN, pa kakrokoli ga obrneš ;)
bluefish ::
Govorim za tisti tanov Dellov TN model in se nič ne pozna. Slika na njem je lepša kot na mojem Samsungu 193p+ s PVA matriko, ki je bil 4 leta nazaj za marsikoga bestbuy monitor.Težko verjamem. Tudi sam imam 173P s to matriko in do sedaj še nisem videl boljšega TN zaslona. Na razne dodane filtre ne nasedam, prav tako ne kvazi dobrim vidnim kotom in kao enakomerni osvetlitvi.
mare4444 ::
kaj je boljša izbira Samsung 2333HD, ki ima vgrajen dvb-c tuner ali LG W2361V-PF in posebej tv kartico z vgrajenim dvb-c?
Mal pretiravate eni. Če bi bli današnji TN monitorji res tako slabi se ne bi v trgovinah dobilo v povprečju 90% samo takšnih monitorjev.
Maš prav. McDonalds pa je vrhunska hrana.
Motiti se je človeško.
kmetek ::
lol itaq, da je no.....starši pridejo z otrokom starim nekaj dni/meseci, da ga že takoj ob rojstvu naučijo pravilne prehrane.
Drugać sm gledal to tale monitor spodaj:
http://www.mimovrste.com/artikel/265007...
Pa lahko bi na mimovrste nehal zajebavat folk z "Redna cena", ki nej bi bla 276EUR. Kje so oni dobl to cifro samo oni vedo...Se najdražji je ta monitor v Big Bangu, kjer je 250EUR.
http://www.mimovrste.com/artikel/265007...
Pa lahko bi na mimovrste nehal zajebavat folk z "Redna cena", ki nej bi bla 276EUR. Kje so oni dobl to cifro samo oni vedo...Se najdražji je ta monitor v Big Bangu, kjer je 250EUR.
Kowy ::
Mi lahko poveste, koliko je moj Samsung SyncMaster 204Ts še vreden oz. koliko bi dobil zanj? Star je pomoje okol 3 leta.
Lonsarg ::
Mani ima 5 let star 15", 3 leta star 17" in zdaj čisto nov 22" čisto identično sliko.
Torej tisti, ki smo zgleda tolk slepi, da ne vidmo razlik, ki jih ostali vidte bomo očitno pršparal, oziroma mel večje ekrane hehe.
Torej tisti, ki smo zgleda tolk slepi, da ne vidmo razlik, ki jih ostali vidte bomo očitno pršparal, oziroma mel večje ekrane hehe.
PVA? 100-120EUR.
PVA je, ja. Samo tolk je vreden? No, sej se mi zdel, da bo nekak tko. Za novga sm dal pa takrat okol 130-140K SIT, se mi zdi. Eh, bo kr moral zadostovati še za par let...
Povejte mi še neki... Tale LED osvetlitev... Opazil sem, da jo imajo samo 16:9 format monitorji. To pomeni, da bojo 16:10 format počasi prenehali izdelovati? Ali je v bistvu ta LED osvetlitev šele v "povojih" in bo sčasoma nadomestila osvetlitev pri vseh monitorjih?
Jap, vse gre na 16:9, žal... 4:3 je še prveč kvadratno, 16:10 je pa IMO ravno prav. 16:9 je že preveč razvlečeno.
Tut jst tko mislm, ja. Zdej mam vertikalno resolucijo na 20-ki 1200 pikslov, pa je ravno prava višina. Pri 16:9 je pa 1080. Mislm... greš večji monitor kupovat, pa pridobiš na širini, na višini pa zgubiš. In to samo zaradi tega filmskega formata. Škoda, da se 16:10 počasi poslavlja. Lahko bi ga vzporedno obdržali za tiste, ki ne gledajo toliko filmov...
alen1 ::
Jaz sem prav jezen glede tega. Če ima kdo namen gledat file naj kupi tv. Tako težko je dobit monitor s 1200. Kaj mi bo širina višino se rabi sploh pri pisarniškem delu in programiranju.
Za programiranje se kupi 16:9 monitor, z možnostjo obračanja navpično, pa imaš navpično potem 1920 pixlov:)
In večji klo je ekran, bolj ekonomično je imeti pravo razmerje. ko bomo vsi imeli doma 30#, nobene ne bo niti pomislil več na 16:10, kvečjemu na kaj še kaj bolj raztegnjenga se bo šlo kot je 16:9.
In večji klo je ekran, bolj ekonomično je imeti pravo razmerje. ko bomo vsi imeli doma 30#, nobene ne bo niti pomislil več na 16:10, kvečjemu na kaj še kaj bolj raztegnjenga se bo šlo kot je 16:9.
Za programiranje se kupi 16:9 monitor, z možnostjo obračanja navpično, pa imaš navpično potem 1920 pixlov:)
To možnost (pivot) ima že ta 20-ka, ki jo imam, pa jo po pravici povedano nisem še niti enkrat obrnil, ker bi moral pol še na tiste debele kable pazit, da se ne iztaknejo pri obračanju, pa bi bla pol cela kolobocija (že pri normalnem obračanju monitorja levo-desno se mi je enkrat iztaknil napajalni kabel in ga zdaj vsakič preverim, ko obračam monitor)... Ne vem zakaj ne morjo nardit pri takih monitorjih konektorjev na stojalu, pa bi ga lahk pol kamot obračal. Tehnologija pa taka...
bluefish ::
Pri mojem starem 173P so priključki lepo v stojalu in res nenavadno, da proizvajalci še vedno silijo priključke direktno na zaslon kljub možnosti pivota.
... Pri 16:9 je pa 1080. Mislm... greš večji monitor kupovat, pa pridobiš na širini, na višini pa zgubiš. In to samo zaradi tega filmskega formata. Škoda, da se 16:10 počasi poslavlja. Lahko bi ga vzporedno obdržali za tiste, ki ne gledajo toliko filmov...
Kaki filmi?
Noben film ni 16:9. Vsi so širši.
Od kod ta fama o 16:9 == filmi ?
Motiti se je človeško.
Ja, ampak večina je 1.85:1 in 2.35:1
Motiti se je človeško.
... Pri 16:9 je pa 1080. Mislm... greš večji monitor kupovat, pa pridobiš na širini, na višini pa zgubiš. In to samo zaradi tega filmskega formata. Škoda, da se 16:10 počasi poslavlja. Lahko bi ga vzporedno obdržali za tiste, ki ne gledajo toliko filmov...
Kaki filmi?
Noben film ni 16:9. Vsi so širši.
Od kod ta fama o 16:9 == filmi ?
Če si me preveč dobesedno razumel, ti razložim z naslednjim citatom iz wikipedije, kaj sem s tem mislil:
Two common videographic aspect ratios are 4:3 (1.33:1), universal for standard-definition video formats, and 16:9 (1.78:1), universal to high-definition television and European digital television.
tu imaš malce bolj natančno razloženo
Aspect ratio %28image%29 @ Wikipedia
Ja, piše: The most common aspect ratios used today in the presentation of films in movie theaters are 1.85:1 and 2.39:1.
Kot sem sam prej napisal. (2.35 so po letu 1970 malo razširili na 2.39)
Motiti se je človeško.
MrStein bi rad videl kako boš se ti prikopal do kino verzij filma haha, še piratsko se skoraj ne da, kaj šele legalno. :)
Pol k bomo doma začeli imeti 200" monitorje, pa se lahko začnemo pogovarjat o kino standardih doma, do takrat bo pa kar lepo 16:9. To bo zdaj standard, ki bo tako dolgo na trgu, kot je bil zdej 3:4, torej kake 50 let.
Pol k bomo doma začeli imeti 200" monitorje, pa se lahko začnemo pogovarjat o kino standardih doma, do takrat bo pa kar lepo 16:9. To bo zdaj standard, ki bo tako dolgo na trgu, kot je bil zdej 3:4, torej kake 50 let.
Ne vem točno kaj misliš. Preden sem začel tu pisat sem dejansko preveril.
En DVD in en DiVX. Noben ni 16:9, ampak oba širša.
Ampak hej, zgleda da eni govorimo o dejstvih, eni pa o nekih sanjah...
En DVD in en DiVX. Noben ni 16:9, ampak oba širša.
Ampak hej, zgleda da eni govorimo o dejstvih, eni pa o nekih sanjah...
Motiti se je človeško.
Si najdel pa zanimiv DV, jest mam vse v 3:4 formatu.... in tudi kakih 20 Xvidov k sm zdele pogledu so 16:9. V svoji zbirki nisem našel nič ožjega kot je 16:9. DVD-je ki jih imam sicer malo pa še 16:9 nisem našel... No nekaj defektov je pri nekaterih, ker niso lih 1.77(16:9), ampak so 1.8, ali 1.79, ampak to je pač ripper malo slabo pretvoru, to je basicly 16:9. Mogoče pa samo CAM verzije lovdaš, pa maš potem kino format doma haha. Dobro, tudi nekaj TS verzij je 1.85, ampak to je vse iz kina ukradeno. Ker DVD-ji verjemi da so 3:4, ali pa 16:9. La Toya je 3:4 :)pa je nov DVD.
Tak da ne vem dko tukaj sanja, itak da je 16:9 HD standard, 3:4 pa star standard. Kino standardi so za kine, ne domače uporabnike. Če pa kak pirat ukrade kino verzijo pa doma gleda, se pa nima kej pritožvat, ker ni v pravem ratiu :D
Tak da ne vem dko tukaj sanja, itak da je 16:9 HD standard, 3:4 pa star standard. Kino standardi so za kine, ne domače uporabnike. Če pa kak pirat ukrade kino verzijo pa doma gleda, se pa nima kej pritožvat, ker ni v pravem ratiu :D
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
3:4? Pa nič ožjega od 16:9?
4:3 je STAAAAAAAR standard in verjemi, VELIKo filmov je nižjih od 16:9. Hočeš screenshot?
4:3 je STAAAAAAAR standard in verjemi, VELIKo filmov je nižjih od 16:9. Hočeš screenshot?
Če omejim na legalne vire, potem ne boš najdel nič ožjega od 16:9 :)
In ja se strinja, 3:4 je star, ampak se še snema očitno v tem standardu zlgeda, malce sramotno...
In ja se strinja, 3:4 je star, ampak se še snema očitno v tem standardu zlgeda, malce sramotno...
Zgodovina sprememb…
Pa dobro, Azgard, evo pa sam izračunaj razmerje:
Pa če dobiš vrednost kot na IMDB London, joj ! Pol si odkril zaroto mene in IMDB proti tebi!
PS: glede serij. TV serij. So 16:9 (ali 4:3 starejše). Ker je to TV. Ki je 16:9.
Filmi so pa nekaj drugega. So 1.85:1 ali 2.35:1
Tak, povedal sem, narisal tudi, tak da bog pomagaj, če še komu ni jasno.
Pa če dobiš vrednost kot na IMDB London, joj ! Pol si odkril zaroto mene in IMDB proti tebi!
PS: glede serij. TV serij. So 16:9 (ali 4:3 starejše). Ker je to TV. Ki je 16:9.
Filmi so pa nekaj drugega. So 1.85:1 ali 2.35:1
Tak, povedal sem, narisal tudi, tak da bog pomagaj, če še komu ni jasno.
Motiti se je človeško.
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: kuglvinkl ()
Ja sej za serije sem misli, ker samo to gledam praktično:) Zato pol taka moja statistika iz moje zbirke. DVDji nasploh je pa takale statistika:
http://www.imdb.com/Sections/DVDs/Aspec...
Jah ena malenkost je tut 2.35:1, drgač pa je bolj 1.85:1, kar je v bistvu 16:9.
Verjemi pa vsak DVD z 2.35:1 ma zraven tudi v 16:9 TV primeren format pretvorjeno zadevo, za nekatere filme še dodajo content, ki je bil odrezan, da so sploh tok wide dobili, za druge pač wide verzijo režejo.
http://www.imdb.com/Sections/DVDs/Aspec...
Jah ena malenkost je tut 2.35:1, drgač pa je bolj 1.85:1, kar je v bistvu 16:9.
Verjemi pa vsak DVD z 2.35:1 ma zraven tudi v 16:9 TV primeren format pretvorjeno zadevo, za nekatere filme še dodajo content, ki je bil odrezan, da so sploh tok wide dobili, za druge pač wide verzijo režejo.
balonhit ::
halo ali zna kdo spraviti v pogon usb ključ na lcd tv-ju lg37lf2500 ker je tovarniško zaklenjen ???
Samo tebi številke nekak ne gredo, kaj?
3000 jih je 2.35, 6000 je 1.85. Kot sem rekel.
12000 pa je 4:3. (serije, obrezani, karkoli)
16:9 (to je 1.77) pa ni skoraj nič.
3000 jih je 2.35, 6000 je 1.85. Kot sem rekel.
12000 pa je 4:3. (serije, obrezani, karkoli)
16:9 (to je 1.77) pa ni skoraj nič.
Motiti se je človeško.
1.77 pa 1.85 je pa res tolk razlike ja. 1.85 še zdavnaj ni 16:8, je kar močno bližje 16:9. 1.77 je sam ponesrečen prenos 1.85 na velikost zaslonov. Ker kot vidiš 1.77 sam po sebi praktično ne obstaja pri releasih.
Sem misli, da te tisti res široki motijo, torej tebe dejansko moti 1.85, 1.77 razlika, ker niso prov naredili? Ja so pač loleki, 16:9 se lepše sliš pa so to naredili, gre itak za male decimalke.
Sem misli, da te tisti res široki motijo, torej tebe dejansko moti 1.85, 1.77 razlika, ker niso prov naredili? Ja so pač loleki, 16:9 se lepše sliš pa so to naredili, gre itak za male decimalke.
Zgodovina sprememb…
bedak ::
nsane ::
Navaden TN monitor z možnostjo osveževanja 120 slik na sekundo. Če si resen igralec in ti "gladkost" igranja iger pomeni veliko ter želiš imeti prednost pred ostalimi kupi ta monitor. Moreš pa vedet da imajo 120hz monitorji trenutno težave z driverji ATI grafičnih kartic, ko so le te v idle (mirujočem) stanju. To naj se bi rešilo v prihodnje z novimi driverji, lahko pa tudi izključiš idle mode v nastavitvah driverjev iirc.
lp
lp
A ma kdo kake izkušnje s spodnjim Dell 22" eIPS monitorjem?
http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...
http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...
1.77 pa 1.85 je pa res tolk razlike ja. 1.85 še zdavnaj ni 16:8, je kar močno bližje 16:9. 1.77 je sam ponesrečen prenos 1.85 na velikost zaslonov.
Ne ni. Lepo piše tam, samo prebrat je treba.
Mene nič to ne moti.
Sicer pa: believe whatever you want to believe
Motiti se je človeško.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MrStein ()
Eno vprašanje... Na spodnji strani in pa v moji knjižici od moje grafične radeon 9600 ne piše, da naj bi podpirala resolucijo 1680x1050...torej jo res ne podpira? Ker Zdej sm šu v XP-je, kjer mi v nastavitvah za ekrane kaže tud možnost secondary monitorja (za monitor piše unknown, ker ga seveda ni, zraven pa piše še radeon 9600)...no in tukej pri secondary monitorju je pa možnost nastavit resolucijo 1680x1050...a mi podpira grafična to resolucijo al ne? Gre se mi za to, ker Dell 2209WA ima nativno resolucijo ravno 1680x1050 in nočem kupovat nekej, potem pa ne bi delalo.
http://ati.amd.com/products/radeon9600/...
http://ati.amd.com/products/radeon9600/...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: deejay2 ()
nsane ::
pa je vreden svoje cene? imate morda kakšen drug monitor za predlagati
lp Jan
Nisem noben strokovnjak na tem področju, ampak po mojem mnenju ni vreden svoje cene. Visoko ceno drži samo zato, ker so trenutno LCD monitorji z 120hz frekvenco osveževanja redki. Če ni konkurence so tudi cene visoke. Poleg Samsunga lahko kupiš še Viewsonica VX2268WM. Če želiš malo večji monitor in Full HD resolucijo (1920x1080) na trg prihaja 23" Acer GD245HQ pa tudi LG je oznanil prihod svoje 23.6" 3D matrike, ki jo bo prihodnje leto vgrajeval v svoje in druge monitorje.
Vsi ti našteti 120hz monitorji uporabljajo TN matriko, tako da kaj točnih barv, prave črne in bele ter kaj dobrih vidnih kotov ne boš videl. S-IPS, E-IPS, PVA so prepočasni in bo potrebno počakati na cenovno dostopne OLED monitorje, do takrat pa imaš možnost izbirati med omenjenimi monitorji.
lp
Če misliš 120HZ ekran kupit kar za foro, boš čisto zastonj dejal denar. Tist 3D napis v imenu je z namenom, na ta 120Mhz ekran namontiran Nvidia 3D Vision napravico, pa maš 3D:)