» »

Vse o LCD od A-Ž

Vse o LCD od A-Ž

««
121 / 168
»»

Matheeew ::

Živjo.

Tudi sam razmišljam o novem monitoju in hkrati prvem LCD-ju :))

Prebral nekaj strani te teme in mi je najbolj v oko padel Monitor LCD 19" Samsung SyncMaster 971P. http://www.mimovrste.com/katalog/product.php?product_id=2650020015&orderby=pricedesc

Uporabljal bi ga pa za:

1. filme
2. igre
3. ostalo

Ali menite da je za ta denar ali pa za cca 50- 100 € več možno dobiti kaj boljšega.

In kaj menite o komentarju uporabnice, ki je na navedenem linku spodaj.

Hvala!

joze ::

Tudi sam sem imel težavo, kako usposobiti magic bright, potem sem vse kar sem rabil štelel preko grafičnega driverja in si nastavil sliko kakršna mi je ustrezala. Med tem časom so izdali novo verzijo programa, ki dela z mojo grafično ampak sem kar ostal na nastavitvah, ki sem jih imel in programa ne uporabljam. Drugače pa je to res odličen monitor.

[ecstazy] ::

Živjo.

Namen imam kupti LCD monitor.
Uporabljal ga bi predvsem za programiranje, internet, office,filme, iger ne igram..

Zdaj približno že 5 let uporabljam 17" iiyama Vision Master 1402, tako ta nisem navajen na kakšno veliko kvaliteto. Razmišljal sem o LG L2000C SF.

Je to v redu monitor?

Volk| ::

Verjetno je kdo ze postavil to vprasanje in tudi dobil odgovor...toda 6000 postov ne bom bral nazaj...zato ponovno postavljam vprasanje:

Kupil bi monitor LCD ki je "zdrav" za oči. Torej, na katere specifikacije moram pazit, da bi najmanj trpele oči?
Odzivni čas? (Čim manj?)
Ločljivost?(idealna)?
Kontrast?

Hvala za odgovore bolj izkušenim!

Zheegec ::

Hm, pri LCDjih ni ravno hudih razlik glede tega (razen če gledaš od preblizu/predaleč), čeprav je pri TN matriki včasih problem da slika utripa. Glej samo tip matrike - MVA/PVA ali pa S-IPS. Pa seveda za igre je bolje S-IPS z odzivnim časom 8ms ali manj.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

nicksonn ::

Tako.
Po razmisleku in preračunavanju mer sem se nekako odločil, da kupim 19 wide.
Sedaj namreč uporabljam crt 17ko, ki mi zaenkrat še kar odgovarja, glede velikosti. Slika na 19ki pride skoraj isto visoka, je pa precej širša, kar se bo poznalo pri gledanju filmov. Sicer pa bo večinoma uporabljen za internet in kakšne programe.

Denar predstavlja oviro do višjega ranga, ampak glede na dosedanje opravke z lcdji na faksu in pri frendih bo kar vredu.

Zanima me, če v najnižjem cenovnem rangu pozna razlika med analognim in DVI vhodom?
Oz. z drugimi besedami če se splača dati 40€ več za Samsunga, glede na tega AOC. Tale aoc ima presenetljivo ugodno ceno, stane le 167€. Vem, da je tudi najnižja kvaliteta, ampka ali bi bilo dobro za neko povprečno uporabo?
Lp
x n!

tonex23 ::

No pa sem se le odločil za LG 24" skoraj bi se odločil za dell, sam sem potem izbral kar LG. Sliko ima lepo, odzivni čas je hiter, malo še stestiram pa bo. lp
intel Core 2 Extreme QX6700, asus commando 965P, 400 gb disk,250gb
external,4gb ddr2 st 800mhz, evga 8800 Ultra, hp lp3065 + 24"dell

Ted ::

AOC monitor nima DVI priključka. Ali je to zadosten razlog za nakup Samsunga pa si boš sam odgovoril. Pri takih monitorjih neke razlike v sliki zaradi različne vrste outputa verjetno niti ni. Razmisli še o 20 colskih widescreenih, cene so od 250 evrov naprej, maš pa precej več prostora na namizju. Sicer ma pa Tale MIRAI tudi DVI priključek.

Za vse ki kupujete 19 colarja in želite PVA matriko je pa tukaj nov favorit: Samsung 940T. PVA matrika za ceno 300 evrov, hudo:) .
Mah...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Ted ()

Bug ::

ellow

Po novem posedujem NEC MultiSync 20WGX2 Pro. Moram rect, da je monitor kar se tice barv, ostrine 1A.
Samo hmmm, nekaj me muci.... Recimo ko imam namizje prazno je vse ok, ko pa odprem kako okno, zazenem program in ga ne maksimiziram opazim, da z desne strani dobivam take vodoravne crte, ki se se najbolj opazijo ce potem to okno premikam (potem gredo skozi ozadje in se lepo vidijo - in so vzporedne). Ko pa zaprem ali minimiziram pa sploh ni toga.
In se ko zazenem NaviSet in tisti Patern test in potem Vertical Convergence Patern opazim, da med nekaterimi zelenimi in plavimi crtami "leze" hitro lepo in desno (ne vem kako naj drugace to opisem).
Skrbi me to :'(
Ker ne razumem zakaj je vse OK ko na ekranu ni nobenega drugega okna. Ko gledam kake slike in video tudi ni teh tezav. V brskalniku pa pa se zna na kakih crkah opazit trzanje. In to trzanje je tudi v vzporednih vodoravnih linijah...

Kaj je lahko temu vzrok? Mrtvih pixlov nimam ker sem sel skoz z ostalimi testi kaj so v NaviSet-u... Mogoce bi graficna zezala? Imam Geforce 6800 Ultra (Asus V9999 Ultra).
Monitor se je itaq pod garancijo al kaka napaka bi to lahko bila? So to znaki crkavanja pixlov mogoce? Ne vem se tolko o teh zadevah ker mi je to prvi LCD.

Evo (dodatno napisal), se sem ugotovil, da se to ne pojavlja z vsemi programi - torej ni teh crt zraven zgornjega desnega dela... Ni mi jasno.... mogoce monitor ni kriv....)

lp,
bug

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Bug ()

ellow

evo nekako sem skiciral kako ta blem izgleda:

Torej na desni strani so take pikice (ne cele lnijie in so vzporedne).... in na podoben nacin "rezejo" skozi sliko in pa tudi ce recimo imam en program - Opero maksimizirano in eno okno ne maksimizirano (recimo Aktovko) en jo premikam po ekranu in tudi "reze" crke v Operi...
Ko pa maksmiziram pa tega ni... :'(

Aja, pri programih, ki pa nimajo takih standardnih oblik oken (ko v MSN messengerju skrijem menijsko vrstico ali pa skin bsplayerja) pa ne sploh ne kazejo takih anomalij... Cudno, kot, da bi graficno okolje winsov zezalo

cudno...

lp,
bug

Matev ::

mislim da je zadeva od OS-a
in nima tu lcd kaj dosti poleg

ellow

Jap, zadeva je od OS-a in od gonilnikov.... malo sem se spilal pa sem porihtal zadevo, tak da mi zaj monitor super dela...

Bom se se ukvarjal z monitorjem, z nastavitvami, pa bom se kako rekel...

hvala za pomoc...

lp,
bug

nsane ::

NEC-ova nova 24-palčneža

Ljudje posedajo za računalniki vse dlje. Verjetno prav zaradi odlične udobnosti in vizualne kakovosti, ki nam jo zagotavljajo. Pri računalniških zaslonih po mnenju mnogih velja pravilo: večji je, boljši je. Podjetje NEC se vsekakor strinja z nami in tako predstavlja dva povsem nova 24-palčna računalniška zaslona LCD dobro poznane serije MultiSync. Prvi je 2490WUXi, ki ponuja največjo ločljivost 1.920*1.200 točk, kontrast 800 : 1 in svetilnost 400 cd/m2. Premore tudi novejšo matriko H-IPS, ki poleg ostalih lastnosti ponuja tudi izredno široke zorne kote (do 178 stopinj, brez sprememb barv). To zagotavlja izredno kakovost gledanja, ne glede na kot, zaradi česar je izdelek idealen za prostore, kjer so potrebne aplikacije za več zaslonov, na primer pri finančnem trgovanju ali pri televizijskem oddajanju. Tu nam bo prišla prav tudi funkcija TileComp, ki samodejno odpravi popačenje slike. Drugi NEC-ov izdelek je 2470WNX, s S-PVA tipom zaslona, največjo ločljivostjo 1.920*1.200 točk, kontrastom 1.000 proti 1 in svetilnostjo 500 cd/m2. Vsekakor je NEC izdelal odlična LCD-zaslona, ki bosta kos tako preprostim kot tudi zahtevnejšim računalniškim uporabnikom.

Vir: RN

Pesimist ::

Kak zavraga se spuce LCD monitor? Zraven sem dobil eno krpico ki je ko usnje nezna a zavraga negre spucat pa da se ubijes. Ce ga pogledam z ostrega kota od desne proti levi zgleda kristalno cist ko pa v njega posvetim luc pa sami fleki na ekranu. Pa ta krpica je tak mala da ko sem probal spucat sem vsej 10x z roko po monitoro se dotakno tak da se dodatne odtise delo gor jau!

TribesMan ::

Vzami malo WC papirja... pa ga zmoči z vodo, potem pa najprej s tem mokrim papirjem nežno zbriši ekran, potem pa še z uno krpico... pa bo...
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

tonex23 ::

Čisto info. me zanima, če naprimer nekje v trgovini kupiš monitor (ne v spletni trgovini). Velja zakon, da imaš 8 dni časa, da vrneš izdelek, če si z njim nezadovoljen ?
intel Core 2 Extreme QX6700, asus commando 965P, 400 gb disk,250gb
external,4gb ddr2 st 800mhz, evga 8800 Ultra, hp lp3065 + 24"dell

MEDENA ::

NE.

Vračilo ali zamenjava izdelka brez napake

Izdelek brez napake je mogoče zamenjati ali vrniti le ob soglasju prodajalca.

Enako kot je za sklenitev pogodbe potrebno soglasje obeh pogodbenih strank, je tudi za razvezo ali spremembo pogodbe (vračilo ali zamenjava izdelka brez napake), potrebno soglasje potrošnika in prodajalca. Prodajalci so največkrat pripravljeni zamenjati izdelek, če zaradi zamenjave nimajo škode, oziroma so pripravljeni priznati potrošniku dobropis, skoraj nikoli pa niso pripravljeni vrniti kupnine in tega niti niso dolžni storiti, razen v primeru, če je to prodajalec obljubljal.

Potrošnikom svetujemo, da pred vsakim nakupom dobro premislijo, še posebno če niso prepričani, da jim bo kupljeni izdelek ustrezal po velikosti, barvi..., ali če izdelek kupujejo za darilo.

Napačno je razumevanje potrošnikov, da lahko zato, ker so si premislili, izdelek brez napake, vrnejo v 8 dneh in zahtevajo vračilo kupnine.

Izdelek brez napake lahko potrošnik vrne v 15 dneh brez navedbe razloga v primeru, če sklene pogodbo na daljavo ali zunaj poslovnih prostorov.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MEDENA ()

frudi ::

ne, ni nobenega takšnega zakona. lahko pa greš v trgovino in se probaš dogovorit s prodajalcem. večinoma bi rekel da se kar da dogovorit z večino, tudi za takšne stvari, ki jih niso dolžno storiti. se pa v takem primeru več doseže z umirjenim in korektnim nastopom, kot pa s teženjem in sklicevanjem na inšpekcije in neobstoječe zakone.

a tole gre za tega 24" LGja, ki si ga nabavil?
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

globoko grlo ::

men ga pri funtechu niso hotl zamenjat, tko da...

macgajver ::

Zato so pa spletne trgovine zakon
tenstan krompir je pa zakon

je pa pri spletnih trgovinah problem v tem, da nikoli ne veš kaj boš dobil. načeloma komot lahko dobiš monitor, ki ga je že nekdo vrnil, ker ima recimo mrtve pixle ali pa neenakomerno osvetlitev. res, da ga lahko tudi ti vrneš, ampak s tem spet zgubljaš čas in živce.

najboljše se je po mojem vnaprej dogovorit s prodajalcem, če lahko vrneš izdelek, če ti ne bo ustrezal. sploh pri monitorjih je to precej razumna zahteva, ker gre za drago stvar, pri kateri pa ti lahko marsikaj ne odgovarja, v trgovini pa ga tudi ne moreš ravno temeljito stestirat. če vnaprej zavrne to možnost, ga prijazno opomniš, da v tem primeru zadeve ne boš kupil pri njih. za tistih 150-200€ marže pri 1000€ vrednem monitorju si bo mogoče premislil...

lol 150-200eur marže, ne me smejat lepo prosim...kdo pa kupuje lcd za 1000eur? kupujejo za 200-400 eur.

frudi - pri računalništvu dvomim da so kjerkoli takšne marže (v %%) za dražje stvari.

drugače pa so fizične trgovine fajn, Ker lahko VPRAŠAŠ, POGLEDAŠ in pa SPROBAŠ artikel preden ga kupiš, in to točno tistega katerega potem odneseš domov.

kaj pa predlagaš trgovinam naj naredijo z artikli, ki so bili že odprti in vrnjeni, pa z njimi dejansko ni nič narobe??
Janez Janša, 29.04.2014

glinik ::

Računalništvo je na spošno zanano, da ima daleč najnižje marže ...

Ko sem hotel v Pelugi vzet 20 grafičnih kartic na enkrat, sem dobil tak popust, da nisem vedel ali se šalijo, ali resno mislijo ...

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: glinik ()

nam zaupaš skrivnost?

Ja kaj misliš ? :)

Mislim da je bilo nekje 5 % , ne vem več točno. Skratka porazno malo. Cena kartice je bila cca. 200 EUR.

Lp

Je vredno razmisleka ...

sam sem dobil dell 24", ki je takrat (dva mesca nazaj) pri večini trgovin (tudi obeh uradnih uvoznikih) stal ~1050€, za slabih 700€ + ddv. in to ne šverc komerc ali kaj takega, ampak prav v trgovini, z računom in garancijo, pač uvoženo po naročilu in mimo naših uvoznikov. in sigurno ga niso naprej prodali z izgubo, kvečjemu z neko minimalno maržo, tako da očitno tistih 200€ razlike do običajne cene mora nekdo pokasirat.

MEDENA, pogovor je v tole smer zavil ravno kot odgovor tonexu, ki je eden od tistih, ki recimo kupijo monitor za tako ceno. kot vsi ostali, ki si želijo 24" monitor...

Cingular ::

Glinik:najboljše da bi ti dali 15% popusta pa makar delajo v minus:D samo, da je stranka zadovoljna.
Intel E4300@3.3GHz, Asus P5B, 2x1Gb OCZ Gold XTC, WD 400Gb SATAII 16Mb,
Nvidia 8800GTS 320Mb@650/1000, Nec 3540&Lite-On LS, Logitech Z5400,
22" LCD Samsung 225BW, MS Vista Bussines

MarkoMan ::

Js sm pa gledu 19" za cim cenej in nasel LG LCD monitor 19" L1953 TR ki se mi zdi odličen kompromis za cena/kaj dobis. Ima malo boljsi vidni kot in dober odzivni cas, pa tut kontrast zgleda ok, sam 2000:1 zgleda da je dinamični. Uporablu ga bom za multimedijo . Kaka kritika, pomislek, dobra-slaba izkusnja...vse je dobrodosel...
vsak zacetek in zacetnik je tezek

mp5 ::

Lepo prosim povejte svoje mnenje o TEM monitorju. Monitor bi imel predvsem za igranje iger, vendar ima TN matriko, za katero pa vsi govorijo, da je zanič, po drugi strani naj bi pa bil omenjeni monitor eden boljših za igranje iger.

Za vse odgovore sem vam že vnaprej zahvaljujem.

P.S. Lepo prosim za odgovor, ker mi na prejšnji strani ni nihče odgovoril, monitor pa mislim kupiti kmalu.

macgajver ::

Košta 413eur vrjetn ni švoh monitor preber si še ta člank če hočeš link
tenstan krompir je pa zakon

ellow

to mp5: Pri tem monitorju TN matrika ni za drek :D
Ce se odlocis za nakup ti nebo zal... Cena je res nekoliko visja al je zato tolko boljsi...
Ce pa se si pripravljen dodati 150 eur pa nabavi 20WGX2 Pro

NEC-i so res dobri

lp,
bug
Before you speak, ask yourself:
Is it kind, is it necessary, is it true, does it improve the silence?

hrakl ::

Ja, 90GX2 Pro je sigurno najboljši 19" s TN matriko trenutno na razpolago. Naj povem, da sem bil odločni nasprotnik "glossy" prevleke preden sem ga kupil, vendar je bila v trgovini slika na njem občutno bolj čista v primerjavi z ostalimi modeli in tako mislim tudi zdaj, po štirih mesecih uporabe. Seveda pa v monitor ne sme svetiti direktni vir svetlobe, enako kot pri katodarjih. Naj omenim še to, da sem zmeril porabo, ki znaša med delovanjem 26 W(svetlost na 60%), med mirovanjem pa praktično nič, ker je merilnik ni mogel zmerit. Če pa bi izbiral danes, bi zagotovo segel po 20WGX2 Pro, ki ima S-IPS matriko in s tem tudi dvojno število tranzistorjev za vsak piksel, zato rabi malo močnejšo osvetlitev, vendar so barve najbrž najboljše med trenutnimi LCD zasloni. Je že res, da prihajajo na tržišče LCD zasloni z LED osvetlitvijo, vendar se posamezne LE-diode starajo različno, pri tem pa vsak piksel osvetljujejo tri: rdeča, zelena in modra. Čez nekaj let bi se tako znale pojaviti neenakomernosti pri osvetlitvi in prikazu barv, kar ni zanemarljivo, glede na visoko ceno. LE-diode zdržijo do 50000 delovnih ur, takrat pade svetilnost na polovico, v realnosti torej nič več, kot pri kvalitenih hladnih katodah(CCFL), ki se trenutno uporabljajo. Na bolj poceni LCD monitorjih je večja verjetnost pojava mrtvih pik, zato je morda bolje kupit razstavni primerek v trgovini, ki si ga lahko dobro ogledamo. In še to; odzivni časi so pomembni tudi pri gledanju filmov, če hočete videti neprekinjeno gibanje, ne pa posameznih slik in zamegljevanja.
biba leze, biba gre

Roko na srce, presenečen bi bil, če 90GX2 Pro ne bi bil dober TN monitor. :D

Zanimivo, kar si rekel glede glossy zaslonov. Enako "skeptično" mnenje imam jaz. Očitno le ni tako kritično, ker je slika pri teh zaslonih občutno boljša.

Lp

Je vredno razmisleka ...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: glinik ()

uros678 ::

kolega ga je nabavo za 3D modeliranje ( 90GX2 Pro) in je v iber zadoovljen znjim... pa v bistvu ga hvalijo vsi, ki se grejo kako semi-pro delo z grafiko...

grain ::

sem lastnik (že skoraj eno leto) samsunga 970p. drugač sem zelo zadovoljen s samim zaslonom, ampak stojalo (tista roka) se mi je začelo sesedat in me zelo moti, ker ne gre več tko visok :(
ker je blo že dost takih primerov me zanima če se da to kako rešit brez da ga vozim na popravilo in čakam 2 tedna al pa še več (kako naj prežvim medtem), mogoče je kakšen vijak pod tistim pokrovčkom na roki, ki ga ne upam na silo dol vlečt...?

pa sorry ker nisem bral cele teme (če je že kdo odgovoril)

maMile ::

Sem prebral kar precejšnje število strani za nazaj. Vseeno še nisem prišel do pravega zaključka - čeprav se mi zdi, da sem blizu:))

Kolebam med Samsung SyncMaster 215TW in NEC LCD20WMGX2 PRO.
Edino opravilo za kar bi ga rabil, je obdelava fotografij ter videa. Se pravi najbolj je zaželjena čim boljša reprodukcija barv. Glossy na NECu upam, da me ne bo motil (zaradi ambienta).

Žal nobenega nisem videl v živo (čeprav je tudi to lahko dvorezen meč - v trgovinah pač ni ravno kaj posebej nastavljeno) , sem pa prebral en kup testov, ki pa me je vsak po svoje še malo bolj zmedel.

Zanima me, če je imel kdo podobne dileme oz. pozna oba LCDja in bi lahko predstavil svoje izkušnje.
Recimo še, da sta cenovno enaka in da resnično razliko v ceni zanemarimo.

Fizikalko ::

Vsekakor vzemi v tem primeru Nec-a. S-IPS glede barv nima konkurence.

Še moj glas gre NECu.

Ta model ima ubijalske barve :D

Lp

Je vredno razmisleka ...

>>><<< ::

Če kdo hoče kupiti Samsunga 206BW, ga imajo v Mediamarktu, v Grazu za 249 ojrov.
ATI cards are like buses... They're huge, red and have bad drivers.

e-marko ::

grain, sam imam enako težavo. Enostavno se ne spravim na servis, ker kolikor sem bral se težava pod določenem času ponovi. Da bi bil brez monitorja teden ali 14 dni pa sploh ni opcija. Poskušal se bom zmeniti tako, da naročijo del in potem takoj menjajo, brez da čakam... Imam še eno leto in pol garancijo in upam, da bom uspel v tem času... Tačas imam podložen en vžigalnik.:\

LP
...somebody, somewhere...

bojsi ::

Hmm, glede 206bw... Mediamarkt ima na spletni strani ceno 279 €.

Mogoče veš, katere panele imajo?

Kato ::

Zdravo ima kdo izkušnje s tem monitorjem HP 2207 , vem da je matrika TN in da ima gloss premaz vendar testi ga hvalijo in cena je zanimiva.

stojanza ::

Zdravo... jst se odločam za nakup LCDja (sedaj mam crt) in me zanima kakšen lcd mi vi priporočate. Uporabljati ga nameravam za filme, igre, programe.....pa se ne morem odločit kaj kupiti in po kakšnih kriterijih izbirati.... malce sem že gledal tale LCD http://www.mimovrste.com/katalog/produc...
sam ne wem kako je kej kakovosten... prosim, če še da kdo kakšne link, ali pa priporoča kakšen zaslon...merim pa na 19'. do 100k oz. 420€... najlepša hvala

Najboljši bi bil Samsung 971p, čeprav se dosti bolj splača vzeti LG L2000C, ki je 20".
Janez Janša, 29.04.2014

Antares88 ::

Kateri LCD se splača vzet za približno 200€. +/- 40€

stojanza ::

sam sem bral v temi: Slo-Tech Forum > Strojna oprema > LG L2000C-SF da ima tale Samsung neke slabosti.....prosim svetujte, kaj naj nabavim. :)

batista ::

Trenutno si lastim Samsung 193P. V zadnjem času sem nekoliko več začel igrat igre in me moti ghosting v igrah. Če bi menjal monitor za kakega drugega z PVA matriko najbrž kej dosti na boljšem ne bom bil, tko da bi menjal za TN. Se mi splača menjat za TN, je slika dost slabša al so danes razlike v kvaliteti manjše? Vzel bi pa kak LG 1970hr al pa samsung 931B/931C recimo. Skratka enga z 2ms odzivnega časa. Kaj pravite?

Kato ::

Ja jaz imam 193p+ torej novejši model od tvojega (namesto 20 ms ima 8 ms reakcijskega časa) pa še nisem opazil ghostinga, mislim da vse manjše od 10 ms bo brez ghostinga.

PVA/MVA matrika ima probleme z odzivnim časom in ghostingom, S-IPS in TN sta glede tega definitivo boljša.

Seveda je čisto možno, da tega ne opaziš.
Janez Janša, 29.04.2014
««
121 / 168
»»