Forum » Kaj kupiti » Vse o LCD od A-Ž
Vse o LCD od A-Ž
Zheegec ::
Hm, tisti ki "igrajo nekaj iger" ponavadi dajo največ denarja za monitorje (no, če se že stegneš za 8800GTS pa ne boš imel starega 19" monitorja, kajne?), pa v monitor gledaš, tako da se splača dati malo več denarja za nekaj kar ni TN matrika Sploh pa je smešno ko ima nek star katodnik blazno lepšo sliko od teh poceni LCDjev.
V poštev pride kakšen Samsung 215TW če se ne bodo igrale veliko igre gor. Drugače pa je 22" LCD totalni nesmisel, ker ima enako ločljivost kot 20" in 21" LCD, tako da vzemi nek dober 20" (recimo NEC 20WGX2), ali pa 23" kjer je višja ločljivost, kar je poleg tipa matrike najbolj pomemben podatek pri LCD monitorju.
V poštev pride kakšen Samsung 215TW če se ne bodo igrale veliko igre gor. Drugače pa je 22" LCD totalni nesmisel, ker ima enako ločljivost kot 20" in 21" LCD, tako da vzemi nek dober 20" (recimo NEC 20WGX2), ali pa 23" kjer je višja ločljivost, kar je poleg tipa matrike najbolj pomemben podatek pri LCD monitorju.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014
Janez Janša, 29.04.2014
Cingular ::
zdaj pa mi razloži zakaj je nesmisel, če ima 22" isto ločljivost kot 20"? misliš da imamo vsi cm debele špegle, da vidimo tiste mikroskopske črke na 20" 1680x1050? prej bi rekel da je prednost da ima 22" isto ločljivost kot 20". pa niso TN matrike hitrejše in s tem bolj primerne za igre?
Intel E4300@3.3GHz, Asus P5B, 2x1Gb OCZ Gold XTC, WD 400Gb SATAII 16Mb,
Nvidia 8800GTS 320Mb@650/1000, Nec 3540&Lite-On LS, Logitech Z5400,
22" LCD Samsung 225BW, MS Vista Bussines
glinik ::
Kolega ima 22" LCD, pa ima vseeno vse fonte na večjo velikost nastavljeno, ker drugače je res vse premajhno. Da pa bulim v monitor kot neki slepi starček - hvala lepa !
Lp
Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))
Je vredno razmisleka ...
Je vredno razmisleka ...
Tomaz27 ::
agree, na 20 monitorju je slika premala. sam ce bi kupoval wide in bi hotel imeti 1680x1050 al kolko ze je bi definitivno 22 vzel. Isto je fora 17 in 19 lcd. Oba imate enako resolucijo in sem vseeno z 19 dosti bolj zadovoljn kot sem bil prej z 17. Eni pac malo slabse vidimo ze in si ne mislim se s tem oci unicevat, da bom oke skup tisal da bo slo kaj prebrat,...
V tem primeru bi itak mogli bit monitorji samo 17,20,23. Vse vmes ima enake resolucije, pa je vseeno 19 pomoje bolj prodajan kot 17,..
V tem primeru bi itak mogli bit monitorji samo 17,20,23. Vse vmes ima enake resolucije, pa je vseeno 19 pomoje bolj prodajan kot 17,..
Matev ::
jaz bi dal ločljivost 1280x1024 tudi na 20 in 21 inčne lcd monitorje
ker se mi zdi na 19tki še vseeno prehudo majhno vse skupi
kaj šele na 17 kot imajo nekateri
ker se mi zdi na 19tki še vseeno prehudo majhno vse skupi
kaj šele na 17 kot imajo nekateri
mailer ::
ALIEn3001, cena monitorja ki si mi ga predlagal je kar malo previsoka (800€). Bi pa šel nekje do 500€ max. Pa niso mi ravno všeč wide izvedenke, ker si mislim za gledanje filmov kupiti lcd tv z diagonalo do 82cm.
Mailer - NEC 20WGX2PRO stane okoli 560-580€, Samsung 215TW pa stane cca 550€...
Vzemi NECa, ne bo ti žal, monitor je zakon. Pojdi ga v kakšnega Big Banga ali nekam pogledat.
Ne vem kakšne oči imate, meni se zdi na 17" laptopu 1680x1050 super, na 20" mi je ta ločljivost malo premajhna (bi že imel 1920x1200), pa nimam nobenih očal... prej sem imel 19" LCD in 1280x1024 je res preslaba ločljivost (prevelike pike), zato imajo tudi 20" LCDji (wide ali ne) lepšo sliko kot 19" LCDji tudi če je ista TN matrika. Zato so tudi 20" LCDji boljši za oči kot 22" LCDji - pika je pri 20" manjša (ker je ista ločljivost) in zato je slika bolj ostra.
TN matrike so hitrejše in to na račun izredno slabše slike, ampak pri novejših S-IPS matrikah (NEC 20WGX2 recimo) ghostinga NI.
Vzemi NECa, ne bo ti žal, monitor je zakon. Pojdi ga v kakšnega Big Banga ali nekam pogledat.
Ne vem kakšne oči imate, meni se zdi na 17" laptopu 1680x1050 super, na 20" mi je ta ločljivost malo premajhna (bi že imel 1920x1200), pa nimam nobenih očal... prej sem imel 19" LCD in 1280x1024 je res preslaba ločljivost (prevelike pike), zato imajo tudi 20" LCDji (wide ali ne) lepšo sliko kot 19" LCDji tudi če je ista TN matrika. Zato so tudi 20" LCDji boljši za oči kot 22" LCDji - pika je pri 20" manjša (ker je ista ločljivost) in zato je slika bolj ostra.
TN matrike so hitrejše in to na račun izredno slabše slike, ampak pri novejših S-IPS matrikah (NEC 20WGX2 recimo) ghostinga NI.
Janez Janša, 29.04.2014
Janez Janša, 29.04.2014
kapca81 ::
Za NEVIHTA in Joze: Glede MAGIC TUNE-a. Probi naložit verzijo premium. Jaz sem imel težave z verzijo na CD-ju (na vsak način se po inštalaciji ni zagnala), potem pa sem šel na Samsungovo uradno stran in povleku zadnjo verzijo premium. Deluje brez težav.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kapca81 ()
kapca81 ::
ZA: m0LN4r
Pred dvema mesecema sem kupil model 225BW in sem kar zadovoljen, čeprav je belina na zgornjem in spodnjem robu kar izrazita pri delu v temnem okolju. Brat je prejšnji teden kupil 226BW in slika je neprimerno boljša, razlika v ceni pa je cca. 30 EUR. Drugače pa je kolegov 215TW res zakon (razen nepotrebnih zvočnikov).
Pred dvema mesecema sem kupil model 225BW in sem kar zadovoljen, čeprav je belina na zgornjem in spodnjem robu kar izrazita pri delu v temnem okolju. Brat je prejšnji teden kupil 226BW in slika je neprimerno boljša, razlika v ceni pa je cca. 30 EUR. Drugače pa je kolegov 215TW res zakon (razen nepotrebnih zvočnikov).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kapca81 ()
Skankulja ::
Ne vidim direktne povezave med resolucijo monitorja in utrujenimi očmi. Manjša kot je pika, bolje je afaik (manj grainy in s tem bolj zvezna slika). Če je pa komu všeč velika pika pa naj si nabavi kak mozaik (bližnja cerkev ftw).
Ne vidim direktne povezave med resolucijo monitorja in utrujenimi očmi.
pri ločljivosti recimo 1280x1024 na 17 inčnih monitorjih
so elementi, teskt in ikone manjši - zatorej težje vidni
in oči bolj trpijo
mogoče kdo misli da ne
a obisk pri okulistu bo slej ko prej v takem primeru pokazal svoje
Skankulja ::
Ne serji klamfe. Vsak OS/aplikacijo se da kostumizirat. To je namenjeno prav tistim, ki zaradi takšnih ali drugačnih razlogov slabše vidijo.
djordjevic ::
Zdaj že ene par dni laufam 226-ko, sem super zadovoljen. Resda sem najprej nameraval vzet 971p, ampak me je tu pač 'količina' prepričala. Kljub matriki TN so barve čisto kul, ostrina tudi. Navsezadnje ma 1000 kontrasta, kar za monitor takšnih dimenzij ni ravno loše. Za ljudi, ki rabijo veliko delovno površino, vsekakor priporočljiv nakup. Člani foruma ga dobite še 15€ ceneje. ;)
lp
lp
Cingular ::
baje si slab monitor kupil tudi če si zadovoljen z njim, je vseeno slab.
joke. za ta denar je najboljša izbira.
joke. za ta denar je najboljša izbira.
Intel E4300@3.3GHz, Asus P5B, 2x1Gb OCZ Gold XTC, WD 400Gb SATAII 16Mb,
amigoo ::
Zdravo!
Kakšen LCD monitor priporočate z S-IPS ali PVA matriko. Uporabljal bi ga predvsem za odbelovanje fotografij in sem ter tja kako programiranje in kakšen špil.
Če kdo kje zasledi kakšno ugodno 19 ko bi bil vesel če mi sporoči. tnx
Kakšen LCD monitor priporočate z S-IPS ali PVA matriko. Uporabljal bi ga predvsem za odbelovanje fotografij in sem ter tja kako programiranje in kakšen špil.
Če kdo kje zasledi kakšno ugodno 19 ko bi bil vesel če mi sporoči. tnx
Zgodovina sprememb…
- spremenila: amigoo ()
joze ::
Tudi sam sem bil pred enako nalogo. V končni izbor sta prišla samsung 971p(PVA) za 87 bivših jurčkov in LG L2000(S-IPS) za 90 jurčkov. Izbral sem Samsunga zaradi nižje ločljivosti, in nasveta nekaterih, da ima bistveno lepše barve, v kar sem se tudi prepričal v trgovini, kljub temu, da je LG nekoliko večji. Edina slabost, ki sem jo opazil, je, da ne morem štelat barv ker MagicTune ne podpira moje grafične(poizkusil sem tudi z premium verzijo), kar pa sem rešil s tem, da nastavitve spreminjam preko grafičnih gonilnikov.
Kolikor vem sta to trenutno najcenejši kvalitetni rešitvi za matriko ki ni TN.
Kolikor vem sta to trenutno najcenejši kvalitetni rešitvi za matriko ki ni TN.
m0LN4r ::
@ kapca81
Hvala za informacije, vedno pridejo prav.
Hvala za informacije, vedno pridejo prav.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
MTm2H37rqt7B ::
Sem nabavil 971p... se isti dan nesel nazaj in zamenjal za 970p. 1p ima grozen ghosting... ni vreden svojega denarja...
macgajver ::
Lp evo mene pa zanima kateri monitor bi bil najbolši nakup cena tja do 150k zapičil sem si v glavo wide minitor 5:4 format minitorja nočem več ker imam en tak jajc doma sedim cirka do 1m od monitorja več ne za kompjutram sem bol malo bl zvečer če ni nč za delat rad pa odigram kšno res dobro igro tipa far cry in rainbow six vegas zato sem si nabavil 8800gtx sedaj pa bi rad še en res soliden monitor z nakupom se mi ne mudi tako da če kdo ve za kšn monitor hud k svina ki bo prišel ven do konca leta nej kr pove.
tenstan krompir je pa zakon
Macgajver - je bilo že vsaj 763x povedano v tej temi, če želiš res hud monitor si vzemi NEC 20WGX2PRO ali pa kakšnega dobrega 24" Della, LGja, Samsunga,... 2407WFP Dell, LG L245WP je dober, 244T Samsung...). Samo za 24" 625€ ne bo dovolj.
Janez Janša, 29.04.2014
Janez Janša, 29.04.2014
kaj pravite na tega LCD monitor, SAMSUNG, 940BW
Velikost diagonale 19", široki zaslon 16 : 10, ločljivost 1.440 x 900, odzivni čas 4 ms, svetilnost 300 cd/m2, kontrast 500 : 1, funkciji MagicBright2 in MagicTune, priključki VGA in DVI
akcija v merkurju 250€
Velikost diagonale 19", široki zaslon 16 : 10, ločljivost 1.440 x 900, odzivni čas 4 ms, svetilnost 300 cd/m2, kontrast 500 : 1, funkciji MagicBright2 in MagicTune, priključki VGA in DVI
akcija v merkurju 250€
Daj še par € zraven za 20" LG L203/L204 ali pa Samsung 205BW ali kaj podobnega - pridejo okoli 300€. Pač boljša ločljivost, kvaliteta slike pa praktično na istem nivoju, drugače je pa tudi 940BW kar OK. Se mi pa 250€ niti ne zdi zelo ugodno...
Janez Janša, 29.04.2014
Janez Janša, 29.04.2014
Imaš prav
http://www.mimovrste.com/katalog/produc... za 205€
ali pa tole Monitor LCD 22" Samsung SyncMaster 226BW za 390€
http://www.mimovrste.com/katalog/produc... za 205€
ali pa tole Monitor LCD 22" Samsung SyncMaster 226BW za 390€
Zgodovina sprememb…
- spremenila: amigoo ()
Jereb ::
Se kaj takega splača imeti za računalnik http://www.mimovrste.com/katalog/produc...
Kakšna je kvaliteta slike, pa kako je z igrami zaradi čudne resolucije :S ..
?? lp
Kakšna je kvaliteta slike, pa kako je z igrami zaradi čudne resolucije :S ..
?? lp
Jereb ::
Še vedno je razlika 24" ali 32" .. :/ Nevem no če se splača vzeti tega Della ... pa tv bi imel še za televizijo
lp
lp
Kako bi se kaj odnesel pravi HDTV na priklop računalnika. Da bi HDTV koristil kot monitor?
Recimo tamodel, ali pa ta model?
Po moje bi to znala biti zanimiva kombinacija, kaj pravite?
Lp
Recimo tamodel, ali pa ta model?
Po moje bi to znala biti zanimiva kombinacija, kaj pravite?
Lp
Je vredno razmisleka ...
Je vredno razmisleka ...
frudi ::
1360x768 resolucija na 32" ali večjem zaslonu je za bruhat. za računalnik uporabno kvečjemu, če gledaš z dveh metrov stran, resolucija pa je glede na monitorje porazno nizka.
za ceno, ki jo imajo pa pravi HD televizorji (1920x1080) pa že raje nabaviš 30" dell ali apple in uživaš v 2560x1600.
za ceno, ki jo imajo pa pravi HD televizorji (1920x1080) pa že raje nabaviš 30" dell ali apple in uživaš v 2560x1600.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)
Aha, torej če bi bili ta pravi HDTVji dobavljivi recimo za 1000 EUR bi to bila prava stvar ;)
Mam prav, ali mam prav
Lp
Mam prav, ali mam prav
Lp
Je vredno razmisleka ...
Je vredno razmisleka ...
sword ::
Dober večer!
Jaz že dalj časa razmišljam o nakupu drugega (uporabljal bom dva) monitorja, problem pa je, da imam precej omejena sredstva (vsaj trenutno)... tako cena monitorja nikakor ne bi šla nad 400€, še raje pa precej nižja...
Ni treba, da je kakšna ta nova matrika... TN bo čisto v redu (sej za ta denar ne morem pričakovati kaj več) velikost pa 20, 21 oz. 22. Še posebej me privlačijo Samsungi (s svojo nizko ceno)...
Gledal pa sem:
226BW (22'')
206BW (20'')
205BW (20'')
imate mogoče kakšne dobre/slabe izkušnje s temi mointorji ali pa veste za kakšnega boljšega/primernejšega?
še eno vprašanje:
kako je z grafično kartico pri uporabi dveh monitorjev... to pomeni, da bom imel slabši performance....?
hvala
Jaz že dalj časa razmišljam o nakupu drugega (uporabljal bom dva) monitorja, problem pa je, da imam precej omejena sredstva (vsaj trenutno)... tako cena monitorja nikakor ne bi šla nad 400€, še raje pa precej nižja...
Ni treba, da je kakšna ta nova matrika... TN bo čisto v redu (sej za ta denar ne morem pričakovati kaj več) velikost pa 20, 21 oz. 22. Še posebej me privlačijo Samsungi (s svojo nizko ceno)...
Gledal pa sem:
226BW (22'')
206BW (20'')
205BW (20'')
imate mogoče kakšne dobre/slabe izkušnje s temi mointorji ali pa veste za kakšnega boljšega/primernejšega?
še eno vprašanje:
kako je z grafično kartico pri uporabi dveh monitorjev... to pomeni, da bom imel slabši performance....?
hvala
Če boš imel dva 226BW (22''), si car. Delovne površine bo tako na pretek in to za mali $$$.
Očitno se dobro zavedaš slabosti TN matrik, sicer sploh niso slabe, če nisi nek zagrizenec in želiš vrhunsko sliko.
Ta Samsung 226BW (22'') je siguren vreden svojega denarja ...
Lp
Očitno se dobro zavedaš slabosti TN matrik, sicer sploh niso slabe, če nisi nek zagrizenec in želiš vrhunsko sliko.
Ta Samsung 226BW (22'') je siguren vreden svojega denarja ...
Lp
Je vredno razmisleka ...
Je vredno razmisleka ...
Če boš imel dva 226BW (22''), si car. Delovne površine bo tako na pretek in to za mali $$$.
Delovna površina je 1680x1050, torej enaka kot pri 20" LCDju. VIDNA površina je 22", zaradi česar je velikost pike večja kot na 20" in je zato slika slabša.
Tako, da si malo razčistimo pojme. Seveda ima za delo pomen samo delovna površina.
Janez Janša, 29.04.2014
Janez Janša, 29.04.2014
zaradi česar je velikost pike večja kot na 20" in je zato slika slabša.
mislim da je velikost pike tudi na 22inčnem malo premajhna
no za mladce ki imajo še sokolje oći je verjetno carsko
mi starci pa raj mal večje zadeve gledamo
sword ::
glinik: Če boš imel dva 226BW (22''), si car....
pravzaprav bom tega (na novo kupljenega) priključil staremu 17''... vem, da ni popolno ampak trenutno si ne morem privoščit dveh novih :P
z majhno sliko pa mislim, da ne bo v nobenem primeru kaj hudga... imam zdaj 17'' pa 1280×1024 in ni problema...na kaj večje stvari na zaslonu bi se pa težko privadu...
pravzaprav bom tega (na novo kupljenega) priključil staremu 17''... vem, da ni popolno ampak trenutno si ne morem privoščit dveh novih :P
z majhno sliko pa mislim, da ne bo v nobenem primeru kaj hudga... imam zdaj 17'' pa 1280×1024 in ni problema...na kaj večje stvari na zaslonu bi se pa težko privadu...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: sword ()
Jackal ::
Katero matriko pa uporablja Dell 2407WFP?
Zanima me, s kakšno resolucijo se lahko primerja 1280x800 na 15,4" (laptop), če to prenesem na recimo 20" ali 22" LCD.
Zanima me, s kakšno resolucijo se lahko primerja 1280x800 na 15,4" (laptop), če to prenesem na recimo 20" ali 22" LCD.
Walking the way is something completely different than imagining the way.
ALIEn3001
Skoraj vsi tukaj smo mnenja, da je že res. 1600xXXX na 22" - daje že vse premajhno, kajšele na 20". Očitno imaš res sokolovo oko
Jaz imam sedaj na 19" CRTju 1154xXXX in je cool tako ...
Lp
Skoraj vsi tukaj smo mnenja, da je že res. 1600xXXX na 22" - daje že vse premajhno, kajšele na 20". Očitno imaš res sokolovo oko
Jaz imam sedaj na 19" CRTju 1154xXXX in je cool tako ...
Lp
Je vredno razmisleka ...
Je vredno razmisleka ...
Jackal: Poglej si TALE link.
Janez Janša, 29.04.2014
Janez Janša, 29.04.2014
Jackal ::
Zanimivo... sem bil do sedaj prepričan, da nekateri pretiravate z ločljivostmi na LCDjih. Zdaj pa vidim da morem res gledat 22" ali 23" LCDje, z ločljivostjo 1920 x 1200, da bo enak ppi (pixel per inch) - 98ppi - kot na 15,4 laptopu 1280x800. Na laptopu mi je ta ločljivost naravnost super.
Me pa zanima kako bi lahko izvedel še kakšen panel uporablja Fujitsu Siemens na laptopih v Crystal View zaslonih?
Me pa zanima kako bi lahko izvedel še kakšen panel uporablja Fujitsu Siemens na laptopih v Crystal View zaslonih?
Walking the way is something completely different than imagining the way.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Jackal ()
v linki ki ga je dal alien je napisano:
1280 1024 = 4:3
kar seveda ni res
pravilno je
1280 1024 = 5:4
1280 1024 = 4:3
kar seveda ni res
pravilno je
1280 1024 = 5:4
trek@s ::
Helow. Kupujem 19" LCD monitor (5:4). Pgoj je, da ima dvd in vga vhod, cena pa nekje 220€. Gledal sem tale monitor, pa me zanima vaše mnenje?
P H I L I P S 190S7FS
P H I L I P S 190S7FS
turok ::
Zdravo!
Jest se pa odločam med temi tremi lcdji, pa me zanima če mate kake izkušnje z njimi, oziroma kateri bi bil boljši?Monitor bi nekoliko uporabljal za photoshop, in ostale dizajnerske programe,kot tudi za vse ostalo.
Za 970p sem slišal da ima slabo stojalo, oziroma da se monitor poseda.
Sasmung 970P
Samsung 971P
Samsung 940FN
Jest se pa odločam med temi tremi lcdji, pa me zanima če mate kake izkušnje z njimi, oziroma kateri bi bil boljši?Monitor bi nekoliko uporabljal za photoshop, in ostale dizajnerske programe,kot tudi za vse ostalo.
Za 970p sem slišal da ima slabo stojalo, oziroma da se monitor poseda.
Sasmung 970P
Samsung 971P
Samsung 940FN
Life is life .... na na na na na
Zgodovina sprememb…
- spremenil: turok ()
hanibal1 ::
Pozdravljeni!
Ker se mi počasi moj monitor poslavlja(crt) je čas,da si privoščim novega lcd-ja.Stvar bom pretežno uporabljal za igranje iger,internet ter kak film.Iščem monitor od 20" do 22" za max 400€.Mora imeti podporo HDCP.
Gledal sem Samsung 206BW.Kaj mislite o temle modelu?A mi lahko priporočate še kaj drugega v tem razredu?
Hvala
Ker se mi počasi moj monitor poslavlja(crt) je čas,da si privoščim novega lcd-ja.Stvar bom pretežno uporabljal za igranje iger,internet ter kak film.Iščem monitor od 20" do 22" za max 400€.Mora imeti podporo HDCP.
Gledal sem Samsung 206BW.Kaj mislite o temle modelu?A mi lahko priporočate še kaj drugega v tem razredu?
Hvala
hanibal1 ::
No dajmo lastniki (in ostali) Samsunga 206BW malo povejte svoje izkušnje z tem modelom. A se ga splača vzet ali se pa naj pogledujem za kaj drugim?
Za ta cenovni razred ~300€ je dober (če ne najboljši) nakup, seveda je pa to še vedno TN matrika, za ta denar se kaj boljšega ne da dobiti, LCD 20" z boljšo matriko pa je takoj okoli 400€ in naprej.
Janez Janša, 29.04.2014
Janez Janša, 29.04.2014
krho ::
Mimovrste ima zopet znižan Samsung 215TW model na 520€ iz 666€ (se pravi je monitor 124k bivših, tako kot 6mes. nazaj, preden so potem podražili na 140k)
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
Zgodovina sprememb…
- spremenil: krho ()