» »

Vse o LCD od A-Ž

Vse o LCD od A-Ž

««
108 / 168
»»

perci ::

15 dni, ne 8

mater, skos ista vprasanja, skos napacni odgovori :\

kihc ::

Če je morda kdo tukaj bolj na tekočem z LCDji kot jaz - potrebujem nov ekran, pa nevem kaj kupiti.
Proračun je nekje do max 100k, iščem pa predvsem best buy (cena/performnce).

Gledal sem predvsem ta dva modela:

samsung 20"

samsung 19"

Prvemu je vprid velikost & widescreen, drugemu pa cena. Torej, vsak nasvet dobrodošel.
x

Cuba man ::

A bi lahko prosim dobu en konkretn odgovor?
Imam gf7600gt in nameravam kupiti lg 203wt. Nekje sm bral da imajo ljudje s to grafično in tem lcd probleme .Kakšne probleme me zanima? Kdaj pa kdaj bi tudi kakšno igro igral na tem monitorju. A bi sploh bila dovolj močna grafična za poganjanje neke igre na 1680x1050?
pa če bo kdo odgovoril na ta post ki ima lg203wt naj po pravici pove njegove pozitivn in negativne strani.

lp

Tudi mene to zanima, saj ni bilo nikjer točno napisano od česa je scaling odvisen (grafična, zaslon, predvajalnik ?) ?

zvitorepec ::

Pri Nvidi je scaling lepo rešen v driverjih.

Nview display settings -> device settings -> device adjustment -> 4 opcije... če želiš, da je nižja resolucija prikazana na sredini in s črnim robom ob straneh izbereš "centered output"
HOWGH!

Jackass ::

Med vikendom sem šel gledat ta mogočno opevani LG L2000C.

Vidni kot je POPOLN, kaj takega še nisem videl. Pri nekoliko večjem kotu slika dobi nekoliko vijolčnega pridiha, same barva pa se ne spreminjajo.

Črna je črna.

Osvetlitev enakomerna (kolikor se lahko razloči pod lučmi).

Barve delujejo bolj ali manj naravno, le kakšna zelena daje na trenutke občutek, da je bolj "fluorescentna" kot bi smela biti.

Kar se pa tiče kontrasta, ostrine slike, je pa podatek 2000:1 največji nateg kar sem jih slišal do sedaj. Namreč kontrast niti približno ni enak 2000:1, morda 400:1. Slika je izrazito neostra, namreč pisave in ikone na svetli podlagi niso dovolj razločne. Svetla podalga na monitorju tudi ustvarja občutek šuma na slika, namreč vedno imaš občutek, da je vse sestavljeno iz treh barv. Npr. ko pogledaš v popolnoma belo ali sivo podlago se ti zdi, kot ja vsaka točka sestavljena iz zelene, rdeče in modre. Kar sicer tudi je, vendar se to izrazito opazi.

Ker najprej nisem vedel ali je to zaradi močnih luči ali je res slika taka, sem prinesel s seboj svoj monitor in primerjal. Doma imam pravkar 3 leta star Sony-jev monitor HX73. Ostrina in kontrast sta na mojem domačem monitorju veliko veliko boljša. Kot noč pa dan. Tudi svetla podlaga ne daje občutka šuma.
Morda je za slabo ostrino krivo tudi to, da monitor ne podpira nstavljanja ostrine.

ALi je vzrok matrika ali elektronika, pa ne vem.

Torej monitor ima kar nekaj prednosti, vendar tudi nekaj slabosti.
jAcKaSS

glinik ::

Torej monitor ima kar nekaj prednosti, vendar tudi nekaj slabosti.

Tako kot vse stvari na svetu :D

Monitor dejansko veliko nudi za ceno.

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Jackass, ko sem imel kupiti ta monitor prek mimovrste.com sm ga vprašal kaj je fora tega abnormalno visokega kontrasta. Odgovor: (če sem ga prav razueml) LG se je spovnil nekega svojega kontrast (možno da je gray to gray) in zato so te številke tako visoke, kontrast pa nikakav.

Zheegec ::

Dajte mal Wikipedijo pogledat, LG navaja dinamični kontrast.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

PhotoBlaz ::

Mogoče kdo kaj več ve, če je razlika v teh dveh monitorjih samo v dodatkih na monitorju(USB..in tralala), ali tudi v kvaliteti prikaza, zmogljivostih?

Dell 20" LCD 2007WFP - 152k SIT
Dell 20" LCD E207WFP - 113k SIT

Razlik v karakteristikah jaz sicer ne opazim, samo se bojim da so vidne.
Hvala za vaše mnenje

5pellfire ::

Prejšnji teden sem nabavil LG 1970HR. Zadeva je kr vredu ...nobenih mrtvih pixlov, slika je
hitra in dokaj lepa...moti pa me zelo slab vidni kot ....oz. moti me predvsem to da je zgornji
del monitorja zelo zelo opazno temnejši kot spodnji del

A je možno da je samo moj monitor tak ...ali je to pri vseh TN-jih tako...sem gledal v službi
Samsunga 203B in LG 1980U(Q) ...oba TN monitorja ...pa takih razlik ne opazim ...spodnji in
zgornji del sta enako svetla...oz. barve so enake ....no way da bi bile take razlike kot pri mojem
....zdaj se odločam če bi monitor vrnil in vzel drugega LG-ja (enak model) ali bi vzel raje kaj
drugega.

LP,
Sašo

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: kuglvinkl ()

TribesMan ::

Za to je pomojem kriv slab vertikalni vidni kot. Take simptome kazejo vsi TN ekrani. Ce ga pogledas od zgoraj navzdol je slika svetlejsa in ce ga gledas od spodaj navzgor je slika temnejsa...

Ce se motim naj me kdo popravi.
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Tudi jaz sem najprej mislil da je slab vidni kot...samo kot sem že rekel sem gledal TN monitorje
na firmi - Samsung 203B in LG 1980U ali Q ..pa takih razlik nisem videl...sta oba TN monitorja pa
je slika zelo enakomerna

...bom še šel v Big Beng pogledat...tam vem da jih majo pa da vidim če je to pri celi seriji tako al
je samo moj tak...moj pa gre nazaj v vsakem primeru ...zdaj je samo vprašanje če vzamem enakega
LG-ja ali pa kakega HP-ja LP1965

Jackass ::

5pellfire: Res je, da je pri TN matrikah nekoliko razlike v svetlosti spodnjega in zgornjega dela (vsaj opazi se tako, čeprav dejansko ni), ampak tole na sliki je pa absolutno prevelika razlika, tako da jaz mislim, da gre za kakšno napako. Na tvojem mestu bi zamenjal.
jAcKaSS

jimyboy ::

Ali se da potem pri vsakem LCD-ju v Nvidia gonilnikih nastavlat da imaš črn rob v manših resolucijah od priporočene? Ker imam 7800GT pa bi si rat kupo Lg L2000C in igral igre v manših resolucijah kot 1600X1200.:\

rapz0r ::

Ja in kaj ti bo črn rob okol? To rabiš opri widescreen monitorjih da slike ne raztegne ne pa pri 4:3 monitorju.

Tugo ::

zato, da pride pixel na pixel, ko zmanjšaš resolucijo.

lp, T.

Zakaj pa pol rabiš tako velik monitor? Potem pa kupi 15" LCD pa boš lahko igral na 1024x768. Včasih maste res totalno zgrešena vprašanja.

Ne rečem za widescreen to je normalno da nemaraš da ti raztegne sliko ne pa na 4:3. Pa če se nemorte sprijaznt da je pri LCDjih tko kot pa je pa kupte 21" CRT pa uživajte.

Zato ker igram igre in gledam filme. Ko bi igral kak špil bi pač znižal resolucijo na tako da bi gladko delal. Zdaj igram z mojo grafo na 1024x768 z glajenjem. Ko dam na 1280X1024 že opazno šteka (brez glajenja) v 1600x1200 popolnoma neigralno. V fimih pa bi seveda rat mel čim večjo sliko. Črn rob rabim zato ja da bi bi pixel na pixel, tako bi slika ostala jasna v nižjih resolucijah od priporočene.

Vprašanje: Je to res mogoče početi z Nvidia gonilniki ?

zvitorepec ::

Nvidia ima to rešeno v driverjih
V mojem prejšnjem odgovoru je vse napisano
HOWGH!

fructo ::

lg2000c-sf da ali ???? kaj priporočate kot alternativo, S-IPS in TN matrike...

Problem je da jst to ne najdem v NView Desktop Maneger ni nikjer opcije :Nview display settings -> device settings -> device adjustment. Kje je ta Nview display settings ?

Tugo ::

Digital Flat Panel Settings (prva stvar v nastavitvah).
Sam sem to našel v nastavitvah na desktopu, ker nimam omogočenega NView-a.

lp, T.

Igi.M ::

Cuba man si že kupil ta lcd lg 203wt , jaz sem si ga pred kratkim in imam enako grafično gf 7600gt . Zadeva deluje brez problemov , resolucijo imam nastavljeno na 1680×1050 , probal sem igrati igro prey na tej resoluciji in deluje tekoče , tako da nebi smel imet problema z tem lcdejem.

tris ::

Tudi kaz imam isti "problem" pri LG1970HR oz. če se še bolj natančen.....zgornji desni kot je (naj)temnejši .....se pa zadeva seveda spreminja s kotom pogleda....................................

Na ta monitor sem prešel iz 15"CRT in prvi dan sem si mislil----->katastrofa(jajc, bulšit,......) zakaj sem kupil to sranj-e.........no sedaj sem se že navadil na LCD in mi je OK.....ampak čez CRT ga pa še zmeri ni! :D

Fizikalko ::

No, sej. Pa folk še vedno ne izuči, da so TN matrike nevredne svojega denarja, čeprav so poceni. Je ni čez S-IPS.

Odyn ::

Meni pri telih monitorjih nekaj ni jasno... Ali ni 19"monitor z klasicnim 5:4 razmerjem po povrsini pravzaprav VECJI od 20" 16:9 widescreena? Hkrati pa so večinoma precej cenejši...
diag višina: širina površina (ince^2)
19˝ 4 : 5 176,097
20˝ 9 : 16 170,919
20˝ 4 : 5 195,121

Lastim si L203WT in bi rad špilal določene igre v 1680x1050. Fora je da v dosti igrah resolucijo ponudi največ 1280x1024 kolkor je bla maximum resolucija na prejšnem monitorju LG 775FT. Kaj lahko nardim da mi bo zaznavalo v špilu večje resolucije? Driverji so inštalirani.

Jaz sem se pa zaljubil v NEC 20wgx2 :) Hudoooo
Janez Janša, 29.04.2014

Ja, verjamem. Me že mal mika... sam bi bilo neracionalno, ker zdaj mam Nec-a 1970NX, ki ga enostavno (še) ne dam iz rok.

tris ::

@Fizikalko: ti čist verjamem...ampak za moje potrebe je TN dovolj dobra in po 1 tednu sem se navadil...(Pa čeprav vem da je razlika in to velika).

...in za 99% smrtnikov je TN dovolj dobra, ti garantiram......

Matev ::

tako kot je kolo kot prevozno sredstvo dovolj dobro za večino smrtnikov

rapz0r katero grafično pa imaš ?

Katere igre si pa to igral.. kakšne stare ? (ker naj bi mele po večini vse novejše igre wide način)

MEDENA ::

Mam 6600GT. Špilam FIFO 07, NFS MW pa druge samo tam mi delajo widescreen resolucije(GTR2,CS,CSS,Condor). Zlo rad bi usposobu FIFO ker bi bla res uživancija igrat na celotno širino zaslona.

Tist forum sem ze prej pogledu pa nism nc v zvezi s fifo najdu. Pa inštaleru sm tut patch pa ne pomaga. Največ da 1280x1024 tolk kot je bla prej max resolucija pri CRtju. A je treba mogoče kej softwersko zrihtat? Čeprov mi je prepoznl LCD in tud driverji so gor.

Monitor sem že vrnil...zdaj pa kaj mi svetujete...naj mi menjajo za enakega (LG 1970HR) ali naj raje
doplačam 10k in vzamem HP LP1965 (S-PVA ali IPS matrika, 6ms g-t-g/20ms w-b-w).

Enake LG-je sem gledal v Comtronu in Bofu pa take razlike v osvetljenosti zaslona nisem opazil, drugače
pa se mi je zdel monitor zelo vredu.

Kar pa se IPS in VA matrik tiče, ja so definitivno boljše, se strinjam...vendar so ponavadi tudi dosti
dražje ...pa tudi niso brez svojih slabih strani.

NEC 20WGX2 me je čisto zrajcal, tako lepe slike še nisem videl. Če ima kdo dovolj $$$ je to odlično super izbira.

Kupi kdo L2000C? :D
Janez Janša, 29.04.2014

jELKO ::

Mene tale NEC 20WGX2 tudi rajca že neki časa.

Bom počaku na božičnico in na 13. plačo:\

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jELKO ()

kok pa stane tale NEC ?

nsane ::

Haha Alien 3001 že prodaja svoj LG.

MEDENA jaz sem najcenejšega našel za 133ksit.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: nsane ()

Hehe hvala za reklamo :D

Ja najprej se mi je zdelo nesmiselno dati toliko več denarja za monitor. Potem sem ga pa v petek videl pa sem si rekel: "TO MORAM IMETI!!!!".

Slika na good old 1970GX je bila dobra, tukaj je pa neverjetna. Že tako so mi všeč barve na X-black, tale NEC je pa totalna zmaga.
Janez Janša, 29.04.2014

Medena tule imas seznam trgovin, ki ga prodajajo v Sloveniji. Cene se gibljejo od 133.800 SIT do 149.900 SIT. :D

kuglvinkl ::

za filme ta zadeva naj ne bi bila. klik.

+ je ta ločljivost podprta pri špilih?

Huh, filmi so gor zakon, vsaj kolikor sem jih pogledal, in to pri normalni svetlobi, ne v temi. V glavnem, sem zelooo navdušen.

Ja cene se že gibljejo tam nekje, samo ga skoraj nikjer nimajo :(
Janez Janša, 29.04.2014

glinik ::

Če bi imel $$, bi takoj letel po tegale NECa.

Seveda monitor ni idealen, je pa zelooo blizu katodcu (vsaj po tem testu). Ko se pa LCD monitor prilžia katodku, je to prava stvar. Če je monitor
za igre, potem ne vem, zakaj ne bi bil za filme??? Hitri prizori, dober vidniin kot in potreba po dobrih barvah se zahtevajo pri špilih in filmih.

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Potreba po dobrih barvah v špilih? Ne me smejat, no...

OStalo se strinjam.

digg ::

Je prišel čas ko moram kupiti monitor. Gledam tega: klik
Kaj pravite, je OK za tako ceno, ali rajši kaj drugega? Sem zasledil da naj bi bili Samsungi že pregovorno dobri... Aja grafika na kompu je pa GT7300
Ča pa ima kdo kakšen predlog naj napiše!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: digg ()

Ja, zadeva me bo prišla cca 140k (gledam 20wgx2 PRO, ne navadnega), pa mi res ne bo žal :) Super zadeva.
Janez Janša, 29.04.2014

miwche ::

je kar res, da tale NEC ima težave s filmi. Šum, utripanje in grobi prehodi barv mu znajo delat probleme. Opazno ne le na divxih, tudi na DVDjih in HDTV formatih. Spet odvisno kolko si občutiljiv na take zadeve, če gledaš vsak dan dvixe kompresirane na 500MB in si se navadil na ogabno kavaliteto takih filmov potem ne bo panike.
~ there are more alpha males than beta testers ~

Mirč ::

gledal danes na tem necu sliko in je slika 1A boljsa kot na vseh kaj sem jih do zdaj videl
lp

tudi cena je 1a boljša >:D
««
108 / 168
»»