Forum » Kaj kupiti » Vse o LCD od A-Ž
Vse o LCD od A-Ž
tha_man ::
Ghosting je moteč samo če se zapičiš vanj, sicer je praktično vse ostalo bolj pomembno. Mene je prvi mesec malo motil predvsem pri skrolanju teksta, nato pa sem se navadil in sedaj je to skoraj zadnja stvar na katero bi gledal. Iger sicer ne igram zelo pogosto (včasih jih sem), občasno pa še vedno kako odšpilam, in je čist kul. Isto velja za filme. Pri CRTju so me poleg neostre slike motila predvsem geometrijska popačenja in "dihanje" slike, kar LCD v popolnosti odpravi.
Na mojem LCDju sta edina problema slab vertikalni vidni kot in rahlo neenakomerna osvetlitev, kar je opazit samo na črnem ozadju, ostalo je super. Imam 15" Hansol 520F s 45ms odzivnim časom, star okrog 4 leta. Kolk razumem S-IPS in MVA matrike odpravljajo prvo pomanjkljivost, druga pa itak ni odvisna od matrike.
Na mojem LCDju sta edina problema slab vertikalni vidni kot in rahlo neenakomerna osvetlitev, kar je opazit samo na črnem ozadju, ostalo je super. Imam 15" Hansol 520F s 45ms odzivnim časom, star okrog 4 leta. Kolk razumem S-IPS in MVA matrike odpravljajo prvo pomanjkljivost, druga pa itak ni odvisna od matrike.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd
Caligula ::
Za pametnjakovice je bil lep en quote na TOM's hardware tipa-we have yet to see DVI make any difference in regard to analogue in practice...
Saj lepo ,da tisti, ki ste kupili 193? zdaj na vse pretege branite to povprecno jetrco kot da je iz zlata,...
Ghosting ma, v 2D aplikacijah pa je enak ali slabsi. Glede na to, da je drazji je torej nesmiseln nakup v tem momentu. Ce bo pa v kaki res hudi akciji se seveda to lahko spremeni. Zanekrat pa glede na cene 1915s in 913N predstavlja zgreseno investicijo.
In ja, imel sem moznost videt 913N, 1915s, 194T in 193P skupaj. 193P je najslabsi. 194T malenkost boljsi a vseeno ze ne vec smiseln nakup sam pa bi vzel 1915s-ker video relativno dobro prikazuje za 19'' LCD in to pomaga pri editiranju videa.
Za igre pa bi vzel 913N.
193P pa je za papke, ki se potem zgovarjajo na design, 2D, padala, lego kocke, ribje olje,....
Jar se tice Nubesovih komentarjev. Bravo Nubes. Cestitam za CS! Vedno cenim tiste, ki se iz inferiornega polozaja povzpejo na povprecje
Saj lepo ,da tisti, ki ste kupili 193? zdaj na vse pretege branite to povprecno jetrco kot da je iz zlata,...
Ghosting ma, v 2D aplikacijah pa je enak ali slabsi. Glede na to, da je drazji je torej nesmiseln nakup v tem momentu. Ce bo pa v kaki res hudi akciji se seveda to lahko spremeni. Zanekrat pa glede na cene 1915s in 913N predstavlja zgreseno investicijo.
In ja, imel sem moznost videt 913N, 1915s, 194T in 193P skupaj. 193P je najslabsi. 194T malenkost boljsi a vseeno ze ne vec smiseln nakup sam pa bi vzel 1915s-ker video relativno dobro prikazuje za 19'' LCD in to pomaga pri editiranju videa.
Za igre pa bi vzel 913N.
193P pa je za papke, ki se potem zgovarjajo na design, 2D, padala, lego kocke, ribje olje,....
Jar se tice Nubesovih komentarjev. Bravo Nubes. Cestitam za CS! Vedno cenim tiste, ki se iz inferiornega polozaja povzpejo na povprecje
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Caligula ()
frudi ::
pri TOMu so očitno na pol slepi, ali pa se jim da pri vsakem monitorju zafrkavat z menjavanjem analognega kabla (priloženi monitorjem so običajno bolj crap kot ne) in iskanjem primernega položaja kabla in nastavitev monitorja. nazadnje sem imel v službi možnost delat z dvema identičnima monitorjema (philips 170p, s TN matriko), hkrati priklopljenima na isto grafično kartico (eden preko dvi, drugi preko analog), tako da sem ju lahko primerjal dobesedno enega ob drugem. razlika je bila več kot očitna - poleg tega, da je slika preko analognega vhoda izgledala bistveno bolj sprano in je bila še bolj neenakomerno osvetljena, sem se kakih 10 minut zafrkaval, da sem odpravil valovanje (pred tem sploh nisem vedel, da tudi lcdji trpijo za tem problemom... verjetno samo pri analognem priklopu, ker pri dvi tega še nikjer nisem opazil).
tudi tebi Caligula vid očitno peša, če v 2D ne opaziš razlike med PVA in TN matrikami. vsak, ki presedi 10 minut pred tako različnimi monitorji, so mu pomankljivosti ene in druge vrste hitro očitne. da pa naj bi bil 193/194 celo slabši od 913 v 2D je pa kozlarija leta... priporočam obisk pri okulistu.
sicer pa, če že imaš tako rad citate, evo enega z x-bit labs, iz njihovega zadnjega testa 19" lcdjev:
This low response time, however, is actually the only technical advantage of TN+Film as it is inferior to other technologies (S-IPS, MVA and PVA) in the rest of the characteristics, especially in the viewing angles. Even so, TN+Film matrices have almost entirely ousted their competitors in monitors with a shorter diagonal due to 1) their low cost and 2) their low specified response time which many customers have wrongly come to regard as the main characteristic of an LCD monitor.
po domače, TN je za gamerje, ki jih itak boli za ostale očitne pomankljivosti. in za papke, ki monitor ocenjujejo izključno na podlagi dveh cifer - odzivnega časa in cene.
tudi tebi Caligula vid očitno peša, če v 2D ne opaziš razlike med PVA in TN matrikami. vsak, ki presedi 10 minut pred tako različnimi monitorji, so mu pomankljivosti ene in druge vrste hitro očitne. da pa naj bi bil 193/194 celo slabši od 913 v 2D je pa kozlarija leta... priporočam obisk pri okulistu.
sicer pa, če že imaš tako rad citate, evo enega z x-bit labs, iz njihovega zadnjega testa 19" lcdjev:
This low response time, however, is actually the only technical advantage of TN+Film as it is inferior to other technologies (S-IPS, MVA and PVA) in the rest of the characteristics, especially in the viewing angles. Even so, TN+Film matrices have almost entirely ousted their competitors in monitors with a shorter diagonal due to 1) their low cost and 2) their low specified response time which many customers have wrongly come to regard as the main characteristic of an LCD monitor.
po domače, TN je za gamerje, ki jih itak boli za ostale očitne pomankljivosti. in za papke, ki monitor ocenjujejo izključno na podlagi dveh cifer - odzivnega časa in cene.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)
Bil zadnjic pri okulistu z znanko. So se mene za stos sprobali. Nadpovprecen vid.
193P trenutno pac ni vreden nakupa. Dober monitor za civilno uporabo, za igre ni, glede na trenutno situacijo in ponudbo na trgu pa preprosto ni smiseln nakup.
193P trenutno pac ni vreden nakupa. Dober monitor za civilno uporabo, za igre ni, glede na trenutno situacijo in ponudbo na trgu pa preprosto ni smiseln nakup.
lambda ::
Kaj ti pomaga tud če vidiš kot sokol, ko si pa farben-blind :P
Še to - kaj je zate civilna uporaba če smem vprašat ... in kaj normalna?
Še en citat, ko smo ravno pri njih, tokrat iz x-bit labs:
Še to - kaj je zate civilna uporaba če smem vprašat ... in kaj normalna?
Še en citat, ko smo ravno pri njih, tokrat iz x-bit labs:
... All modern matrices can be divided into three types: TN, IPS and *VA. TN-matrices have the smallest response time, but can’t boast big viewing angles or high contrast ratio or good color reproduction, which makes them in fact fitting for games and simple office work only. A monitor on a TN matrix would be the worst choice for serious work. You can easily tell a TN matrix from any other type by a strong darkening of the image when it is viewed from below, even at a small angle. ...
se mi zdi, da je brezveze Caliguli sploh razlagat o različnih vrstah matrik, verjetno sploh ne ve, da obstajajo. vidno kot, barve, kontrast, osvetlitev... to je njemu vse irelevantno, samo da piše na monitorju 8 ali 12 ms.
v bistvu mu ne gre zameriti, tudi jaz nisem mel pojma o lcdjih, dokler nisem začel razmišljati o nakupu. pred tem sem tudi jaz mislil, da je edina pomembna karakteristika odzivni čas; TN, PVA, S-IPS pa so mi pomenili toliko kot lanski sneg. nekaj informativnih člankov pozneje sem že bil v dvomih, po par preizkušenih monitorjih pa mi je postalo očitno, da so TN matrike primerne kvečjemu za igre, ki pa jih igram bolj malo.
v bistvu mu ne gre zameriti, tudi jaz nisem mel pojma o lcdjih, dokler nisem začel razmišljati o nakupu. pred tem sem tudi jaz mislil, da je edina pomembna karakteristika odzivni čas; TN, PVA, S-IPS pa so mi pomenili toliko kot lanski sneg. nekaj informativnih člankov pozneje sem že bil v dvomih, po par preizkušenih monitorjih pa mi je postalo očitno, da so TN matrike primerne kvečjemu za igre, ki pa jih igram bolj malo.
glinik ::
Caligula, žal se tukaj res motiš. Cenim tvoje mnenje, samo ne moreš govorit da sta 193P in 194T modela za "v kanto". Ko sem testiral doma 710-tko, mi je bilo kar slabo ko sem videl njegovo sliko.
Lp
Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))
Je vredno razmisleka ...
Je vredno razmisleka ...
Seveda nista za v kanto. Samo glede na cene in alternative se trenutno ne splacata.
Civilna raba:
Internet, WORD, fotografije, kak kratek video, igre,...
Kontrast, svetilnost, enakomernost osvetlitve so stvari, ki jih jaz uvrscam med "civilno" uporabo in so ti obcutki ze zajeti v "boljse", "slabse",..
Sam sem pri "civilni" rabi videl te monitorje in sta 913N in 1915s boljsa.
V igrah sploh. 913N je samo pri videu malo sibkejsi.
193P je bil pred meseci pac med najboljsimi na trgu. Samo 19 incni monitorji itak sele postajajo spodobni. 193P pa tudi se 194T sta se mejna izdelka.
Novi ju prekasajo pa se cenjsi so. od 10 podrocij je zagotovo vsak izmed njiju v kakih 3 se vedno boljsi ampak overall se ta moment kot nakup ne izplacata. Pac zaradi novih modelov in nizjih cen. Za v kanto pa nista. Ceprav me je pri 193P ghosting v igrah na rit vrgel. Za druge stvari pa je OK. Pa nekateri se navadijo na ghosting zgleda.
Civilna raba:
Internet, WORD, fotografije, kak kratek video, igre,...
Kontrast, svetilnost, enakomernost osvetlitve so stvari, ki jih jaz uvrscam med "civilno" uporabo in so ti obcutki ze zajeti v "boljse", "slabse",..
Sam sem pri "civilni" rabi videl te monitorje in sta 913N in 1915s boljsa.
V igrah sploh. 913N je samo pri videu malo sibkejsi.
193P je bil pred meseci pac med najboljsimi na trgu. Samo 19 incni monitorji itak sele postajajo spodobni. 193P pa tudi se 194T sta se mejna izdelka.
Novi ju prekasajo pa se cenjsi so. od 10 podrocij je zagotovo vsak izmed njiju v kakih 3 se vedno boljsi ampak overall se ta moment kot nakup ne izplacata. Pac zaradi novih modelov in nizjih cen. Za v kanto pa nista. Ceprav me je pri 193P ghosting v igrah na rit vrgel. Za druge stvari pa je OK. Pa nekateri se navadijo na ghosting zgleda.
korenje_ver2 ::
edina prednost ki jo jz vidm v 193p pred 913n je v vidnem kotu in barvah, ki jih lcd prikaze. te lastnosti so boljse pri 193p.
pri 193n je pa prednost odzivni cas, ki je veliko boljsi in cena monitorja. slika video posnetkov sicer ni slabsa pri 913n, vendar so samo barve bolj blede. crna barva je pa zelo osvetljena, kar je tudi motece.
pri 193n je pa prednost odzivni cas, ki je veliko boljsi in cena monitorja. slika video posnetkov sicer ni slabsa pri 913n, vendar so samo barve bolj blede. crna barva je pa zelo osvetljena, kar je tudi motece.
aleksej2 ::
In kako naj pol nekdo kupi LCD monitor, ce bere forume? Ne more, ker vsak na forumu trdi svoje in vsak postane se bolj zbegan pri nakupu.
Saj je itak ze znano, da pri LCDjih se nihce ni svojega spljuval. Pri LCDjih se bere teste in pa poslusa folk, ki ima moznost videt vec razlicnih v enakih pogojih. Ostalo je itak zguba casa. Pa se kak folk gladko "spregleda" ghosting,...
Testi so vazni.
Testi so vazni.
LordWorm ::
Zato pa aleksej2 pejt v BOFa naj ti priklopjo vsazga posebi in ti bo vse jasno.
Mam 920T in pri CoD velik snajpam pa me ghosting ne moti oz ga tezko opazim.
Mam 920T in pri CoD velik snajpam pa me ghosting ne moti oz ga tezko opazim.
marnit ::
Aleksej2: vsak človek hvali svoje, tako da je treba vse vzeti s rezervo. Imam 913N in za špile je super, vendar je ghosting še vedno moč opaziti. Glede kvalitete slike, pa res ne vem zakaj 193p ne bi bil boljši od 913n -> absolutno boljši vidni kot, večji kontrast, svetilnost nekako ista. In če že gledamo oznake je 193p glede kvalitete slike boljši kot 913n. In tudi v resnici je tako, saj to omogoče matrika na kateri je sam panel grajen in ta matrika ne temelji na hitrem odzivnem času ampak lepih in natančno prikazanih barvah. Caligula: če bi podrobneje prebral forum bi vedel da večina kupcev 193p ne igra težkih streljačin oz. sploh ne igra iger, ampak je 193p kupilo prav zaradi te zgoraj opisane lastnosti 193p. Seveda, ali se monitor splača ali ne je relativno vprašanje, ker se vsak posameznik zaveda kaj hoče od monitorja. Pa tole si napisal v enem od prejšni postov. Predvidevam da gre za napako:
Zanekrat pa glede na cene 1915s in 913N predstavlja zgreseno investicijo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: marnit ()
dunker ::
Pobje, pomoč rabim...
Jutri bom najbrž naročil en 17'' LCD pri mimovrste, pa vas sprašujem, če kaj v temo sekam... Odločam se pa med:
Samsung SyncMaster 173P
Samsung SyncMaster 710T
173P ima kontrast 1000:1, ampak za odzivni čas piše 25ms, kar se mi zdi ful?
710T ima pa skromnejši kontrast 600:1, ampak odzivni čas 12ms.
Kakšen igričar nisem, zadevo bi rabil bolj za net, filme in programiranje, recimo... Pa kakšno dirkačino rad odšpilam.
Torej, je kaj boljšega od teh dveh in ali mi priporočate še kakšnega drugega v cenovnem rangu nekje 75-80k?
Hvala!
Jutri bom najbrž naročil en 17'' LCD pri mimovrste, pa vas sprašujem, če kaj v temo sekam... Odločam se pa med:
Samsung SyncMaster 173P
Samsung SyncMaster 710T
173P ima kontrast 1000:1, ampak za odzivni čas piše 25ms, kar se mi zdi ful?
710T ima pa skromnejši kontrast 600:1, ampak odzivni čas 12ms.
Kakšen igričar nisem, zadevo bi rabil bolj za net, filme in programiranje, recimo... Pa kakšno dirkačino rad odšpilam.
Torej, je kaj boljšega od teh dveh in ali mi priporočate še kakšnega drugega v cenovnem rangu nekje 75-80k?
Hvala!
Samo 19 incni monitorji itak sele postajajo spodobni.
boljše bi bilo reči, da 19" monitorji so za zdaj še spodobni. upamo lahko samo, da se ne bo tudi pri 19" ponovila zgodba 17", kjer je že skrajno težko najti kaj druga kot TN jajca . je pa res, da prihajajo hitrejše verzije tako MVA kot S-IPS matrik, tako da je še upanje, da TN zaradi naivnih kupcev tokrat ne bo povsem prevladal.
dunker, težko je dat dokončen nasvet... gre za dva skrajno različna monitorja, pri čemer se 173P ponaša z odlično sliko in precejšnjim ghostingom v igrah, 710T pa ravno obratno - slaba slika in bistveno manj ghostinga. če ti igre res niso prioriteta, boš verjetno bolj zadovoljen s prvim. bi pa bilo vsekakor priporočljivo, da si monitorja pred nakupom skušaš nekje pogledati v akciji.
bi tudi priporočal, da si kaj prebereš o različnih vrstah matrik, tako ti bo precej bolj jasno, kaj lahko od posameznega monitorja pričakuješ. tule je že večkrat bil omenjen recimo tale članek na x-bit labs
boljše bi bilo reči, da 19" monitorji so za zdaj še spodobni. upamo lahko samo, da se ne bo tudi pri 19" ponovila zgodba 17", kjer je že skrajno težko najti kaj druga kot TN jajca . je pa res, da prihajajo hitrejše verzije tako MVA kot S-IPS matrik, tako da je še upanje, da TN zaradi naivnih kupcev tokrat ne bo povsem prevladal.
dunker, težko je dat dokončen nasvet... gre za dva skrajno različna monitorja, pri čemer se 173P ponaša z odlično sliko in precejšnjim ghostingom v igrah, 710T pa ravno obratno - slaba slika in bistveno manj ghostinga. če ti igre res niso prioriteta, boš verjetno bolj zadovoljen s prvim. bi pa bilo vsekakor priporočljivo, da si monitorja pred nakupom skušaš nekje pogledati v akciji.
bi tudi priporočal, da si kaj prebereš o različnih vrstah matrik, tako ti bo precej bolj jasno, kaj lahko od posameznega monitorja pričakuješ. tule je že večkrat bil omenjen recimo tale članek na x-bit labs
Hm, hvala!
Bolj ko raziskujem, bolj ugotavljam, da noben monitor ne nudi obenem kontrastnih barv in malo ghostinga... Šmentana reč...
Sedaj sem pa v precepu... Večina časa gre za internet, precej photoshopam (ajoj, barve...), od igric pa igram striktno dirkačine (GTR, Live for Speed), ki sicer niso najzahtevnejše, kar se tiče odzivnega časa, ampak bi vseeno v njih rad užival...
Med raziskovanjem po forumu sem še opazil, da vsi lastniki 173P pravijo, da ghosting praktično ni moteč in da ga je neprimerno manj kot pri 193P... How come, če so karakteristike enake?
Bi torej 173P tudi bil opcija za dirkačine? Za Photoshop bi bil najbrž odličen...
Ima kateri od teh dveh S-IPS matriko, ki naj bi bila najboljša v srednjem cenovnem razredu?
Obstaja še kakšen izdelek v rangu 75-80k SIT, ki nudi dober contrast (torej nad 600:1) in odzivni čas nekje do 16ms???
PS: Ravnokar sem pregledal reference 173P in 710T na mimovrste. 173P ima baje 16'7mio barv, medtem ko ima 710T 16'2mio barv. Razlika na oko ni omembe vredna, ampak če referiram na članek, ki ga je linkal frudi, je pa razlika ogromna - 710T naj bi prikazoval le 262k barv in se potem prigoljufal do 16'2mio na račun "flickeringa"? Je temu res tako?
Najlepša hvala vsem!
Anže
Bolj ko raziskujem, bolj ugotavljam, da noben monitor ne nudi obenem kontrastnih barv in malo ghostinga... Šmentana reč...
Sedaj sem pa v precepu... Večina časa gre za internet, precej photoshopam (ajoj, barve...), od igric pa igram striktno dirkačine (GTR, Live for Speed), ki sicer niso najzahtevnejše, kar se tiče odzivnega časa, ampak bi vseeno v njih rad užival...
Med raziskovanjem po forumu sem še opazil, da vsi lastniki 173P pravijo, da ghosting praktično ni moteč in da ga je neprimerno manj kot pri 193P... How come, če so karakteristike enake?
Bi torej 173P tudi bil opcija za dirkačine? Za Photoshop bi bil najbrž odličen...
Ima kateri od teh dveh S-IPS matriko, ki naj bi bila najboljša v srednjem cenovnem razredu?
Obstaja še kakšen izdelek v rangu 75-80k SIT, ki nudi dober contrast (torej nad 600:1) in odzivni čas nekje do 16ms???
PS: Ravnokar sem pregledal reference 173P in 710T na mimovrste. 173P ima baje 16'7mio barv, medtem ko ima 710T 16'2mio barv. Razlika na oko ni omembe vredna, ampak če referiram na članek, ki ga je linkal frudi, je pa razlika ogromna - 710T naj bi prikazoval le 262k barv in se potem prigoljufal do 16'2mio na račun "flickeringa"? Je temu res tako?
Najlepša hvala vsem!
Anže
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dunker ()
destiny ::
dunker doma mam 17" Tn+Film (Hyundai Q17) in 19" PVA (193P) pa je delo in gledanje filmov na 19 colerju čist nekej drugega. Na ghosting v dirkačinah se boš že privadil, na slab kontrast v photosopu pa najbrž ne!
Dead_Eye ::
dunker ne vem kako bi ti povedal. Imam 913N in slike se da še vedno dokaj normalno gledat, sicer se opazijo drobne pike drugačnih barv predvsem ob menjavi barv, samo to le če si cca 20cm od monitorja. Mene to ne moti, če se pa ukvarjaš s slikam zna to bit problem.
Glede ghostinga, 8ms je že dokaj vredu, se da igrat, skoraj nemoteč. Na žalost nimam lcd-ja s Pva/mva za primerjavo, tako da ne vem kako je z ghostingom pri 25ms, samo če ga opazim pri 8ms si lahko samo predstavljam...
Pa še to, hehe, sej pri dirkačinah ne rabiš videt okolice, glavna je cesta LOL. Šalo na stran, danes je težko izbrat pravi LCD, ker noben ni za vse...
Glede ghostinga, 8ms je že dokaj vredu, se da igrat, skoraj nemoteč. Na žalost nimam lcd-ja s Pva/mva za primerjavo, tako da ne vem kako je z ghostingom pri 25ms, samo če ga opazim pri 8ms si lahko samo predstavljam...
Pa še to, hehe, sej pri dirkačinah ne rabiš videt okolice, glavna je cesta LOL. Šalo na stran, danes je težko izbrat pravi LCD, ker noben ni za vse...
The one and only
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Dead_Eye ()
lambda ::
dunker jaz bi ti v tem primeru absolutno priporočil S-IPS matriko, ampak pri 17" je izbira nikakva. Imaš nekaj malega LG-jev, ki glede na teste niso nevemkaj, so pa NEC-i, ki so baje zelo dobri, vendar ga je kriza dobit. Tako so v tem razredu eden najprimernejši 173p, 720t (ki je tudi precej cenejši, čeprav ima boljše specifikacije kot 173p), pri 19" pa dobiš tudi s-ips lcd-je.
Senzacionale ::
nubes hvala za odgovor.
Samo a nima amsung SyncMaster LCD 710V 17" z malo predolg odzivni čas z 25ms. Iger pa ne igram več veliko, ce igram igram zelo poredko. Kak kaj to v realnopsti vpliva na filme in samo sliko.
Drugače pa je temu monitorju zelo podoben LG L1730S GNT 17"
Samo a nima amsung SyncMaster LCD 710V 17" z malo predolg odzivni čas z 25ms. Iger pa ne igram več veliko, ce igram igram zelo poredko. Kak kaj to v realnopsti vpliva na filme in samo sliko.
Drugače pa je temu monitorju zelo podoben LG L1730S GNT 17"
http://www.dostavahrane.si
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Senzacionale ()
Fizikalko ::
Hja, jest sm tut imel polno podobnih problemov in sklenil it v BOF in Comtron v živo prečekirat vse matrike. Kljub temu, da igre igram recimo vsaj 1x na teden, so najprej odpladle TN matrike. Obup od slike. MVA/PVA sem imel že prej (S192T) in je res preveč ghostinga, tako da sem se na koncu odločil za S-IPS matriko, kar se mi zdi najboljši kompromis. Kupil sem NEC 1970NX in mu zamerim le neenakomerno osvetlitev (zgornji rob). Vijoličastega odtenka pod koti se navadiš, ghost je moteč včasih le pri tunerju in HC špilih, a neprimerno manj, kor pri PVA. SKratka - nakako all-in-wonder monitor.
Je že res, ampak jest imam v fondu 80 tisočakov... Na mimovrste je to ravno (Samsung SyncMaster) 173P, h kateremu se tudi nagibam sedaj. 17 LCDja itak ne najdem s S-IPS matriko, za 19ko pa nimam denarja... Žal je tako.
Ampak močno dvomim, da ne bi bilo enega vsestransko uporabnega 17 LCDja, mater, sej 80k je pa vseeno nek denar, a ni? Se res ne da nič ukrenit?
Pa izkušnje iz prve roke koga, ki ima 173P?
Ampak močno dvomim, da ne bi bilo enega vsestransko uporabnega 17 LCDja, mater, sej 80k je pa vseeno nek denar, a ni? Se res ne da nič ukrenit?
Pa izkušnje iz prve roke koga, ki ima 173P?
ZiPeK ::
Hmm. Jest mam čist isti problem. 80k zdej pa zber. Bi vzel 173P, če ne bi imel tako visokega odzivnega časa. Kaj sploh pomeni 25ms proti 12? Je zelo velika razlika? Iger ne igram veliko, jih pa. Kaj pa kak star sony? Tisti imajo 16ms. To je že bolj sprejemljivo. Pa tut za prihodnost je treba gledat, ker bo verjetno minilo kar nekaj časa preden bom nov monitor kupu...
Fizikalko ::
Dejte že nehat primerjat odzivne čase PVA in TN matrik. Če se vam pa ne da nazaj teme brat al pa mal poiskat, pol pa res ne vem.... Za večne čase - če niste HC gamer, ne kupovat TN matrik. Če pa že, potem pa ne tistih z 8ms, ker majo obupne barve itd., razen če kupujete izključno (ampak res izključno) za špile. Mater sm se zjezou...
flashy ::
Zdravo, mam eno vprašanje, kaj je treba nastavit da pol pri imenih od oken na namizju ni ozadja, ker prii meni je podlaga kot barva na namizju, vem pa da je lahko brez samo nevem kako, hvala
Dr_M ::
ucer sm biu pr frendu, k ma samsunga 913N, pa sm si ga nahitr mal ogledu.
slika je zelo ostra, precej kontrastna, ghostinga vsaj v winsih ni (tut pri kazalcu ne). osvetlitev zelo enakomerna, vidni kot pa tut razmeroma dober.
pogledu sm mal slike iz digitalca in par filmov, pa morm rect, da sm si predstavlu use skup mal slabs, kot je v resnici.
sicer, ce bi isku napake, bi jih najdu, ampak za eno tako povprecno uporabo, je pa zelo dober monitor.
slika je zelo ostra, precej kontrastna, ghostinga vsaj v winsih ni (tut pri kazalcu ne). osvetlitev zelo enakomerna, vidni kot pa tut razmeroma dober.
pogledu sm mal slike iz digitalca in par filmov, pa morm rect, da sm si predstavlu use skup mal slabs, kot je v resnici.
sicer, ce bi isku napake, bi jih najdu, ampak za eno tako povprecno uporabo, je pa zelo dober monitor.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
kako pa delajo kej filmi na monitorjih s 25 ms odzivnega casa? Je pri njih tudi kaj ghostinga?
boštjan ::
na mojem 172T še nisem opazo ghostinga v igrah,kaj šele v filmih pa bo monitor skoraj že dve leti star. rahel ghostinh se opazi pri premikanju oken v winsih
NF7-S,2500+@2200MHz,MSi 5900SP,LCD Philip 190X6,Maxtor DM+9 120GB SATA,
2*256 3200/A KHX, PSU 420W DF chieftek
Juhej, končno sem našel primeren monitor zase!
32 bitne farbe, "odzivni čas" navzdol do 6'25ms, 19 inč in skromna cena - 50 tisočakov. Da, tudi to obstaja, vse skupaj pa je zapakirano v škatli z imenom 959NF.
To je to, mene LCDji zaenkrat niso prepričali - over and out.
32 bitne farbe, "odzivni čas" navzdol do 6'25ms, 19 inč in skromna cena - 50 tisočakov. Da, tudi to obstaja, vse skupaj pa je zapakirano v škatli z imenom 959NF.
To je to, mene LCDji zaenkrat niso prepričali - over and out.
glinik ::
Heh.... dunker. Vse pa tudi ni tako lepo, kot se sliši. Sam sem sicer velik pristaš CRTjev, ampak so vseeno novi LCDji resnično dobri. Sam bi z veseljem zamenjal svojega Philipsa 109P, za kakšnega Samsunga 194T
Lp
Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))
Je vredno razmisleka ...
Je vredno razmisleka ...
ampak za 137 tisočakov raje zmontiram lambo doors na svoj avto.
hehe, si pa mal preskromen.
hehe, si pa mal preskromen.
Sydk ::
A lahko kdo ki poseduje samsunga 194T pove kolk je kaj ghostinga dejansko u igrah in kako predvaja filme ???
Zdaj imam LG-ja 17 col z 12 ms in ghostinga praktično ni, pri 194T ki ima 18 ms bi znal bit pa že mal problem?
Pa ravno 3 d streljačine največ igram Nebi rad vzel kako ceneno TN matriko z bledimi barvami
P.S: Ima kdo info kdaj pride 913N ki bo imel DVI? Ta bi utegnil biti dober kompromis. Baje ta mesec enkrat ?
LP
Zdaj imam LG-ja 17 col z 12 ms in ghostinga praktično ni, pri 194T ki ima 18 ms bi znal bit pa že mal problem?
Pa ravno 3 d streljačine največ igram Nebi rad vzel kako ceneno TN matriko z bledimi barvami
P.S: Ima kdo info kdaj pride 913N ki bo imel DVI? Ta bi utegnil biti dober kompromis. Baje ta mesec enkrat ?
LP
Brutal Corpse ::
Joj se opravičujem ampak res nimam zdele cajta vse to brat. Bi pa vprašal ali se mi splača kupit LCD monitor za igre. Pripravljen sm dati nekje med 120 in 130 tisočakov in kaj bi se bolj spalačalo za to ceno 17" ali 19", grafična bi zaenkrat mogla razturat tudi na visokih reslolucijah. In na koncu še katero firmo bi mi priporočal?
Hvala!
Hvala!
marnit ::
Brutal Corpse: V bistu se ti ne splača, čeprav je "popljuvani" 913N le dobil (oz. bo dobil) resno konkurenco: ViewSonic VP191b, 8ms, VA matrika (križanec med 193p in 913n). Edina slaba lastnost je mogoče cena (130k) in pa malo grd videz. Ampak to so relativne stvari tako da presodi sam. Evo link.
Sydk ::
Še vedno iščem 19 colski lcd in sem se zapičil v sony-e, res majo super dizajne..a kdo pozna TALE monitor, specifikacije ima ubijalske, je drag pri nas okoli 185k sit, v avstriji ga pa dobim za okoli 140-150 k sit.
A ga kdo ima me zanima kako se obnese, mislim da ga grem ta teden kar iskat
LP
A ga kdo ima me zanima kako se obnese, mislim da ga grem ta teden kar iskat
LP
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Sydk ()
Dead_Eye ::
Sony-ji imajo za moje pojme previsoko ceno. Res da so dobri monitorji, pa vendar...
The one and only
RobyRob ::
A mi lahko kdo prosim pove kdaj točno bi naj prišel Samsung 193P plus v Slovenijo? Ker če ga še dolgo ne bo, bom kupil rajši navadnega 193P.
Kaj mislite, kakšna bo njegova cena? Bo veliko dražji kot navadni 193P?
V čem bo v bistvu sploh boljši? Odzivni čas se enkrat omenja 20 ms, drugič pa 8 ms.
Kaj mislite, kakšna bo njegova cena? Bo veliko dražji kot navadni 193P?
V čem bo v bistvu sploh boljši? Odzivni čas se enkrat omenja 20 ms, drugič pa 8 ms.
MTB ::
Kupujemo 17" LCD, ki bi bil namenjem predvsem igram, gledanju filmov, malce manj ostalim zadevam.
Trenutno je dilema med LG 1730P, 1780U in NEC1770NX, mogoče IIYAMA 435S. Cena ni toliko pomembna, nekje do 90k, 19" predlogov pa tudi ne potrebujem. Prosim za resne predloge tistih z izkušnjami. Komentarjev onih, ki so v življenju videli 2 LCD-ja ne rabim. Hvala!
Trenutno je dilema med LG 1730P, 1780U in NEC1770NX, mogoče IIYAMA 435S. Cena ni toliko pomembna, nekje do 90k, 19" predlogov pa tudi ne potrebujem. Prosim za resne predloge tistih z izkušnjami. Komentarjev onih, ki so v življenju videli 2 LCD-ja ne rabim. Hvala!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MTB ()
OmegaM ::
a ima kdo izkusnje z Prestigio lcd-jem?V bof-u sem ga videl(vsaj mislim), pa se niti tak drag ni.19' model pa P198
Ni nam lahko, bo pa boljše!!!
kake pol leta sem vsak dan bulo v njih.edini minus je garancijski pogoj glede mrtvih pixlov,mislim,da kar 12
evo jest sm dons narocu samsunga 173P, dobim ga pa v pondelk.
naslednji mesec pa bom uzel verjetno se 710T za spile. ce slucajno ne pride ksn boljsi model.
za 17" sm se odlocu cist iz preprostega razloga. mam zelo mejhno sobo in bom mogu zadevo gledat bolj od blizu, pri 19" so pa pike OGROMNE.
ce ma kdo 173P, bi bil zelo vesel, ce kdo kej napise o tem monitorju.
naslednji mesec pa bom uzel verjetno se 710T za spile. ce slucajno ne pride ksn boljsi model.
za 17" sm se odlocu cist iz preprostega razloga. mam zelo mejhno sobo in bom mogu zadevo gledat bolj od blizu, pri 19" so pa pike OGROMNE.
če se ne motim,je bilo že kar nekaj napisano o tem monitoru,sicer pa sem na 173P malo painkillera špilo,kolega pa je farcry dol vdaro in oba nisma nobenega ghostinga opazla.barve so zelo žive in pod kotom ne izgubijo svoje barve,bela ostane bela.po moje boš samo denar beg vrgo,če boš posebej monitor za igre kupoval.
ubistvu sm se odlocal med 1x 19" ali 2x 17".
itak bom pa uporablju extended desktop, pa se z racunalnika bom meu. zato tut 2 monitorja. ampak edn bo za 2d delo, en pa za spile
itak bom pa uporablju extended desktop, pa se z racunalnika bom meu. zato tut 2 monitorja. ampak edn bo za 2d delo, en pa za spile
no saj,če boš oba uporabljal,pol se mi zdi smotrno,da pa bi kupo en monitor samo za špile,pa se mi zdi totalna bedarija in zapravljanje keša po nepotrebnem
da pa bi kupo en monitor samo za špile,pa se mi zdi totalna bedarija in zapravljanje keša po nepotrebnem
se strinjam ampak pr men bosta oba v uporabi
se strinjam ampak pr men bosta oba v uporabi
ce vas potem prav razumem je razlika med 19" in 17" lcd monitorjem le v tem, da je pri 19" pika vecja...torej moras sliko gledati iz vecje oddaljenosti?