» »

Zaposlitev po FE (LJ)

Zaposlitev po FE (LJ)

eric_cartman ::

Zdravo!

Zelo me zanima, kako je kaj z zaposlitvijo po konc¨anem faksu VS 1. stopnje.

Tisti, ki ste naredili ta faks, ali ste hitro dobili zaposlitev? Se sploh da dobiti dobro zaposlitev pri nas s to izobrazbo? Kako je kaj s tujino pri tej smeri?

Sam se bom pač malo prekvalificiral, ker sem diplomiral iz grafike.. Pa mi je nekako bolj perspektivna smer elektrotehnika, sploh zato, ker se kot grafik zaposlitev težko najde..

Za plače se kar bojim slišati, ker vem da niso ravno najboljše..


Zelo vam bom hvaležen za odgovore :D

Lp!

Smurf ::

Cisto odvisno od tega koliko si se naucil a ne.

Isotropic ::

pa ce mas samo 2. stopnjo fe, si v slabsem polozaju od nekoga, ki ima tudi prvo. pa cimprej pejt na faks se pozanimat, katere diferencialne bos imel (ker jih zih bos) in hodi nanje ze letos ce je mozno.

zacetna placa je ~800.

Zgodovina sprememb…

Blinder ::

bolj kot plača naj ga sekira, ali bo sploh dobil job.

po drugi strani ap bo šele čez 6-7 let začel iskat job :D
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Blinder ()

DOOM_er ::

službo imam načeloma že zagotovljeno, trenutno delam in bom opravljal prakso v nekem podjetju. Na razgovoru so mi takoj ponudili zaposlitev po končanju študija. Ampak še ne vedo da ga bom nadaljeval :) na drugi bolonjski stopnji. Je pa začetna plača bolj kot ne drek
Robots will steal your job. But that's OK

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DOOM_er ()

Blinder ::

tko no, lahko fašeš 1000€ začetne plače, lahko fašeš 500€ začente plače, lakho fašeš tut 0€ začetne plače. Tako da karkoli dobiš ni slabo.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

eric_cartman ::

Mi je jasno.. Sem v javnem zavodu in se trenutno privajam na dejstvo, da naj bom vesel, ker imam 4 € na uro pa se nikakor ne morem sprijazniti s tem dejstvom in si močno želim pridobiti še znanje iz elektrotehnike.. Sploh zato, ker trenutno s punco še nimava denarja za svoje stanovanje in se nama niti ne mudi še nikamor. Star sem 23 let.. Tako, da lahko še malo poštudiram stvari..

Ker sem imel na grafičnem faksu totalno drugačne predmete je moj cilj, da začnem graditi znanje na začetku.. S prvim letnikom na 1. stopnji, sicer imam približno 5 % možnosti da naredim diferencialce. Sem pač realen. Sploh zato, ker sem bil na splošni gimnaziji in sem tam tudi maturiral.. Tako, da nimam osnov elektrotehnike nič. Matematika pa mi gre boljše..

ducttape ::

Lansko leto so na FE posneli predavanja 1. letnika osnov elektrotehnike... Če ti bo kaj v pomoč: http://video.fe.uni-lj.si/osnove_elektr...

eric_cartman ::

@ducttape ful supr :P

Ful hvala za vse.. Sicer pa še kšno mnenje je seveda zaželjeno.. Vesel bi bil tudi tega, da mi poveste na splošno kakšni so kej profesorji? Se vm je tistim, ki ste na tem faksu bili oz. ste še vedno tam na splošno zdi težek?

Za 1. stopnjo UN sem prebral, da je ogromno teorije in malo prakse.. Je tudi na VS enako?

Lahko odneseš veliko od te fakultete ali pa je dejansko vse na tebi in na tvoji samoiniciativi doma? Se pravi ali se že v šoli veliko naučiš in doma nadgrajuješ znanje ali moraš vse sam gruntati doma in se v šoli naučiš zelo malo?..

Zdaj bodo ponovno objavljeni razpisi in se bom moral dosti kmalu zjasniti ali se mi splača imeti še diplomo iz elektrotehnike.. Jaz si jo pač želim študirati, vendar zanima me, če se ti dejansko vse obrestuje..

nanoleet ::

Ni UNI samo teorija, jo je pa kar precej več. Naučijo te dosti pri predmetih, kjer predavanja niso zanič. Tam kjer so zanič, rabiš doma več delat, ker obupaš z obiskovanjem predavanj.

DOOM_er ::

profesorji so na avtomatiki, tako tako. Od poloma do res dobrih. Predvsem mlajša generacija je precej v redu, pa Bajd :D
Robots will steal your job. But that's OK

eric_cartman ::

@DOOM_er

To nekako mi je kar jasno, da se vedno najdejo črne ovce med njimi.. Me je v overall zanimalo kakšni so..

Sicer pa je odgovor tak kot sem ga tudi pričakoval.. :)

In s čim se pa vi kej ukvarjate?? (tisti ki ste še na FE in tisti ki ste že končali FE)

DOOM_er ::

elektronika, servomotorji, načrtovanje regulatorjev, nekaj malega robotike, programiranje v javi,c/c++, nekaj malega assemblerja, VHDL, komunikacije ( protokoli itd itd), analiza in obdelava signalov, gradniki v tehnologiji vodenja, programiranje PLCjev. Overall bi rekel da so profesorji v redu in korektni, ne komplicirajo pretirano ne jeb*jo v glavo. Sta 2 ali trije taki z malo čudnimi kriteriji ocenjevanja.
Robots will steal your job. But that's OK

tt2 ::

ducttape je izjavil:

Lansko leto so na FE posneli predavanja 1. letnika osnov elektrotehnike... Če ti bo kaj v pomoč: http://video.fe.uni-lj.si/osnove_elektr...


A obstaja kaj takega s FRI-ja?

Isotropic ::

pejt na fe vsš, zaposlitev prakticno zagotovljena.

Smurf ::

UNI FE (avtomatika) iz faksa odnesel ogromno. Ukvarjam se z merilnim/regulacijskim softwarjem (nekaj tudi s simulacijami) predvsem v vesoljski, letalski, avtomobilski in vojaski industriji. Zacetna placa je bila zelo dobra, precej nad povprecno Slovensko placo.

DOOM_er ::

Smurf lahko vprašam kje trenutno delaš? :) Ker sliši se jako zanimivo
Robots will steal your job. But that's OK

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DOOM_er ()

metalc ::

OP,
Nisi napisal želene smeri. "Šibko-" in "jako-" tokaške smeri so si kot dan in noč, diplomanti se potem potegujejo za drugačne nabore služb, najdejo pa se tudi smeri, kjer boš imel komaj kaj za opraviti z ohmi in amperi...

Obvezno pa se vzporedno nauči nemščino in seveda izpopolni angleščino.

Smurf ::

@DOOM_er poslal ti na ZS

@metalc jaz delam dnevno z Avstrijci in Nemci in tece vsa komunikacija v anglescini. Nemscino se ti splaca uciti, ce bos studiral (ali pa delal) v Nemciji po mojem mnjenju.

eric_cartman ::

Čist presrečen z odgovori.. Zdej sm že čisto odločen in se vm res lepo zahvaljujem za odgovore.. :)

Kaj pa kej praksa?? Jo dobiš v kšnih boljših firmah le po vezah ali pa je vse odvisno samo od dobro napisane prošnje za praktično usposabljanje? Pa koliko ur sploh rabiš za prakso??

Sprašujem zato, ker sem si prakso iz mojega področja študija zrihtal preko vez.. Nekateri sošolci so jo dobili zelo težko, sploh pa v boljših firmah ali pa so jo opravljali na šoli, ker je drugje niso dobili.


Ste vi poleg tega študija tudi že kaj delali preko ŠS-ja ali kako drugače?? Ali ti pač preveč časa vzame učenje, vaje ipd.

Zgodovina sprememb…

Smurf ::

V boljsih firmah veze zelo pomagajo ja. Ampak ne v smislu, da si necak od nekoga, ampak da te nekdo pozna in ve da si dober. Ce nimas priporocil pa pomaga, da imas kaksne uspehe (dobro povprecje, presernova nagrada, zakljucen projekt), nekaj pac s cemer dokazes, da si sposoben.

Jaz sem poleg studija skoraj ves cas se kaj delal (vecinoma akademski projekti iz katerih pa sem se veliko naucil).

tiran2000 ::

No jaz sem pa predkratkim govoru s parimi stromarji in so mi rekli, da ce je se pred dvema letoma veljalo da ti studij v tej smeri zagotavlja 100% zaposlitev po studiju, danes dobi zaposlitev takoj po mogoce 40-50% ljudi in ta procent naglo pada in bo letos se nizji... Isto je z strojniki in ostalimi tehnicnimi poklici... Sam tolk da ne bos prevec pricakoval... Ti bos vstopu na trg delovne sile pod bistveno tezjimi pogoji kot so oni in tele tu ki ti talajo nasvete... Ne me narobe razumet... Izobrazevanje itak ja, vendar ostani na realnih tleh.

eric_cartman ::

@Hlod

Nekako mi je jasno, da na vsakem faksu obljublajo rožice, pa vendar potem ni tako.. Jasno mi je, da ne bom dobil takoj službe.. Ampak čedalje bolj sem se začel spogledovati s tujino in delom v tujini.. Mogoče grem po končanem študiju s punco v Ontario (okolico Toronta).. Tam imam že nekaj prijateljev, ki so dobili zaposlitev prav iz stroke elektrotehnike in strojništva..

Slovenija pravzaprav ni zares perspektivna za noben poklic.. Če rad kradeš potem je to primerna država (na žalost).. Sicer pa tujina ponuja mnogo več..

Sem se postavil na realna tla že, ko sem prvič diplomiral :).. Sicer pa hvala za konstruktivno kritiko.. :D

FlashGordon ::

@eric_cartman

>> Nekako mi je jasno, da na vsakem faksu obljublajo rožice, pa vendar potem ni tako.. Jasno mi je, da ne bom dobil takoj službe..

Pred par leti je bilo stanje na trgu dela za nas inženirje elektrotehnike (pa tudi strojništva) drugačno. Iz izkušenj ti lahko povem da ko sn bil v 3. letniku (pred 6. leti) sem lahko izbiral kje in za koliko bom delal (seveda glede na delovne izkušnje, ki sem jih do takrat pridobil). Danes se je situacija spremenila, gospodarstvo varčuje na razvoju, posebej so pozorni na vlaganje v novi kader, iščejo najboljšega za najmanjši denar, kar pa si lahko tudi privoščijo saj je povpraševanje po službah veliko. Tako se naprimer na razpisano delovno mesto prijavi po več kot 80 kandidatov med katerimi pa izberejo seveda kandidata, ki ga je priporočil zaposleni v tem podjetju ali pa na kakšen podoben način...

Obstajajo seveda tudi izjeme, ki zaposlujejo diplomante z 0 leti delovne dobe (more biti prvič iskalec zaposlitve). Trik je v tem da je ta diplomant prijavljen na zavodu za zaposlovanje od katerega dobi podjetje, ki kandidata zaposli denarno "nadomestilo" za približno 0.5 leta če ne več.

Kakorkoli, za nas mlade je situacija danes težka.

>> Ampak čedalje bolj sem se začel spogledovati s tujino in delom v tujini.. Mogoče grem po končanem študiju s punco v Ontario (okolico Toronta).. Tam imam že nekaj prijateljev, ki so
>> dobili zaposlitev prav iz stroke elektrotehnike in strojništva..

Samo gospodarstvo se v Sloveniji duši, na eni strani z ogromnimi davki, preveliko birokracijo, velikimi stroški in po drugi strani pa zaradi stečajev podjetij zaradi slabega poslovanja "beri krajo in propad podjetja". Medtem, ko je vlada slepa in se ukvarja sama s sabo, sposobni ljudje iščemo rešitve in boljše življenje v tujini. Če imaš možnost za tujino ne odlašaj in probaj tudi tam vseeno se lahko vrneš nazaj (no finančno lahko zgubiš na kartah za letalo in pa bivanju). Sicer pa tudi v tujini ne cvetijo rožice in ne cedi se med, najtežji je začetek vendar je pa vseeno več možnosti za zaposlitev. 18 mesecev sem delal v avstraliji (mesto Perth, WA) na področju plc programiranja (siemens, allen bradley) zaslužil sem zelo veliko, tudi glede na njihove standarde. Ob delu sem se moral priučiti in opraviti "izpit za avstralsko elektrifikacijo". Za nas mlade je veliko možnosti, zelo cenijo izkušnje (bolj kot smo šolanje). Tam so elektro inženirji cenjeni, s par leti delovne dobe je možno postati maneger za projekte katere vrednosti so po par milijard dolarjev (mining, oil & gas, piping, desalination and water treatment...) to pa zato ker je velik primanjkljaj tehniškega kadra. Problem je edino pridobiti delovno vizo (js sn dobil z graduate skilled za 18 mesecev ter sponzorstvo bratranca, ki je tam dol). Razmišljam da bi ponovno kandidiral za vizo pa še punco bi vzel s sabo ko ji poteče pogodba o zaposlitvi.

>> Slovenija pravzaprav ni zares perspektivna za noben poklic.. Če rad kradeš potem je to primerna država (na žalost)..

Bi morali ustanoviti Fakulteto za tajkunsko poslovanje, laži in kraje kjer bi te že prvi teden učili kako ponarediti diplomo :P in kako čistilki izmakniti še tisti drobiž ki ga ima.

eric_cartman ::

@FlashGordon

Zgleda da imava kr podobne misli in namene.. Moja prva želja za odhod v tujino je še vedno in vedno bo Avstralija.. Že od otroštva si noro želim tja.. Ampak vsakič ko vidim cene stanovanj in vsega sm čist sesut, ker je vse tako predrago..

Takoj bi šel v Avstralijo.. Tut moja študira bajlo in tm bi biv zanjo čisti raj.. Sam denarja nimava zadosti.. Amerika, Kanada so vseeno malo cenejše, seveda pa tam ni kot v Avstraliji.. Z mojo sva si želela v Brisbane na dopust.. Pa je vse padlo v vodo, ko sva ugotovila kolko denarja rabiva za cel mesec..Kaj šele za 2.

Kako si ti začel delati v Avstraliji??

Jst sm tukej v Slo že totalno depresiven.. Ker se bojim, da se mi želja po tujini in dobri službi nikol ne bo uresničla ne glede kok se bom trudu za to..

Sploh ne vem na kakšen način bi našel delo v tujini.. Ali naj kar začnem pošiljati prošnje?? Kaj potem, če me pokličejo na razgovor in zavrnejo.. Koliko let izkušenj imaš??

FlashGordon ::

@eric_cartman

Na žalost je res tako da moremo gledati na tujino kot boljši jutri... zelo mi je žal da večina beži ven, ker meni je Slovenija zelo lepa kot dežela in bi si želel da bi bilo tu boljše (da se da normalno živeti, služba, stanovanje, družina, prosti čas...)

Kar se avstralije tiče poznam samo zahodni del, tam sem tudi delal. V zadnjih 2 letih se je dosti stvari podražilo. Najemniškega stanovanje je skoraj nemogoče dobiti, če se ga pa dobi pa ti landlordi "podturijo" tako pogodbo pa dol padeš (400 - 500$/teden + stroški + furniture), še posebej ker nimaš referenc. Sicer pa je zahodni del avstralije gonilo gospodarstva, ki vleče celi kontinent zaradi mining booma (po novicah sem zasledil da se situacija tudi tam umirja vendar na kratki rok).

No, js sn imel kar se avstralije tiče "srečo". Po 3. letniku faxa sem se redno zaposlil v enem podjetju na primorskem, tam sem delal kot plc programer na siemens krmilnikih (plača kr solidna, sodelavci super, dela na polno in zelo zanimivo). V tem podjetju sem delal že prej kot študent tako da vsega skupaj nekaj več kot 4 leta. Potem, preko tujih poslovnih partnerjev s katerimi smo sodelovali mi en pove da bi lahko delal v Perthu (pač splet okoliščin, so imeli podružnico dol) in če me zanima sodelovanje. Tam pa je tudi moj bratranec doma tako da sem se odločil da grem na kratko. Sledila je procedura z vizo(IELTS, diploma recognition, work references...), kar pa je, na moje začudenje bila kratka. Dobil sem vizo (graduate skilled, 18 mesecev), sponzorstvo delodajalca, bivanje pri bratrancu, letalska (povratna) karta in gasa dol delat. Ko sn prišel dol sem takoj naslednji dan mel razgovor z manegerjem podjetja te podružnice. Delo je bilo ZELO podobno kot v sloveniji. Tam sem potem naredil še nek izpit za elektro projektiranje v avstraliji. Spoznal kr nekaj folka predvsem iz azijskih držav. Oni so na trik prišli v Au preko Kiwi republike (New Zealand).

Po letu pa pol pridem nazaj v slovenijo, podjetje v katerem sem prej delal je bilo/je v objemu "recesije", izguba projektov in podobno tako da sem našel začasno delo kot "navaden" programer v enem podjetju v Lj, ki pa tudi ni dolgo zdržalo. Od Letos sem na sončni upravi, kjer mi pametne svetovalke modro, plavo in pisano svetujejo kje in kako naj iščem delo, predvsem zanimivi so seminarji o pisanju CV in nekih cover letterjev, kot da bi dejansko delodajalec v Slo to res bral???

Sedaj se odločam ali bi še ostal v Sloveniji in tu kje iskal službo, ponovno kandidiral za vizo za v avstralijo ali pa še boljša opcija delo v avstriji/nemčiji. Največ oglasov za elektro projektante zasledim na štajerskem koncu (verjetno zaradi D in A). Za avstralijo me malo skrbi stanovanje, sej načeloma bi lahko ostal pri bratrancu nekaj časa ampak to ni to, on ima tudi svoje življenje. Nakup hiše dol pa je tudi en projekt predvsem pa so $ tiski krivci. Zaenkrat vidim kot najboljšo opcijo Avstrijo, država je zelo blizu, industrija je tudi dobra, dela ne manjka še posebej za nas el. inž. ne, tako da samo še jezik se naučit pa bo avstrijski rock & roll:P

Avstralija je dobra država ampak je tam tako, če poznaš koga kjer lahko bivaš si si dosti prišparal in olajšal bolečine, ki so na začetki muka in trpet vsakega, ki štarta od nule nekje daleč. Problem je v tem da je to res daleč, manjkajo ti prijatelji, sorodniki, dopusta je relativno malo zato pa je dobra priložnost da nekaj zaslužiš in dobiš delovne izkušnje, obogatel pa še ne boš:).

Slovenija je zaenkrat ena sama depresija, od politikov ne vidim interesa, da bi šli na boljše pa tudi nekih izkušenj z reševanjem krize nimajo.

S pošiljanjem prošenj (ponudb) je tako, da je treba biti pripravljen iti na razgovor običajno je to samo pogovor kaj znaš delat (have a yarn 8-)), kar pa pomeni da moreš že biti tam. Obstajajo pa tudi agencije, s katerimi se dogovoriš, jim prineseš potrebne papirje in če si iskan kader potem she'll be right mate. Izkušnje so zelo pomembne, tudi pri pridobivanju vize ti prinesejo veliko št. točk.

Problem pri tujini je ta da človek pričakuje preveč dobrega, potem pa vidi da le ni vse kot si je zamislil in lahko pade v še večjo depresijo tudi finančno.

Kaj pa manjka Kanadi? Če imaš tam znance, ki bi ti nudili bivanje potem si tako rekoč na konju, stanovanja so največji problem povsod, tu letijo $,€ skozi okno (oz. nekomu v žep;().

Konec koncev, če bomo vsi odpeketali ven, kdo pa bo ostal in plačeval naše boge polike:))??

kuall ::

ti dam 5 za tale zgornji spis. :)

jype ::

FlashGordon> Na žalost je res tako da moremo gledati na tujino kot boljši jutri... zelo mi je žal da večina beži ven, ker meni je Slovenija zelo lepa kot dežela in bi si želel da bi bilo tu boljše (da se da normalno živeti, služba, stanovanje, družina, prosti čas...)

Boljši časi so bližje kot si misliš.

eric_cartman ::

@jype

Škoda, ker jaz nisem več tak optimist.. Res se trudim.. Garam po cele dneve.. Dobivam z vseh strani tudi pohvale..

Samo zadnjič pa sem to argumentiral in prosil za malo višjo urno postavko.. So mi pa odgovorili.. Saj veš kako je s tem zdaj pri nas.. Trenutno je 4 € na uro največ kar ti lahko damo..

Lepa hvala pol za vse.. Nisem več optimist.. pa sem bil vedno..


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Življenje v ZDA (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
19028763 (9024) Ganon
»

Izbira faksa uni ali vsš FE (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
8215598 (10540) mr_chai
»

Magisterij: DA / NE (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6515764 (11836) Invictus
»

Študij ekonomije po inž. študiju (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6712322 (10822) Isotropic
»

Delo v Avstraliji (tujini) (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7518172 (9907) Pegaz

Več podobnih tem