» »

Ali je 5.1 sistem res samo za filme in ne za glasbo?

Ali je 5.1 sistem res samo za filme in ne za glasbo?

adolin2 ::

Zdravo,

prenavljam dnevno sobo in me zanima kakšen zvočni sistem postavit.
Ali res sistemi 5.1 niso dobri za poslušanje glasbe in so namenjeni le filmom. Rad bi imel en sistem za hišni kino in za poslušanje glasbe.

Mi mogoče lahko kdo svetuje?

Je razlika le v postavitvi ali zvočnikih?

Drugo vprašanje:
ali svetujete zvočnike na podstavkih ali pritrjene na steno? Kakšna je razlika?

Hvala vam!

Janac ::

Stereo glasbo bo predvajana samo na sprednjih(front) zvočnikih in subom. Kakšne Opere znajo bit tut v surround.

adolin2 ::

To razumem ja, samo veliko se jih odloča, da je ločen sistem za glasbo ali filme..

čuhalev ::

Odvisno kakšen sistem imaš v mislih. Za glasbo potrebuješ dva frekvenčno sposobna zvočnika, v kompletih za prostorski pa ju ponavadi ni. Če kupuješ zvočnike ločeno, potem pa.

adolin2 ::

za sistem imam namen odšteti do 1000€. Tako da mislim, da si lahko privoščim ločeno. Kaj predlagaš?

Venum ::

Zakaj nebi raje kupil 5.1 pa pol utišu zadnje zvočnike ko bi poslušu glasbo?

adolin2 ::

če bi poslušal glasbo so zadnji izklopljeni, tako da glede tega ni težav.

dottor ::

Pri filmih glej da majo DTS oz. 5.1 podporo. Ponavadi so to smo BR, redko kdaj najdeš 5.1 zvok tudi na DVDji ampak zadnja leta vedno pogosteje. Če maš filem iz travnika pa v opisu poglej kaj piše za zvok. Kar se tiče glasbe pa znajo nekateri predvajalniki in zvočne kartice ustvarit "virtualni surround", kjer vsi zvočnik igrajo enako.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

Venum ::

adolin2 je izjavil:

če bi poslušal glasbo so zadnji izklopljeni, tako da glede tega ni težav.


Meni igrajo vsi zvočniki tut pri stereo...

bluefish ::

Ja, vendar zaradi gonilnikov zvočne ali kaj podobnega. Če ceniš glasbo, to izklopiš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

Venum ::

Hmm..Nevem če je glih kaka fora z gonilniki, ker mam koaksialni priklop.. Drugače se da stišat zadnje zvočnike pa center tut, sam je malo nerodno to delat pri vsakem poslušanju muzike.. Mislim pa da se da še nekak nastavit to s temi filtri (kao theater, live, music..) sam še nism probu..

St235 ::

dottor je izjavil:

Pri filmih glej da majo DTS oz. 5.1 podporo. Ponavadi so to smo BR, redko kdaj najdeš 5.1 zvok tudi na DVDji ampak zadnja leta vedno pogosteje. Če maš filem iz travnika pa v opisu poglej kaj piše za zvok. Kar se tiče glasbe pa znajo nekateri predvajalniki in zvočne kartice ustvarit "virtualni surround", kjer vsi zvočnik igrajo enako.


DVDji imajo DD ali DTS, tako da ne ga srat s takimi, da ni 5.1 na DVD oziroma je ta redkost.

Dva ločena sistema sta imo potrata denarja in prostora, če nimaš namena odštet pa tisoč EURza ozvočenje in imaš za to res dobre razloge ali pa res preveč denarja.

Smiselno je nabavit soliden ojačevalec in zvočnike (ne kakšnega dvd 5.1 super dooper home cinema paketa). Tak sistem ti tako enako kvalitetno predvaja tako prostorski zvok kot stereo. Edino pazi, da nimaš pri stereu kak virtual surround ali podoben šmoren priklopljen. Na ojačevalcih lahko ponavadi brez težav preklapljaš med ednim in dugim.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

c3p0 ::

DTS Neo:6 in Dolby Pro Logic IIx znata pretvorit stereo v 5.1, efekt je kar OK. Ponavadi ima AVR tipko, s katero prklapljaš med vsemi možnimi načini.

DTS %28sound system%29 @ Wikipedia

kokos25 ::

Porkaduš fantje, vsak reciver ma dve funkciji (stereo in 5.1,6.1,7.1 odvisno od modela (v tem načinu je še mnogo podfunkcij). Enostavno preklopiš na stereo in poslušaš muzko oz. preklopiš na DD DTS PROLOGIC 1,2....Torej, ti ni treba tišat ne sprednih, ne zadnih...Predlagam ti, da nabaviš yamaho reciver rxv 473 (serija 5 je že 7.1) (moja je stara krepko čez 10let (rxv730) in špila tk kot je treba...seveda se boš pa moram poigrati z nastavitvami zamika spredaj zadaj da dobiš optimum...)
Skoraj vsi DVD-ji imajo zvok v 5.1, nekateri celo v DTS...če pa gledaš une dvdje iz dnevnika al pa stare jugo filme, ja, so pa stereo...
Ne mi ponujat celeronu 366mhz za 70€....hvala...

driver_x ::

Če rabiš za glasbo in filme, si kupi en soliden resiver. Zvočnike daj pa spredaj ene dovolj dobre za glasbo, zadnje, srednjega in subwoofer (če ga imaš namen dati) pa daj filmske. Bolje je kupiti zvočnike ločeno - sprednji in zadnji par, sprednji sredinec, kot pa kakšen all-in-one komplet. Zadnji sredinec (za sisteme 6.1) nima kakšne pretirane vloge in ga lahko izpistiš. Pri filmih pride običajno glavnina zvoka spredaj, zadaj so običajno bolj kakšni efekti. Glasba pa je večinoma posneta stereo, čeprav imaš tudi prostorske izvedenke, ki pa so bolj zanimivost, kot karkoli drugega, saj tudi na koncertih glasbo sprejemaš v stereo tehniki, razen če sediš med orkestrom. Kadar imam glasbo samo za ozadje, si preklopim v način "multi channel stereo", kjer resiver stereo kanala predvaja nekoliko tišje tudi na zadnjem paru.
Za montažo je načeloma boljše stojalo, saj ga lahko zadosti odmakneš od stene, da ne dobivaš kakšnih neželenih efektov, pa še v višini glave boš imel zvočnike (ob predpostavki, da poslušaš sede).

einstein :P ::

tole, če že misliš dati do 1000€: http://www.mimovrste.com/artikel/121001...

sam bi vzel bolj advanced cenejši sistem z ločenim nizkotoncem.
STAY OUT OF MY TERRITORY!

tx-z ::

einstein :P: rekel je do 1000EUR, ti mu pa ponujaš zvočnike za 940EUR k mu ne bojo čist nč pomagal, kr ojačevalca za 60EUR ne bo dubu oz. bo zguba keša. Poleg tega bo mogu še ful doplačat za 5.1

Js do zdej z Bose še nism mel slabih izkušenj, mogoče kej tazga: http://www.mimovrste.com/artikel/176002... ter primeren receiver (okoli 300EUR). Sicer boš šel malo čez 1000EUR, ampak boš mel za vse primerno. Kok maš pa velko sobo?
tx-z

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tx-z ()

driver_x ::

einstein :P je izjavil:

tole, če že misliš dati do 1000€: http://www.mimovrste.com/artikel/121001...

sam bi vzel bolj advanced cenejši sistem z ločenim nizkotoncem.


Take imam jaz spredaj, samo v črni barvi. Kar fino igrajo.

Nikonja ::

Po meni je to še najboljše kaj dobiš za jurja.

http://www.mimovrste.com/artikel/170004...

Sam imam mal cenejšo varijanto in sam fuuul zadovoljan

einstein :P ::

@zigam

nisem vedel, da nima frštekarja. v glavnem, samo za muzko se ne splača 5.1 jemat. lahko pa seveda naštimaš, da iz vseh zvočnikov predvaja kljub stereo muzki, če hočeš bolj izrazit zvok.
STAY OUT OF MY TERRITORY!

pegasus ::

adolin2 je izjavil:

za sistem imam namen odšteti do 1000€
Če govoriš o sistemu za Glasbo (z veliko začetnico), potem te jurja pride samo mizica za komponente.

St235 ::

kakor za koga. 1000€-1500€ je za 90% ljudi več kot dovolj. 1%, ki išče več, pa tega ne dela na slo-tech. za preostalih 9% pa gre tako ali tako za merjenje epenisa in šteje samo številka na računu.

Nikonja ::

Če sam prav pogruntal on bi rad poslušal muzko in gledal filme za 1000 eur tko da je IMHO tisti Onkyo zgoraj še najbolj kvalitetna zadeva kar je lahko dobiš za ta dnar.

einstein :P ::

jah, nima ravno vsak 10000€+ za vse komponente, komot lahko dobiš sistem enakovreden ceni kakšnega ferrarija... samo nima vsak toliko denarja in tudi ni vsak tako neumen, da bo dajal toliko denarja za nekaj, kar se sliši popolnoma enako dobro kot stokrat cenejša zadeva. jaz bi zase recimo kupil dva ali toliko kot pač rabiš zvočnikov ter en ornk sub, ostalo pa bi dal za receiver. že za 500€ lahko dobiš en ornk receiver, dva ali več zvočnikov in sub. zame osebno je že 400€ max. dovolj za sistem, ker pri dražjih itak ni nobene razlike v zvoku (ne zdaj pametovat, da je).
STAY OUT OF MY TERRITORY!

driver_x ::

O, je, je razlika, samo ni zaznavna. :D Do neke mere se razlika pozna, ampak če nimaš sistema postavljenega v optimalnih pogojih, res nima smisla pretiravati z opremo.

einstein :P ::

@sammy73

no, o tem govorim, razlike ne bo slišal, pa tudi tako ni velike razlike, ne moreš kar v neskončnost dobre membrane narediti, košare, omarice... cena se naprej dviga le zaradi raznih piškotkov, recimo več kanalov na receiverju, večja moč, znamka...
STAY OUT OF MY TERRITORY!

Trancedeejay ::

Človek, ki vsaj malo ve zakaj gre je lahko razočaran ko bere določene komentarje. Ko človeku dejansko svetuje nekdo, ki je imel s HI-FI-jem opravka skozi izložbeno okno trgovine.
Pa tudi izjave, da na DVD-jih skoraj ni zaslediti 5.1 zvoka, prej bi rekel, da jih je malo, ki tega nimajo - Dolby Digital je praktično minimum od minimuma.
Na portalu Audio Kontakt je veliko podobnih vprašanj in vse več odgovorov. 1000 EUR sicer ni nevem kakšna številka v svetu HI-FI tehnike, vsekakor pa ni zanemarljiva in lahko rečem spoštovanja vredno, ker marsikomu je že 200 EUR več kot preveč (vsak ima svoje prioritete), pri računalničarjih pa sploh, kjer je odločitev večinoma Genius in Logitech, čeprav Logitech igrajo solidno za denar.
Tako bom rekel - splošno naj bi veljalo, da za določeno ceno je stereo varianta (integrirani ojačevalnik in dva zvočnika z nekim izvorom zvoka) občutno boljša zadeva. Glede na dosedaj slišano pa povprečen uporabnik lahko skupaj spravi tudi "nikakav" zvok tudi s stereo varianto, če ne ve kako in kaj. Tako da bi jaz predlagal nek receiver - novejši imajo podporo tudi za HD Audio vsebine, ki pa se nahajajo res samo na novejših multimedijskih nosilcih (a la Blu ray)ali pa mkv fajlih. Kompletov zvočnikov pa je tudi kar nekaj solidnih. Nebi bilo slabo vedet kakšna je soba, ali je možno postavit vsaj sprednja dva samostoječa zvočnika, kako je možno postavit zvočnike (to je zelo pomembno). v SLO so zelo popularne kombinacije Onkyo - Jamo. Pri Onkyo je OK, če ni čisto osnovna verzija receiverja (npr. serija 5, da je vsaj 6, zaradi boljšega napajanja, ki zagotovi, da ne počepne ob šusih). Je pa res, da se dobi marsikaj rabljenega, tako da bi mogoče bilo za pogledat. Razne komplete all in one ne priporočam.
Več si lahko pomagate, da določeno kombinacijo dejansko slišite. Poglejte kakšne sisteme uporabljajo na Audio Kontaktu, saj je kar nekaj uporabnikov, ki je imelo podobno vprašanje, sedaj pa si lasti nek sistem in bi ga morebiti bilo možno poslušati. Denar se ne pobira po tleh, tako da predlegem da malo poslušate in si ustvarite nek vtis.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

axee ::

Dejstvo je, da za isti denar dobiš veliko boljši stereo sistem, a bo zelo omejen.

Prvo, glasba se posluša v stereo. ZELO redke so izjeme, ponavadi posnetki koncertov. To je edini način, da se ti "izriše" stereo slika, če se že greš nekega poslušalca. Katerikoli dodaten zvočnik (razen sub) stereo sliko poruši. Slišiš nek poln sound iz vseh možnih smeri, nekaterim se to fino zdi, meni ne. Za isti denar boš definitivno dobil veliko boljši stereo sistem, to pomeni nek preprost analogen ojačevalec in 2 zvočnika. Seveda je ZELO pomembna postavitev zvočnikov (enakokraki trikotnik), in je sweet spot majhen in tako bolj "solo" varianta. Tudi subwoofer raje pozabi, bolje čibmolj full-range speakerje. Dejstvo je tudi, da z pravilno postavljenim stereo sistemom pravzaprav slišiš tudi "center", torej občutek, da zvok prihaja iz sredine, in ne iz zvočnikov. Ampak si omejen na sweet spot in zato to ni ravno family-friendly.

Če se odločiš za serround, bo sicer zvok slabši oz manj primeren za glasbo, a bo sistem bolj univerzalen. Na njemu lahko poslušaš tako glasbo, kot tudi filme. Uporabljaš digitalni reciever, kar pomeni, da nanj priklopiš vse mogoče, od televizij, dvd predvajalnikov, medijskih predvajalnikov, računalnik, konzola itd. Reciever bo poskrbel tako za zvok kot tudi za sliko. Pravzaprav deluje kot medijski hub, kar je odlično pri kopici naprav. Je tudi bolj družinsko primeren, ker pozicija poslušanja ni tako pomembna. Sam lahko BP gledam filme na stereo sistemu, če je film dobro posnet dejansko "slišim" center zvočnik, ampak če se premaknem za pol metra se vse poruši. Preceni, če ti je to pomembno.

Sedaj se pa odloči, kaj od tega ti bolj diši. Definitivno pa ne kupuj ločeno, ker je to premajhen budget, in tako stereo kot serround sistem za 500EUR ne bo primerljiv z 1kEUR varianto. Pa nikakor ne kupuj all-in-one varjante.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: axee ()

Trancedeejay ::

Mimogrede, receiver vsebuje več ojačevalnikov (za vsak kanal svojega). Če predvajate zvok preko receiverja lahko izberete, da gre zvok direktno na predojačevalnik in potem končno stopnjo, brez še nekaterih dodatnih vezij, procesorjev in podobno. Torej, če predvajate nek CD, je to lahko v stereo tehniki (uporablja dva ojačevalnika, čeprav jih je več navoljo), po želji pa lahko vklopite npr 5ch stereo in se potem zadeva predvaja na vseh zvočnikih, še ena varianta je da naredite nek wannabe surround (pro logic2 in podobno). Torej z receiverjem lahko počnete marsikaj, priklopite računalnik, nek multimedijski predvajalnik a la Xtreamer ali karkoli drugega. 5.1 sistem je lahko uporaben tudi za ogled koncertov, ki so posneti v večkanalni tehniki ali pa samo večkanalno posneto glasbo. Veliko ljudi gleda razne wate in podobno, število priključkov in to je to. V bistvu pa nam ti podatki ne povedo nič kako ta receiver igra, tako da je za to informacijo zadevo potrebno sprobat. Moč vsak proizvajalec podaja po svoje. Vglavnem nekateri poznani proizvajalci niso poznani po dobrih receiverjih, se pa takoalitako to pri vseh spreminja, tako da neko firmo posebej ni možno favorizirat v tem rangu, čeprav jaz npr. s starimi Sony in Pioneer receiverji tudi približno nisem bil zadovoljen, NAD je igral občutno bolje, tudi Onkyo je bil OK (sicer se zadeve z vsako serijo nekaj spremenijo), Yamaha mi je zvenela sterilno, tudi agresivno a tastare Yamahe sem tudi slišal v dobrem surroundu v kombinaciji z Bowersi. Onkyo recimo tudi približno ne gre (pa še to je odvisno od modela) s Klipschi - res ni poslušljivo. Klipschi špilajo lahko presenetljivo s kakšnim stereo integrircem a morajo biti pod konkretnim kotom obrnjeni proti prosti poslušalcu (izjemno dinamični zvočniki).
Vglavnem kombinacij je še pa još, predlagam, da malo sprobate - vzamete nekaj testnih posnetkov, stereo in surround(npr. DVD) pa boste videli.
Pa še nekaj glede sterea. Priključi človek nekega starega NAD-a (integrirca) na Bowerse ( 601), zvok poln dinamičen... potem priključi novega NAD-a, zvok zamorjen, nikakav...pa je oboje stereo, potem pa pri integrircu izključimo kleme, ki povezuje predojačevalnik in končno stopnjo na integrircu in priključimo drug predojačevalnik (Lexicon), zadevo priklopimo in samo gledamo kakšen hud zvok.
Vglavnem, to bi bilo nekako to.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

ender ::

bluefish je izjavil:

Ja, vendar zaradi gonilnikov zvočne ali kaj podobnega. Če ceniš glasbo, to izklopiš.
Večina stereo posnetkov vsebuje tudi analogno zakodiran prostorski kanal (Dolby ProLogic) - ima sicer bolj omejen razpon, so pa na njem običajno samo inštrumenti, brez vokalov.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Arntor ::

Pred kratkim sem kulegu sestavil sistem za 1000€ (glasba in filmi)

AV sprejemnik Onkyo TX-SR308 299€
Zvočnik Monitor Audio MR LCR 97€
Par zvočnikov Monitor Audio MR1 113€
Par zvočnikov Monitor Audio MR4 268€
Nizkotonski zvočnik Heco Victa Sub 25A 201€

Sprednje lahk sicer nadomestiš z bolj kvalitetno BX2 serijo in se znebiš wooferja. (So pa slednji bookshelf)
Osebno pa prisegam na ločen sistem, ker pač.... rad poslušam glasbo kot se reče.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup zvočnikov (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
5715772 (11906) 2f4u
»

Zvočniki in receiver (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
8318905 (16615) car100
»

Kateri A/V reciever? (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
6310664 (7675) BigWhale
»

Zvočniki - nakup (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
8022160 (21276) zavajon

Več podobnih tem