» »

Obnova Ni-Cd akumulatorja

Obnova Ni-Cd akumulatorja

Temo vidijo: vsi

Maher ::

Imam Boschev 12V akumulatorski vrtalnik z dvema Ni-Cd akumulatorjema (http://www.bosch-do-it.si/boptocs2-si/D ... /index.htm). Mašinca je stara 2 leti, uporabljena pa zelo malo.
Problem imam z akumulatorjem (pravzaprav z obema), ker lahko z njim delam samo 1-2 minuti.
Nekje sem bral, da lahko akumulatorje "zbudiš" nazaj k življenju, če jih za kratek čas (cca. 20sek) priključiš na enosmerno napetost (cca 22V).
Ali ima kdo izkušnje s takim početjem. oz. je kaj že prebral na kakšnih forumih?
Nov akumulator stane 50€, zato nikakor ne pride v poštev.

Hvala

einstein :P ::

ja, imam jaz tudi eno podobno težavo, le da gre za ene druge ni-cd in so čisto na nuli. ja priklopi jih za ene pol minute na nekaj voltov več, kot piše gor (brez tokovne omejitve) in boš videl, če se bo stanje izboljšalo. seveda pa moraš vedeti, da je treba ni-cdjeve akumulatorje najprej do konca izpraznit preden jih daš polnit, ker imajo "spominski" efekt in si "zapomnijo" zadnje polnjenje in če jih daš filat še preden so prazni, bodo oddali le toliko energije, kolikor jo je bilo noter pred polnjenjem (vsakič, ko jih daš na tak način filat imajo manj energije - sicer pa se to "zadušitev" da rešiti s posebnim postopkom). v glavnem, najprej jih sprazni do konca, ker drugače izgubijo kapaciteto.

lp
STAY OUT OF MY TERRITORY!

VolkD ::

Lahko poskušate kar hočete, a Ni-Cd akumulatorji, ki so izgubili kapaciteto so pač za v nevarne odpadke.
Z trenutno tokovno špico se lahko "obnovi" le take, ki so obrnili polariteto, ker dolgo niso bili v uporabi. Obnovi sem napisal v navednicah, ker je kapaciteta takega akumulatorja vsega kake 20 do 30 % novega. Da bo stvar še bolj neučinkovita se ta kapaciteta po dveh treh polnjenih še rapidno zmanjša in si zopet na začetku.

Rad verjamem, da ti je 50€ preveč za nov akumulator. No če bi v to stvar že rad vložil nekaj svojega dela, potem ti svetujem, da pack razkoplješ, pogledaš kake celice so noter (velikost), ter zamenjaš celice in stvar spakiraš nazaj v ohišje.
Novih baterij ne smeš spajkati! V BTC je trgovina, ki se s tem ukvarja. Ti jih bodo točkasto zvarili. Tako boš prišel precej ceneje skozi.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

Gapi ::

Delko
No person is rich enough,to buy back his past.

int47 ::

VolkD je izjavil:

Tako boš prišel precej ceneje skozi.

Raje prej vprašaj za ceno. Cena obnova baterije z 10, ali 12 Sub-C NiMh celicami zna biti več kot 50€.

matobeli ::

jaz sem na moji notri zatlačil LiPo battery pack. Dela super, discharge tokove ima lipo ogromne, celice so poceni, zaščite pred izpraznenjem pa tudi.

Cene okoli 20€ za 3000mAh, 11.1V (3 celična baterija)

beeone ::

Da še jaz povem svoje izkušnje... :)
Imam doma dva hoby variante baterijska vrtalnika ki sta imela notri te ni-cd celice. Poizkušal sem marsikaj, da bi jih obudil, samo je bilo točno tako kot je napisal VolkD. Na koncu sem se odločil, da notri zbašem smešno poceni litijeve celice 18650, ki se uporabljajo tudi v prenosnikih. Notri je bilo placa za 8 celic, kar lepo odgovarja napetosti 14,4v za 4 celice zaporedno in dve taki seriji vzporedno. Cela ena baterija me je stala slabih 15€ (če ne upoštevam diy kapacitivnega točkovnega varilca za 100€, ki je bil narejen prav za to), vključuje pa celice, tabe, in pa dodatni priklop za filanje z balanserjem.

Bateriji sta sedaj (po obnovitvi) stari okoli enega leta in delajo prfektno, pa tudi filam jih dokaj redko, saj dve 18650 vzporedno naj bi dale kapaciteto okoli 5Ah, kar je več kot 4x prejšnje kapacitete.

Litijeva baterija je super, samo če nimaš posebej polnilca je malo problem z balansiranjem, kar je pri teh baterijah skoraj nujno. Če dobiš celice in boš hodil kaj v posavje, se lahko oglasiš pri meni pa ti jst spravim skupaj cel pack za kakšen 6-pack ;). Kontaktiraj me na ZS pa se zmeniva.

3cstasy ::

no, kakorkoli že, meni je uspelo napolniti čisto mrtve (na 0V) celice od enega starega laptopa z uporabo cca 3-5V napajanja s tokom okoli 10A, pa še malo je bilo treba omejiti tok, ker drugače se vklopi zaščita napajalnika. preprosto moraš uporabiti dovolj veliko moč, ker drugače se res ne bodo nikoli napolnili (sploh če uporabljaš navaden nicd polnilnik)

lp

tukaj maš pa še en posnetek, kako lahko obnoviš nicd:
a.k.a. einstein :P

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: VolkD ()

Primorec ::

Tudi jaz sem se hecal z enim podobnim lowcost baterijskim vrtalnikom, tista tokovna špica ti res skuri kratki stik v ni-cd celici, vendar ni imelo pomena. Ko sem popravil eno, je šla druga..
Ko sem se naveličal kar naprej razstavljati pack in meriti člene sem kupil na bolhi od enega majstra nove ni-cd baterije in jih scinil v pack. Ta majster je verjetno imel nek servis za te zadeve, ker je imel akumulatorje smešno poceni, v bistvu malo boljše kitajsko sr*nje od teh ki sem jih imel jaz vgrajene. Tko da zadeva deluje še danes...Paziti moram le da se mi ne izpraznejo pod določeno napetost, se pravi da jih moram vsakih par mesecev neuporabe napolniti..


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

alpha tools (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5828474 (19434) Aar2rk
»

Menjava baterij v baterijskem vrtalniku

Oddelek: Loža
349288 (8581) einstein :P
»

Postavitev AP ki bi se napajal na solarno energijo

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
272482 (1812) svizec75
»

kapaciteta polnilnih baterij

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
217211 (6823) door_man

Več podobnih tem