Forum » Šola » Pomoc pri vajah za fiziko (vodoravni met)
Pomoc pri vajah za fiziko (vodoravni met)
nesposobnez ::
Vodoravni met:
Na dvizni mizici se nahaja vzmet na visini h, ko nategnemo vzmet vlozimo izstrelek in ga izstrelimo. Ta pristane na oddaljenosti D od vzmeti (domet). Poskus ponovimo pri razlicnih visinah.
Narisi graf kako je kvadrat dometa (D^2) odvisen od visine h. Izracunaj smerni koeficient te premice.
Nato pa se zatakne: Kaksen je fizikalni pomen te premice (in enote)? Hmm, a ta smerni koeficient slucajno predstavlja proznostni koeficient vzmeti / hitrost?
Prosil bi vas ce mi lahko se napisete formulo za izracun proznostnega koeficienta in kako izracunati relativno napako tega koeficienta.
Hvala vnaprej
Na dvizni mizici se nahaja vzmet na visini h, ko nategnemo vzmet vlozimo izstrelek in ga izstrelimo. Ta pristane na oddaljenosti D od vzmeti (domet). Poskus ponovimo pri razlicnih visinah.
Narisi graf kako je kvadrat dometa (D^2) odvisen od visine h. Izracunaj smerni koeficient te premice.
Nato pa se zatakne: Kaksen je fizikalni pomen te premice (in enote)? Hmm, a ta smerni koeficient slucajno predstavlja proznostni koeficient vzmeti / hitrost?
Prosil bi vas ce mi lahko se napisete formulo za izracun proznostnega koeficienta in kako izracunati relativno napako tega koeficienta.
Hvala vnaprej
- spremenil: nesposobnez ()
-Carnivore- ::
Keri letnik si?
Jaz sem prvo celi veseli videl vodoravni met, namreč to smo mi pred kratkim jemali v 1.letniku potem, ko sem pa to prebral pa
Jaz sem prvo celi veseli videl vodoravni met, namreč to smo mi pred kratkim jemali v 1.letniku potem, ko sem pa to prebral pa
Gemm ::
Energija vzmeti:1/2 kx^2
Kinetična energija: 1/2mv^2
v = D/t
h = 1/2gt^2
t = (2h/g)^1/2
v = D/(2h/g)^1/2
v^2 = (D^2)g/2h
(D^2)/h = (2v^2)/g
Koeficient premice odvisnosti kvadrata dometa in višine je (2v^2)/g. Koeficient predstavlja, da:
-se domet povečuje s korenom višine
-se domet povečuje sorazmerno s hitrostjo
V bistvu pove, da je domet sorazmeren s hitrostjo, kvadrat katere je sorazmeren s koeficientom vzmeti.
Wpr = 1/2kx^2 = 1/2 mv^2
k = (mv^2)/(x^2)
k = (mD^2g)/(2hx^2)
Napaka pa takole: meriš D, torej se napaka zaradi kvadriranja podvoji - izračunaj relativno napako Djev in jo pomnoži z 2.
Rel. napaka = standardni odklon/povprečje
Kinetična energija: 1/2mv^2
v = D/t
h = 1/2gt^2
t = (2h/g)^1/2
v = D/(2h/g)^1/2
v^2 = (D^2)g/2h
(D^2)/h = (2v^2)/g
Koeficient premice odvisnosti kvadrata dometa in višine je (2v^2)/g. Koeficient predstavlja, da:
-se domet povečuje s korenom višine
-se domet povečuje sorazmerno s hitrostjo
V bistvu pove, da je domet sorazmeren s hitrostjo, kvadrat katere je sorazmeren s koeficientom vzmeti.
Wpr = 1/2kx^2 = 1/2 mv^2
k = (mv^2)/(x^2)
k = (mD^2g)/(2hx^2)
Napaka pa takole: meriš D, torej se napaka zaradi kvadriranja podvoji - izračunaj relativno napako Djev in jo pomnoži z 2.
Rel. napaka = standardni odklon/povprečje
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Vprašanje iz fizikeOddelek: Šola | 2021 (1645) | FrRoSt |
» | 6 nalog za fiziko ... prosim pomoč (strani: 1 2 )Oddelek: Šola | 12270 (9965) | lebdim |
» | fizika - naloga (9. razred oš)Oddelek: Šola | 1438 (1327) | $%&/() |
» | Problem pri matematikiOddelek: Šola | 2927 (2151) | SaXsIm |
» | VpraŠanje za fizikoOddelek: Šola | 1486 (1319) | redo |