» »

Nokia in RIM zakopala bojno sekiro

Nokia in RIM zakopala bojno sekiro

CNet - Dva padla velikana sta danes zakopala bojno sekiro, tako da bosta svojo energijo lahko preusmerila v bolj pomembne reči, recimo lastno preživetje, namesto v medsebojno tožarjenje. Tako sta se Nokia in RIM sporazumela, da bosta odstopila od vseh medsebojnih tožb in sklenila nove dogovore o licenciranju. Večji zmagovalec je Nokia, saj ji bo RIM plačal enkratni večji znesek in mesečne obroke neznane velikosti za uporabo njenih patentov. Zneskov podjetji nista želeli razkriti.

Podjetje sta bili v sodnih sporih skoraj deset let. Začeli so se davnega leta 2003, ko sta RIM in Nokia sicer podpisala patentni dogovor, a se nista nikoli zares dogovorila, kaj vse pokriva in česa ne. Zadnje jabolko spora so bili patenti glede WLAN, ki so bili po RIM-ovem tolmačenju zajeti v dogovor iz leta 2003, po Nokiinem pa ne. Še novembra letos je Nokia terjala prepoved prodaje blackberryjev v ZDA, Veliki Britaniji in Kanadi, a je bilo vsem bolj ali manj jasno, da se to ne bo zgodilo, ampak bo RIM popustil in plačal licenčnino. Še posebej zato, ker sta podjetji pristali na arbitražo, ki se je končala v Nokiin prid.

RIM bo tako imel neovirano pot do januarske predstavitve BlackBerryja 10, ki bo dal odgovor o prihodnosti podjetja. Kanadsko podjetje je tretji letošnji kvartal s sklenilo z vsega devetimi milijoni dolarjev dobička, kar je 97 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Promet je znašal 2,7 milijard dolarjev. Analitiki so sicer napovedali skoraj 200-milijonsko izgubo, tako da je RIM-ov rezultat pravzaprav pozitivno presenečenje.

2 komentarja

RejZoR ::

Edino prav. Naj se raje ukvarjajo z izdelki, ne pa s tožarjenjem okoli tehnologij.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

DaviX ::

Hja, tudi s tem se služi. Zdaj ko jim teče vodo v grlo zaradi slabega poslovanja, pa bi radi šparali na sodnih postopkih. Bolje pozno kot nikoli.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

RIM: Android je kaotična greznica (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
7019606 (13938) Jackass
»

Nokia in HTC se ne bosta več tožila

Oddelek: Novice / Tožbe
56098 (5079) Griffith
»

Nokia toži RIM, HTC, ViewSonic

Oddelek: Novice / Tožbe
165731 (4701) Key Quest
»

Nokia se potaplja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
8629797 (25995) floyd1
»

Motorola želi prepoved BlackBerryjev

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
484751 (3375) MrStein

Več podobnih tem