» »

Prodaja programa/kode za nadaljno prodajo

Prodaja programa/kode za nadaljno prodajo

t7ank ::

Pozdravljeni!

Zanima me kakšne so možnosti prodaje programa oz. kode. Napisal sem program, katerega sem nameščal pri strankah, sedaj pa me je našel en gospod, ki bi želel kupiti zadevo vendar bi jo dopolnil in jo prodajal naprej. Gre za navadno windows aplikacijo. Seveda ima gospod možnost najeti nekoga, ki bo mu napisal podoben program, ampak če mu že predajam vso stvar(ne samo software-a) bi mu prodal še program.

Torej na kak način se te zadeve predajo? V tem primeru bi mu moral posredovati tudi kodo.
Da preidem k simboličnim cifram. Če program stranki prodam za 100€/kom, kakšni so torej načini in vrednost programa oz. znesek za katerega se bi ta program prodal.
Verjetno obstaja možnost, da se odpovem vsemu in komplet predam ali da dobim od vsake nadaljne namestitve dogovorjen procent njegovega dobička. Zanimajo me še ostale možnosti s ciframi =D

Hvala!
LP

Upam, da nisem preveč zgrešil podforuma. V kolikor je tema postavljena na napačen forum jo prosim premaknite.

NeMeTko ::

Če si avtor programa, imaš popolno svobodo, kaj in kako z njim. Lahko prodaš avtorske pravice v celoti in nimaš nič več s programom, lahko pa zgolj prodaš pravico do uporabe (tudi izvorne kode).

Bistveno je, kaj si ti pripravljen odstopiti, kupec pa plačati. Ko se stvar dogovorita do zadnje podrobnosti in zmenita za ceno, to spraviš na papir, dodaš še par členov 'pravnih varovalk' in zadevo podpišeta.

Če gre za manjšo stvar, s katero dolgoročno ne računaš zaslužiti več kot nekaj sto €, se pretirano ne splača komplicirati.
Če pa se gre za malo bolj resno zadevo, pa bi najel odvetnika, da ti pomaga pri sestavi pogodbe.

Predvsem bi najprej dobro razmislil, za kakšen posel se boš zmenil. Če imaš željo zadevo še naprej razvijati in prodajati, ti je verjetno jasno, da moraš pri sebi obdržati avtorske pravice, tako da pride v poštev le 'licenciranje'. Licenciraš lahko za 'lastno rabo' in prepoveš kakršnokoli uporabo za nadaljno prodajo. Lahko pa se tudi dogovoriš, da sme kupec zadevo razvijat, uporabiti v kakšnemu svojemu proizvodu in zadevo prodajati tretjim osebam. v tem primeru se borata dogovoriti, kakšna 'odškodnina' ti pripada od posamezne prodaje. Lahko se dogovoriš tudi za nek letni pavšal,....

Samo ti in potencialni kupec vesta, za kakšen program se gre in koliko je kateri zanj pripravljen dati oz. kaj kateri zanj pričakuje. Ko bosta oba uskladila interese in prišla na skupni imenovalec, verjetno ne bo prav teško zadevo spraviti še na papir.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prodaja programov kot S.P. drugim S.p.jem in DOO-jevcem

Oddelek: Loža
152810 (2220) Yohan del Sud
»

Prodaja programov

Oddelek: Programiranje
423929 (2212) BigWhale
»

Ali je prodaja piratskih iger legalna?

Oddelek: Pomoč in nasveti
315971 (5109) solatko
»

Prodaja in zakodiranje programa

Oddelek: Programiranje
252329 (1432) yeti
»

Kako tržiti programe brez polnoletnosti ??

Oddelek: Programiranje
411915 (1283) Nejc Pintar

Več podobnih tem