» »

GNOME Shell bo dobil uradni klasični način

GNOME Shell bo dobil uradni klasični način

Linux Weekly News - GNOME-ov uporabniški vmesnik Shell sicer v zadnjih inačicah zgleda presenetljivo dobro, a se zavoljo precejšnjih razlik od stare in uveljavljene dvojke nekako ne uspe uveljaviti pri distribucijah. Debian je tako poleti kot privzeto namizno okolje izbral XFCE, vse bolj priljubljeni Mint pa že kašno leto dela na svoji različici Shella (Cinnamon), oz. na posobljeni dvojki (Mate), za tiste, ki se je res ne morejo odvaditi. K sreči vsaj Fedora ostaja po privzetem gnomasta, a stanje je razvijalcem očitno dalo misliti.

Trojica njih z Matthiasom Clasenom na čelu je tako napovedala uradno podporo za klasični vmesnik. Izveden bo s pomočjo razširitev za Gnome Shell, ki bodo povrnile izbrane elemente starega vmesnika: klasični preklop med programi z alt-tab, vrstico z zagnanimi programi (task bar), izginule min/max gumbe, ter glavni GNOME meni. Te razširitve so pravzaprav že na voljo v njihovih repotih, vendar je bila raba precej zagonetna: uporabnik jih je moral v precejšnji zmedi poiskati sam (choice is sometimes bad), prilagajanje razširitev na sveže različice Shella pa je bilo nestanovitno in zamudno, tako da kakšna dostikrat pač ni delala. Ekipa se je zato odločila odbrati tiste res ključne razširitve, ter sama poskrbeti za redne posodobitve. Delo je že v polnem teku, pravzaprav že razmišljajo, kako točno bo uporabnik izvedel preklop.

Seveda še vedno upajo, da bodo uporabniki sčasoma preklopili na običajni GNOME Shell, bo pa to odlična alternativa za vmesni čas, preden nad povsem preplavijo tablice in dokončno pozabimo na natančnost, ki nam jo je toliko let ponujala miška.

V povezanih novicah - beta različici GNOME 3.7 oz. KDE 4.10 sta že na voljo za testiranje.

15 komentarjev

raufnk ::

In kakšno povezavo ima video s člankom? ;((
lp raufnk

Bor H ::

Končno, tale Shell je res zbrka za multitaskanje.

damjanll ::

Koncno, gnome 3 je res katastrofa. Jaz sem saltal na MATE. btw, MATE bo tudi v novi Fedori ze zraven.

desperados ::

Očitno so se zbali cinnamon ter mate alternativ, slednji je vsaj meni edino uporabno okolje bodi se na mint, opensuse, ali ubuntu saj je cinnamon zares prepožrešen. V kolikor naredijo funkcionalno enakopravno nepožrešno alernativo imajo vsaj pri meni celo kako možnost zamenjave.

damjanll ::

cinnamon sem sprobal pa mi je konstantno kuru 20% cpu brez da karkoli dela tako da sem potem presel na mate.

Ales ::

Zadnje Enlightenment e17 alpha različice tudi prav lepo napredujejo.

Gnome kot projekt je po odlivu uporabnikov očitno le dojel, da nekaj ne delajo prav. Ampak še vedno se mi zdi, da se tistih nekaj ključnih ljudi pri projektu ni kaj dosti naučilo o odnosu do uporabnikov in razvijalcev, ki se ne strinjajo čisto z njihovo "vizijo" UX-a. Na tem področju še vedno ne vidim nič novega, še vedno imajo samo oni prav, vse alternative so v bistvu še vedno nezaželjene, teh par extensionov je predstavljenih kot neko nujno zlo. Da so rabili od različice 3.0 do 3.7 oz. 3.8 da dojamejo vsaj par osnovnih zadev, je katastrofa, kakih večjih sprememb pa žal tudi zdaj ne vidim...

Še vedno ni pravega razloga, da Cinnamon preneha s svojim delom, kar v bistvu pomeni, da je vse skupaj prepozno in premalo. Vse kar Cinnamon omogoča bi moralo biti na voljo kot opcija v samem Gnome-shell, pa žal ni in kot kaže še nekaj časa tudi ne bo.

Na srečo se je ravno v primeru Gnome-shell pokazala sposobnost odprtokodnega programja in skupnosti, da zelo hitro ponudi alternativo slabo izpeljanim projektom (Gnome-shell -> Cinnamon, Nautilus -> Nemo) v obliki forka. In da je obstoj alternativ super zadeva (KDE, XFCE, LXDE, Enlightenment,..). Ne pravim, da je Gnome-shell tako slab, pravzaprav mi je kar nekaj stvari pri njem zelo všeč, ampak kot celota mi projekt ne deluje čisto prav.

3p ::

Kaj te vem... ni ravno biser od uporabniške izkušnje, ampak jaz se zdaj že v Windowsih z miško zaletavam v zgornji levi kot in se čudim kje so moja okna. :D

js osebno ::

@3p imel sem podobne probleme..
Poskusi Dexpot, v nekaj minutah lahko ustvariš precej podobno izkušnjo kot je pri gnome shell.

Afo ::

raufnk je izjavil:

In kakšno povezavo ima video s člankom? ;((

Koga briga! Ta video ima povezavo z vsemi članki... me čisto nič ne moti ;)
Bolje biti mlad in neumen, kot samo neumen!

peperko ::

Ostajam pri Lubuntu, Xubuntu in Fluxbox z komponentami prvih dveh. Najmanj komplikacij: dela vse, žre pa malo :) Iskreno, večkrat sem dal možnost tako Gnome3 kot Unityju, ampak.. not my cup of coffee.

34054 ::

3p je izjavil:

... ampak jaz se zdaj že v Windowsih z miško zaletavam v zgornji levi kot in se čudim kje so moja okna. :D


Enako se dogaja tudi meni. Sem pa z Gnome Shell-om kar zadovoljen, na začetku sem res malo rabil da sem se ga navadil in da se je pojavilo nekaj dobrih razširitev, sedaj pa sem zelo srečen. :)
Tudi Unity ni tako slab, ampak je pa kar počasen napram GS.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: 34054 ()

morbo ::

Tako je če se lotiš popravljat kar ni pokvarjeno :))

Ravno danes sem inštaliral Mint 14 + MATE. Pred tem preizkušenim in preprostim vmesnikom se lahko skrijejo vsi Unity & Gnome Shell "novodobni" umotvori...

dotomaz ::

Jao, še več desktopov :( Spet drobijo developerje. Na koncu bo pa 10 pol izdelkov, namesto da bi bil en kick as desktop.

Looooooka ::

Ocitno, da je dovolj uporabnikov ostalo, ker ce ne ne bi nadaljevali z razvojem.
Verjetno racunajo na to, da se bo s forkom zgodilo to, kar se zgodi z vecino...propad.

Zgleda pa da vsi pocasi saltalo na search to find.
Cez 5 let bomo pa verjetno spet klikal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

71GA ::

gnome 3 shell se super obnese... ne rabi starega vmesnika.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

GNOME Shell bo dobil uradni klasični način

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
154190 (3030) 71GA
»

Mintovci delajo svojo različico Gnome Shella (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
5118580 (15465) BigWhale
»

Linux Mint 12 zunaj, ponuja dobro staro gnome izkušnjo

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
4914455 (10541) Icematxyz
»

Izšel GNOME 3.0

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
286715 (4585) 71GA
»

Ubuntu opušča GNOME Shell zavoljo Unityja

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
278280 (7097) Icematxyz

Več podobnih tem