» »

'talenti' na razgovorih za službo

'talenti' na razgovorih za službo

«
1
2

gendale ::

Malo berem na netu teme z vprašanji z razgovorov za službo in mi nekaj ni jasno. Nekatera vprašanja so čisto osnovna in bi jih pomoje moral bit sposoben rešit vsakdo, ki se prijavi za tako službo. V resnici se pa zgodi, da dosti kandidatom ne rata. Par primerov, kaj imam v mislih:

http://www.codinghorror.com/blog/2007/0... :
Write a program that prints the numbers from 1 to 100. But for multiples of three print “Fizz” instead of the number and for the multiples of five print “Buzz”. For numbers which are multiples of both three and five print “FizzBuzz”.

Most good programmers should be able to write out on paper a program which does this in a under a couple of minutes. Want to know something scary? The majority of comp sci graduates can't. I've also seen self-proclaimed senior programmers take more than 10-15 minutes to write a solution.


http://www.codinghorror.com/blog/2007/0... :

A surprisingly large fraction of applicants, even those with masters' degrees and PhDs in computer science, fail during interviews when asked to carry out basic programming tasks. For example, I've personally interviewed graduates who can't answer "Write a loop that counts from 1 to 10" or "What's the number after F in hexadecimal?" Less trivially, I've interviewed many candidates who can't use recursion to solve a real problem. These are basic skills; anyone who lacks them probably hasn't done much programming.
Speaking on behalf of software engineers who have to interview prospective new hires, I can safely say that we're tired of talking to candidates who can't program their way out of a paper bag. If you can successfully write a loop that goes from 1 to 10 in every language on your resume, can do simple arithmetic without a calculator, and can use recursion to solve a real problem, you're already ahead of the pack!


od enga kolega:
sej na enem razgovoru so mi rekli naj napišem program ki preveri če je string palindrom
ker baje da veliko ljudi ki dajo prošnjo sploh ne zna programirat


Je kdo tukaj mogoče delal razgovore s kandidati za službo in tudi kdaj dobil podobne rezultate?
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)
  • poskusil klonirati: gendale ()

_Dormage_ ::

Moje mnenje:
Obstajajo delodajalci, ki se zavedajo, da bo nekatere kandidate potrebno uvajati saj redko kdo zapusti fax z izkušnjami.
Taki delodajalci zahtevajo le razumevanje koncepta in za preverjanje tega so simple primerčki zakon.

Prvi primer sem že bral nekje pa tudi objavljene so bile rešitve kandidatov. Če najdem postam.
Spomnem se, da je blo smešna količina if stavkov samo zaradi števil, ki so deljiva z 3 in 5 hkrati :)

Palindrom je še posebej dober, ker dobiš ogromno različnih rešitev in vidi se katere so "elegantne" in katere so škropocalo.

RejZoR ::

Fora zgornjih primerov je, da je eno pisanje na list, drugo pa klofanje kode na računalniku. Poleg tega včasih enostavno rabiš trial and error pristop. Da ne omenjam, da je večina vajena dela kompleksnih povezanih stvari in včasih enostavno zablokiraš, ko ti dajo preveč enostaven primer, ki ga pravzaprav kot samostijnega nikoli ne uporabljaš.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

black ice ::

Zato so na faksu izpiti iz programiranja vedno na papirju.

OrkAA ::

Sej un k te intervjuva ne pretipka tega v računalnik in gleda če dela, ampak gleda kako si se problema lotu...

Poleg tega da majo dons na intervjujih vsi pred sabo laptope in si kažejo stvari in se pogovarjajo tko kokr da je kandidat itak že zaposlen in mora rešit čist realn problem.

darkkk ::

Problem tega je, ko počneš to stvar prvič.

Lej recimo moj primer, začel sem programirat v C-ju, pol delal v Delphi, zadnje leto pa R, C# pa neki malega C/C++ furam, večinoma C# kar je "aplikativnega" dela. Hec pa je, da iz prve na papir ne znam napisat c# maina za konzolno aplikacijo(ampak neki bi zmutil :P ) :)

Izpis bi pa iz principa v Excel napisal :P

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: darkkk ()

Mipe ::

Ma jaz bi napisal kar psevdokodo, ker moram za dejansko okolje malo pogledat dokumentacijo... :\

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mipe ()

darkkk ::

Problem je, da v neki fazi začneš IDE zlorabljat v 3pm.

black ice ::

darkkk je izjavil:

Problem je, da v neki fazi začneš IDE zlorabljat v 3pm.

Imaš prav.

Utk ::

Mislim, da ne bi nihče iskal kje si pozabil podpičje. Če bi pa že postavljal zavite oklepaje in/ali zamikal, bi bilo pa verjetno pametno, da to delaš prav in lepo.

KrEn1234 ::

Meni se zdi pri takšnih nalogah največja "čarovnija", da jih rešuješ v popolnoma drugačnem okolju, kot pa dnevno delaš. Poleg samega znanja(z ogromno takih nalog se verjetno srečaš na fax-u ali pa celo srednji šoli) oziroma možnosti logičnega razmišljanja preverjajo tudi posameznikovo obnašanaje ob nepredvidenih situacija.

Verjetno ni veliko razvijalcev, ki razvijajo brez računalnika&interneta(to niti ni tako slabo) na papirju, pri čemer jim šef gleda pod prste. Kdor je sposoben podajati dobre odgovore v takšnih okoliščinah, bo verjetno dobro odreagiral tudi v ostalih streznih situacijah. Če nekdo nalogo zavrne, z obrazložitvijo, da je neumna pomeni, da je verjetno precej nefleksibilen.

Enkrat sem bral o odličnem vprašanju na razvovorih za IT službo: Star Wars vs Star Trek. Osebna prevereneca. Človek ne more verjeti, kaj vse je mogoče interpretirati iz odgovora:)

Invictus ::

Če niste sposobni rešiti teh vprašanj na razgovorih, pol je bolje da sploh ne greste ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

black ice ::

KrEn1234: Kaj se da sklepati iz enega in kaj iz drugega? Kratek povzetek prosim, če se še spomniš. :)

gendale ::

saj zastopim, da so ljudje živčni, pa da je tečno pisat kodo na papir, pa ....

ampak vsi trije primeri, ki sem jih podal so nekaj takega, za kar bi po moje vsak, ki si pravi programer, moral znat napisat kodo/psevdokodo (dobro, pač pozabiš kako podpičje, ali kaj podobnega, ker si živčen/pišeš na papir, samo logika bi pa morala biti ok)

saj se ne gre za neke težke primere s kakimi zahtevnimi algoritmi, manj znanimi forami specifičnega jezika, ...

vsaj takšno je moje mnenje

zato sem tudi odprl to temo, ker res nisem pričakoval, da je kaj takega tako pogosto

>Enkrat sem bral o odličnem vprašanju na razvovorih za IT službo: Star Wars vs Star Trek. Osebna prevereneca. Človek ne more verjeti, kaj vse je mogoče interpretirati iz odgovora:)
če imaš še link bi ga bil zelo vesel :D
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

jan_g ::

Klasična vprašanja so še npr. implementiraj atoi() ali atof(), preformatiraj neurejeno besedilo na enako dolge vrstice, kakšen osnoven primer rekurzije.

Včasih pa naredimo tako, da morajo kandidati nekaj implementirati, kar je dejansko moč zagnati in preveriti delovanje. Kakšno preprosto aplikacijo. To zahteva poznavanje ciljnega ekosistema (dev okolje, knjižnice, itd.). En primer: pozicija za android developerja, naloga je bila narediti majhen app. Čas en teden, kandidati jasno delajo doma, saj ni treba, da so pri nas (razen, če tako želijo). Tisti, ki stvari obvlada, naredi to v enem popoldnevu. In gledali smo, ali se rešitev na telefonu sploh zažene, če pravilno kontaktira z našimi serverji (login ...), kako so upoštevane smernice za razvoj Android aplikacij (v bistvu se takoj vidi, ali je kandidat vsaj na hitro šel čez dokumentacijo in primere na developer.android.com) in če so bila upoštevana navodila glede GUI-ja. Bilo je zelo zanimivo, saj je bilo pri vsaki rešitvi, ki se je vsaj zagnala, nekaj generalno narobe: nekomu se ni dalo ukvarjati z GUI vmesnikom in je ves trud vložil v to, da stvar deluje (sivo ozadje, štiri vnosna polja in dva buttona); nekdo je naredil celo 'ekspertizo' pri shranjevanju podatkov z orm mappingom, a popolnoma ignoriral, da se v GUI oz. main threadu ne počne ničesar razen GUI-ja; spet en tretji je v while zanki pollal service, namesto da bi registriral callback. In tako naprej.

Katerikoli način uberemo, je presenetljivo dosti kandidatov, ki močno pogrnejo. Nekaj verjetno takih, ki res nič ne znajo, nekaj takih, ki morda zmrznejo zaradi treme, nekaj kombinacija obojega. Je pa pri vsakem CV napisan tako, da se prikaže kot izjemen strokovnjak z znanji v celi množici jezikov in tehnologij.

krneki0001 ::

Pri nas so tudi že imel kandidata, ki ni znal nič pametnega povedat, tudi CV je bil slabo napisan ampak, ko so ga pa posadili za računalnik, je pa tip pokazal znanje. In to ogromno znanja.

Kako pa take kandidate preverit?
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

gendale ::

>Kako pa take kandidate preverit?
million dollar question :)

v idealnem primeru, bi dal vsakemu možnost, da se usede za računalnik in ustvari nekaj (podobno kot je napisal jan_g)

ampak če je veliko prijavljenih je to rahlo težko in jih moraš še pred tem nekako sfiltrirat

>Klasična vprašanja so še npr. implementiraj atoi() ali atof()
na spletu sem našel en podoben primer, samo da so morali implementirati strcpy

večina jih sploh ni vedla kaj to je (čeprav po drugi strani, zadnje čase je, vsaj na fri, zelo malo oziroma skoraj nič cja)
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gendale ()

jan_g ::

Ok, saj ne rečem, naj naredi atoi, temveč funkcijo, ki iz stringa ustvari integer (v njegovem izbranem jeziku).

blackbfm ::

Je pa pri vsakem CV napisan tako, da se prikaže kot izjemen strokovnjak z znanji v celi množici jezikov in tehnologij.


glede na to kakšne oglase za prosta delovna mesta pišejo delodajalci, moraš bit seveda najmanj popoln in imet 3x več znanja in papirjev kot jih rabiš, ni to sploh nič čudnega

krneki0001 ::

Saj ravno o tem govorim, sfiltriraš jih lahko po CV-ju ali pa po razgovoru in na ta način taki odletijo, kar pa je slabo zate.

Tip pa ni bil sposoben nič pametnega povedat, niti ni znal CV-ja dobro napisat niti ni opisal vsega svojega znanja v CV-ju.
Šele ko so ga posadili za računalnik, je tip pokazal znanje in sposobnosti. ampak resnično je res pokazal, kaj zna in naredil vtis.

In če je veliko kandidatov, take na žalost že na začetku izgubiš, ker s filtrom padejo ven in jih niti ne vidiš.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

gendale ::

@nebivedu:
mogoče lahko narediš kompromis in že v oglasu podaš nalogo ali dve, ki naj jih kandidat reši

ampak pol je spet problem s tem, če jih je rešil sam ali ne

(po pravici povedano nimam veliko izkušenj z iskanjem dobrih zaposlenih)
>glede na to kakšne oglase za prosta delovna mesta pišejo delodajalci, moraš bit seveda najmanj popoln in imet 3x več znanja in papirjev kot jih rabiš, ni to sploh nič čudnega
te so tud malo smešni

zahtevana razno razna znanja, 5+ let izkušenj

plača 800e

lol
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gendale ()

Rippy ::

Prvi oziroma prvih nekaj razgovorov je za večino ljudi lahko izjemno stresna izkušnja. Vprašanje tudi koliko ur kakovostnega spanca dobiš tisto noč prej. V takšnem stanju imaš lahko popolno mentalno blokado tudi na neko izjemno enostavno in osnovno vprašanje.

Verjetno ima vsak od nas kakšno takšno "cvetko" za katero so se vsi pomembni podatki manifestirali približno 5 sekund po tem, ko smo iztopili iz prostora v katerem se je izvajal intervju :).

gendale ::

zelo so mi znane težave s sapnjem noč prej :|

kar se tiče cvetk, se meni ponavadi zgodi, da kako stvar, ki jo znam/razumem, razložim zelo čudno
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

metalc ::

Vem, da eni Poljaki furajo nek internetni sistem za ocenjevanje. Naročnik izbere nekaj nalog glede na težavnost, dovoljene jezike za rešitev, določi čas (po defaultu st_nalog * 30min za vse skupaj, lahko pa daš tudi kaj več, če zahtevaš še "lepoto", komentiranje ipd.)... Kandidat si enkrat vzame čas, jih doma reši z appom v brskalniku in odda, nakar ta sistem s testnimi skriptami sproba vse živo (se sploh zbuilda, kompleksnost, obnašanje v robnih pogojih itd.) in točkuje vse skupaj, nakar firma glede na točke izvede nek ožji izbor. Zna pa biti j..a, če ti res ravno med reševanjem crkne internet ali elektrika. In seveda to, ali jih je rešil sam, da ni kje že prej dobil nalog (po možnosti rešenih).

Jaz osebno bi najraje zahteval, da pripravi en projektič v izbranem jeziku, ga pošlje (ali zaradi mene še raje vrže na Github), nato pa na intervjuju gremo skozi, kjer hitro vidim, ali je res avtor, ga "mučim", ali mi zna utemeljiti, zakaj je naredil tako, bi lahko tudi drugače, prednosti/pomanjkljivosti posameznih pristopov...

gendale ::

@metalc, podoben, a (verjetno) manj napreden sistem smo imeli na faksu pri nekaterih predmetih :)
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

mobster ::

Utk je izjavil:

Mislim, da ne bi nihče iskal kje si pozabil podpičje. Če bi pa že postavljal zavite oklepaje in/ali zamikal, bi bilo pa verjetno pametno, da to delaš prav in lepo.


Ko sem bil jaz pred 10 leti na FERI-ju, mi asistent, ki je popravljal izpite pri programiranju, ni dal točk pri nalogi, ker sem pozabil podpičje :) je pa res, da je bilo to v 1. letniku in se je delala selekcija...

black ice ::

mobster je izjavil:

Utk je izjavil:

Mislim, da ne bi nihče iskal kje si pozabil podpičje. Če bi pa že postavljal zavite oklepaje in/ali zamikal, bi bilo pa verjetno pametno, da to delaš prav in lepo.


Ko sem bil jaz pred 10 leti na FERI-ju, mi asistent, ki je popravljal izpite pri programiranju, ni dal točk pri nalogi, ker sem pozabil podpičje :) je pa res, da je bilo to v 1. letniku in se je delala selekcija...

Imel je slab dan, ti mu pa nič ne moreš/nič nisi mogel.

Kakšne primere nalog ste še dobili na intervjujih?

Oberyn ::

Od mene je ena firma želela na vpogled kakšen program, ki sem ga sam napisal. Sem prinesel, pogledali so delovanje in kodo, kakšno stvar sem razložil. Zraven sem imel pa še natisnjen uporabniški priročnik, ki sem ga sam spisal in oblikoval. So bili navdušeni in so me vzeli. Ima pa firma proizvod, ki spada med 3 najboljše rešitve na svetu na tistem področju.

Sicer je bil ta intervju za outsourcing, ne za redno službo.

Zdaj imam za take primere en krajši katalog, ki opisuje ene pol ducata projektov, kjer sem sodeloval. Vključno z zaslonskimi slikami in malenkostjo tehnikalij. Ta katalog lepo predložim, potem pa kakor želijo.

Ene 5 let nazaj sem imel tak razgovor, moj katalog sem predložil, samo projekt mi pa ni bil preveč všeč. Razgovor je bil ploden, ampak na koncu sem rekel, da mi projekt ni všeč in da preveč navdušen niti nisem. Naslednji dan me pokličejo, da so me vseeno izbrali in če bi lahko lepo prosim začel takoj, še isti dan. No potem smo 4 leta plodno sodelovali.

Da bi pa na papir pisal neke obskurne naloge, kot je implementacija pretvorbe stringa v integer? Ja pa kaj še. Adijo, gremo na naslednji projekt.

Aja, pisat na papir več ne znam. Rišem itak neprestano, ampak pisat. Ta spretnost je po 20 letih tipkovnice nekam ušla. A ima še kdo take probleme?

jan_g ::

Potem se niti ne prijaviš. Mi že takoj oz. vnaprej povemo, da se na razgovorih programira. 'Pisanje na papir' pa je bolj fraza, lahko tudi na tablo ali pa na laptop, če to želiš (do sedaj še nihče ni).

Aja, da še dodam, to ni lokalna posebnost. Tehnične intervjuje imajo firme po vsem svetu, tudi najbolj renomirane (kjer velja pravilo, da se za tak intervju pripravljaš daljše obdobje - en mesec in več).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jan_g ()

Phantomeye ::

Nekateri ljudje pac nismo vajeni delat evo tle mas pa nared v 15 min.

Pac razlika je v miselnih procesih. eni rabijo cas zase, da se lahko fokusirajo, ne pa da imajo občutek, da so na faking izpitu. ne gre to tko.

Roadkill ::

Nekatere firme pa rabijo folk, ki se zna na probleme odzvati hitro.

Izgovori, da si pod stresom, nisi vajen papirja ipd so brez veze. For loop, ki šteje in dela simpel aritmetiko do 'n' je treba znat napisat na papir.

Vsi se na pamet učijo odgovore na vprašanje "Kje se vidiš čez 5 let?" ipd, da bi pa kdo za programerski šiht pred razgovorom odprl cheatsheet za vsak programski jezik, ki ga ima v CV pa ne...

Največji problem je pa, ker folk v CV napiše vsako stvar, ki jo je v življenju srečal. Sploh taki, ki imajo zelo ozko znanje.
Ne vem kak smisel ima pisati 5 jezikov v CV.
Ü

Mufasa ::

Razni (wannabe) startupi, ki niso prpravleni reskirat tistih 5k da te dajo na tnalo za 3 mesece pac niso vredni vasega dela. Zakaj bi pa nekdo delal v firmi, kjer si sefi odrezejo 100k+ na leto bonusa, 5k+ jim je pa tezko vrect v gojenje potencialnega superstar kadra. Seveda pod pogojem da najprej uspesno opravi psyops eval in metodicnega resevanja 1 urne naloge, pri cemer ima casa 3 ure. (seveda kar v prostoru z bodocimi sodelavci, da ne rece da je s cim omejen :)
"Es ist nicht genug, zu wissen, man muss auch anwenden;
es ist nicht genug, zu wollen, man muss auch tun."
- Johann Wolfgang von Goethe

Piston ::

Pisanje kode na papir je bedarija da ni večje v teh časih na razgorovih. Zadosti je razlaga/analiza, kako bi problem rešil, ostalo so le nianse, še posebej pri funkcijah kot so strcopy, palindromi ipd. Daj mir no, potrata časa ... če pa ne znaš napisat/skopirat for loop potem sploh ne vem kaj iščeš v tem poklicu

@Roadkill: ko poznaš tiste 2-3 jezike, ti ostalih ni več problem osvojit, če je pa to samo bežno srečanje, pa lahko z enim vprašanjem takoj ugotoviš
Kawaaabangaaa

Mavrik ::

Mufasa je izjavil:

Razni (wannabe) startupi, ki niso prpravleni reskirat tistih 5k da te dajo na tnalo za 3 mesece pac niso vredni vasega dela. Zakaj bi pa nekdo delal v firmi, kjer si sefi odrezejo 100k+ na leto bonusa, 5k+ jim je pa tezko vrect v gojenje potencialnega superstar kadra. Seveda pod pogojem da najprej uspesno opravi psyops eval in metodicnega resevanja 1 urne naloge, pri cemer ima casa 3 ure. (seveda kar v prostoru z bodocimi sodelavci, da ne rece da je s cim omejen :)


Hm, a Google, Microsoft, Apple in Amazon so "wannabe startupi"? :D (Ja, tam pišeš na tablo ;) Izkaže se da si tudi plačan mal več kot za "projekte").
The truth is rarely pure and never simple.

KrEn1234 ::

black ice je izjavil:

KrEn1234: Kaj se da sklepati iz enega in kaj iz drugega? Kratek povzetek prosim, če se še spomniš. :)


Neposredno iz odgovora nič, razen tega, da si ljubitelj in boš verjetno imel temo za pogovor z drugimi geeki:) Ogromno pa pove "način" odgovarjanja.

npr. če odgovoriš, da sta ti oba enako všeč, pomeni, da verjetno zelo težko sprejemaš odločitve. Oziroma jih sprejemaš, nato pa nisi konsistenten. To je v programiranju velik problem. Če nekdo izbere A ali B sledi pod-vprašanje o konkretnih razlogih. Odgovor spet razkrije sposobnost osredotočenja na majhne detajle. V naslednjem koraku lahko kandidatu rečeš, da se ne strinjaš z njim. Spet lahko preveriš, kako bo reagiral pri "branjenju" svojih idej&rešitev znotraj skupine.

Linka ne dobim. Mislim pa, da je bil članek v TechRepublic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KrEn1234 ()

GupeM ::

Kaj pa če nobene od teh dveh ne poznaš?

Osebno nisem pogledal še nobenega dela StarWars, Star Trek pa sem še kot mulc včasih videl ko se je še po slovenskih televizijah predvajal, ampak nikoli gledal.

Še malo o razgovorih: Pred razgovorom sem moral izdelati neko preprosto aplikacijo, potem pa sva jo na razgovoru skupaj pogledala. Dobil sem par vprašanj, kako sem kaj rešil in zakaj tako. Nekaj splošnih vprašanj (recimo razlika med static in non-static spremenljivko). Sem pa pri sami izdelavi res upošteval vse "zakone" objektnega programiranja. Malo sem jih slišal le, ker v kodi ni bilo niti enega komentarja (razen tistih, ki ti jih generira IDE):P

Spura ::

Folk k ne zna na papir resit par easy stvari je ponavadi dost beden. Ponavadi je to folk k mu mora skos IDE rit brisat, kodirajo po principu "pozeni-popravi-pozeni-popravi" dokler stvar ne zacne delat, copy paste vsepovsod. Ne marate na papir pisat? Zazeni notepad.exe. Jst iz inata ne bi pustil folku na IDEju simpl stvari resevat.

KrEn1234 ::

Če ne poznaš nobenega, si pa preveč "normalen", da bi delal v našem podjetju:)

Komentarji so bili problem? Zanimivo, meni se to zdi bad smell in lahko pomeni samo: nerazumljivo/slabo kodo ali slabo poimenovanje. Če delam code review, je navadno to prvi znak, da je nekaj narobe:)

http://blog.mitchdenny.com/2005/07/30/m...
http://thibautvs.com/blog/?p=1689

Copy + paste bi bilo pa potrebno z zakonom prepovedat na vseh razvijalskih mašinah:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KrEn1234 ()

Isotropic ::

code review imo bolj tezko izvajas sam za seboj

Phantomeye ::

Roadkill je izjavil:

Nekatere firme pa rabijo folk, ki se zna na probleme odzvati hitro.

Izgovori, da si pod stresom, nisi vajen papirja ipd so brez veze. For loop, ki šteje in dela simpel aritmetiko do 'n' je treba znat napisat na papir.

Vsi se na pamet učijo odgovore na vprašanje "Kje se vidiš čez 5 let?" ipd, da bi pa kdo za programerski šiht pred razgovorom odprl cheatsheet za vsak programski jezik, ki ga ima v CV pa ne...

Največji problem je pa, ker folk v CV napiše vsako stvar, ki jo je v življenju srečal. Sploh taki, ki imajo zelo ozko znanje.
Ne vem kak smisel ima pisati 5 jezikov v CV.



Aha, pol cisto vse firme, ki uporabljajo to 'metodo' to pocnejo, da vidijo tvoj hiter odziv.

Meni se pa zdi, da je % takšnih firm zelo majhen.

KrEn1234 ::

Isotropic je izjavil:

code review imo bolj tezko izvajas sam za seboj


Sicer sem imel v mislih code review za nekom, ki je nov v skupini. Drugače pa ne vidim razloga, da ne-bi to delal za seboj. Jaz navadno vedno pregledam vse nastale spremembe, preden zadevo commitam v repository.

b00mer ::

Zdravo

Glede na to da je tema o razgovorih za sluzbo...bom malo izkoristil in "bentil" :)
Naloge v prvem postu so res osnovne, se strinjam...ce jih ne znas resit oz. saj razlozit kako in kaj pol pa res ne vem..
Kaj me muci ?

Sem absolvent na FRI-ju, moje znanje je povprecno, ampak ko gledam za studentska dela...pa teli delodejalci niso normalni. Enostavno sploh ne morm poslat CV-ja, ker imajo take zahteve, da brezvzeze.
-nekje iscejo strokovnjaka, drugi oglas zahteva 3 leta izkusenj, tretji vsaj eno leto, cetrti dobro poznavanje 10 jezikov in razlicnih platform, itd..skratka vsi bi radi takoj enga da se samo usede za komp in da razfaka...sej razumem, da se mudi na projektih, kriza itd.. Ne razumem pa, kako niso prpravlen vzet folka s faxa, ga cca 2 mesca usposablat in mogoče kasneje zaposlit... Me prov zanima kaksne izkusnje so imeli oni (in ostali zaposleni) ob zacetku dela .

Ne me narobe razumet( lahko delam par mescov zastonj, da si razsirm rac. obzorje in dobim izkusnje), ampak zakaj se zezam s faxm, ce bom rabu res sreco, da bom dobu job ?

pa dobro jutro =)

borut_p ::

repl b00mer: Pokliči delodajalca (pa ne tajnice), ki se ti zdi zanimiv in se poskusi dogovoriti za 'mesečno prakso' brezplačno za namen učenja in svoje predstavitve. Se grem stavit, da te bo kakšen delodajalec vzel.
LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: borut_p ()

jan_g ::

Mufasa je izjavil:

Razni (wannabe) startupi, ki niso prpravleni reskirat tistih 5k da te dajo na tnalo za 3 mesece pac niso vredni vasega dela. Zakaj bi pa nekdo delal v firmi, kjer si sefi odrezejo 100k+ na leto bonusa, 5k+ jim je pa tezko vrect v gojenje potencialnega superstar kadra. Seveda pod pogojem da najprej uspesno opravi psyops eval in metodicnega resevanja 1 urne naloge, pri cemer ima casa 3 ure. (seveda kar v prostoru z bodocimi sodelavci, da ne rece da je s cim omejen :)



Nisem želel nikogar prizadeti, samo povedati, kako je. Spoštujem vsa mnenja, tudi tvoje in vseh tistih, ki se jim to zdi bedno. Ne vem, kje je problem, se pač ne prijaviš na delo, kjer se opravljajo tehnični intervjuji. Ti nočeš na tako firmo, taka firma pa noče tebe. So še hujše stvari na tem svetu kot to nestrinjanje.

Glede Googla, Facebooka in podobnih - tam so tehnični intervjuji dosti težji kot te nalogice, ki sem jih opisal in ponavadi (ko že prideš do te stopnje, da te povabijo na razgovor) trajajo cel delovni dan. Probleme rešuješ z več inženirji (eden za drugim) in morajo biti vsi za, da te potem firma zaposli. Kolikor mi je razlagal en znanec, je potrebno imeti tudi dosti teoretičnega znanja, saj te drilajo tudi zaradi algoritmov, časovne in prostorske zahtevnosti, itd.

Roadkill ::

Phantomeye je izjavil:

Aha, pol cisto vse firme, ki uporabljajo to 'metodo' to pocnejo, da vidijo tvoj hiter odziv.

Meni se pa zdi, da je % takšnih firm zelo majhen.


Torej naj ti na besedo verjamem, da si v resnici zelo dober programer, samo iz verskih razlogov ne znaš napisat "hello world" primera na papir.

Ti praviš, da tak način preverjanja kandidatov za zaposlitev ni primeren. Povej boljšega.
Ü

Blinder ::

b00mer je izjavil:

Ne razumem pa, kako niso prpravlen vzet folka s faxa, ga cca 2 mesca usposablat in mogoče kasneje zaposlit...


Zakaj bi nekoga 2 mesca uvajali na lastne stroške če pa lahko dobijo nekoga, kogar delo bo takoj prinašalo korist?
Zakaj bi si želeli pa koga zaposlit? Rajši imajo študente. Študenti so cenejši in jih lahko vržeš na cesto kadar želiš brez razloga... Računalničarjev je ko dreka. Podjetja imajo ogromno izbire. Tudi če bi ta podjetja ponujala minimalno plačo bi še vedno imeli preveč in kakovostnih kandidatov.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

bleem ::

Kaj si pa mislite o poletnih šolah, kjer podjetje vzame študente za 2 tedna na nek "kvazi" projekt. Seveda ne plačajo nič razn da jim dajo jesti.

Dobijo pa po moje kar dober občutek kdo je potencialno zanimiv kader. Seveda to odpade ko firma išče že top shit experte.

Jaz sem na razgovoru dobil vprašanja (java):
- povej koncept vzorca observer
- razlika med || in | v if-u
- napiši varno primerjavo Stringov

Pa nekaj o nitih, mislim da glavna razlika med Runnable in Thread.

lp

krneki0001 ::

Sam sem na razgovoru dobil neke vrste IQ test za reševat.
Ena izmed nalog (ene 4 do 5 podvprašanj) je bila taka, da je bilo na papirju narisanih nekaj razstavljenih likov (kot bi iz papirja recimo izrezaš škatlo in potem papir prepognil, da bi prišla ven škatla) in potem vprašanje, katerega izmed njih bi sestavil v kocko ali piramido ali pa celo iz katerega modela se ne da nič sestavit.

Uglavnem je bilo kr zanimivo reševanje, rezultati pa porazni, kar se tiče ostalih. Bilo nas je 35 in smo vsi reševali enake teste. 2 sva naredila z več kot 90% uspešnostjo in sva bila takoj zaposlena, ostale so pa poslali domov, ker skoraj noben ni presegel 50% praga.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

Oberyn ::

krneki0001 je izjavil:

Sam sem na razgovoru dobil neke vrste IQ test za reševat.

Ja, se je tudi meni zgodilo enkrat. Pravi IQ test, z abstraktno geometrijo in vse to. Sem odpadel kot knof od gat. To je bilo zelo dolgo nazaj, na IJS. Sem imel tam eno vezo, pa sem povprašal po rezultatih na splošno. Baje je bilo porazno, vključno z mano. Kaj čmo. Nikoli se nisem štel za posebej pametnega, pa me niti ni sram povedati. Zdaj sem pa itak že star pa blesav, na pol slep in na četrt gluh, poln fiksnih idej, konzervativen in tečen.

krneki0001 ::

Oberyn je izjavil:

Ja, se je tudi meni zgodilo enkrat. Pravi IQ test, z abstraktno geometrijo in vse to.


Jap, točno to. Bilo je pa to 15 let nazaj, ko sem dobil sedanjo službo.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Lažne navedbe v CV-ju (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9120947 (15907) PrihajaNodi
»

Kako do zaposlitve (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7826439 (22488) roko88
»

Prošnje za delo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6816294 (13813) bluefish
»

Razgovor za službo - info/izkušnje/mnenja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13426826 (22920) IceIceBaby

Več podobnih tem