» »

Vprašanje glede RAIDa

Vprašanje glede RAIDa

Hexx ::

Pozdravljeni,

s kolegi imam skupen strežnik za shranjevanje in streamanje filmov. Noter imamo 3 diske po 2TB in enega po 1TB ki so povezani v LVM concatention poleg majhnega sistemskega diska. Torej če en disk crkne gre vseh 7TB podatkov v zrak.

Sedaj pa me zanima kateri raid bi izbral za naprimer 4x 2TB diskov tako da če izgubim enega od diskov se da še kaj rešiti.
Verjetno enega od RAID 3,4 ali 5 ker sem prebral da imajo fault tolerance n-1, vendar ne vem katerega od njih izbrati.

Tako da bi mi vaša pomoč prišla zelo prav :D

darkolord ::

Od teh treh definitivno 5; 3 in 4 se ne uporabljata skoraj nikjer več.

Če mi je ta fault tolerance jasen, pomeni da če zgubim en drive lahko restoram vse podatke ki so bli na njem ko priključim nov disk?

cen1 ::

Hexx je izjavil:

Če mi je ta fault tolerance jasen, pomeni da če zgubim en drive lahko restoram vse podatke ki so bli na njem ko priključim nov disk?

Če tri povežeš v RAID 5 in ti en crkne ga preprosto zamenjaš in se RAID sam zgradi nazaj.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: cen1 ()

Super točno to me je zanimalo, hvala :)

5er--> ::

se RAID sam zgradi nazaj

Ne tega jemat preveč dobesedno za linux software raid.

Brane22 ::

Ne nujno. Ti lahko rezervni disk dodaš polju preden ga odklopiš in daš na polico.

Ko ga bo ssitem našel pozneje, bi ga moral znati avtomatsko uporabiti.

Če a diska nimaš in z njim prikorakaš šele pozneje, pa seveda moraš sistemu povedat kaj bi rad.

Uporabljam Webmin in sem opazil da zna kar dosti stvari narediti z RAIDi in LVMjem tako da mogoče lahko kar prek UIja to naredim

darkolord ::

Še en dodatek (mogoče ni bilo jasno iz prejšnjih postov) - če ti en disk v RAID 5 polju crkne, ti bo polje kar delovalo naprej z vsemi podatki. Sicer počasneje, a bo delovalo.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

RAID1, bistvena vprasanja

Oddelek: Strojna oprema
293657 (2416) element
»

RAID 0 in 1

Oddelek: Strojna oprema
61448 (1407) OmegaM
»

dva fizična diska v 1 navideznega? se to da?

Oddelek: Pomoč in nasveti
111755 (1450) Izi
»

Disk, kateri, kupiti, ?

Oddelek: Kaj kupiti
141460 (1246) urke710
»

2X S-ATA => Raid

Oddelek: Navijanje
161976 (1600) Tilen

Več podobnih tem