Forum » Programska oprema » Vprašanje glede RAIDa
Vprašanje glede RAIDa
Hexx ::
Pozdravljeni,
s kolegi imam skupen strežnik za shranjevanje in streamanje filmov. Noter imamo 3 diske po 2TB in enega po 1TB ki so povezani v LVM concatention poleg majhnega sistemskega diska. Torej če en disk crkne gre vseh 7TB podatkov v zrak.
Sedaj pa me zanima kateri raid bi izbral za naprimer 4x 2TB diskov tako da če izgubim enega od diskov se da še kaj rešiti.
Verjetno enega od RAID 3,4 ali 5 ker sem prebral da imajo fault tolerance n-1, vendar ne vem katerega od njih izbrati.
Tako da bi mi vaša pomoč prišla zelo prav
s kolegi imam skupen strežnik za shranjevanje in streamanje filmov. Noter imamo 3 diske po 2TB in enega po 1TB ki so povezani v LVM concatention poleg majhnega sistemskega diska. Torej če en disk crkne gre vseh 7TB podatkov v zrak.
Sedaj pa me zanima kateri raid bi izbral za naprimer 4x 2TB diskov tako da če izgubim enega od diskov se da še kaj rešiti.
Verjetno enega od RAID 3,4 ali 5 ker sem prebral da imajo fault tolerance n-1, vendar ne vem katerega od njih izbrati.
Tako da bi mi vaša pomoč prišla zelo prav
Če mi je ta fault tolerance jasen, pomeni da če zgubim en drive lahko restoram vse podatke ki so bli na njem ko priključim nov disk?
cen1 ::
Če mi je ta fault tolerance jasen, pomeni da če zgubim en drive lahko restoram vse podatke ki so bli na njem ko priključim nov disk?
Če tri povežeš v RAID 5 in ti en crkne ga preprosto zamenjaš in se RAID sam zgradi nazaj.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: cen1 ()
Brane22 ::
Ne nujno. Ti lahko rezervni disk dodaš polju preden ga odklopiš in daš na polico.
Ko ga bo ssitem našel pozneje, bi ga moral znati avtomatsko uporabiti.
Če a diska nimaš in z njim prikorakaš šele pozneje, pa seveda moraš sistemu povedat kaj bi rad.
Ko ga bo ssitem našel pozneje, bi ga moral znati avtomatsko uporabiti.
Če a diska nimaš in z njim prikorakaš šele pozneje, pa seveda moraš sistemu povedat kaj bi rad.
Uporabljam Webmin in sem opazil da zna kar dosti stvari narediti z RAIDi in LVMjem tako da mogoče lahko kar prek UIja to naredim
darkolord ::
Še en dodatek (mogoče ni bilo jasno iz prejšnjih postov) - če ti en disk v RAID 5 polju crkne, ti bo polje kar delovalo naprej z vsemi podatki. Sicer počasneje, a bo delovalo.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | RAID1, bistvena vprasanjaOddelek: Strojna oprema | 3657 (2416) | element |
» | RAID 0 in 1Oddelek: Strojna oprema | 1448 (1407) | OmegaM |
» | dva fizična diska v 1 navideznega? se to da?Oddelek: Pomoč in nasveti | 1755 (1450) | Izi |
» | Disk, kateri, kupiti, ?Oddelek: Kaj kupiti | 1460 (1246) | urke710 |
» | 2X S-ATA => RaidOddelek: Navijanje | 1976 (1600) | Tilen |