» »

WI-FI kolobocija

WI-FI kolobocija

Machete ::

Živžav!

Mi lahko prosim pomagate, ker pojma nimam o wifi omreženju.
Doma imam kabelski internet na enem PCju z klasičnim kmečkim routerjem.
Rad bi z WI-FIjem pokril hišo. Verjetno bi neka povprečna jakost zadostovala.
Ali nujno rabim wifi router, ali obstaja kak usb wifi oddajnik, ki bi ga priklopil v PC in bi se hranil na standardnem kabelskem netu in oddajal wifi?
Lahko bluray povežem tudi na tak usb način (ima samo standardni žični priklop)? Kaj sploh lahko počneš z blurayem povezanim na net (kateri koli način). Dostopaš do Pcja, gledaš namizje, streamaš video ali kopiraš??.. No tole z blurayom je drugotnega pomena in mi ni važno.

hvala

NeMeTko ::

Ajajaj, koliko vprašanj....

Za 'delitev' wifi signala ti odsvetujem, da to delaš preko računalnika, čeprav se to pod Win7 da naresti. Za kaj takega bi moral imeti računalnik potem ves čas prižgan, števec za elektriko pa laufa...

Od drugih opcij ti je na voljo 'Access Point', 'Wireless Router' ali pa kakšen 'Range Extender' včasih tudi pride pogojno v poštev.

Glede na to, da ima access point bolj preprost software, bi teoretično moral biti cenejši od routerja, čemur pa v praksi zaradi poplave cenenih routerjev ni tako.
Če imaš preprosto omrežje, nima nekega pravega smisla, da na njemu poganjaš dva routerja, zato se verjetno še najbolj splača stari router zamenjati z novim, ki ima tudi WiFi podporo (pa spet prišparaš na elektriki).

Problem pri tem lahko nastane edino v primeru, ko imaš router pozicioniran nekje, kjer ni najbolj optimalno za kolikor toliko enakomerno porazdelitev Wifi signala po hiši. Točno to pa je potem tudi tisto, kjer boš moral pretehtati, ali se ti splača pustiti stari router v funkciji (in novega postaviti na optimalno mesto), ali pa boš starega nadomestil.

Kar se tiče bluray predvajalnika, boš pa moral pogledati v dokumentacijo - priročnik, ki si ga dobil poleg naprave. Tam imaš vse možnosti in funkcionalnosti naštete, kot tudi kako se nastavi mrežo in čemu pravzaprav sploh ima mrežni priključek. Glede na to, da nisi navedel niti proizvajalca, niti model blueray predvajalnika, boš najbrž razumel, da ti ne bo mogel nihče kaj več o tem povedati?
Drugače pa resno dvomim, da bi lahko na blueray vtaknil usb wifi ključek za povezavo na mrežo.

Machete ::

Ok, hvala za odgovor. Tisto z blurayom je mimogrede in me za sedaj resnično niti ne zanima, ker se mi ne da z njim ubadat.

Še par vprašanj na tvoj odgovor:
Poraba me ne skrbi toliko, ker je pc praktično skozi prižgan, oz. takrat ko bi bil wifi v uporabi bi bil.
Kateri usb oddajnik pa bi potem rabil, če bi naredil po prvi varjanti preko winsov? (če slučajno veš).

V čem je glavna razlika med A.P. in W.R.?
Torej če ruknem en modem, ki omogača wifi je zadeva rešena. Ne bo nikakršnih problemov z nevem kašnimi nastavitvami zaradi precej togega kabelskega operaterja.
Ker trenutni modem je plug n play varjanta. Povezava deluje, v bilo kateri pc se vklopi kabel.
Kateri pa je kaj best buy omenjeni modem? Rad bi samo, da bi linija bila stabilna tako kot je sedaj. Pokritost pa mislim da ni problem, ker je ena ali dve steni vmes po celem stanovanju oz. nadstropju..

Hvala še enkrat.

ps: vem da google ve vse, samo če ima kdo čas odgovorit mi je tako bolj prikladno in vsaj za začetek je bolje, kako se obrniti naprej

NeMeTko ::

Ti mešaš že osnovne pojme kot sta modem in router.

MODEM je naprava, ki signal, ki prihaja po bakreni žici ali coax kablu pretvori v ethernet 'mrežo'.

Zadnje čase nekateri providerji postavljajo routerje, ki imajo integriran modem. Klasično pa sta to dve različni napravi.

Modem omogoča, da nanj direktno priklopiš zelo omejeno število računalnikov, ki se med seboj ne 'vidijo' (ne moreš npr. kar tako izmenjevati datotek ali pa priklopiti mrežni tiskalnik in izpisovati nanj).

Zato ljudje postavljajo izza modema ROUTER. Modem tako misli, da je nanj priključena samo ena naprava, dejansko pa jih lahko imamo na router priključenih poljubno. Če je router pravilno skonfiguriran, lahko vsi računalniki na njemu med seboj komunicirajo, lahko si deliš datoteke, tiskalnike,...
Če ima router podporo za brezžična omrežja, se lahko nanj povežeš tudi brezžično.
Poleg samega povezovanja, router opravlja še niz dodatnih funkcij, odvisno od programske opreme na tem routerju. Več ali manj vsi routerji napravam, ki se nanj priklapljajo podeljujejo IP naslove (dhcp). Mnogi omogočajo vsaj osnovno filtriranje prometa (firewall), nekateri pa še priklop tiskalnika, usb diska, kreiranje VPN povezav,......

Torej govorimo o dveh popolnoma različnih napravah.

Accesspoint v svoji osnovi je izključno posrednik med brezžičnim in žičnim omrežjem. Obstaja pa vrsta različnih implementacij, kjer se na koncu accesspoint ne loči več bistveno od routerja - odvisno pač od programske opreme, ki jo je proizvajalec namestil na napravo.

Tisto, da it Win7 računalnika narediš accesspoint, sem ti že v začetku odsvetoval. Zadeva niti približno ni tako zanesljiva, kot če postaviš router, poleg tega imajo današnji routerji bistveno boljše antene, kot jih imajo wifi ključki ali kartice, ki bi jih namesil v računalnik, da bi iz njega naredil dostopno točko.

Če hočeš stvar izpeljati tako, da ne boš klel samega sebe, si nabavi router s podporo brezžičnih omrežij.

Ker ni jasno, ali imaš trenutno samo modem, ali imaš dejansko router, ti ne morem reči, ali boš zamenjal router ali modemu dodal novi router.

Kateri router kupiti, pa tu gor vsake dva dni nekdo sprašuje. Malo pobrskaj po forumu, pa boš našel kup predlogov in priporočil.

Machete ::

Velja hvala za odgovor še enkrat in razlago.
Razumem drugače osnovni princip delovanja modema in routerja. Ko sem pisal sem bil pri drugi stvari (v službi) in verjetno nism bil pozoren. Imam modem na katerga se bo priklopil router. Priporočilo pa bom našel iz kupa predlogov na forumu.
Roger and out! tnx

Looooooka ::

Ce mas prc res prizgan 24 ur na dan in ce ZE imas usb wifi adaptor ga lahko lepo vtaknes v pc in instaliras Connectify pa mas wifi hotspot.
Splaca se ti pa seveda res samo ce mas ta pc ze tko al tko skoz prizgan. Drugace mocno dvomim, da namenski wifi router kuri vec stroma kot ta masina.

NeMeTko ::

Moj 'router' kuri 24W - pa je kar spodobna zverinica. PC pa kuri......?

black ice ::

NeMeTko je izjavil:

Moj 'router' kuri 24W - pa je kar spodobna zverinica. PC pa kuri......?

Še najmanj enkrat toliko v idle.

Machete ::

Vprašal bi še če kdo ve ali je normalno (se mi zdi da ne) da zdaj, če sem z netom povezan prek routerja (nek malce starejši in čip Linksys), mi na pcju strani odpira skrajno počasi nekatere cirka 100 let. Wi-fi dela precej dobro in hitro.
Se mi splača probat še kak drug wifi router ali so mogoče tu v igri zgolj kakšne nastavitve?

hvala

black ice ::

Poskusi naložiti drug firmware. Meni na ddwrt ni deloval QOS, zato sem prešel na Tomato.

Machete ::

Hvala za odgovor.
Sicer od 15 besed za 4 nisem čist ziher kaj pomenijo, vendar bom raziskal :)

Machete ::

V čem je razlika wan in lan porta na modemu. Trenutno imam lan _ lan / modem _ router. (imam samo tak kabel Lan-Lan)
Vendar je povezava strašno nestabilna in na momente hudo počasna (net na pcju). Ali bi moral imeti wan _ lan priklop in bi to kaj spremenilo?

NeMeTko ::

MODEM (če govorimo o ADSL/xDSL modemu) NIMA WAN porta - ima le LAN port in vtikač za 'telefonski kabel', ki pride iz splitterja (če ga imaš - sicer direktno telefonski kabel).

Torej predvidevam, da govoriš o ROUTERJU, ki pa IMA (vsaj) eden WAN in običajno več LAN priključkov.

Praviloma se router preko WAN (Wide Area Network) porta priključi na modem, računalniki in switchi tvojega domačega omrežja pa se priključi na LAN (Local Area Network) porte. Router le v takšni konfiguraciji lahko opravi svojo funkcijo, saj preusmerja promet med notranjim (LAN) omrežjem in zunanjim (WAN) na osnovi konfiguracije, ki si mu jo nastavil.

Če si modem priklopil na LAN port, si tako že v osnovi naredil grobo napako in ti router deluje izključno kot wifi accesspoint in preprost switch, nikakor pa ne kot ROUTER.

Machete ::

Kul. Ne mislil sem očitno telefonski priključek na modemu. (tisti v katerega lan spojka ne gre not).
hvala


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Internet pade dol, ko vključim svoj router

Oddelek: Omrežja in internet
193552 (3265) WhiteAngel
»

IZZIV za vse ki se spoznate na WIFI

Oddelek: Pomoč in nasveti
232914 (2299) NeMeTko
»

Domače omrežje

Oddelek: Omrežja in internet
92210 (1977) Voluharr
»

Po zamenjavi modema internet preko wirelesa ne dela (zelo zanimiv problem) (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
5622313 (21229) MTB
»

brezžični router vs. acces point

Oddelek: Omrežja in internet
144690 (2605) JohanP

Več podobnih tem