» »

brezžični router vs. acces point

brezžični router vs. acces point

slovencl ::

Rad bi razširil žično omrežje v brezžično. En router pri modemu že mam. Kaj je bolje, da dodam še en brezžični router ali acces point.
Kaj je sploh razlika? A ni tako da oba lahko opravljata funkcijo AP, le da ima router še dodatne finkcije? Čudno se mi zdi, ker npr. liksys brezžični router je cenejši kot brezžični linksys AP.

Mitch ::

Access Point ti deluje v bistvu kot stikalo, se pravi, da deluje na nivoju lokalnega omrežja. Router pa ti omogača, da si vsi računalniki, ki so priklopljeni nanj delijo internetno povezavo. Sedaj, če želiš imeti na net priklopljena le dva računalnika ti bo AP ali stikalo kljub temu omogočalo deljenje povezave, ker T-2 da svojim uporabniko dva dinamična IP naslova (Siol 4). Jaz bi ti osebno raje priporočil router, ker je manj kolobocije in še net si lahko deli mnogo več računalnikov kot preko stikala/APja...

LP,
Mitch

steev ::

Nisi ga dobro razumel. On že ima router. Jaz ti priporočam, da vzameš router, saj ga lahko nastimas da ti deluje kot AP. Tako imam tudi sam: router je m0n0wall, zraven pa imam asus wl-500gP (ki je router) in je nastavlen da deluje kot AP.
:|

Spock83 ::

Izklopi funkcijo routerja (firewall itd.) pri modemu in si kupi boljši brezžični router. Nikakor pa ne imej 2x routerja, ker boš imel veliko dela z odpiranjem portov. Načeloma lahko tudi wireless access point priklopiš na obstoječi router/modem.

K0K0 ::

Jest bi uzel Wrt54GL in ga dal na Ap. Nikol ne veš, mogoče boš kdaj rabil router.
Pazi da bo GL verzija! Navaden Wrt54G je zanič in ne lovi niti iz sobe v sobo medtem ko GL bp lovi po celi hiši (preverjeno).

zee ::

offtopic:
Linksys WRT54G dela brez težav. Čez tri stene in železobetonsko ploščo pa res ne vleče, vendar dvomim, da je kakšen router tega sposoben.

EDIT: type
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

slovencl ::

Nikakor pa ne imej 2x routerja, ker boš imel veliko dela z odpiranjem portov.

Saj ni treba nobenih portov odpirat...samo mrežni kabel v router pripelješ v utičnico od mreže (ne v utičnico za modem), pa dela kot AP, to že imam, pa imam router z freebsd-jem in wrt54g ki deluje kot AP.

Dones sem hotel kupit še en router v trgovini, pa sem rekel, da ga bom uporabil kot PA, pa mi je un prodajalc neki pametvou, da mora nujno bit AP. Se pravi AP nima nobene dodatne funkcije kot bretzžični router, celo manj jih ima?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: slovencl ()

zee ::

AP je neke vrste stikalo/switch za brezžična omrežja.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

K0K0 ::

zee odvisno katero verzijo maš. Do V4 so bli vredu potem pa so jih oskubili tko da wrt54g V4 ni isto kot wrt54g V5 itd...
Jest sm mel doma V7 pa je taka žalost da sm ga takoj vrnu.
slovencl kolega ma Wrt54GL v AP za router pa uporablja ipcopa pa nima nobenih problemov. Tko da brez skrbi kupi router.

slovencl ::

A ni tako, da če imaš AP, se računalniki v mreži vidjo, če maš pa router pa me (tako mi je reku trgovec)?

amigo_no1 ::

Wi-fi router je AP in router obenem

http://tinyurl.com/yypbus

Routerji so po drugi strani namenjeni izgradnji celovitih wireless omrežij. V ta namen združujejo nekaj različnih funkcij: vsebujejo mrežno kartico za povezavo s širokopasovnimi modemi (nekateri celo modem in priključke za telefonski kabel), klasični usmerjevalnik ethernet s štirimi do osmimi vtiči, požarni zid in brezžično dostopno točko.

Spajky ::

@ slovencl : če ma AP po defoultu vključeno (če ma to možnost firmware, novejši) AP isolation/client isolation, se direkt sploh ne morejo kompi videt med sabo; drugače pa so neki hackerski workaroundi, več ali manj uspešni ...8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

b ::

wifi router "preklopit" v AP mode je zelo enostavno - ne prikljucis wan porta in izkljucis DHCP server na njemu. Ponavadi so nastavljeni tako, da bridgajo promet med LAN porti in wifi-jem. Jaz tako uporabljam mojega wrt54g, ce je pa kdaj potrebno ga lahko hitro uporabim kot router - se prikljucim na njega, skonfiguriram WAN, vkljucim DHCP, ce je potrebno, in to je to.
Poleg tega imajo routerji ponavadi 4 LAN porte, AP pa samo enega, tako da lahko router uporabis se kot 4-portni switch.

Vsekakor se bolj splaca router, ce le ni bistveno drazji.

Zheegec ::

Se strinjam, definitivno malo boljši router, WRT54GL lovi tako dobro kot Linksys WAP54, pa je cena enaka. Osebno bi kar zamenjal obstoječi žični router za brezžičnega, če rabiš pa še več kompov gor dati žično pa ta stari router lahko nastaviš kot switch (onemogočiš DHCP in NAT), pa je zadeva rešena.

Kupovanje acces pointa pride v poštev če imaš že en dober žični router, ali pa če bi to priklopil na kakšen Linux PC router.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

JohanP ::

Da obudim malo to temo...

Rabim poceni brezžični ruter, ki je zmožen v file and printer sharing povezat brezžične kliente z Windows 7. Torej, da ima Isolation mode off, oz. še bolje, da ima možnost izklopa ali vklopa isolation mode.

THX


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

kateri router priporočate

Oddelek: Omrežja in internet
394012 (2437) Mesar
»

Kako narediti 2 ločeni povezavi?

Oddelek: Omrežja in internet
212105 (1784) rzidar1
»

Internet + IPTV preko WLAN omrežja

Oddelek: Omrežja in internet
2822930 (13757) umexteacher
»

WLAN in routerji

Oddelek: Omrežja in internet
223229 (2504) Spajky
»

Wireless router ali AP?

Oddelek: Omrežja in internet
151953 (1789) pujsek_

Več podobnih tem