» »

Google se je poravnal z založniki glede Google Books

1
2
3

Invictus ::

M-XXXX je izjavil:

Digitalček, veš ne živimo v času Beatlov... Tehnologija in časi se spreminjajo. Kaj pa pred 1000 leti ko sploh ni bilo avtorskih pravic? A moramo zdaj pa uno skos za primer metat?

Pravzaprav so bile. Še prej. In ljudje so od tega kar dobro živeli. Seveda ne tisti ki so slabo pisali ...

Od avtorstva (kakršnegakoli že) se da vedno dobro živeti, če je izdelek dober. Malo samokritike večini avtorjev ne bi škodovalo.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

McAjvar ::

Okapi je izjavil:

Od izposoje v knjižnici nekaj malega avtorji dobimo (če se ne motim, četrt evra na izposojo, s tem da šolske knjižnice ne štejejo), od kraje na torrentih pa čisto nič.


Kako upostevate tiste ljudi, ki si vase gradivo izposodijo v knjiznici, kasneje pa delo kupijo? Torej, mnozici kupcev in izposojevalcev imata nek skupen presek. Ali se ta presek uposteva pri ocenah? Ali pa jih vrzete kar med pirate?
"[...] the advance of civilization is nothing
but an exercise in the limiting of privacy."
- Isaac Asimov

Okapi ::

Tiste tri, ki si sposodijo knjigo in jo potem tudi kupijo, lahko osebno častim pijačo, če se mi javijo.:))

O.

nekikr ::

Potem pa mogoče niso tako dobre? :)

Okapi ::

Ja, in? A so tvoje, da te tako skrbi zanje?

O.

commissar ::

Okapi je izjavil:

Sem precej prepričan, da nisi avtor, ki mora živeti od svojega avtorskega dela.
Z drugimi besedami povedani, avtor si toliko, kot sem jaz električar, ko zamenjam varovalko.
O.


Avtor nečesa kar si sam napisal si v vsakem primeru, četudi ne prodaš nobenega izvoda.

glede na majhnost trga, a v sloveniji sploh lahko živiš (samo) kot avtor? Pač preden se podaš v to mogoče malo preračunaš če se ti izide. Nismo potrošniki krivi da živimo na majhnem trgu.

Mipe ::

Okapi je izjavil:

Tiste tri, ki si sposodijo knjigo in jo potem tudi kupijo, lahko osebno častim pijačo, če se mi javijo.:))

O.

http://www.amazon.com/The-Black-Jewels-...

Samo ena od mnogih knjig, ki sem si jih "sposodil" in nato kupil, tako da zdaj krasi mojo domačo knjižnico.

Tisto pijačo kar spij v mojem imenu :)

nekikr ::

Okapi: kaj takoj cviliš, si 15 letna punca? Samo pravim, da mogoče niso tako dobre, da bi jih ljudje kupovali ampak si jih zgolj sposodijo in pozabijo, tako kot večino drugih knjig. Dobre bi se prodajale (v Sloveniji pač toliko manj, ker smo majhni).
Sem proti kraji, tako spletni kot fizični, da boš pomirjen.

Okapi ::

Dobre bi se prodajale (v Sloveniji pač toliko manj, ker smo majhni).
Eno mojo knjigo so prodali v 100.000+ izvodih, pa še vsaj dve sta presegli 10.000 izvodov. Tako da sem s prodajo čisto zadovoljen, hvala lepa za skrb.8-)

O.

Mipe ::

Pa bi lahko prodal na milijone izvodov, če ne bi bilo piratstva! Po digitalčkovo.

Okapi ::

Je čisto vseeno, tudi če bi prodal samo 10 komadov več.

O.

Mipe ::

Ne govori tega, bo digitalčka kap!

commissar ::

Okapi je izjavil:

Dobre bi se prodajale (v Sloveniji pač toliko manj, ker smo majhni).
Eno mojo knjigo so prodali v 100.000+ izvodih, pa še vsaj dve sta presegli 10.000 izvodov. Tako da sem s prodajo čisto zadovoljen, hvala lepa za skrb.8-)

O.

kakšna knjiga (100.000+) pa je to? fikcija?
oz. povej naslov če se lahko odpoveš anonimnosti

lp

Okapi ::

Računalniški priročnik.

O.

kitaj ::

Okapi je izjavil:

Je čisto vseeno, tudi če bi prodal samo 10 komadov več.

Tudi če bi prodal manj?

nekikr ::

Okapi je izjavil:

Računalniški priročnik.

O.

Lahko poveš kateri? Magari na ZS? Če je taka prodaja, je najbrž ok...morda pride kdaj prav za koga...

noraguta ::

kitaj je izjavil:

Okapi je izjavil:

Je čisto vseeno, tudi če bi prodal samo 10 komadov več.

Tudi če bi prodal manj?

seveda. pri dealu z googlom nima niti vpogleda v to koliko je leta prodal. in navsezadnje ne more imeti neko podjetje monopol nad knjižničnim gradivom ob enem pa nima sklenjenih avtorskih pogodb.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Truga ::

Okapi je izjavil:

Je čisto vseeno - avtor (oziroma založba) ima edini pravico določati ceno svojega izdelka. Če hočem jaz imeti milijon evrov za en izvod svojega dela, je to moja izključna pravica, tudi če zato ne prodam niti enega, in ti se lahko na glavo postaviš, pa tega ne moreš preprečiti.

Saj ni problem v tem.

Problem je v tem, ko potem kricis kako so pirati krivi da ti ne prodas, recimo, knjige za miljon evrov, zraven knjige za miljon evrov pa turis folku se specjalen kljuc, ki lahko odpre knjigo samo s pomocjo tvojega prstnega odtisa, samo 3x, in samo ko si blizu interneta. (pirat pa teh ovir nima)

Kradlo se vedno je in se vedno bo. Da se pa zgovarjas na kradljivce zato ker necesa ne mores prodat je pa najmanj absurd. Ocitno konkurenca nudi boljsi produkt od tvojega, da ga noben ne kupi, ane.

nekikr ::

Ne nakladaj. Uporaba plačljivih stvari je v splošnem preprosta. Če pa neka obskurna zadeva ne deluje kot mora je pa največkrat v taki manjšimi, da ni omembe vredna, razen, ko je potrebno dati nek brezvezen najstniški argument, da nekako opravičiš svoje downloadanje - sam pri sebi. Pirat ima sicer tudi ogromno težav, samo ker je kraja zastonj, to nekako pozabiš omeniti. Konec koncev je pa tako, da če ti stvar zaradi teh nepredstavljivih ovir ne ustreza, ne kupiš. Simpl.

donfilipo ::

Ma ne morem da ne bi:)

Google books je principielno lahko dvoje, pa spet ne more biti. Lahko bi bila neka za avtorje smrtonosna knjižnica, ki kot je povedal en avtor (Okapi), sam na eni strani že povzroča avtorjem škodo, na drugi strani pa obenem 'znanje' (ali tkanje simbolne strukture in memorije:) približa neštetim, tako mladim kot tudi že malce starejšim, ki se tako dajejo po lokalnih, ali univerzitetnih knjižnicah.

Na drugi strani, če bi za ogled, ali vsaj 'kratko vohanje' knjige, google.books lahko iz gledajočega iztrgal recimo vsaj 0,75€, bi se pa nemara zadeve iztekle tako, da bi na koncu avtorji, vsaj kvalitetni, postali bogatejši, kot so sicer. In z veliko manj stroškov, kot jih danes predstavljajo založniki in tiskarne. Torej gre le za menjanje obrazca obnašanja in plačila, spričo tehnologije. Avtorji kot rečeno, znajo tako zaslužiti celo več.

Je pa res, da mali narodi, kjer se kultura in pisanje (in tudi vse ostalo kulturniško:) nekako dotira prekleto nadpovprečno, v primeri z recimo marjanci, kaj šele činezi:), je pa vprašanje če be bi tu google.books.si...nekako ne odpovedal, ker bi se mu računica ne iztekla. In ostane kup malih trmastih, ki raje vztrajajo na klasiki in preteklosti:))

No kolikor sem sledil, je princip prodaje elektronskih knjig zadihal s polno paro, celo nekaj posojanja so omogočili.
Torej Okapi je prodal eno knjigo v 100k izvodih. Če ni skrivnost, ali si dobil 100k evrov, kot bi morda lahko če bi google.books recimo vsak ogled (ki pa ne omogoča prenosa v računalnik) računal 0,75€. In če gre za učbenik je jasno, da se potem po nekaj ogledih dotičnemu že nekako kupi:)?
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

marS ::

ej Okapi, svaka čast, 100K za računalniški priročnik, haha. A je folk drl v knjigarne to kupovat al so ti kuple firme in to pristavile zraven Pc-jev? Ali pa mogoče država in dala potem v šole?
To sploh ni primerljivo z umetniškim delom.
Kaj je Jack Kerouac imel od svojih pripovedi? Slavo, pa še to šele v kasnejših letih ko je bil totalka zapit. Kaj je imel Prešeren? Cankar?
Avtorstvo? Hm...svet se je spremenil, nekateri pa tega očitno še niso opazili....
...no more heroes...
https://ilbis.com/

digitalcek ::

Malo offtopic (lahko tudi brišete).

Zelo slabo je, če se mladim, sugestibilnim ljudem zašibijo kolena ob omembi Steva Jobsa, Zuckerberga, googla, ali kakšnega drugega velikega igralca.
So samo ljudje/organizacije/firme, ki so bili sposobni nase navleči s svojo idejo/ponudbo dejansko veliko število prebivalcev. In močno napolniti žepe. In prav nič več od tega!

Jaz jim ne zavidam. Jobsa je že pojedel rak, pojedel bo tudi mnoge druge. Ker se ne znajo ustaviti pri miljonu ali dveh dolarjev na banki.

In žal moram uporabiti zlajnano dejstvo: Kaj je Jobs odnesel s sabo? Nič! In kaj bodo odnesli ostali, ko bodo mrtvi? Tudi oni nič.
Le da bo za njimi izjemno stresno življenje z delavnikom 12 ali 14 ur dnevno, ter sekiranjem 20 ur dnevno, ter nočnim prebujanjem. Ker jim konkurenca nenehno diha za ovratnik.

Na svojih (finančnih) lovorikah bodo počivali le nekaj let, potem pa se bodo v veliki večini PREDČASNO poslovili.

Sem pa raje no name avtor, ki malo zasluži, ker je ponudil malo vsebin (in še te so, kor pravite - zanič), vendar mu zato tudi malo kradejo. Manj uploadaš, manj ti ukradejo.
In se zato le malo sekiram, čeprav imate mogoče o meni drugačen vtis.

Omenjenim (še živim) pa njihovo delo krade celo njihov spanec. Meni moje ne!
Kako je že nekdo rekel: nice and easy...

Zgodovina sprememb…

donfilipo ::

Steve Jobs in podobni patroni so simboli kapitalizma. Še skoraj tistega primarnega iz ameriških sanj: ...iz garaže v veliko vilo....ampak v principu do smrti isti geek v kavbojkah8-) In garač,....ker je imel srečo, da je lahko sanje živel!!! No skoraj...raka ni sanjal...verjetno8-)

In v teh (in podobnih:) debatah imamo v glavnem dve vodeči niti. Spričo trenda piraterije, ki ga omogoča internet. Ni pa ta trend nekaj v principu novega. Tudi naši slavni in manj slavni glasbeniki in ja tudi pisatelji, so piratizirali pred, med drugim, mojim nosom8-), in to nekateri močnejši tudi javno priznajo.... hec je le v tem, da takratna tehnika, (presnemavanje na kasete:) kot že dolgo recimo knjižnice, ne morejo direktno smrtonosno ogroziti kapitalističnega principa, kjer ne velja toliko, (v nekaterih verzijah se skuša celo zanikati:), ...javno dobro in vrednota...ampak predvsem in samo zasebno. No kradlo se je pa v šestdesetih ravno tako8-)

Internet in cela IT tehnologija v principu se zdi prva, ki tehnično lahko direktno na tem področju podre princip kapitalizma. In ne samo na tem. Peče, če se kdo ubada z utopično vizijo na kolikih področjih potencialno!

Torej veje tem:

- prva veja, nekaj je z omejevanjem razširjanja idej, misli, znanja in zabave:) narobe, ...kar takoj trči v pravice avtorja, kot neke sorte kapitalista

- in druga veja kako lahko kapitalizem in lastnina deluje pod internetom še bolje.


Tista prva veja, ki spričo invazije marjanskega in zapadnjaškega imperializma:)),...ni trenutno preveč moderna, celo se mi zdi zna biti podobno nevarna, kot nekdaj desidentstvo. No pavendar razmišljanje o njej, recimo Žižku in še komu prinese slavo in denar. Glavna ideja prve veje je, da se kapitalizem zelo verjetno mora vsuti, ...ker je nemogoče, da bi v svojih primarnih principih deloval naprej, v časih ko se kaže, da imamo na eni strani RESNE omejitve in svarila na tako imenovanih 'common interests'...na drugi strani pa slabo predvidljive možnosti, ki jih vedno priredi skokovit napredek!!!!

Tako da veste. Eni ste v jedru komunisti, ki se morda skrivajo danes plašno pod idejo piratske stranke in jih že po malem (in Nemčiji verjetno velikem:) gleda gestapo:))...drugi pa gledate...kako bi kapitalizem deloval pozitivno kot recimo Jobsov naprej...brez preveč fašizma, kontrole in na drugi strani zastonjskega 'sharanja', ki v teh tehničnih pogojih lahko danes resno ogrozi založbe.

Založbe so tiste, ki v največji meri (vsaj tam kjer so močne), dvignejo avtorja iz anonimitete, do tega, da jih spričo drobnih reklam, kritik in sublimnih sporočil in debat, mase začnejo klikati, gledati in poslušati, brati.

In so pripravljene tudi plačati.

Ker zastonjske zelo kavalitetne ponudbe, ki je legalna in dejansko najbolj kvalitetna, po vseh resnih kulturnih standardih (pač od starejših avtorjev in malce starejšega datuma, no pa tudi praktično super novitete v okviru promocije:), je na netu toliko, da je en sam človek ne more za časa življenja pregledati, prebrati in preposlušati.

Pomeni založba je eden od mehanizmov, ki nam nekaj poturi pod nos in zato tudi pričakuje seveda nagrado! Moramo priznati, v pogojih kar strogega kapitalizma, so založbe vendarle uspele zadržati v kulturi ustrezno mešanico kvalitete in všečnosti, skupaj združene z revolucionarno modnimi trendi. Ti so v glavnem povezani z malce spremejenimi rituali primitvinih plemen...in to so rituali odraščanja;(( Sex and money kombinacija. Za katero se zdi, da v socializmu, kot ga je predložil Stalin, pa tudi Lenin in Tito...nekako ni optimalno delovala;((

Je pa seveda tudi možno, da so omenjeni povsem zasrali, kar kar resno kaže celo predhodnik Marx!
:))

Ja ja...niso samo neki menihi, ki so stoletja pridigali, prepisovali in učili popolne neumnosti...gre tudi širše!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

marS ::

Evo, nova platforma za avtorje eknjig (pa tudi drugih digitalnih vsebin), predstavljena danes v Frankfurtu na sejmu.
Avtor ima popolen nadzor nad prodajo. Digitalček, samo zate ;)
btw: lastnik in avtor platforme je naše gore list :)
...no more heroes...
https://ilbis.com/

Okapi ::

Pomanjkanje platform in nadzora nad prodajo nista bila nikoli problem. Problem, ki ga tudi ta nova zadeva ne reši, so pirati.

O.

Gavran ::

Narobe. Problem so mikroplačila
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

Okapi ::

Ja, to tudi. Ampak na majhnem knjižnem trgu, kakršen je naš, mikroplačila niso univerzalna rešitev problema (če sočasno ne rešiš tudi problema piratiziranja). Stroški pisanja romana (ali slovarja, učbenika, enciklopedije ...) so v ZDA približno enaki kot pri nas, ampak če imaš 10 ali 100x večje tržišče, si lažje privoščiš izpad dohodka zaradi piratiziranja.

O.

digitalcek ::

Gavran je izjavil:

Narobe. Problem so mikroplačila


Bolj je problem "dvojna morala" uporabnikov spleta. Dat za pivo 2.80 evra NI problem, popit v enem večeru 4 pive tudi ni finančni problem, dat za serijo zanimivih fotk 0.28 evrov pa je za psiho ogromne večine uporabnikov spleta NEPREMOSTLJIV psihični in finančni problem...

Gavran ::

Ne sklepaj po sebi, digitalček.
Imaš dva scenarija:
PO prvem moraš za nakup vsebine ali v fizično trgovino ali pa tvegati zlorabo kreditne kartice, po drugem pa pritisneš na nekaj tipk in voila, zadeva je pri tebi. Kaj misliš, katera možnost je uporabniku prijaznejša? Res je, obstoja nekaj ponudnikov vsebin pri katerih je nakup preko neta varen ampak še zmeraj je nemogoče izbirati po vseh vsebinah, ki jih na mnogo prijaznejši način (tudi DRM spada pod neprijaznost do uporabnika) uporabljajo pirati.
In da ne pozabim pri neprijaznosti omeniti Kindla in oddaljeno brisanje KUPLJENIH vsebin...
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

nekikr ::

Bullshit. Samo poglej razne app store. 0,79€ za aplikacijo je takšen zalogaj, da si ga človek, ki dnevno spije 3 kave, dva piva in pokadi škatlico čikov pač ne more privoščiti.

Mipe ::

Ma ne vidite prave slike. Človek gre v bar in pivo mu je na voljo. Nekaj znamk. Potem pa gre na app store in ga takoj preplavi na milijone aplikacij, s katerimi ne ve, kaj bi!

nekikr ::

Ampak vseeno se odloči, da bo ukradel tistih nekaj specifičnih, ki so jih ukradli tudi njegovi kolegi? In če se že gremo tole brezvezno primerjavo z barom: ko greš v nek Ye old London pub in nimaš pojma kakšnega okusa je nek zvarek....ga ukradeš in probaš? Ne? Zahtevaš denar nazaj, če ti ni všeč?

Mipe ::

Kaj hočeš reči? Če bi tipičen človek hotel frej pivo, bi ga težko našel. Zelo težko. Aplikacijo pa najdeš v nekaj klikih.

Najdi mi frej gajbo piva in ti jo častim. :D

Okapi ::

Pa mogoče ene brezvezne igrice za pol evra celo ne bo ukradel, bo pa sigurno ukradel navigacijo za 30 evrov.>:D

Ker brez nje bi ga bilo na licu mesta konec, 30 evrov je pa preveč.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

nekikr ::

Mipe je izjavil:

Kaj hočeš reči? Če bi tipičen človek hotel frej pivo, bi ga težko našel. Zelo težko. Aplikacijo pa najdeš v nekaj klikih.

Najdi mi frej gajbo piva in ti jo častim. :D

Ja? Najdi mi zastonj Navigon program za pametne telefone pa ti ga častim. Bodi pozoren na to, da "zastonj" ne pomeni da lahko ukradeš na tak način, da te nihče ne vidi. To sta dve ločeni zadevi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nekikr ()

digitalcek ::

Pivo, senvič, juhca se seveda plača. Avtorska vsebina pa se seveda NE plača.

Kajti argument uporabnikov je, da je VSAk sendvič pravzaprav original, skoraj avtorski izdelek.

Ponujena (ali ukradena) vsebina pa je multiplikacija nečesa in za njih nikakor ni prav, da bi nekdo muziko napisel v treh urah, potem pa jo prodajal in za njo kasiral 30 let...

In boli jih kasiranje, ne prodajanje. Po njihovem dojemanju kasiranje, brez da bi delal (šljakal) in vsakodnevno potil krvavi pot - ni sprejemljivo...

Mipe ::

@nekikr: Daj mi 30€ in izvolil bom posvetiti čas iskanju frej verzije tvojega navigona. Rezultati niso zajamčeni.

@digitalcek: dokler se cedita med in mleko, ju bomo seveda uživali. Ker sta pač na voljo, ne da bi se rabili pretegniti. Ko bomo lahko kopirali avtomobile in pivo, se bo slednje cedilo.

Mehmed ::

Vidim da nekateri se niso sprejeli dejstva, da ce se pregresis zoper avtorske pravice, to se ni kraja. To sta dve loceni zadevi.

Pa vprasanje za mode, a lahko ta folk enostavno klicemo idioti? Ce ze oni nimajo zadrzkov ostalim praviti tatovi?

nekikr ::

Mipe je izjavil:

@nekikr: Daj mi 30€ in izvolil bom posvetiti čas iskanju frej verzije tvojega navigona. Rezultati niso zajamčeni.

@digitalcek: dokler se cedita med in mleko, ju bomo seveda uživali. Ker sta pač na voljo, ne da bi se rabili pretegniti. Ko bomo lahko kopirali avtomobile in pivo, se bo slednje cedilo.

Free verzije ni. Ker avtor hoče plačilo za to aplikacijo. Tako kot ni zastonj pira, ker zlobna pivovarna ne daje stvari zastonj (ali pa vsaj po ceni surovih surovin, ker delo itaq ni nič vredno).

digitalcek ::

Mipe je izjavil:


@digitalcek: dokler se cedita med in mleko, ju bomo seveda uživali. Ker sta pač na voljo, ne da bi se rabili pretegniti. Ko bomo lahko kopirali avtomobile in pivo, se bo slednje cedilo.


Aha. Smo kradli, krademo, in bomo kradli.
Dokler nas ne bo nekdo po prstih. Ampak potem, pa tudi že prej bomo ves čas jokcali o človekovih pravicah, (spletni) demokraciji in o pravici, biti obveščen = pogledati vse vsebine.

thramos ::

Idioti kot oznaka za ljudi, ki ne vidijo razlike med krajo in kršenjem avtorskih pravic? Se strinjam.

No, verjetno mislite na Navfree. Vsekakor je boljši od iPhonove navigacije. Şamo s tem se ravno ni za hvalit.

digitalcek ::

thramos je izjavil:

Idioti kot oznaka za ljudi, ki ne vidijo razlike med krajo in kršenjem avtorskih pravic? Se strinjam.

Ter lopovi in tatovi za oznako ljudi, ki so kajkoli kaj dolpobrali, brez da bi plačali, vkolikor je bilo plačljivo...

Okapi ::

Idiot je kar dobra oznaka za vse tiste pirate, ki se tolažijo, da niso tatovi.>:D

Mipe ::

Sem pirat, ker uporabljam Libre Office? Sem pirat, ker uporabljam Inkscape?

nekikr ::

Zakaj sprašuješ neumnosti?

M-XXXX ::

Pivo, senvič, juhca se seveda plača. Avtorska vsebina pa se seveda NE plača.

V tistem trenutku, ko boš od kogarkoli vzel pivo in sendvič in pri tem njegov sendvič in pivo pustil pri njem tako kot je bil ti nobeden ne bo težil...

PaX_MaN ::

Mehmed je izjavil:

Vidim da nekateri se niso sprejeli dejstva, da ce se pregresis zoper avtorske pravice, to se ni kraja. To sta dve loceni zadevi.

Pa vprasanje za mode, a lahko ta folk enostavno klicemo idioti? Ce ze oni nimajo zadrzkov ostalim praviti tatovi?

Nimaš računa? TAT!

Okapi ::

V tistem trenutku, ko boš od kogarkoli vzel pivo in sendvič in pri tem njegov sendvič in pivo pustil pri njem tako kot je bil ti nobeden ne bo težil...
Prav res, gostilničarni bodo navdušeni, ko ne bodo več prodali nobenega piva. Ko že ravno o idiotih ...;((

O.

nekikr ::

M-XXXX je izjavil:

Pivo, senvič, juhca se seveda plača. Avtorska vsebina pa se seveda NE plača.

V tistem trenutku, ko boš od kogarkoli vzel pivo in sendvič in pri tem njegov sendvič in pivo pustil pri njem tako kot je bil ti nobeden ne bo težil...

Delo pri avtorskem delu ni vredno nič. Ideja tudi ne. Zakaj potem po istem kopitu ne plačujemo teh treh stvari (pivo, sendvič, juhca) samo toliko, kot so vredne surovine? Če ukradem jogurt v trgovini in jim pustim recimo 10c, kolikor stane material, potem nisem tat kajne? Nihče ne bo imel nič manj? Ampak ne vem če se bo policija strinjala s tem.

M-XXXX ::

Prav res, gostilničarni bodo navdušeni, ko ne bodo več prodali nobenega piva. Ko že ravno o idiotih ...

Aha, po tej logiki bi ti prepovedal domačo kuhinjo, ter vinogradniško, domače pivovarstvo...
Dobra piva in dobra hrana se bo vseeno prodajala za to se ni bat, slabi pa bodo propadli: tako kot je treba... Isto kot pri avtorjih: dobri nimajo težav, obratno. Slabi pa se zgovarjajo na vse drugo kot, da bi videli problem v sebi.

PS:
Če ukradem jogurt v trgovini in jim pustim recimo 10c, kolikor stane material, potem nisem tat kajne?

Zelo neumna primerjava. Oni imajo malo več stroškov kot materil: ga je bilo treba naredit (delo trgovke, ki je morala narediti DRUG sendvič), embalaža, rezanje mesa/sira, vse surovine. Z avtorskim delom (kopiranjem) pa on ne izgubi nič, dokler mu ostane original, s tem nima nobenih dodatnih stroškov in nič več dela. Čisto isto dela ima, če napiše knjigo in proda en izvod, ali proda en izvod katerega prekopira 10 miljonov ljudi. Prav tako ne izgubi nič denarja (vse stroške so krile osebe ki so kopirale).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: M-XXXX ()
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vrhovno sodišče: skeniranje knjig za Google Books je legalno

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
196710 (4808) noraguta
»

Google Books ne krši avtorskih pravic

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
75893 (4280) nekikr
»

Založniki in avtorji v primeru Google Books terjajo dve milijardi dolarjev odškodnine

Oddelek: Novice / Tožbe
104047 (3701) antonija
»

Sodišče zavrnilo poravnavo za Google Books

Oddelek: Novice / Tožbe
146100 (5482) OmegaBlue

Več podobnih tem