» »

Menjava napajalnika, delajo le ventilatorji

Menjava napajalnika, delajo le ventilatorji

wratanar ::

Nekaj dni nazaj je napajalnik dokončno odpovedal, tako da sem kupil novega. Ko sem vse skupaj po nekaj napora povezal, so se začeli vrteti le ventilatorji, ostalega nič. Isto se je zgodilo, ko sem odklopil vse razen 20+4pin priključkov na matični. Bolj za zabavo sem poskusil odklopiti še 4pin, po tem se je matična plošča prižgala normalno, tudi značilni piski ob vklopu so se slišali, ko sem ves optimističen spet vklopil še 4pin pa se ponovno vrtijo samo ventilatorji. Počnem kaj narobe, ali moram spet po nov napajalnik?

4pin sem seveda poskušal obračati na vse možne načine, če ga obrnem za 180 stopinj se zadeva niti ne prižge. Matična je Asrock Alive nf4g-dvi, napajalnik pa LC Power LC600H-12.

Janac ::

Mislim da je matična uničena.

stock ::

Dokončno odpovedal napajalnik? Kaj si čakal da ti še kaj odpelje s sabo? Do kam pa si šel brez tistega 4pin? Poglej če ma napajalnik še kak 4pin konektor pa probaj z onim.

wratanar ::

Šel sem do tega, da je bilo treba PC prižgati nekje 10x, da je prišel do Windowsov. In ne, napajalnik ima samo en 4pin.

stock ::

Poglej če je kak kondenzator napihnjen.. Zgol za foro larko resetiraš bios. Grafo si priklopil, diske itd? Iz vtičnice pa gre elektrika kot treba? Da nebi zato stari šel? Mogoče tud pusti izklopljeno vse par 10min pa probaj še enkrat. Definitivno bi pa blo probat še s kakim drugim napajalnikom..

Duhec ::

Ne vem kaj imaš za obračat 4pinski konektor na vse možne načine, če je samo ena možnost za priklop. Malo si oglej konektorje in logično razmisli.
In o katerem 4 pinskem konektorju govoriš? Za cpu ali podaljšek glavnega napajalnega konektorja ?

Jezus, da slučajno ne tlačiš 4 pinski podaljšek glavnega napajalnega 20pinskega konektorja v 12V cpu vtičnico, ki je tudi 4 pinska kot tale (ne)srečnež v tej temi ?
https://slo-tech.com/forum/t535700/0

4pinski kocka konektor 12V je samo eden s črno/rumenimi kabli.
 12V cpu 4pinski kocka konektor

12V cpu 4pinski kocka konektorBarvni 4pinski konektor (črna, rumena, oranžna in rdeča) je podaljšek glavnega napajalnega 20 pinskega konektorja in na tvojo plato ga pač NE priklopiš.
Odstrani ga s konca 20pinskega konektorja.

wratanar ::

Uf, točno to sem počel ja. =/ Ampak kot pravim, napajalnik nima drugega 4pin priključka in tole počnem prvič. Kako je zdaj s tem, potrebujem kakšen adapter ali prav drug napajalnik?

Duhec ::

Po specifikacijah ga zagotovo ima in to celo 2 komada, črne barve.
Torej priklopiš enega od teh dveh v 4 pinsko vtičnico na skrajnem robu plošče.
Podobno kot je na spodnji sliki:

amigo_no1 ::

V specifikacijah piše tole:
http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...


1.) 1x 20/24 pin matična plošča 40cm
2.) 1x 4+4 pin matična plošča 12V


Pri 2.) priključiš samo 4 pine iz 8 pinskega priključka za dodatno 12V napajanje MB.


http://www.playtool.com/pages/psuconnec...

Zgodovina sprememb…

stock ::

Verzij tega napajalnika je veliko, možno da res nima! Sicer en 4pin bi skoraj mogel bit, ampak lahko da res ni.

wratanar ::

Hvala za pomoč, sem našel ta 4pinski priključek, oba sta bila pritrjena skupaj in je vse skupaj izgledalo kot en 8pinski. Seveda pa se je pojavila nova težava. Zdaj se v računalniku po zvoku sodeč vse prižge normalno, vsi ventilatorji se normalno vrtijo, disk se prižge, matična piska kot prej ob vklopu, na grafični gori rdeča LED, slike pa vseeno ni nobene. Poskusil sem z obema 6pinskima za grafično in tudi z adapterjem za molex s štirimi vhodi in je pri vseh isto. Je možno, da sem pri prejšnjih poskusih uničil kakšno komponento ali gre spet za kaj drugega, kar sem falil?

Siddh ::

kaj maš to za eno grafično z led diodami?


Duhec ::

@wratanar, z napačnim priklopom napetostnih kablov se navadno bolj klavrno konča za kako komponento. Če je to napajalnik ali spomin je še najmanj. :)
Kot prvo izštekaj grafiko, monitor priklopi na onboard grafiko in priklopi samo eno ram palčko, ostale izštekaj ter preizkusi, če je zdaj slika ali vsaj začetni pisk.
Če ni nič boljše zamenjaj spomin z drugim/tretjim, itd.
Poročaj.

wratanar ::

Sem poskusil še to in ni spremembe, nobene slike ali piskov ni, samo ventilatorja se vrtita v nedogled. Omenil bi še, da gre za nekje 6 let star PC. Verjetno to pomeni konec, ne?

mr1two ::

Malo offtopic, vendar se moram potožit-> napajalnik je nagajal(pc se je zbudil samo prvič, ko se ga je vštekalo v el. omrežje. Vsak nadaljni poskus vklopa po zaustavitvi je bil ponesrečen.). Odprem in tralala, klasika- 3 napihnjeni kondenzatorji. Po menjavi stvar nekako dela, vendar bi rad sporočil, da se mi največ takšnih failov pojavlja pri LC napajalnikih. Niso dobra roba in konec.
Uporaba troblje v avtu povzroči krčenje možganov.

Janac ::

Siddh je izjavil:

kaj maš to za eno grafično z led diodami?


560 ti je imela diode(phase lights) in še ogromno drugih


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Konektorji za povezavo matične z napajalnikom

Oddelek: Pomoč in nasveti
5527 (464) bluefish
»

Priključitev napajalnika

Oddelek: Pomoč in nasveti
231953 (1401) Janac
»

Priklop napajalnika

Oddelek: Strojna oprema
4712502 (11891) pol3ni
»

24-pin KONEKTOR na matični plošči in 20-pin na napajalniku

Oddelek: Strojna oprema
486698 (4747) Win8NonGrata
»

converter 8 v 4 pin.. a bo delal?

Oddelek: Strojna oprema
201790 (1619) mihco

Več podobnih tem