» »

Applova zamujena priložnost z Lightning konektorjem

Applova zamujena priložnost z Lightning konektorjem

Nov "Lightning" konektor.

vir: engadget

Adapter na micro usb.

vir: Apple

Adapter na stari dock konektor.

vir: Apple
ITworld.com - Kot že rečeno, ima pred dnevi predstavljeni iPhone 5 tudi nov 8-pinski konektor, imenovan Lightning, ki zamenjuje prejšnji 30-pinski dock konektor. S spremembo so bojda prihranili nekaj dragocenega prostora za povečanje baterije na 1440 mAh (ki sicer še vedno ponuja krajši čas pogovora od izvirnega iPhona iz 2007), a če že, bi lahko to priložnost izkoristili za prehod na micro USB, tako kot (so jo že) domala vsi ostali proizvajalci.

Apple je l. 2009 namreč z Evropsko komisijo podpisal memorandum o soglasju za čimhitrejši prehod na micro usb konektor. Obvezo je dosedaj izpolnjeval z adapterjem, kar je očitno plan tudi vnaprej, na veliko nejevoljo potrošnikov. Adapter z Lighting na micro USB stane 18 evrov in je na voljo zgolj v Evropi. Za razliko od micro USB kablov ne bo pri roki ravno pri vsakemu prijatelju, zato ga bo treba nositi s sabo, pa paziti, da se ne pozabi tam oz. izgubi. V pomoč ne bo niti obstoječa Apple roba, ki je vsa narejena še na stari dock konektor. Tudi za to situacijo so adapterji, in sicer po ceni 29€ za kratkega oz. 39€ v 20cm različici, kar ni malo. Cene so tako visoke zato, ker Apple še ni odprl specifikacij, obenem pa grozi s tožarjenjem, tako da kitajski proizvajalci replik še čakajo. Še krajšo pa bodo potegnili imetniki glasbenih in video komponent, na katere se priklaplja iPhone - zavoljo dizajna tam za adapter preprosto ne bo (fizično) prostora. Nevšečnost se da mirno primerjati z nejevoljo, ki ste jo izkusili, ko ste prvič prejeli .docx dokument, vaš pisarniški program pa si z njim ni znal kaj veliko pomagati.

Vsega tega je iskreno gledano škoda. Micro USB konektor omogoča prav vse funkcije Lightning konektorja, no, morda z izjemo možnosti zaračunavanja navitih cen za adapterje.

105 komentarjev

«
1
2 3

Good Guy ::

Sami sebe bojo zaklal

Bor H ::

Ne bojo, USB je preteklost, lightning je kul!
Sej zadeva je dost enostavna, če imajo samo tvoje naprave določen konektor pol prideš do vendor lock ina, ko enkrat kupiš hi fi, avtoradio in hladilnik s priklopom za iStuff, boš tudi potem raje (in ceneje) zamenjal samo iStuff kot vso podporno robo.

Ganon ::

Saj ne moreš verjet, kakšen nateg. Sicer pa, saj to vseskozi počnejo. :))

BosKo ::

Me ne moti nimam Iphona, koga pa moti ima izbiro kupit kaj drugega.
Ne vem zakaj mora biti vsaka druga novica Applova. Očitno so avtorji novic dobro plačani da delajo samo še reklamo za Apple. Kje je kaka novica Samsung, HTC, HP, DELL, IBM, kaj oni nič ne počnejo.

Invictus ::

Ostali ne počnejo nič pametnega. Zato nič novic o tem.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Magic1 ::

Seveda in bog ne daj, da bi spoh kadarkoli pomislil na kaj drugega kot Apple.
Sej je lepo in ok dela, samo nategnejo pa svoje stranke na vsakem koraku. Izgleda da še ni dosti krize, da folk vse to požre. Sej pri nas nas tudi v trgovinah oberejo, kot zajca. Gradbena podetja so tudi delovala na tak princip. Problem bo, ko si enkrat folk ne bo moral več privoščit takega prestiža.
Magic

Matako ::

Dobra stara konektorska zarota ;) Ok, plus pike za to, da se ga da vtikati na slepo (ni važno kako obrneš), minus pike za izpostavljene kontakte. Da fuq? To res ni kul, saj kako vgreznjeni bi bili lahko, da si ziher da ne pride do stika... je pa res, da se jih tako da enostavno očistiti.
/\/\.K.

ripmork ::

"plus pike za to, da se ga da vtikati na slepo (ni važno kako obrneš)"
Agree. Vsaj kar se mene tiče, je to ogromen plus.

BosKo ::

Invictus je izjavil:

Ostali ne počnejo nič pametnega. Zato nič novic o tem.

Dela jo že, samo Slo-tech hoče iz vsake novice narediti Applovo, zgleda da samo to še danes šteje.

tha_man ::

To da ga lahko vtikaš na slepo je res velika prednost pred USB-jem, ki mi je že prav tečen, kadar priklapljam na slepo. Seveda pa je po drugi strani velik minus, da zadeva ni kompatibilna z univerzalnimi USB kabli/polnici, slabo pa jo bodo odnesli tudi lastniki starih iPod dockov in ostale krame, ker bodo morali kupiti pretvornik. Na koncu je vse biznis.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

...:TOMI:... ::

Zanima me, kdaj bodo imeli telefoni in kabli samo 2 zadevi:


    1. napajalni del,
    2. podatkovni del narejen iz optičnih vlaken


In kdaj bo to standardno? Se mi zdi, da naslednji visoko-hitrostni priključki (USB, HDMI, povezave na plati..) bodo temeljili ravno na tem.
Tomi

kpkp ::

S spremembo so bojda prihranili nekaj dragocenega prostora za povečanje baterije na 1440 mAh

Bolj verjetno kot to pa jim novi konektor omogoča izdelavo tanjših naprav, ter jim nudi več prostora na spodnjem delu naprav, kar so pri novem modelu iphona izkoristili za 3.5 jack in s tem poenostavili interni design, saj so vse audio (razen mikrofonov) komponente nahajajo v spodnjem delu.

2. podatkovni del narejen iz optičnih vlaken

Kako prednost bi to prineslo?

...:TOMI:... ::

kpkp je izjavil:


Kako prednost bi to prineslo?


Hitrosti prenosa so vedno višje. Priključek micro USB ne podpira prenosa slike direktno na TV. Jaz tako vidim prihodnost, glede na to, da so optični kabli poceni.
Tomi

kpkp ::

Oprosti mojo ignoranco samo kateri video standart na optiko pa tv podpira?
Flash v telefonih ni dovolj hiter niti za usb2, tako da je optika overkill, plus to pomojem prinese še dodatne nepotrebne komplikacije s pretvorbo signala.

Dead_Meat ::

...:TOMI:... je izjavil:

Priključek micro USB ne podpira prenosa slike direktno na TV.



Od kje dafaq pa ta podatek? Ja, mogoče applovi microUSBji ne podpirajo... jaz sem FullHD sliko prav lepo spravil preko microUSB/HDMI pretvonika na svoj TV, imam pa Galaxy S2 (naprednejši) telefonček.

Kar se tiče nategovanje Appla s konektorji.... apple fanatiki bodo kupli tudi telefon z vgrajenim dildotom. Vseeno je. Naj oni zapravljajo za drage priključke/pretvornike, jaz pa si raje za isti denar privoščim kaj uporabnejšega.

...:TOMI:... ::

Ugibam, mogoče pa bo nekoč... sedaj je vse na bakru, od etherneta, USB, HDMI. Problem, ki nastane, ko uporabimo isti priključek za podatke in napajanje je, da se priključek zaradi slabih karakteristik in pogoste uporabe (vsakodnevno polnjenje) začne majti, izgublja stik...

V prihodnosti bo verjetno tako, kot sem omenil. Napajanje na bakru in optika za podatke. Brezžično napajanje pa preveč pokuri (72 W pri Nokiji).
Tomi

neonX ::

Kurzweil ::

Celemu svetu je jasno, da vse migrira na USB kot nek ultimativno standard za večino elektronskih naprav. Samo Applu ni, kot da že niso njihovi produkti tako dragi, bodo isti potrošniki, ki so že tako precej plačali, preplačevali še neke kable, adapterje in bogve kaj, ker bodo ti seveda za razliko od 99% ostalih mobilnih naprav imeli unikaten priklop.

Goreči zagovorniki Appla, naj vas to čimbolj upali po denarnici, očitno vam to paše. Ne rečem da Apple ne ponuja kvalitete, ampak da svoje kupce še dodatno obirajo je pa ogabno.

Good Guy ::

neonX je izjavil:



tole je čist neumesno veš. Tukaj je govora o standardnem micro usb, ki ga podpirajo vsi razen japka.

Fritz ::

Ne razumem, zakaj jim EU daje odpustke...če so rekli enoten priključek za polnjenje/prenos podatkov, potem bi to moralo veljati za vse.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

Magic1 ::

Ahh, nekateri še vedno mislijo, da imajo ostale firme od Appla, drugačen napajalni kabel za vsako napravo. Inteligenca na vrhuncu, da ne štekaš nečesa, kar je omenjeno v vsakem drugem postu.
Kako lahko sploh primerjate količine različnih kablov izpred časa, ko Apple sploh še telefona ni imel.

Fritz: sej mogoče mu bodo pa zdej prilimali kakšno miljardo kazni zaradi ignorance. Pa bo miljarda krožila.
Magic

gruntfürmich ::

ovce je treba stričt, drugače ni uredu.

kar pa se tiče epl novic pa je itq jasna usmerjenost sloteha tko da je pravzaprav še premalo teh novic; pravzaprav jih pogrešamo!
ti mavrični ljudje pač rabijo svoj poligon za izživljanje in pederišenje...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

blackbfm ::

edina prednost microusb, res edina, je razširjenost

sicer pa je inferioren priključek applovemu, za tanovega sicer še ne bom dal roke v ogenj:D

spirit ::

inferioren applovemu stareu docku? v čem? ker je manjši ali kaj drugega? ok prednost tega lightninga je res v slepem vtikanju to je pa to, zakaj ne morjo met vse naprave kar se da podobnih priključkov, da neseš s sabo ko kam greš pač en napajalnik in kabel. Ja mi je jasno da ne morš prenosnika in telefona napajat z istim napajalnikom ampak marsikaj se da. Recimo moj strnik in brivnik se polnita preko micro USB, kar pomeni da če kam grem vzamem prenosnik, in napajalnik od telefona in lahko polnim vse. Res me zanima kaj naj bi bilo na applovemu staremu docku tako super, pa imam ipoda.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: spirit ()

blackbfm ::

robustnost applovega priključka, ko priklopiš drži fiksno..microusb drži ravno tok da je, ko se pa malo razrahlja potem pa bolje da se ne dotikaš naprave med polnjenjem ali prenašanjem podatkov.

Magic1 ::

Hmm, zdaj ne vem ali imam srečo, ali pa ti bullšit prodajaš. Še z nobenim kablom za micro USB nisem imel problemov. Imam od LGja, HTC-ja, Nokie, en kup kitajskih in vsi delajo brez problemov, z razliko Sony Ericssonovih starih priključkov, ki so bili res katastrofalni kot ti opisuješ.
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

Tarzan ::

blackbfm je izjavil:

robustnost applovega priključka, ko priklopiš drži fiksno..microusb drži ravno tok da je, ko se pa malo razrahlja potem pa bolje da se ne dotikaš naprave med polnjenjem ali prenašanjem podatkov.


Tudi na 3 leta starem telefonu lahko držim za USB kabel in se telefon polni v bingljajočem položaju. Če vsaj malo paziš kako rokuješ s telefonom, potem se nima kaj razrahljat. Sem pa tudi sam bil skeptičen na začetku, ker sem bil prepričan da bo konektor crknil po hitrem postopku, kot se to včasih dogaja z USB ključki.

Lonsarg ::

Kiro nabijanje lol. Koliko se priključek zrahlja nima nobene veze z tem, kakšen priključek je, ampak koliko trdno je proizvajalec telefona pritrdil priključek na plato in zaenkrat semi ni še noben odmajal na telefonih..

Edino kar šteje je standard. Samo pomislite na zmešnjavo pred microUSB standardom, revolucija na področju priključkov za mobitel je ta standard, revolucija big time. Zmaga potrošnikov proti korporacijam, ki jim je bolj ustrezalo prejšno stanje. Apple pa je pač korporacija, ki ne pusti potrošnikom zmagat.

lebang1 ::

BosKo je izjavil:

Me ne moti nimam Iphona, koga pa moti ima izbiro kupit kaj drugega.
Ne vem zakaj mora biti vsaka druga novica Applova. Očitno so avtorji novic dobro plačani da delajo samo še reklamo za Apple. Kje je kaka novica Samsung, HTC, HP, DELL, IBM, kaj oni nič ne počnejo.


+1
Tudi jaz sem opazil da se svet vrti le še okoli japk
in to povsod.
Če je kakšna reklama v kateri je notri viden telefon je seveda le ta iphone.
Ne vem, očitno jim plačujejo za to.

d4vid ::

Tarzan je izjavil:

blackbfm je izjavil:

robustnost applovega priključka, ko priklopiš drži fiksno..microusb drži ravno tok da je, ko se pa malo razrahlja potem pa bolje da se ne dotikaš naprave med polnjenjem ali prenašanjem podatkov.


Tudi na 3 leta starem telefonu lahko držim za USB kabel in se telefon polni v bingljajočem položaju. Če vsaj malo paziš kako rokuješ s telefonom, potem se nima kaj razrahljat. Sem pa tudi sam bil skeptičen na začetku, ker sem bil prepričan da bo konektor crknil po hitrem postopku, kot se to včasih dogaja z USB ključki.

+1

Samsung galaxy spica, enako, polni se bp v bingljajočem položaju. Pa je telefon preživel že... Veliko večm kot bi kakšen iphone, sigurno. Če ma kdo iPhone 5 in ga žrtvuje, mu to tudi dokažem :)
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

pi pawr ::

Sam sem se že velikokrat spotaknil ob mikro usb kabel med prenašanjem podatkov (Nokia), pa je samo poletela in se razletela na steni, kabel je ostal not.
Starejši stari jabolčni konektor je imel še neke zatiče, za izklop ga je bilo treba stisnit, novejši stari je čisto v redu držal, večina ljudi itak potegne za kabel...

para! ::

Micro USB je limited na USB 2.0 hitrosti. USB 3.0 nima enakega micro konektorja. Micro USB je narahlo zataknjen v napravo in odleti ob najmanjšem premiku.

Koliko časa se polni iPad na USB in koliko na Apple standard dock konektor?

Get ur facts straight.

Ne razumem, zakaj jim EU daje odpustke...če so rekli enoten priključek za polnjenje/prenos podatkov, potem bi to moralo veljati za vse.

Preberi si direktivo in boš ugotovil, da EU nikjer ni zapovedala, da morajo zdaj vsi uporabljati direktno micro USB za polnjenje. Apple je popolnoma compliant s tole direktivo.
Death before dishonor!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: para! ()

techfreak :) ::

USB priključek je asimetričen dvostranski, torej je 50% - 50% verjetnost, da boš na slepo pravilno uspel priključiti, vendar se v praksi v 80% primerov odločiš napačno -> Murphy's law :))

To drži pri npr USB ključih, ki nimajo kabla. USB kabli imajo pa vsi na zgornji strani naslednji logotip:

Lahko brez težav otipaš katera stran je prava.

Zgodovina sprememb…

mm46 ::

techfreak :) je izjavil:

To drži pri npr USB ključih, ki nimajo kabla. USB kabli imajo pa vsi na zgornji strani naslednji logotip:
...
Lahko brez težav otipaš katera stran je prava.

Tole ne velja za vse kable... na samsung kablu npr. ne moreš prav nič otipat kera stran je prava

Zgodovina sprememb…

gnilojabolko ::

Vse vredu in prav, ampak scasoma se bo pokazalo kako je zdrzljiv. Namrec s slike lahko sklepam da je dobra rec, ampak mene me moti ves ta "plastnik fantastik" in ko ga grdo pogledas razpade na miljon kosckov :)

RejZoR ::

Hey Apple, welcome to 2007... tega strica Appla bi moral nekdo pocukat za rokav in jim povedat, da je nekdo že izumil tak konektor in se mu reče microUSB lol...

Že res da microUSB-ja ne moreš obrnit okoli kot tega Lightninga ampak je zadeva narejena tko fool proof, da moraš bit res idiot, ki bi rinil kroglo skozi trikotno odprtino, da ne dojameš kako mora it zadeva skupaj...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

TehDucky ::

 Micro USB

Micro USB



Takole pa zgleda moj micro USB od logitecha ;) točno vem kako more bit obrnjen.

floyd1 ::

Tudi Samsungov je podoben - torej na eni strani "prirezan". Pa puščico ima zgoraj. Dve "varovalki" torej. Kako "blond" moraš biti pri takem kablu, da ga obrneš narobe?
Valjda je pa "obojestranski" bolj komot. Ampak samo to.

Tole ne velja za vse kable... na samsung kablu npr. ne moreš prav nič otipat kera stran je prava

Kakor kateri. Na mojem samsungu lahko. Zraven sta prišla dva kabla (220V in USB)(skoraj) identična temu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: floyd1 ()

techfreak :) ::

TehDucky je izjavil:

 Micro USB

Micro USB



Takole pa zgleda moj micro USB od logitecha ;) točno vem kako more bit obrnjen.

No ja, ta kabel je bolj fail, ker ni gibljiv kot recimo tisti od HTCja in je težko uporabljati miško med polnjenjem. Pa tale konektor je tudi moteče velik.

Fritz ::

para! je izjavil:


Ne razumem, zakaj jim EU daje odpustke...če so rekli enoten priključek za polnjenje/prenos podatkov, potem bi to moralo veljati za vse.

Preberi si direktivo in boš ugotovil, da EU nikjer ni zapovedala, da morajo zdaj vsi uporabljati direktno micro USB za polnjenje. Apple je popolnoma compliant s tole direktivo.


Iz Q&A vezano na MoU Evropske komisije s proizvajalci (torej ne gre za direktivo temveč za MoU - http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/...).

What was the process leading up to a solution?
To tackle this issue the European Commission gave phone manufacturers an ultimatum in March 2009: to voluntarily adopt a common charger or be subject to mandatory EU legislation. As a result in June 2009, Europe's major mobile phone manufacturers agreed in close co-operation with the Commission services to adopt a common charger for data-enabled mobile phones sold in the EU. A Memorandum of Understanding (MoU) - signed by 14 manufacturers - committed the industry to provide charger compatibility. In the course of 2011, European consumers will be able to purchase a standard mobile phone charger for all data-enabled phones - including smartphones - sold in the 27 EU Member States.

What is the solution envisaged?
In the Memorandum of Understanding (MoU), the industry commits to the provision of compatible chargers on the basis of the Micro-USB connector. Once the commitment becomes effective, it will be possible to charge compatible data-enabled mobile phones with any common charger.

Which companies have signed the Memorandum of Understanding?
The following 14 companies have signed the MoU: Apple, Emblaze Mobile, Huawei Technologies, LGE, Motorola Mobility, NEC, Nokia, Qualcomm, Research In Motion (RIM), Samsung, Sony Ericsson, TCT Mobile (ALCATEL mobile phones), Texas Instruments and Atmel. Together, their brands represent more than 90% of the mobile phones sold in Europe today.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

Phantomeye ::

Problem pri usb-ju je, da ce tudi imaš prav obrnjenega, se vcasih zdi, da si narobe obrnil (tako da velja 50/50 %) in zato poskusiš znova :D

Drugače je pa microUSB nekaj najboljšega, kar se je zgodilo polnilcem. Resno. Kjerkoli sem, ima vsaj ena oseba microUSB (ceprav pogosto kabel nosim sabo, ampak rabim ga pa vedno takrat, ko ga izjemoma pustim/pozabim doma).

Roadkill ::

Micro USB ni simetričen in ni 50/50. Kaj vam ni jasno?
Ü

para! ::

Fritz, obstoj adapterja pomeni, da je tudi Apple compliant z direktivo.

Samo zato, ker na /. piše "apple scorns promise to EU", še ne pomeni, da je res. Direktiva namreč pravi, da obstoj adapterja zadostuje.

Za tiste, ki še vedno ne razumete enostavnega:

On the basis of the Micro-USB interface, the companies have agreed to develop a common specification in order to allow for full compatibility of chargers and mobile phones. These specifications have been translated in European standards.

N.B.: The agreement allows for the use of an adaptor.

Vir: ec.europa.eu

Apple iPhone Micro USB adapter

Bo šlo tole ponotranjit?

Sicer pa kot potrošnik ne želim micro USB konektorja na telefonu, EU gor ali dol. Lepo, da imam izbiro.

lp
Death before dishonor!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: para! ()

jlpktnst ::

Dead_Meat je izjavil:

...:TOMI:... je izjavil:

Priključek micro USB ne podpira prenosa slike direktno na TV.



Od kje dafaq pa ta podatek? Ja, mogoče applovi microUSBji ne podpirajo... jaz sem FullHD sliko prav lepo spravil preko microUSB/HDMI pretvonika na svoj TV, imam pa Galaxy S2 (naprednejši) telefonček.

Kar se tiče nategovanje Appla s konektorji.... apple fanatiki bodo kupli tudi telefon z vgrajenim dildotom. Vseeno je. Naj oni zapravljajo za drage priključke/pretvornike, jaz pa si raje za isti denar privoščim kaj uporabnejšega.


Tole ni "usb" pretvornik. Tole je MHL konektor. Mobile High-definition Link @ Wikipedia

Je pa totalen idiotizem od appla to. Vztrajajo na teh svojih prizadetih konektorjih že dolgo. Pa ko imajo končno šanso standardizirat kot ostali pa ne. Itak. Totalen vendor lock in. Vsi ostali lahko nekaj naredijo oni pa ne.

para! je izjavil:

Fritz, obstoj adapterja pomeni, da je tudi Apple compliant z direktivo.

Samo zato, ker na /. piše "apple scorns promise to EU", še ne pomeni, da je res. Direktiva namreč pravi, da obstoj adapterja zadostuje.

Za tiste, ki še vedno ne razumete enostavnega:

On the basis of the Micro-USB interface, the companies have agreed to develop a common specification in order to allow for full compatibility of chargers and mobile phones. These specifications have been translated in European standards.

N.B.: The agreement allows for the use of an adaptor.

Vir: ec.europa.eu

Apple iPhone Micro USB adapter

Bo šlo tole ponotranjit?

Sicer pa kot potrošnik ne želim micro USB konektorja na telefonu, EU gor ali dol. Lepo, da imam izbiro.

lp


Ok daj še racionaliziraj zakaj ne. Me zelo zanimajo tvoji razlogi. Zakaj bi raje vlaču s seboj special kabel kot pa imel standarde?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jlpktnst ()

para! ::

Ok daj še racionaliziraj zakaj ne. Me zelo zanimajo tvoji razlogi. Zakaj bi raje vlaču s seboj special kabel kot pa imel standarde?

Ker mi je Appleov konektor bolj všeč. Bo šlo? Al bi moral znanstveno razložit, da bi kaj veljalo?

Upam, da razumeš, da gre za izbiro. Bolje je, če se lahko sam odločim kateri konektor bom uporabljal, kot pa da se neka tvorba ala EU odloča namesto mene.
Death before dishonor!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: para! ()

blackbfm ::

v bistvu so applove naprave že dovolj razširjene da ne gre za noben special kabel več, ravno tako ga z lahkoto dobiš v trgovini kot microusb..če je že nuja

17rnn ::

Nekaj argumentov zakaj Apple ni uporabil Micro-USB konektroja:
http://brockerhoff.net/blog/2012/09/13/...

Tehnologija gre naprej, zato ima EU direktiva "luknjo", da lahko uporabljaš pretvornik, kar pomeni le, da mora biti USB polnilec sposoben polniti telefon (najmanjši skupni imenovalec je USB), kar omogoča tudi naprednejše priključke, ki poleg polnjenja in synca omogočajo še druge stvari!
Seveda je razlog za "Lightning" tudi finančne in "lock-in" narave, nista pa to edina razloga, obstajajo tudi tehnični argumenti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: 17rnn ()

bojsi ::

Kakorkoli obračate je ta priključek v vseh pogledih boljši kot microUSB. Je estetski, majhen ter enostaven, da bolj ne more biti. Res je, da (še) ni razširjen, ampak to je v bistvu značilnost inovacij, ne? Enkrat se zadeve morajo zamenjati za nekaj boljšega.

Pa še to - microUSB ni prišel v poštev tudi zaradi tehničnih lastnosti:
People keep asking why Apple didn't opt for the micro-USB connector. The answer is simple: that connector isn’t smart enough. It has only 5 pins: +5V, Ground, 2 digital data pins, and a sense pin, so most of the dock connector functions wouldn't work – only charging and syncing would. Also, the pins are so small that no current plug/connector manufacturer allows the 2A needed for iPad charging.
Vir.

Še to: naslov novice je butast.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bojsi ()

MasterBlaster ::

Sam me zanima, kje imajo te standardne konektorje? Še v nobeni hotelski sobi ga nisem videl. Na večini konferenc, na katerih sem bil, pa ni bilo pomankanje applovih kablov.
Tk je pa pika .
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kje so enotni polnilci mobilnih telefonov? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
10828693 (22448) OK.d
»

Applova zamujena priložnost z Lightning konektorjem (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
10536657 (31043) Gandalfar
»

iPhone 5, 7'' iPad Mini bojda že septembra (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
7328405 (25460) kronik
»

Za Evropo enotni polnilci mobilnih telefonov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
7813128 (11113) Pyr0Beast
»

iPhone z USB napajanjem in id Software portfejlom, Jobs se je vrnil

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
123440 (2793) we_are_borg

Več podobnih tem