» »

VPN med računalnikoma

VPN med računalnikoma

tx-z ::

Imam dva računalnika, recimo 1 in 2. Na rač.1 teče aplikacija A, na rač.2 pa aplikacija B.

Tadva računalnika bosta povezana v LAN. Ker pa trenutno ni možno, da bi šifriral podatke, ki si jih aplikaciji med seboj izmenjavata, bi med tema dvema računalnikoma naredil VPN in bi potem se ti podatki pošiljali samo znotraj VPN-ja, ki bi seveda bil šifriran.

Vprašanje pa je, s katerim programom (po možnosti free) bi lahko to naredil, in ali je to smiselno.
tx-z

amigo_no1 ::

Smiselno je samo, če sta oba povezana na router/switch, kamor je povezan še kdo, ki bi rad "prisluškoval" izmenjavi podatkov med A-B.

milc ::

Na enem računalniku instaliraš VPN Server na drugem pa VPN klient. Obstaja več rešitev, takih osnovnih, kot takih bolj sofisticiranih. Ena taka brezplačna je tule: Navodila: http://en.kioskea.net/contents/configur... - za Windows XP.

Primer smotrne uporabe kot pravi 'amigo' je, ko imaš med A in B internet, do katerega imajo dostop tudi drugi.
Se pravi recimo: Na lokaciji lokacijaA, recimo sredi Ljubljane instaliraš VPN Server.
Na lokacijiB, recimo na Dunaju se prifočkaš na internet in startaš VPN klient s katerim se povežeš do svojega VPN serverja.

NeMeTko ::

V domačem omrežju to mogoče še velja, da nima posebnega smisla vzpostavljati tunela med dvema računalnikoma. Povsem nekaj drugega pa je v kakšnih npr. bančnih okoljih, kjer naj bi se striktno izogibali 'cleartext' komunikaciji med računalniki.

Predvidevam, da @zigam ni spraševal zaradi potreb v domačem okolju, ampak da se uči, kako vzpostaviti neko malo resnejšo client-server komunikacijo. Načeloma bo v končni fazi moral to implementirati na nivoju same aplikacije, začasno pa želi zadevo rešiti z nekakšnim workaroundom.

Jaz bi na njegovem mestu poskusil zadevo rešiti s pomočjo ssh, s pomočjo katerega bi vzpostavil tunel med sistemom A in B, po katerem bi potem obe aplikaciji komunicirali. Morda obstaja še kakšen bolj preprost način, vendar mi trenutno ne pade na misel.

tx-z ::

Ja, točno tako...Stvar bo potem na internetu, ampak v testni fazi bo z VPN-jem pač na domačm omrežju. Iščem v bistuv samo neko aplikacijo k bo to podpirala, da bo šifrirana povezava in vsa komunikacija med njima bo pač šifrirana. Sam a to se omeji potem na kšne porte al na celotno komunikacijo?
tx-z

amigo_no1 ::

Vpn je celotna komunikacija, ssh kar določiš.
Baje adobe flash ne dela rad po vpn ali ssh-ju.

OmegaBlue ::

ssh tunel bi bila smielna rešitev tukaj, sicer če imaš windows sistem je to malo bolj kompleksna vaja. Sicer je primarno namenjena gaming rešitvam a tukaj bi kakšen Hamachi lahko deloval začasno kot painless workaround.

https://secure.logmein.com/products/ham...
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

NeMeTko ::

Res škoda, ker ni navedel za kateri OS se gre.
Ravno tako ni podatka o tem, ali se gre za komercialni ali 'non-profit' projekt.
Tudi manjka informacija o tem, ali naj bi bila 'VPN' varianta začasna, ali bo znala postati trajna rešitev.

Dobro bi bilo vedeti tudi to, ali bo komunikacija tudi v bodoče zgolj A-B ali bo v bodoče A-(B+...+Ž) (en strežnik, veliko odjemalcev).

Veliko stvari je odvisnih od tega katera rešitev bo na koncu najbolj optimalna, nenazadnje tudi proračun rešitve. Zato nebi bilo slabo, če bi še kaj več napisal o samem projektu.

tx-z ::

Winx7+Win7, nonprofit..začasno...Gre se v bistvu za seminarsko, navodilo je blo da mormo omogočt varnost med 2ema spletnima trgovinama (B2B) ...ampak mi je zmankal cajta da bi naredu to varno, zato bi pač med tema 2ema "serverjema" vzpostavil VPN in bi blo varno :)
tx-z

NeMeTko ::

Za seminarsko si lahko naložiš tudi evaluacijsko verzijo komercialnega ssh proizvoda, tako da ne boš po nepotrebnem izgubljal čas s kakšno bolj zahtevno konfiguracijo freeware variante.

Če se hočeš poigrati, si prenesi SSH server in SSH klient.
Za vzpostavitev tunela, pa si preberi navodila.

Mislim, da deluje demo verzija 90 dni, tako da boš komot zaključil svojo seminarsko v tem času.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

VPN (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
5615425 (6099) rkobarov
»

Mozilla bi v Firefoxu prodajala VPN (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
8121923 (17312) b3D_950
»

LTE internet in wifi ip kamera NASTAVITEV

Oddelek: Omrežja in internet
152112 (1786) okna
»

Težave z OpenVPN povezavo (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
629350 (6246) čuhalev
»

Varnost uporabe javnega WiFi omrežja

Oddelek: Informacijska varnost
414219 (3290) gokky

Več podobnih tem