» »

BSOD-i z različnimi razlogi

BSOD-i z različnimi razlogi

axee ::

Že kar nekaj mesecev sem imel težavo z računalnikom v podpisu, kjer je med kakršnimkoli bolj intenzivnim opravilom zaštekal zvok in tudi slika. Ne na način, ko procesorju zmanka moči, ampak poopoln "throthle-ing". Ponavadi računalnik postane manj odziven, tu pa je dobesedno zmrznil. Ko se je opravilo končalo se je odmrznil in deloval naprej BP.

Potem je sledil nakup PCI Firewire kartice in studijskega audio interface-a, kjer so bile težave še hujše in bolj očitne. Za test sem navit sistem (tako kot v podpisu, deluje bp 24/7 že 2 leti) v biosu popolnoma resetiral, da vidim če je problem v overclocku.

Zatem so se začeli BSOD-i. Včasih takoj, včasih med zahtevnimi opravili, včasih sredi mirovanja. Razlog je skoraj vedno drugačen, nekako povzetek težavnih driverjev pa je tukaj:

ntoskrnl.exe
fileinfo.sys
Ntfs.sys
ntoskrnl.exe
win32k.sys
ataport.sys
dxgmms1.sys
ohci1394.sys

Torej vsakič drug krivec. Memtest mi je pokazal napako, ko sem identificiral "slab" RAM modul in ga odstranil je šlo čez BP, potem pa zopet BSOD. Potem sem odstranil vse "delujoče" (glede na memtest) palčke, vstavil tisto slabo in je šlo BP čez memtest, zaenkrat laufa prime95 že kakšno uro pa težav še ni.

Torej dogajajo se popolnoma random težave, na prvi pogled imam težave z diskom, scoruptaim karnelom, driverjem z matično ploščo, direct x, firewire kartico in še kaj. Čeprav RAM moduli niso pokvarjeni, se v random kombinacijah obnašajo kot pokvarjeni.

Je šla matična plošča? Zakaj nastanek težav prav pri ponastavitvi BIOS-a na default nastavitve?
  • spremenil: axee ()

amigo_no1 ::

Za začetek odvij pc.
Nato dviguj po malih korakih in višaj voltaže dokler ne dela stabilno (prime95 po vsakem višanju)...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: amigo_no1 ()

Kot sem napisal, problemi so se začeli, ko sem pc popolnoma odvil in vse nastavil na automatiko. Zato mi je to vse čudno. Dokaj visok OC je deloval BP 2 leti, kako lahko odvitje privede do teh težav?

Preveri kondenzatorje na mb.

Tako 2 letno OC mučenje 24/7 pušča posledice za sabo.

Xserces ::

kaj je s tistimi rami? Če se pojavljajo problemi tudi pri "dobrih" ramih potem bi jst reku da je nekaj na plati. Zdaj za kartice nevem kaj rečt če si imel prej tudi probleme ampak ko si dodal so se "povečali" ... lahko narediš stress test diska... formatiraš da izključiš software ampak na tvojem mestu bi pobral ven firewire in audio interface za vsak slučaj.

nekje sem bral glede degredacije CPU čipa ampak nevem ali je res ali ne... naprimer da z leti potrebuje zmeraj več voltaže ampak to sem samo bral :)
Intel i5-3570k @4.7GHz|MSI GTX 970 4G|MSI Z77 MPower|
G. Skill 8 GB 1600MHz|Corsair AX750|Seagate Barracuda 2TB|NZXT Gamma|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Xserces ()

Sedaj že cel dan na slot 1 laufam 2GB palčko, ki naj bi bila "slaba", in dela rock solid. Sedaj grem v testiranje ostalih ramov na vsakemu slotu posebej.

Še vedno pa ne razumem, kako da pri večjih obremenitvah zvok in slika zmrzneta za delčke sekunde.

carota ::

Napajalnik?

Hja, ram sloti so šli. Slot 1 deluje BP z vsemi 4 palčkam, z ali brez firewire kartice. Bom jutri vse močno spihal z kompresorjem.

@carota: da bi prešvoh napajalnik povzročeval zmrzovanje?

Čedalje bolj se mi dozdeva, da je kriva matična. Tudi med navijanjem so bili rami izredno problematični, vsakih nekaj mesecev se PC celo ni prižgal (bios beep nakazuje na problem v ram-u), dokler nisem prestavil ram-ov. Očitno imam defektno matično že od začetka, samo da so bile drugače težave vsakih nekaj mesecev, tokrat pa je restart bios-a.

carota ::

Ni nujno, da je napajalnik prešvoh, lahko da ne nudi dovolj konstantne napetosti oz. dovolj toka ali pa je HW bolj občutljiv. Random errorji lahko kažejo na to. Čisto možno pa da je matična, kot ugotavljaš.

Načeloma bi mogel biti 450W napajalnik DALEČ dovolj, če bo možnost bom poskusil. Je ta napajalnik BP gnal že dosti bolj požrešne sisteme.

775 matično z celo p45 čipovjem bom pa najbrž danes dobil le po čudežu..

Se komu sanja, kje bi dobil nove/rabljene 775 plošče, razen tistih osnovnih ASrockov?

Bolha, ebay, st oglas :D.

No, tik preden sem že nabavil novo matično ploščo sem naredil še en eksperiment. Kot vem so standardne voltaže za DDR2 1,8 - 1-9V. Ko sem restartal bios se je vse spremenilo v avtomatiko.

Čudno je, ker mi je sistem ob nabavi(nekaj let nazaj) na avtomatiki deloval normalno. Sedaj pa pogledam na RAM-e in piše, da so priporočene voltaže 2.1V (Mushkin Redline). Čudno sicer, ker RAM-ov še zdaleč nisem gnal na 1000Mhz in bi morala matična pravilno postaviti voltažo.

Torej dam noter 1 plošček (ker z več na POST-a), v bios-u spremenim voltažo na 2.1V, dam notri vse 4 in deluje. Sicer spet v nekem čudnem vrstnem redu (eden izmed RAM-ov more biti TOČNO na drugem slot-u, čene ne POST-a), ampak deluje. BP pride čez memtest in čez prime cca 12 ur..

Je imel torej še kdo takšne težave?

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

prosim za pomoč- kako odpraviti tole napako...

Oddelek: Pomoč in nasveti
233922 (3431) Mavrik
»

Adobe Flash povzroča BSOD !!???

Oddelek: Programska oprema
51027 (952) noraguta
»

win 7 bsod - okvara matične ?

Oddelek: Pomoč in nasveti
121828 (1657) vander
»

Blescreen (sumim network driverje..) (strani: 1 2 )

Oddelek: Programska oprema
595055 (4390) BB4l

Več podobnih tem