Forum » Loža » Status študenta vs status iskalca zaposlitve
Status študenta vs status iskalca zaposlitve
Quantum ::
Mene, pa zanima kakšne so kej razlike med statusi, ko si iskalec zaposlitve oz. na zavodu ter študentom. Tukaj me zanima, kako vlogo igra zdravstveno zavarovanje ter kaj prijemaš ko si prijavljen na zavodu za zaposlovanje. Zanima me tudi kako je s zdravstvom? Zanimajo me prednosti ter slabosti obeh statusov.
Lep pozdrav! Sašo Č.
Lep pozdrav! Sašo Č.
- premaknil iz Pomoč in nasveti: bluefish ()
kamuee ::
ko si na zavodu ne dobiš nič drugega razn sociale, pa še to boš morala ti ali tvoji vnuki vračat na koncu, zavarovanje ti pa plača občina, če ti pa ne odobrijo pa moraš sama. Moji ženski niso hotli plačat zavarovanja osnovnega in dodatnega da ma preveč dnarja, cenzus je cca 13 tisoč eur, ona je imela 300 eur limita pa nekih 500 eur na varčevalnem, ostalega premoženja sploh nima, niti staršev in ji zaradi tega niso plačal, si je morala sama. Pa še nesramni so bli (Novo mesto). Od nje kolegica, isto brez šihta, žvi pr babici, mat pa fotr težka privatnika, ona je pa dubla vse, kr je vse z računov pobrala, pa živi pr babici, morš mislt. Uni ko rabijo pomoč je žal v naši državi niso niti je nikoli nebojo bili deležni.
Če imaš pa status študenta se pa lahk prjaviš na bilo ker šiht. Kot iskalcu zaposlitve to bo to veliko težje. Sploh zaradi tega ker velja pravilo veze in poznanstva, če tega nimaš boš iskal šiht 5 let. Razen če si naravoslovne smeri, boš meu manj problemov, če pa nisi se ti pa slabo piše. Žal brez vez se pri nas ne da več šihta dobit. Ti časi so žal mimo.
Če imaš pa status študenta se pa lahk prjaviš na bilo ker šiht. Kot iskalcu zaposlitve to bo to veliko težje. Sploh zaradi tega ker velja pravilo veze in poznanstva, če tega nimaš boš iskal šiht 5 let. Razen če si naravoslovne smeri, boš meu manj problemov, če pa nisi se ti pa slabo piše. Žal brez vez se pri nas ne da več šihta dobit. Ti časi so žal mimo.
AutoCAD MAP 3D DWG Designer (Mechanical, Electrical)
cebelar123 ::
Če si iskalec zaposlitve, se ponavasi prijaviš tudi na socialno, kjer ti je odobrena ali pa ne socialna pomoč, katero bojo morali vračati tvoji dediči.
Ko si na socialni ti krije država osnovno in dodatno zavorovanje.
Ko si na socialni ti krije država osnovno in dodatno zavorovanje.
sociala krije zavarovanje samo takrat ko imaš gor iztrošen cel limit ter nobenga kakršnega koli varčevalnega računa ali zavarovalne police. Preverjeno. Lahko se pa pozanimaš na social, če te nebojo zmerjal za nevem kaj, ki to tam babe rade delajo, sploh če si brezposeln de obravnavajo za zadnji drek kakor tudi na zavodu za zaposlovanje.
St235 ::
Spet iste bučke.
Socialo se vrača samo pod določenimi pogoji in ne kar tako tja v tri dni. Ampak škoda da to postane še ena rant tema.
Razlike med statusom so velike, predvsem je pa vprašanje kakšen status študenta imaš. Če govorimo o rednem statusu potem imaš plačano zdravstveno zavarovanje, pravico do posebne obdavčitve in študentskega dela, subvencionirano prehrano in prevoz, pravico do štipendije itd.
Kot iskalec zaposlitve nekih posebnih privilegijev nimaš. Si vpisan v bazo iskalcev zaposlitve in imaš možnost določenih izobraževanj, ki jih nudi zavod. Dodatno imaš možnost da se prijaviš na katerega od razpisov. Nima pa status iskalca zaposlitve popolnoma nič z socialno podporo in plačevanjem prispevkov. Socialo urejaš na Centru za socialno delo, medtem ko za plačilo prispevkov zaprosiš na občini kjer prebivaš.
Socialo se vrača samo pod določenimi pogoji in ne kar tako tja v tri dni. Ampak škoda da to postane še ena rant tema.
Razlike med statusom so velike, predvsem je pa vprašanje kakšen status študenta imaš. Če govorimo o rednem statusu potem imaš plačano zdravstveno zavarovanje, pravico do posebne obdavčitve in študentskega dela, subvencionirano prehrano in prevoz, pravico do štipendije itd.
Kot iskalec zaposlitve nekih posebnih privilegijev nimaš. Si vpisan v bazo iskalcev zaposlitve in imaš možnost določenih izobraževanj, ki jih nudi zavod. Dodatno imaš možnost da se prijaviš na katerega od razpisov. Nima pa status iskalca zaposlitve popolnoma nič z socialno podporo in plačevanjem prispevkov. Socialo urejaš na Centru za socialno delo, medtem ko za plačilo prispevkov zaprosiš na občini kjer prebivaš.
seveda da jo ne vračaš kr tako, šele ko podeduje oz. ko podedujejo tvoji dedič... P na klobasat o izobraževanjih na zavodu kr tam maš izobraževanje načtovanje kariere in bodobn bulšit, da je vseskup za posrat. Prideš tam ko mor it obvezno na tiste butaste delavnice, pol te pa neka baba, ki nima pojma o pojmu PC-jih te uči o njih in uporabo emaila wordn in podobne brezvezne stvari..
povedal se mti da se v rant tja v tri dni.
Glede dedovanja je bilo že precej napisanega in predlagam avtorju da uporabi serach, da ne se ne bo spet polresnic širilo.
Glede dedovanja je bilo že precej napisanega in predlagam avtorju da uporabi serach, da ne se ne bo spet polresnic širilo.
Kiki1984 ::
ti jaz povem ker imam iskušnje z obojim...
Status študenta - osnovno in dodatno zavarovanje imaš po starših če si manj kot 26 let star.
Ko si enkrat starejši si moraš kriti zadeve sam.
Dopolnilno si moraš plačevati v vsakem primeru!
Kljub temu, da v glavni zakonodaji piše da mora imeti vsak državljan zagotovljeno obvezno zavarovanje temu v praksi ni tako. Kar precej komplicirajo - je pa odvisno od tega kdo dela na zavodu kamor boš šel...
Glede dedovanja ne vem...
Pazi obstajata dva statusa na zavodu za zaposlovanje... eno je status iskalec zaposlitve... drugi je brezposleni...
prijavljen kot iskalec zaposlitve si lahko tudi kot študent... vendar nimaš čisto nobenih ugodnosti zavoda (ker uporabljaš kao študentske pravice)... torej si le statistika na zavodu...
če si prijavljen na zavod kot brezposleni pa imaš poleg pravice do prošnje za socialno podporo in obvezno zavarovanje (pod določenimi pogoji) tudi pravico se vključevati v razne zaposlitvene programi ki jih izvaja zavod... vendar potem so pa to ponavadi programi kjer imajo že zaposlene izbrane in samo pobirajo denar iz proračuna - ti pa ponavadi ne prideš zraven (razen če si najdeš delodajalca sam, ki te bo zaposlil v primeru subvencioniranja...)
če potegnem črto... dosti boljše je imeti status študenta, ker prej dobiš vsaj neko zaposlitev...
Status študenta - osnovno in dodatno zavarovanje imaš po starših če si manj kot 26 let star.
Ko si enkrat starejši si moraš kriti zadeve sam.
Dopolnilno si moraš plačevati v vsakem primeru!
Kljub temu, da v glavni zakonodaji piše da mora imeti vsak državljan zagotovljeno obvezno zavarovanje temu v praksi ni tako. Kar precej komplicirajo - je pa odvisno od tega kdo dela na zavodu kamor boš šel...
Glede dedovanja ne vem...
Pazi obstajata dva statusa na zavodu za zaposlovanje... eno je status iskalec zaposlitve... drugi je brezposleni...
prijavljen kot iskalec zaposlitve si lahko tudi kot študent... vendar nimaš čisto nobenih ugodnosti zavoda (ker uporabljaš kao študentske pravice)... torej si le statistika na zavodu...
če si prijavljen na zavod kot brezposleni pa imaš poleg pravice do prošnje za socialno podporo in obvezno zavarovanje (pod določenimi pogoji) tudi pravico se vključevati v razne zaposlitvene programi ki jih izvaja zavod... vendar potem so pa to ponavadi programi kjer imajo že zaposlene izbrane in samo pobirajo denar iz proračuna - ti pa ponavadi ne prideš zraven (razen če si najdeš delodajalca sam, ki te bo zaposlil v primeru subvencioniranja...)
če potegnem črto... dosti boljše je imeti status študenta, ker prej dobiš vsaj neko zaposlitev...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kiki1984 ()
Blinder ::
jah po 26. letu starosti se ugodnosti za študente skoraj izničijo.
14 + 27€ ti bo šlo za zdr. zavarovanje. Na zavodu ti ne morejo dat denarja. Če si brez denarja & brez vrednostnih papirjev & vpisan na zavodu pol lahko daš vlogo za denarno socialno pomoč. Ko si prijavljen na zavodu ne prijemaš ničesar Razen če nimaš vsaj nwm kolko mescov delovnih izkušenj in nevem kaj še. Ampak če si študiral ta možnost verjetno odpade. Na zavodu pa joba ti ne bodo našli ane, oni ti lahko kej svetujejo sam, ne morejo 100.000 ljudem najdet job če je samo 500 jobov na mesec na razpolago Tiste socialne pomoči pa ljudje ne marajo več odkar jo je treba vračat. boš 5.000€ dolžen državi, čez 30 let bo z obresmi ratalo 50.000€, hišo vredno 150.000€ vam bojo zarubli in jo svojim znancem prodali za 50.000€
14 + 27€ ti bo šlo za zdr. zavarovanje. Na zavodu ti ne morejo dat denarja. Če si brez denarja & brez vrednostnih papirjev & vpisan na zavodu pol lahko daš vlogo za denarno socialno pomoč. Ko si prijavljen na zavodu ne prijemaš ničesar Razen če nimaš vsaj nwm kolko mescov delovnih izkušenj in nevem kaj še. Ampak če si študiral ta možnost verjetno odpade. Na zavodu pa joba ti ne bodo našli ane, oni ti lahko kej svetujejo sam, ne morejo 100.000 ljudem najdet job če je samo 500 jobov na mesec na razpolago Tiste socialne pomoči pa ljudje ne marajo več odkar jo je treba vračat. boš 5.000€ dolžen državi, čez 30 let bo z obresmi ratalo 50.000€, hišo vredno 150.000€ vam bojo zarubli in jo svojim znancem prodali za 50.000€
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
Blinder matr ti si pa zadel u piko!!! Bolš kot si ti opisal že človk ne more. Morem pritrdit za vse kar si napisal, sam sem imel zlo podobne izkušnje pr ženski ko je brezposelna. Skratka sta zavod in sociala ena navadna farsa. Res je to ratal velik problem s socialno pomočjo, noben je noče več kr jo je treba vračat, zanimivo mi je to da smo edina država na svetu, kjer ljudje, ki so bili deležni socialne pomoči jo morajo na koncu vrniti ali on ali njihovi vnuki, dediči, ipd. Sramota za našo državo. Žalostno ampak nažalost resnica.
Kiki1984 si tut zlo dobro napisal, svaka čast.
Kiki1984 si tut zlo dobro napisal, svaka čast.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kamuee ()
fosil ::
Kakor vem pri vračanju socialne ni nikjer omenjeno, da se zadeva kaj revalorizira ali obrestuje.
Torej bo čez 50 let to drobiž.
Torej bo čez 50 let to drobiž.
Tako je!
Kolk jest vem kok si na začetku dolžn tolk si pol na koncu, ni obresti pri temu. Pa čez 50 let nebo drobiž ziher ne.
Če bo pa do takrat denarna valuta propadla bo pa še tolk bolš.
Če bo pa do takrat denarna valuta propadla bo pa še tolk bolš.
Zgodovina sprememb…
koyotee ::
ce ti je izpod casti delati v fabrki, tako kot vecini, ki je na socialni, pol je edino pravilno tako, da vrnes, kar ti "ne" pripada, samo zato, ker si prevec len.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
JTD power!
miraldi ::
Jaz sem tud že 1leto na zavodu prijavljen pa nisem našel nobenega šihta vse je že oddano ali pa "bomo poklicali". Ker sem še mlad nimam nekih izkušenj in mi je to še dodatna ovira pri iskanju zaposlitve. Kaj mi je najbolje da se vpišem v šolo tok da imam status al kaj naj naredim? Potem se moram odjaviti iz zavoda a je dost kompliciranja glede tega?
Ve kdo mogoče katera šola ima najcenejše vpisnine?
Ve kdo mogoče katera šola ima najcenejše vpisnine?
i7 12700k
RTX 4070ti
32Gb
RTX 4070ti
32Gb
koyotee da te kdo čuje!!
Ma kja ti ni jasno, če šihtov ni, tisti eni taisti razpisi kiso pa gor so pa delodajalci ki nategujejo folk. Pa najd mi fabriko ki zaposluje delovno silo v tem cajtu??
Ma kja ti ni jasno, če šihtov ni, tisti eni taisti razpisi kiso pa gor so pa delodajalci ki nategujejo folk. Pa najd mi fabriko ki zaposluje delovno silo v tem cajtu??
Zgodovina sprememb…
eta cerkno, kolektor idrija,... zivim na tem obmocju in se da dobiti zaposlitev. ni pa to 2k€/mesec
Rear DVD collector!
JTD power!
JTD power!
koyote je pač dobil job pred recesijo 2007 in zdaj misli da je on pameten ker je dobil job. s tem ko govoriš te laži žališ tiste ki iščejo job. drugič bodi raje tiho
Koyotee Ja pa kaj pa misliš ti sploh da smo pa vsi v idriji doma??? Halo, zdej pa ti men razlož kak nej moja ženska dobi šiht u teh firmah, glede na to da je ekonomist, Rabjo pa štromarje, računalničarje pa strojnike?? Bravo Blinder!!
ja, sem imel službo pred recesijo, a sem jo 2008 izgubil, ker sem bil za določen čas, in takrat so nas spucal cca. 150 v trenutku. sedanjo zaposlitev pa sem dobil 6.10.2010, da ne bo pomote, in nimam nikakršnih vip zadev, po poklicu sem rač. tehnik in opravljam delo: urejevalec avtomatiziranih procesov. zdej če ma pa tvoja ženska najbolj razširjen in hkrati neuporaben poklic(ekonomski tehnik), je pa tu že napaka v štartu. če se izobražuješ tam, kjer je največ ljudi in najmanj delovnih mest, moraš izstopati, drugače si pečen.
da pa po končanem izobraževanju pričakuješ, da ti bo služba priletela z neba oz. da te čaka, si pa v zmoti
da pa po končanem izobraževanju pričakuješ, da ti bo služba priletela z neba oz. da te čaka, si pa v zmoti
Rear DVD collector!
JTD power!
JTD power!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: koyotee ()
ti kot računalničar z izkušnjami si rabil 2 leti da si dobil job. lahko si predstavljaš, da je ostalim še težje dobit job
koyotee da te kdo čuje!!
carthago, xal, saubermacher, farmtech v prekmurju, Yaskawa in Ertl Glass v južnem koncu. Pa iskra bovec, pa Cecomp novo mesto itd. itd. Samo par firm iz glave kjer vem, da so v zadnjem letu ali pa bodo zaposlene povečal za 50-100 ljudi.
na zavodu res ne boš dobil službe. treba je poslati kako prošnjo, še bolje pa, če jo kar osebno oddaš.
ubistvu sem bil vmes 1 leto student turizma v portorozu
ti kot računalničar z izkušnjami si rabil 2 leti da si dobil job. lahko si predstavljaš, da je ostalim še težje dobit job
ubistvu sem bil vmes 1 leto student turizma v portorozu
Rear DVD collector!
JTD power!
JTD power!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: koyotee ()
povečal za 50-100 ljudi.
ja no, iskalcev zaposlitve pa je par sto tisoč, če računaš še študente
Iscalcev zaposlitve ni par stotisoč ampak dobrih stotisoč. Ampak to je irelevantno. Nanašal sem se na blodnje, da nihče ne zaposluje in je nemogoče najt zaposlitev. Kar vsekakor ni res. Je pa konkurenca velika in z odnosom, kakeršnega imajo številni frišni diplomanti je dejansko nemogoče najt službo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: St235 ()
koyotee da te kdo čuje!!
carthago, xal, saubermacher, farmtech v prekmurju, Yaskawa in Ertl Glass v južnem koncu. Pa iskra bovec, pa Cecomp novo mesto itd. itd. Samo par firm iz glave kjer vem, da so v zadnjem letu ali pa bodo zaposlene povečal za 50-100 ljudi.
Dobro vedet, da v novem mestu zaposlujejo, kr je eno izmed najbol zabačenih mest kar se šihtov tiče. Zdej a jemljejo ekonomskega tehnika??? aa??
Pa še enkret, če si računalničar maš najmanjši problem dobit šiht, kr jih je malo morje proti ostalim poklicem, vsaj kolk sm jest zasledil. Če pa jemljejo tud ekonomske tehnike pa prosim sporočte, predvsem za novo mesto.
Zgodovina sprememb…
moja ženska se trudi in išče zaposlitev že 2 leta, na svojo roko in preko vez in poznanstev ampak vsak drži k sebi roke obrnjene v tem smotamen novem mestu. Kaj naj rečem, mesto polno podgurcev . Sej je oglasov za šiht, ne rečem, sam point je da ustreznih glede na izobrazbo ni, pa ne govorim da more bit zdej pogoj faks..
Lej Revoz kot mi je znano pripravlja precej velik projekt, ki bo sabo potegnil vsaj še tri konkretne dobavitelje plus serijo manjših. Tako, da delovna mesta bodo. Ali bodo za ekonomskega tehnika pa ni ne vem kako relavantno za debato. Vedno bodo suficitarni poklici in suficitarni posamezniki, ki bodo previsoki za vsako plačo in preslabi za kakršnokoli delo.
To, da tvoja draga ne najde službe je pač slaba argumentacija za to, da ni delovnih mest. Imam strica, ki je že 10 let brez službe, pa živi v kraju z najnižjo brezposlenostjo v RS, pa mi na kraj pameti ne pade, da bi na podlagi tega sklepal, da nobeno podjetje v RS ne zaposluje.
To, da tvoja draga ne najde službe je pač slaba argumentacija za to, da ni delovnih mest. Imam strica, ki je že 10 let brez službe, pa živi v kraju z najnižjo brezposlenostjo v RS, pa mi na kraj pameti ne pade, da bi na podlagi tega sklepal, da nobeno podjetje v RS ne zaposluje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: St235 ()
sej sm reku da zaposlujejo, sam problem je v tem kurčevem novem mestu, to ko noben od vas ne šteka da v vseh večjih fabrikah kot je revoz, gre vse prek vez razn proizvodna linija al pa še to ne. Kr v tem kurčevem novem mestu sam prek vez dobiš v takih fabrikah, če poznaš koga, jest al pa moja ženska pa nažalost ne, sestrična njena je pa isto dolenska hinavka ki je na solidnem vodilnem položaju na poši in bi ji komot kej zrihtala pa se sam zgovorja da naslednjih 10 let ne bojo zaposloval, za posrat. Dej ne me basat, kaj naj rečem pol. Je delala pr privatniku ji je tip ostal dolžn zadnje 3 plače +neizplačan dopust, pa takih je ko dreka privatnikov v novem mestu..
Ramon dekers ::
Zakaj so ekonomisti in pravniki cenjeni tam kjer je ogromno industrije? Avstralija, Kitajska??
V Sloveniji pač industrije ni. In kolikor sem slišal revoz na veliko zmanjšuje proizvodnjo in so nekateri doma že po 3 tedne.
Kot drugo Slovenija ni kraj za podjetnike, gradbeno dovoljenje čakaša in čakaš, subvencij ni, javnih del ni...
V Sloveniji pač industrije ni. In kolikor sem slišal revoz na veliko zmanjšuje proizvodnjo in so nekateri doma že po 3 tedne.
Kot drugo Slovenija ni kraj za podjetnike, gradbeno dovoljenje čakaša in čakaš, subvencij ni, javnih del ni...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ramon dekers ()
Gladi ::
sej sm reku da zaposlujejo, sam problem je v tem kurčevem novem mestu, to ko noben od vas ne šteka da v vseh večjih fabrikah kot je revoz, gre vse prek vez razn proizvodna linija al pa še to ne. Kr v tem kurčevem novem mestu sam prek vez dobiš v takih fabrikah, če poznaš koga, jest al pa moja ženska pa nažalost ne, sestrična njena je pa isto dolenska hinavka ki je na solidnem vodilnem položaju na poši in bi ji komot kej zrihtala pa se sam zgovorja da naslednjih 10 let ne bojo zaposloval, za posrat. Dej ne me basat, kaj naj rečem pol. Je delala pr privatniku ji je tip ostal dolžn zadnje 3 plače +neizplačan dopust, pa takih je ko dreka privatnikov v novem mestu..
Pol naj se pa zaposli v proizvodnji v Revozu. Kje je problem?
Ramon dekers ::
Saj pri nas so tudi, sposobni seveda in ne tisti s srednjo ekonomsko.
Ne, jih ni, ker so odšli v tujino.
Seveda, vedno so krivi vse samo drugi. In kaj je pravzaprav narobe z vezami in poznanstvi? Foter ima že 20 let firmo in mu na kraj pameti ne pade da bo zaposlil neznanca zgolj na podlagi nekih papirčkov, ki jih prinese. Vse, ki jih je zaposlil je ali osebno poznal ali so jih priporočili ljudje, ki jim zaupa.
joze67 ::
Res je to ratal velik problem s socialno pomočjo, noben je noče več kr jo je treba vračat, ... jo morajo na koncu vrniti ali on ali njihovi vnuki, dediči,...
Seveda ni res. Tvoji dolgovi so tvoji in jih vnuki (niti vnukinje niti sinovi niti hčere) ne bodo vračali (če niso sodelovali kot poroki, kar je druga pesem).
Da pa se tvoja morebitna dediščina uporabi za poplačilo dolgov, pa menda ni narobe. Ali pač?
Seveda je narobe, samo smo v Sloveniji. Socialna podpora, molzenje države in pa 300.000€vredna nerpemičnina je pa ja pravica vsakega posameznika
čez 30 let pol ne sprašuj, zakaj nimaš penzije
Rear DVD collector!
JTD power!
JTD power!
Karaya 52 ::
kamuee, ce ti NM ni vsec, razmisli o selitvi. Avstrija, Nemcija, Panama... Lov na slabo placano delo je brezvezen, skoda casa.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Karaya 52 ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Socialna pomoč (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 34279 (15073) | St235 |
» | Smešni oglasi zavoda za zaposlovanje (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 39809 (32220) | Vitez |
» | Vrnitev socialne pomoči (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 14006 (10155) | Alien123 |
» | Slovenci ne bomo delali za minimalno plačo! (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 34267 (28971) | Mr.B |