Forum » Loža » Ročna ura
Ročna ura
Temo vidijo: vsi
Okapi ::
Ni problem. Dokler enkrat ne bo.
Najbolj preprosto je, da greš do urarja, ki ima napravo za preverjanje vodotesnosti. Osnovni suhi test, za tesnenje do 50 m, zadostuje, če se samo na dah potapljaš.
Drugače se pa tesnila preventivno menja na 5 let. Oziroma na dve leti, če gre za resno potapljaško opremo.
Najbolj preprosto je, da greš do urarja, ki ima napravo za preverjanje vodotesnosti. Osnovni suhi test, za tesnenje do 50 m, zadostuje, če se samo na dah potapljaš.
Drugače se pa tesnila preventivno menja na 5 let. Oziroma na dve leti, če gre za resno potapljaško opremo.
Ales ::
@Kvinta, ti to kr neki tko na pamet, pa vse povprek. Kaj misliš da mi, ki imamo več ur, jih ne nosimo non stop? Samo ne hkrati po deset na levi in deset na desni roki, ampak eno za drugo. Kaka Diver's ura je bila tudi kar globoko že, pa kaj pol. Pilotske nimam, pa tudi pilot nisem, tako da ti tle ne morem pomagat. Nosim pa ure na letalih, če to šteje.
Se mi pa zdi da si ti tko mal bl astronavt...
Se mi pa zdi da si ti tko mal bl astronavt...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ales ()
Darko! ::
Pilotske nimam, pa tudi pilot nisem, tako da ti tle ne morem pomagat. Nosim pa ure na letalih, če to šteje.
Kot zanimivost, poznam enega pilota, ki mu je ime Aleš, na roki pa nosi potapljaško Omego.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
donvito ::
perci ::
Kvinta ::
Potem so tu tudi ure, ki jih kupiš kot investicijo, ker računaš, da jim bo čez čas zrasla vrednost. Takšnih tudi ne nosiš na roki
Katere pa so te ure recimo iz leta 2000 zdaj po 20 letih bi se že moglo malo obrnit torej če prav razumem je takrat stala 5k zdaj pa stane 20k al kak ?
A.C.A.B
Recimo Patek Phillipe, model Nautilus. Leta 2006 so predstavili nov model in je takrat stal 17.000 dolarjev. Danes ta isti model nov stane 26.000 dolarjev, ampak moraš več let čakati, da prideš na vrsto za nakup. Tisti, ki jim ga uspe kupiti, ga lahko takoj prodajo za 50.000 dolarjev.
Vidim pa, da ti ni jasen koncept zbiranja. Ali pa mogoče samo trolaš.
Znamk ne zbiraš, da jih boš lepil na pisma, ampak da jih gledaš v albumu.
Odrasli ljudje ne zbirajo igrač, da bi se z njimi igrali, ampak da jih gledajo na polici. Nekateri zbirajo stare sesalnike, ampak ne za to, da bi z njimi sesali. Starih fotoaparatov ne zbiraš, da bi z njimi fotografiral.
Znamk ne zbiraš, da jih boš lepil na pisma, ampak da jih gledaš v albumu.
Odrasli ljudje ne zbirajo igrač, da bi se z njimi igrali, ampak da jih gledajo na polici. Nekateri zbirajo stare sesalnike, ampak ne za to, da bi z njimi sesali. Starih fotoaparatov ne zbiraš, da bi z njimi fotografiral.
Če bi znal na internetu poiskat pol tukaj ne bi spraševal ,čeprav to trolanje še meni zdaj ni jasno kaj naj bi to blo recimo na reddit se vrjetno eno in isto vpraša milijardokrat pa noben ne govori o trolanju.
Sem mislo da maš neki spisek ur da veš kaj se splača in kaj ne oz. jaz sem mislo ,da vsem malo boljšim uram cena raste z leti
Sem mislo da maš neki spisek ur da veš kaj se splača in kaj ne oz. jaz sem mislo ,da vsem malo boljšim uram cena raste z leti
A.C.A.B
Torej obstaja samo ena ura Patek Phillipe Nautilus katera je naložbena rajši naprej bitkojne kupujem pa zlato tuni dnarja
A.C.A.B
Furbo ::
Torej obstaja samo ena ura Patek Phillipe Nautilus katera je naložbena rajši naprej bitkojne kupujem pa zlato tuni dnarja
Kdo ti je pa natvezil, da so ure naložba in zakaj bi morale biti?
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Ganon ::
Kdo ti je pa natvezil, da so ure naložba in zakaj bi morale biti?
Okapi je pisal gori saj jaz nisem tega vedo prej plus tega sem prebral celo to temo pa ni blo govora o tem in onem .... če o nečem ni informacije in je ne najdeš nikjer pač vprašam kaj zaj.
Kanon ne rabimo te tu vse bomo rešli brez tebe.
A.C.A.B
NoFear85 ::
Kvinta ne vem, ali je res tezko razumet kaj pomeni pojem "nalozbena" Danes kupis zadevo, cez x let jo prodas za nabavno ceno + y. Pa niso to vse ure, sploh pa ne tiste iz praska. Bo treba vlozit ze danes kar nekaj denarja.
To je redkokatera ura in ne vem koliko je to smiselno razpravljati tukaj, kjer se folku par stotakov zdi veliko za uro.
Dobro ok ne bom več pisal bom raje čital tak ko Perci pravi.
Samo to mi še naj nekdo pove kaj je boljše Longines ali Oris ali Sinn
A.C.A.B
To je redkokatera ura in ne vem koliko je to smiselno razpravljati tukaj, kjer se folku par stotakov zdi veliko za uro.
Saj se ne pogovarjamo samo o stvareh, ki jih dejansko sami počnemo. Ali o urah, ki jih sami imamo ali lahko kupimo.
Drugače pa, z vsako uro lahko zaslužiš, če jo lahko dobiš po dovolj ugodni ceni. In "naložbeno" v smislu, da si uro kupil zato, da jo boš poskusil dražje prodati (in jo zato raje hraniš v škatli, kot da bi jo nosil na roki), ne pomeni, da boš s tem zaslužil za penzijo. Lahko pomeni tudi le to, da si tako sofinanciraš konjiček zbiranja ur, oziroma si lahko privoščiš malo dražjo uro, ki jo dejansko nosiš.
Seveda se je treba zavedati tudi, da niso vse take ure enako "likvidne". Za nekatere veš, da jih lahko takoj prodaš z dobičkom, pri drugih pa je treba čakati (lahko tudi leto, dve), da najdeš zbiratelja, ki bi jo dovolj rad imel, da mu jo lahko prodaš z dobičkom.
Recimo tisti zbirateljski komplet treh Longinesov, ki sem ga opisal, so v zadnjih par letih na dražbah prodali za od 750 do 3500 evrov. Sicer nisem uspel ugotoviti, koliko je stal leta 1997, ko so ga naredili, ampak zanesljivo ni bil prav poceni, kar pomeni, da so tudi tisti, ki so ga 20 let kasneje prodali za 3500 evrov, izgubili. Se pravi, kupiti novega bi bila slaba naložba. Na drugi strani pa je lahko tisti, ki ga je uspel na neki portugalski dražbi kupiti za 750 evrov, z njim lepo zaslužil.
Skratka, kot pri vsem stvareh je pač treba poznati sceno, vedeti, koliko je kaj vredno, kako hitro gre lahko v promet, slediti ponudbi, vedeti, kje prodajati...
Na splošno pa seveda velja, da z nakupom naključne nove ure po priporočeni nabavni ceni izgubiš 50%, ko jo prineseš iz trgovine. Kar je pa še vedno bolje kot pri viskijih, kjer izgubiš 100%, ko jih popiješ.
Zgodovina sprememb…
Dobro ok ne bom več pisal bom raje čital tak ko Perci pravi.
Kar ti je bolj všeč.
Bom raje Longines kupo kolko berem ma boljšo tradicijo in zgodovino pa tud všeč so mi bolj.
Okapi hvala za razlago
Nekaj me še zanima všeč so mi tudi Seven Friday ure kaj je to res da so tak občutljive na prah pa na vodo da moreš met neko posebno ohišje meni se malo čudno zdi to da ura sploh ni wasserdicht ?
A.C.A.B
bluefish ::
Ko se že omenja Longines.
Že nekaj časa si ogledujem Heritage Legend Diver in me kar počasi vleče nase , sploh po ogledu v živo, čeprav le skozi izložbeno steklo.
Na Čopovi je cena cca. 2,4k, v DE okrog dva tisočaka: https://www.uhrinstinkt.com/longines-he...
Naj bi imel mednarodno garancijo. Prednost nakupa pri nas?
Že nekaj časa si ogledujem Heritage Legend Diver in me kar počasi vleče nase , sploh po ogledu v živo, čeprav le skozi izložbeno steklo.
Na Čopovi je cena cca. 2,4k, v DE okrog dva tisočaka: https://www.uhrinstinkt.com/longines-he...
Naj bi imel mednarodno garancijo. Prednost nakupa pri nas?
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: bluefish ()
Prednost nakupa pri nas je prijazna prodajalka v Longinesovem butiku
Pa v malo verjetnem primeru, da bi bilo treba uveljavljati garancijo, zanesljivo ne boš imel nobenih problemov. Te "mednarodne" garancije niso vedno mednarodne (odvisno od interpretacije slovenskega servisa).
Ampak jaz bi ga vseeno kupil tam, kjer je ceneje. Poglej na Chrono24, ta črni model dobiš najceneje za 1840 evrov, od nekega španskega trgovca s solidnimi ocenami. Tudi UhrInstinkt ga tam prodaja.
https://www.chrono24.com/search/index.h...
Pa v malo verjetnem primeru, da bi bilo treba uveljavljati garancijo, zanesljivo ne boš imel nobenih problemov. Te "mednarodne" garancije niso vedno mednarodne (odvisno od interpretacije slovenskega servisa).
Ampak jaz bi ga vseeno kupil tam, kjer je ceneje. Poglej na Chrono24, ta črni model dobiš najceneje za 1840 evrov, od nekega španskega trgovca s solidnimi ocenami. Tudi UhrInstinkt ga tam prodaja.
https://www.chrono24.com/search/index.h...
Zgodovina sprememb…
bluefish ::
Mnja, saj to. Enostavno ne vidim neke blazne prednosti, ki bi odtehtala relativno razliko v ceni.
Drugo je seveda raven ur ala Snežinka, ki je vsekakor ne bi kupoval na daljavo.
Drugo je seveda raven ur ala Snežinka, ki je vsekakor ne bi kupoval na daljavo.
jernejl ::
Sej tudi v fizični prodajalni se da dogovoriti za popust. Če se ti da, se lahko greš tja pogajat, morda dosežeš podobno ceno kot v tujini.
Pooblaščeni prodajalci vseh večjih proizvajalcev ur v v glavnem ne smejo nižati od proizvajalca določenih cen. Takšna so pač pravila, ki jih narekujejo proizvajalci. Uradna priporočena cena, objavljena na Longinesovi spletni strani, je za to uro 2400 EUR. Lahko se zmeniš za nekaj % pri gotovinskem nakupu, to je pa tudi bolj ali manj vse. Se pravi, pri nas pri Slowatchu, ali v Longinesovem butiku na Wolfovi, na kakšen omembe vreden popust ne smeš računati. Lahko seveda vprašaš, samo ne smeš biti razočaran, ali jim zamerit, če ne bo nič s popustom.
Pri neodvisnih prodajalcih je pa drugače, ti praviloma že v osnovi ponujajo nižje cene, dodatno se pa lahko tudi še za kakšen popust zmeniš. Na Chrono24 so cene od 1800 do 2000 evrov.
Pri neodvisnih prodajalcih je pa drugače, ti praviloma že v osnovi ponujajo nižje cene, dodatno se pa lahko tudi še za kakšen popust zmeniš. Na Chrono24 so cene od 1800 do 2000 evrov.
Zgodovina sprememb…
Mislim da ima slowatch vsakega 13 v mesecu 13% popust.
Pa če imaš kako omembe vredno uro na roki, da vidijo, da sploh imaš denar, tudi znajo pasti dvomestni popusti.
Pa če imaš kako omembe vredno uro na roki, da vidijo, da sploh imaš denar, tudi znajo pasti dvomestni popusti.
Yossarian ::
Bluefish, govorim iz lastne izkušnje. Pri Slowatchu sem v različnem obdobju pri dveh različnih prodajalcih kupil dve uri v rangu Longines. Pri eni sem uspel s 15% popustom, pri dražji pa tudi 20% popustom. Poskusit ni greh.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.
Meni so ponujali nekih 18% za neko Omego, verjetno ni škodilo, da sem imel na roki Rolex, fotr, ki je bil z menoj, pa prav tako. Je bilo pa to že nekaj let nazaj, ko je bila recesija kao.
Za 100€ posodim mojega fotra, opremljenega s polzlatim Rolex subom. :)
Enkrat sem tako pomagal prijaletlju kupovati diamantni prstan za ženo, na letališču v Munchnu, pri Gautamu. Predstavil me je kot znanca, ki se spozna na diamante, s seboj sem imel draguljarsko lupo in sem si začel prstan ogledovati. Jasno, čisto na blef. Nekaj sem zmajeval z glavo, mu govoril wesselton, pa cape, crystal... skratka, metal ven neke strokovne izraze o barvi in kakovosti diamantov. Prijatelj je medtem s prodajalko barantal glede cene, nakar je prodajalka po telefnu poklicala šefa in je ta odobril kar konkreten popust.
perci ::
s seboj sem imel draguljarsko lupo
Normalno, obvezna oprema, nič nas ne sme presenetiti :).
Darko! ::
Ma ostali, ki ne gremo iz bajte brez malega švicarskega nožka in zraven na rinki pripete baterije v podobnni velikosti, smo v primerjavi s tem totalni amaterji.
Okapi, o svojih potovanjih bi moral napisati knjigo.
Stavim, da bi se brala podobno kot Ian Flemingove
Okapi, o svojih potovanjih bi moral napisati knjigo.
Stavim, da bi se brala podobno kot Ian Flemingove
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Darko! ()
Jaz tega Longinesa https://watchbase.com/longines/heritage... ne najdem niti na uradni strani tak ,da pri nas nakup odpade plus tega bi bil vrjetno ene 300 do 500 evrotov dražji.
Je pa svak našo na podstrešju eno Omego de vile zlato tako malo zgleda ženska na baterijo samo ne dela bom sliko prpopal kasneje....pomojem nekaj ni vredna
Je pa svak našo na podstrešju eno Omego de vile zlato tako malo zgleda ženska na baterijo samo ne dela bom sliko prpopal kasneje....pomojem nekaj ni vredna
A.C.A.B
Yossarian ::
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
s seboj sem imel draguljarsko lupo
Normalno, obvezna oprema, nič nas ne sme presenetiti :).
Saj ni šlo za spontani nakup, ampak za načrtovano akcijo.
Mimogrede, lupa je priznane beloruske firme Belomo. Najboljše razmerje kakovost/cena.
https://belomostore.com/
Zgodovina sprememb…
Torej berem zdaj to je to res ali je to bolj tak tak ,če je to trolanje ne vem ,ker mi še noben do zdaj ni razložo pointa.
DANGER ZONE It's important to know that the so-called 'danger zone' of a watch is between 9 p.m. and 3 a.m. Well, at least when setting the date for your watch. Why? Because it is during this period of time on your watch dial that the gears are set in motion to switch the date. The mechanism that changes the date engages the gear train at the 9 p.m. mark and only disengages after the 2 a.m. mark. A misalignment can occur during this 'window period,' and delicate parts of the movement can break. And remember that these are times according to what the watch reads, not the actual time where you may be.
DANGER ZONE It's important to know that the so-called 'danger zone' of a watch is between 9 p.m. and 3 a.m. Well, at least when setting the date for your watch. Why? Because it is during this period of time on your watch dial that the gears are set in motion to switch the date. The mechanism that changes the date engages the gear train at the 9 p.m. mark and only disengages after the 2 a.m. mark. A misalignment can occur during this 'window period,' and delicate parts of the movement can break. And remember that these are times according to what the watch reads, not the actual time where you may be.
A.C.A.B
Torej berem zdaj to je to res ali je to bolj tak tak ,če je to trolanje ne vem ,ker mi še noben do zdaj ni razložo pointa.
Res je, s tem, da je območje odvisno od posameznega mehanizma. Ni za vse ure enako od 9h do 3h, kot je omenil že D3m.
Point? Pač, ko so zobniki in drugi mehanski deli v uri v določenem položaju ali pa se premikajo, ne smeš sam ročno premikati stvari.
Predstavljaj si kot če bi na silo hotel prestaviti menjalnik v avtu brez uporabe sklopke in bi zobniki začeli škripati med sabo... ne bi bilo dobro, ne? No pri mehanskih urah je enako...
Saj zato jaz to ravno ne razumem torej recimo od 9 večer pa do 3 zjutraj ne smeš delat nič ? ne prestavljat časa oz. dneva ter datuma in ne navijat ? kaj pa če se spazni ? po tem takem je najboljše met dve uri vsako na eni roki tak kot ma to Maradona
A.C.A.B
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: Raptor F16 ()
Od kod ti to? Slabo si prebral.
Samo datuma/dneva ne smeš premikat, to je vse.
Edit: poleg tega lahko enostavno kazalce premakneš na recimo 6:00, nastaviš dan/datum, potem kazalce premakneš nazaj na točno uro, pa je.
Edit: poleg tega lahko enostavno kazalce premakneš na recimo 6:00, nastaviš dan/datum, potem kazalce premakneš nazaj na točno uro, pa je.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ales ()
Ti Okapi si res en čudn človek včasih maš lepe dobre odgovore zanimivo brat pol pa drugič ,kot da si na nekih gobah v nekem drugem svetu tak da te ignoriram ko da te ni kr nisi edini.
Očitno so tebe tud dosti predlagali za izbris pa si se nalezo
Hvala maš pir v dobrem to sn hoto vedet
Očitno so tebe tud dosti predlagali za izbris pa si se nalezo
Hvala maš pir v dobrem to sn hoto vedet
A.C.A.B
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: Groot ()
vuso123 ::
A so res tako občutljivi na to kaj imaš na roki oziroma kako si oblečen? Zdaj, v dobi kripto hipster mulcev, je to kar precej tvegano početje.
Moje izkušnje z raznimi obrtniki so ravno nasprotne. Ko pridejo na "ogled" stanovanja in menjenje kaj je za narest in kakšna bo cena, odpeljem avto z dvorišča. Tudi ne povem kaj delam. Ker čim zavohajo, da nisi ravno na sociali, dobiš premijsko ceno :)
Moje izkušnje z raznimi obrtniki so ravno nasprotne. Ko pridejo na "ogled" stanovanja in menjenje kaj je za narest in kakšna bo cena, odpeljem avto z dvorišča. Tudi ne povem kaj delam. Ker čim zavohajo, da nisi ravno na sociali, dobiš premijsko ceno :)