Forum » Loža » Ročna ura
Ročna ura
Temo vidijo: vsi
Raptor F16 ::
Kaj to pomeni da je ura veganska ?
Da so tudi urarji pogruntali, da sta bedak in njegov denar kmalu ločena?
....to jaz vem sam....
Ohišje je lahko vegansko pa šipa tudi pa pas mehanizem pa pomojem ne pa četudi ga sestavijo sami vegani lol
Zakaj mehanizem ne bi mogel biti veganski. A sploh kak mehanizem ni veganski?
Perhaps mkra biti moč za delo pridobljena iz veganskih virov. Torej če je uro sestavil delavec, ki se prehranjuje z MÉSEM je že Haram
Leva ... Leva ... leva desna ena dva
Kvinta ::
Moja žena ma kolegico ,ki je veganka ma vse vegansko in bi rada še vegansko uro.
Prvi link mi je vrglo ven to https://ethicalelephant.com/vegan-watch... samo tu jaz ne vidim nič kaj veganskega lol
Razn pol lesene ure al kaj recimo to https://treehut.co/products/odyssey-wom... ali https://kerbholz.com/collections/holzuh...
Samo je pri nekaterih številčnica in mehanizem iz neke kovine kak je lahko kovina veganska to mene zanima se ne spoznam zato vprašam.
A.C.A.B
Furbo ::
Mehanizem že, kaj pa če je kakšno olje noter iz kakega kita? Ali kak biser iz školjke kje? :)
Pa previdno ti jo prinesejo, da medtem ne pohodijo kake mravlje in dostavljajo samo pozimi, da ne prileti kak insekt v šipo od DHL.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
perci ::
Hehe, olje iz kita, lepa.
Proizvajalci, ki svoje izdelke označujejo kot veganski so nateguni. Oz niso nateguni, ker so izdelki res vegansko, je pa res, da to samo pomeni, da ni notri ničesar živalskega izvora. Recimo, avto ki nima usnjenih zicov, je veganski. Čist legit. Folk pa misli, bog ve kaj je to.
Zadnjič sem kupil veganske tablete za pomivalna. Wtf.
Proizvajalci, ki svoje izdelke označujejo kot veganski so nateguni. Oz niso nateguni, ker so izdelki res vegansko, je pa res, da to samo pomeni, da ni notri ničesar živalskega izvora. Recimo, avto ki nima usnjenih zicov, je veganski. Čist legit. Folk pa misli, bog ve kaj je to.
Hehe, olje iz kita, lepa.
Pravo usnje se v avtomobilih skorajda več ne uporablja. Poleg tega je to najslabša sedežna prevleka EWR.
V navtiki se pa sploh že več desetletij umetno usnje TATA-MATA. Enostavno je za tak namen uporabe sintetika boljša.
But ! Če je stranka pripravljena doplačat za ekstra potrdilo... tudi to z največjim veseljem uredimo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Raptor F16 ()
realize ::
Pozdravljeni,
imam uro Seiko 5 Automatic. Vanjo mi je nekako prišla voda, in zdaj je steklo rahlo zamegljeno iz notranje strani. Ura deluje normalno. Zanima me, če kdo pozna verodostojnega in sposobnega urarja, ki bi to popravil? Lahko na zs.
Zanima me še, če lahko po serijski številki ure ugotovim njeno letnico in kakšen drug podatek.
Hvala in lep pozdrav.
imam uro Seiko 5 Automatic. Vanjo mi je nekako prišla voda, in zdaj je steklo rahlo zamegljeno iz notranje strani. Ura deluje normalno. Zanima me, če kdo pozna verodostojnega in sposobnega urarja, ki bi to popravil? Lahko na zs.
Zanima me še, če lahko po serijski številki ure ugotovim njeno letnico in kakšen drug podatek.
Hvala in lep pozdrav.
Fajn je, če poveš iz kje si.
Npr. Urarstvo Štefanac Kamnik, ugoden, za seiko 5 vem, da ima na zalogi tudi komplet nove mehanizme (saj ne, da je v tvojem primeru to potrebno).
Npr. Urarstvo Štefanac Kamnik, ugoden, za seiko 5 vem, da ima na zalogi tudi komplet nove mehanizme (saj ne, da je v tvojem primeru to potrebno).
Ales ::
Pri Seiku lahko dešifriraš čas izdelave, do desetletja natančno.
Prvi dve številki serijske sta leto in mesec, v tem vrstnem redu. Za oktober, november in december bo tam črka O, N ali D.
Se pravi, če imaš serijsko 83xxxxx in veš, da je bila ura izdelana v zadnjih desetih letih, potem je prišla iz tovarne marca 2018. Če imaš serijsko 8Nxxxxx, potem je to november 2018.
Večji problem so tisti Seiko modeli, ki so v izdelavi več kot deset let in kadar zgodovina ure ni niti toliko znana, da bi vedel ali je npr. 2018 ali 2008 ali 1998. Pri takih se da včasih dodatno pomagati z izvedenko mehanizma - pogledaš ali gre za npr. 7S26A, 7S26B ali 7S26C in lahko po tem natančneje določiš desetletje izdelave.
Konlov ::
Kje si pa prebral, da je kaj narobe z omenjenima, razen, da sta pri nas zlajnani pa "must have aka znamki"?
Tam pišeš, da zeppelin ni glasen. A podnevi, ali ponoči, ko je roka pri glavi?
Tam pišeš, da zeppelin ni glasen. A podnevi, ali ponoči, ko je roka pri glavi?
Okapi ::
Nr vem, kaj je tebi glasno? Nobena mehanska zapestna ura ni glasna, ko samo tiktaka. Pri nekaterih se malo bolj sliši rotor, ampak to samo takrat, ko hitro premikaš roko, česar ponoči ne počneš.
Must have znamki? Če že kaj, sta ti dve znamki pri nas bistveno podcenjeni. Folk ma raje Diesel in mwmt.
Must have znamki? Če že kaj, sta ti dve znamki pri nas bistveno podcenjeni. Folk ma raje Diesel in mwmt.
Diesel ? A ni to tista znamka golomaznih ur, k jih vidš na ženskah z drobnim zapestjem ?
Tko nekako kot FILA slonovski čevlji
Dizel je super za urarje, ker ima kar po 4 baterije noter lol. Res dizel.
Seiko ,Casio ,Citizen to so vse jajce sem pogledal preko 5000 ur zadnjih dva tedna hvalijo jih samo taki ,ko si poštene dobre ure nemrejo kupit oz. so preveč škrt da bi dali veš kot 100-200€
A.C.A.B
Scaramouche1 ::
Seiko ,Casio ,Citizen to so vse jajce sem pogledal preko 5000 ur zadnjih dva tedna hvalijo jih samo taki ,ko si poštene dobre ure nemrejo kupit oz. so preveč škrt da bi dali veš kot 100-200€
Seiko?
Oni večino Švicarjev v top end urah ali izenačijo ali pa so celo boljši! Sploh za denar...
https://www.seiyajapan.com/collections/...
Vem da si tako takoj kupiš?
https://www.chrono24.com/seiko/grand-se...
Na spisek želja sem ravnokar dodal še enega "Seikota", novi Credor (model GCLP995), s spring drivom na ročno navijanje. Stane toliko kot Grand Seikoti, okoli 5500 evrov, ampak dobijo se samo na Japonskem.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
Se bom raje na watchseek al pa na thewatchforum prijavo kjer ni dežurnih policajev
A.C.A.B
FireSnake ::
Verjetno zato, ker se ne spoznaš na ure.
Kaj je narobe s Casiom? Dela vrhunske ure.
Capini!!!
Te ure mi nikoli ne bi smeli pokazati, ker ne bo mira dokler je ne bom imel.
Ne vem samo ali bo ta:
https://www.sakurawatches.com/casio-oce...
ali ta:
Tole boš utemeljil ane? Saj ne bo težko.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FireSnake ()
donvito ::
Verjetno zato, ker se ne spoznaš na ure.
Kaj je narobe s Casiom? Dela vrhunske ure.
Capini!!!
Te ure mi nikoli ne bi smeli pokazati, ker ne bo mira dokler je ne bom imel.
Ne vem samo ali bo ta:
ali ta:
Tole boš utemeljil ane? Saj ne bo težko.
Meni je druga bolj všeč, je pa seveda to stvar okusa. Mi je pa fascinantna tale, bi jo takoj kupil, zatakne se pri denarju.
https://www.timeshop24.com/ingersoll-in...
Tale mi je všeč. Sicer mi iz tovarne pišejo, da je ne delajo več. (koledar je do 2025)
Je kera podobna morda?
Tale mi je všeč. Sicer mi iz tovarne pišejo, da je ne delajo več. (koledar je do 2025)
Je kera podobna morda?
Kaj se taka Longines ura da dobit večja al je to to ,če piše 40mm ? ene gledam da so v več velikostih.
https://watchbase.com/longines/heritage...
https://watchbase.com/longines/heritage...
A.C.A.B
FireSnake ::
Tole imam jaz.
https://products.oceanus.casio.jp/_deta...
450 € in je lahko še danes tvoja.
Če ne bi ta teden vrgel ven denarja za poktito parkirišče bi se že vozil proti tebi. Bom pa še vseeno razmislil.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
genesiss ::
Zdravo, prvič kupujem uro, gledam tole: https://www.amazon.co.uk/dp/B002SSUQF6/
Lahko kdo predlaga online shop kjer bi jo lahko naročil? Hvala.
Lahko kdo predlaga online shop kjer bi jo lahko naročil? Hvala.
V katerem cenovnem razredu pa iščeš..?
Ti je važno, ali je mehanska ura ali ne? V kakem stilu, bolj elegantnem? Mora biti nova ali je lahko vintage?
Ti je važno, ali je mehanska ura ali ne? V kakem stilu, bolj elegantnem? Mora biti nova ali je lahko vintage?
Tri na en mah
Pred časom mi je, kot sem tule že pisal, v oči padel Longines, model Heritage 1918. Narejen po vzoru na rovske ure iz prve svetovne vojne.
Niti ni pretirano drag (no ja, kot se vzame ), dobil bi ga lahko za 1100 evrov. Ampak me je par stvari motilo, predvsem to, da ima datum. Povsem po nepotrebnem, ker nobena rovska ura ni imela datuma. Poleg tega je mehanizem avtomatski, kar prav tako ni v skladu s tem, da so bile vse te ure na ročno navijanje.
In sem brskal po netu, da bi morda našel kakšno tovrstno ur brez teh pomanjkljivosti. In sem naletel na prav tako Longinesov model 1925, narejen, kot številka pove, po uri, ki so jo delali leta 1925 in je prav tako "rovske" oziroma vojaške sorte. Pravzaprav še bolj, ker ima kovinsko zaščito šipce.
Je precej bolj natančna replika stare ure, saj nima datuma in je na ročno navijanje.
Izkazalo se je, da je ta ura pravzar del tridelnega kompleta, v kateri sta še uri, narejeni po vzoru na modela iz 1915 in 1930. Komplet so leta 1997, v 1000 kosih, naredili ob dvojni obletnici Longinesa - 165 let od ustanovitve in 130 let od odprtja prve tovarne (prej so ure delali obrtniško).
Lahko bi sicer kupil samo eno uro, ker je očitno nekaj kompletov v 23 letih, odkar so jih naredili, "razpadlo", in so na trgu tudi posamezne ure, ampak sem se odločil, da to nekako nima smisla. Naprodaj je nekaj kompletov in z enim od prodajalcev sem se pogodil za 2560 evrov, s poštnino vred, kar se mi zdi, da je, glede na trenutno ponudbo, kar ugodna cena. Po drugi strani sem pa videl, da je na domačem forumu Minutka nekdo pred 4 leti prodajal tak komplet za 1900 evrov. Eh, ja, priložnost zamujena...
Zdaj pa nestrpno čakanja na poštarja.
Pred časom mi je, kot sem tule že pisal, v oči padel Longines, model Heritage 1918. Narejen po vzoru na rovske ure iz prve svetovne vojne.
Niti ni pretirano drag (no ja, kot se vzame ), dobil bi ga lahko za 1100 evrov. Ampak me je par stvari motilo, predvsem to, da ima datum. Povsem po nepotrebnem, ker nobena rovska ura ni imela datuma. Poleg tega je mehanizem avtomatski, kar prav tako ni v skladu s tem, da so bile vse te ure na ročno navijanje.
In sem brskal po netu, da bi morda našel kakšno tovrstno ur brez teh pomanjkljivosti. In sem naletel na prav tako Longinesov model 1925, narejen, kot številka pove, po uri, ki so jo delali leta 1925 in je prav tako "rovske" oziroma vojaške sorte. Pravzaprav še bolj, ker ima kovinsko zaščito šipce.
Je precej bolj natančna replika stare ure, saj nima datuma in je na ročno navijanje.
Izkazalo se je, da je ta ura pravzar del tridelnega kompleta, v kateri sta še uri, narejeni po vzoru na modela iz 1915 in 1930. Komplet so leta 1997, v 1000 kosih, naredili ob dvojni obletnici Longinesa - 165 let od ustanovitve in 130 let od odprtja prve tovarne (prej so ure delali obrtniško).
Lahko bi sicer kupil samo eno uro, ker je očitno nekaj kompletov v 23 letih, odkar so jih naredili, "razpadlo", in so na trgu tudi posamezne ure, ampak sem se odločil, da to nekako nima smisla. Naprodaj je nekaj kompletov in z enim od prodajalcev sem se pogodil za 2560 evrov, s poštnino vred, kar se mi zdi, da je, glede na trenutno ponudbo, kar ugodna cena. Po drugi strani sem pa videl, da je na domačem forumu Minutka nekdo pred 4 leti prodajal tak komplet za 1900 evrov. Eh, ja, priložnost zamujena...
Zdaj pa nestrpno čakanja na poštarja.
Prav zanimivo, kaj vse tlačijo na ure, katerih primarna funkcija naj bi bila prikaz časa, datuma posledično.
Do 200EUR bom težko dobil kaj uporabnega (dež...).
https://www.irisimo.si/zeppelin-7656-5
https://www.irisimo.si/junkers-5164-3#f...
Tile dve sta čisto malo čez moj budget. Moram preverit, kako se mi podata na roki.
Ps.: take, da bi kazala še mesec, ne najdem...
Tile dve sta čisto malo čez moj budget. Moram preverit, kako se mi podata na roki.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Konlov ()
Gagarin ::
@Okapi, kaj se je pa s tabo zgodilo, kakšna življenska prekretnica al pa ti je sam sekira v med padla? Si do pred kratkim propagiral in nabavljaj kitajske do 100€ al mal več, zdej pa pod par jurji zgleda soloh ne gledaš več...
Ja, to lahko samo Kinezi tako naredijo
Izvirno je gangreserve, ampak se jim je mogoče zdelo, da bodo to ljudje razumeli kot rezerva za tolpe.
Izvirno je gangreserve, ampak se jim je mogoče zdelo, da bodo to ljudje razumeli kot rezerva za tolpe.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
phys ::
Del moje vsakodnevne opreme je Seiko SKX009 - pepsi diver na olivno zelenem kvazi NATO paščku. Do pisarne imam okrog 10km v eno smer, kar največkrat premagam na specialki ali na touring/gravel biciklu. In na eni od zadnjih poti sem se med vožnjo po makadamu uzrl na svoje zapestje in zgrožen opazil, kako ura močno poskakuje in se trese od vseh lukenj in še posebej prečnih brazd na cesti. Od takrat sem večkrat dal na roko en poceni Timex, ki je mimogrede moja najljubša kvarčna ura predvsem zaradi Indiglo osvetlitve številčnice.
Zdaj pa moje vprašanje: kaj menite, kako vplivajo tresljaji na kolesu na mehanizem mehanske ure? Kaj lahko gre narobe oz. katerim delom se potencialno lahko skrajšajo življenjske dobe in kakšen je lahko vpliv na točnost ure? Seveda vožnja s kolesom ni edina aktivnost, ki povzroča sunke in tresljaje na zapestju; nekateri športi so že taki, tenis mi pride najprej na misel, potem gradbena dela - delo s štemarco za beton, delo s kladivom, sekanj drv... Presneto, bolj ko razmišljam, bolj spoštujem ta svoj Seiko.
Zdaj pa moje vprašanje: kaj menite, kako vplivajo tresljaji na kolesu na mehanizem mehanske ure? Kaj lahko gre narobe oz. katerim delom se potencialno lahko skrajšajo življenjske dobe in kakšen je lahko vpliv na točnost ure? Seveda vožnja s kolesom ni edina aktivnost, ki povzroča sunke in tresljaje na zapestju; nekateri športi so že taki, tenis mi pride najprej na misel, potem gradbena dela - delo s štemarco za beton, delo s kladivom, sekanj drv... Presneto, bolj ko razmišljam, bolj spoštujem ta svoj Seiko.
Po mojem roka dovolj dobro kompenzira praktično vse - v smislu, da če pospeške/pojemke/tresljaje zdržijo kosti v zapestju, zdrži tudi mehanizem ure. Padec na trda tla je precej bolj nevaren.
Kot zanimivost, Nadal igra z Richard Millovim tourbillonom (za 650.000 evrov) na roki.
Je pa res, da ko grem na strelišče, dam na roko Casio ProTrek. Ziher je ziher
Kot zanimivost, Nadal igra z Richard Millovim tourbillonom (za 650.000 evrov) na roki.
Je pa res, da ko grem na strelišče, dam na roko Casio ProTrek. Ziher je ziher
phys ::
Po mojem roka dovolj dobro kompenzira praktično vse - v smislu, da če pospeške/pojemke/tresljaje zdržijo kosti v zapestju, zdrži tudi mehanizem ure. Padec na trda tla je precej bolj nevaren.
Mhm, tole je bil tudi moj argument samemu sebi, pa vendar...
Glede Nadala sem bil prepričan, da je to nek PR hec in da itak ne igra z njo, ampak po slikah sodeč je res, zanimivo:
Pro Trek pa gre s tabo na strelišče najbrž tudi zato, ker bolj paše na tisto sceno, kot pa recimo snežinka. ;)
... tenis mi pride najprej na misel, potem gradbena dela - delo s štemarco za beton, delo s kladivom, sekanj drv...
Take stvari niso za početi z mehansko uro na roki...
Razen če ti kdo ne plača za to, kakor Nadalu.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ales ()
Prav zanimivo, kaj vse tlačijo na ure, katerih primarna funkcija naj bi bila prikaz časa, datuma posledično.
No, dokler ne bom izbral, bo pa zasilno stratos datum kazal:
Take stvari niso za početi z mehansko uro na roki...
Razen če ti kdo ne plača za to, kakor Nadalu.
Vi ko ure zbirate vam je ponavadi žal ure ne glede na situacijo
A.C.A.B
Nisem ekstremno od te sorte, imam uro, ki bi jo kazalo čuvati, pa jo povsod nosim. Ne štemam pa z nobeno mehansko uro, ker bi to bilo enostavno zabito. Morda je to zato, ker dejansko nekaj vem o mehanskih urah.
No ja, ne štemam sploh, tako da...
No ja, ne štemam sploh, tako da...
No nisem mislo da bi glih šel štemat z njo kolkor pa vem ma povprečn zbiratelj vsaj 20 ur pa od tega vsaj 3 diver pa se nikoli ne gre potabljat z temi diver urami po drugi strani pa sem vido že xy videoposnetkov od folka kateri se potaplja z Breitlingi ,Omego itd pa še marsikaj druga delajo
A.C.A.B
Logika ti je strašna. Na eni strani "veš", da se ne potapljajo z dragimi urami, takoj nato pa poveš, da si videl veliko posnetkov, da se s takimi urami potapljajo.
Res je edino to, da če imaš tri potapljaške ure, se lahko naenkrat potapljaš samo z eno. In če imaš 20 ur, jih je 19 vedno v predalu.
Poleg tega imamo zbiratelji različne ure, med njimi starejše, pri katerih ne menjaš tesnil vsaki dve leti, in s takimi se pač ne potapljaš. Potem so tu tudi ure, ki jih kupiš kot investicijo, ker računaš, da jim bo čez čas zrasla vrednost. Takšnih tudi ne nosiš na roki (razen mogoče ob kakšni posebi priložnosti), ker bi bilo neumno, glede na to, da imaš na voljo množico drugih ur.
Imaš pa tudi take, ki pogosto kupujejo in prodajajo ure, ker si ne morejo privoščiti imeti velike zbirke, radi pa bi imeli čim več različnih ur. In potem pač posamezna ura pri njih v povprečju zdrži mogoče pol leta. Takšni tudi pazijo nanje, da jih lahko čim bolje prodajo, se pravi, da izgubijo čim manj denarja pri vsaki transakciji.
Res je edino to, da če imaš tri potapljaške ure, se lahko naenkrat potapljaš samo z eno. In če imaš 20 ur, jih je 19 vedno v predalu.
Poleg tega imamo zbiratelji različne ure, med njimi starejše, pri katerih ne menjaš tesnil vsaki dve leti, in s takimi se pač ne potapljaš. Potem so tu tudi ure, ki jih kupiš kot investicijo, ker računaš, da jim bo čez čas zrasla vrednost. Takšnih tudi ne nosiš na roki (razen mogoče ob kakšni posebi priložnosti), ker bi bilo neumno, glede na to, da imaš na voljo množico drugih ur.
Imaš pa tudi take, ki pogosto kupujejo in prodajajo ure, ker si ne morejo privoščiti imeti velike zbirke, radi pa bi imeli čim več različnih ur. In potem pač posamezna ura pri njih v povprečju zdrži mogoče pol leta. Takšni tudi pazijo nanje, da jih lahko čim bolje prodajo, se pravi, da izgubijo čim manj denarja pri vsaki transakciji.
Saj zato sem napisal tak ,ker mi je to čudno in ne zaradi neke logike. Sem pa dal samo za primer potapljaške ure lahko pa bi karkoli napisal pilotske recimo pa tud ne letijo z njimi ampak so doma v predalu isto je za športne ure in vse ostale. To je meni isto kot da avte zbiraš pa se nikoli ne voziš z njimi jih pa glancaš nonstop
Dobro OK nisem vedo tega smo rešli.
Jaz ne zbiram pa gledam čisto drugače na vse skupaj ,če bi mel 20 ur bi jih noso nonstop
Dobro OK nisem vedo tega smo rešli.
Jaz ne zbiram pa gledam čisto drugače na vse skupaj ,če bi mel 20 ur bi jih noso nonstop
A.C.A.B
A tesnilo je na leti treba nasploh menjat na diverju. Imam kvarcnega citizena promasterja na sončne celice, ki ima že kakšnih 7 let, dihtung pa se nisem menjal oz. Ga sploh še nisem odpiral, ker baterije ni treba menjat. Včasih se potopim do max 15m z njim na dah... Problem?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: perci ()