» »

Ročna ura

Ročna ura

Temo vidijo: vsi
««
148 / 188
»»

Okapi ::

vuso123 je izjavil:

Lepa ura!
Glede servisov je mogoče nekaj informacij dobiti na spodnji povezavi.
https://www.fratellowatches.com/grand-s...
Predvidevam, da si plačal za uro nekje med 5.5 in 6k. Koliko so pa cene na Japonskem? Na chrono24 sem videl, da so okrog 5k. Sprašujem, ker imam v bližnji prihodnosti možnost dobiti uro neposredno z Japonske in me zanima ali se sploh splača po Tokiu iskati uro in reskirati uveljavljene različnih zahtevkov na drugem koncu sveta. Za 10% cene se tega ne bi šel. Za 20% pa mogoče že.

Na Japonskem, če se malo potrudiš, dobiš snowflake za 4500 evrov. Kar je konkretno ceneje kot pri nas, ampak je problem servis, ker se mi zdi, da na Japonskem kupljenih Grand Seikov pri nas ne servisirajo (s tem ščitijo evropske prodajalce pred sivim uvozom). Pošiljanje drage ure na Japonsko je pa drago (če hočeš pošiljko zavarovati za primerno vrednost) in komplicirano, ker moraš urediti začasni izvoz. Pri čemer imaš lahko dodatne težave, če se carinik spomni vprašati, kje imaš račun za plačan DDV pri uvozu. ;)

Tako da se mora vsak zase odločit, ali je prihranek vreden morebitnih komplikacij.

Sem pa iz Japonske dobil Seikovega Alpinista in Casiov Oceanus, s tem da takrat druge možnosti pravzaprav niti ni bilo, ker so obe uri prodajali samo na Japonskem.

Okapi ::

vuso123 je izjavil:

Lepa ura!
Glede servisov je mogoče nekaj informacij dobiti na spodnji povezavi.
https://www.fratellowatches.com/grand-s...

Hvala za link, torej pride servis 430 evrov.

vuso123 ::

Zakaj pa v Evropi nebi servisirali ure, ki je bila kupljena na Japonskem? Razumel bi, da ne moreš uveljavljati garancije (2,3 leta?) ampak da ti pa nočejo narediti servisa, za katerega plačaš (!), je pa zlobno. Ampak tudi kaj takega me ne bi več presenetilo...

Kakorkoli, dobro jo nosi in upam na kakšen obširen review, ko se čustva nekoliko umirijo :)

Okapi ::

Lahko bi že sedaj cel esej napisal o tem, zakaj imeti, ali ne imeti, drage ure.;)

Predvsem snežinka ni univerzalna ura. Če bi moral imeti samo eno uro, potem bi to sigurno bila kakšna druga. S tem grand seikom recimo ne bom hodil na potovanja ali počitnice, v temi se nič ne vidi...

Za priložnosti, ko dam takšno uro na roko, pa imam vsaj še dve uri, ki za moj okus nič ne zaostajata v estitiki - vsaka je pač na svoj način krasna - obe sta pa precej cenejši.





Natančnost izdelave sicer ni primerljiva s snežinko, ampak razliko opaziš samo s povečevalnim steklom. ;) Meni je tudi všeč, da ni prevelika (41 mm se mi zdi ravno prav ), in ker je iz titana, je precej lažja od podobno velikih jeklenih ur, in je na roki skoraj ne čutiš. Kar pa komu tudi ni všeč, ker včasih težo ure podzavestno povezujemo s kakovostjo (in ceno).

Sprng drive je enkraten mehanizem, ampak ne za vsakega. Pravoverni ljubitelji mehanike bodo vihali nos in bolj cenijo kakšno klasično "komplikacijo", recimo lunine mene, ali vsaj zelo lepo narejeno klasiko. Kjer lahko recimo že spet omenim kitajsko uro (prva slika zgoraj).



Ali pa klasičen kronograf.



Vsak je po svoje poseben, in lep, ko uro pogledamo od zadaj. Ena razlika je, da prav dosti izbire nimaš, če hočeš imeti spring drive, za razliko od klasične mehanike, kjer se da marsikaj dobiti neprimerno ceneje.

Gladko premikajoč sekundni kazalec je nekaj posebnega, ampak seveda že spet samo za take, ki znajo to cenit.

Tudi ni Grand Seiko za tiste, ki bi radi, da drugi opazijo drago uro na njihovi roki.;)

Za tiste, ki cenijo natančno izdelavo in sodobno tehnologijo, križano s klasično mehaniko, in si lahko privoščijo 6k €, pa utegne biti Grand Seiko s spring drivom huda skušnjava. Še zlasti sedaj, ko jih prodajajo tudi pri nas.

Darko! ::

Mojstra Okapija je prebudila snežna kepa :)
Spet eden od njegovih legendarnih zapisov za v arhiv teme.

Čestitke za nov časomer v pravem pomenu besede.

Ampak ne Okapi, ne smeš preveč razlagat, ker temo berejo tudi japiji in modeli s plačilnih list paradržavnih firm in inštitucij, ki narodu prodajajo meglo, sami pa so izgubili stik z realnostjo. Ob tvojih zapisih se zna zgodit, da bi kvalitete GS spoznali tudi takšni kalibri. Tega pa nočmo, ane.
Naj bedaki ostanejo na Rolexih in Breitlingih !


Ps.: Mogoče bi mu pasal usnjen pašček ;)

[Michael] ::

Okapi je izjavil:

Na brzino ena telefonska. Ob priliki si bom vzel čas in jo poslikal, kot ji pritiče.


Upam, da si kmalu vzameš čas :)
Čestitke za čudovito uro!

Raptor F16 ::

Okapi je izjavil:

Dri3r je izjavil:

Čestitke Okapi! Obvezno objavi kakšno slikico..
Na brzino ena telefonska. Ob priliki si bom vzel čas in jo poslikal, kot ji pritiče.



Kaj čem, duh je bil sicer voljan, a meso slabotno, in sem podlegel skušnjavi. Po ogledu prejšnji teden sem jim dal ponudbo, oni so dali svojo ponudbo, smo se našli na pol poti in posel je bil sklenjen.;)

Krajši izlet na Japonsko bi bil sicer še nekaj cenejši, ampak pretehtala je garancija in servis pri nas.


@Okapi, kaj kaže tisti mali kazalec, ki se zavrti za samo četrt obrata ? Napetost vzmeti ?
Leva ... Leva ... leva desna ena dva

Okapi ::

Tako je, kaže zalogo energije v glavni vzmeti. Je sicer bolj koristen pri urah, ki jih je treba ročno navijati, ampak tudi pri avtomatski včasih prav pride. Sicer pa velja kot ena od "komplikacij", kot pravijo takšnim zadevam, ki otežijo izdelavo mehanizma.;)

Ultimativni spring drive je na ročno navijanje, zdrži 8 dni, kazalec navitosti ima pa zadaj.



Mehanizem je pa v Grand Seikotu za 60.000 evrov. Tega lahko pa samo sanjam.;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

jnovak ::

@Okapi, super izbira, čestitke, naj ti dobro služi!
Kaj te je prepričalo, da si se zdaj odločil za nakup? Si dlje časa o tem razmišljal?
Spring Drive oz. Hi-Beat modeli so tudi na moji wish listi. Njihova izdelava dialov je res izjemna. (Žal zaradi cene in ene par drugih želja pred tem, bo GS še nekaj časa le želja.)

Darko! - kaj te moti pri Rolexih in Breitlingih? Saj nima smisla pisati o zgodovini in njunih dosežkih ter doprinosu urarski industriji; če ni znano, pa predlagam, da se malo prebere.
Morda je bil komentar mišljen v smislu, da gre za znamki, ki se ju večkrat kupuje zaradi iskanja pozornosti - kar definitivno drži (& lažje to nekdo doseže z omenjenima kot pa GS, GO, JLC itd). A še vseeno gre za top firmi :)

Furbo ::

Z Rolexi ni nič narobe, folk pač motijo uspešne znamke. So pa res mojstri trženja, še bolj kot urarstva.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Darko! ::

jnovak je izjavil:


Darko! - kaj te moti pri Rolexih in Breitlingih?


Prav nič.

Zanimiva primerjava:




Morda je bil komentar mišljen v smislu, da gre za znamki, ki se ju večkrat kupuje zaradi iskanja pozornosti - kar definitivno drži


Sem vedu, da se zastop'va ;)

Ganon ::

Meni je Seiko vedno deloval bolj prefinjeno, za ljudi z okusom, ki se ne marajo izpostavljati. Rolex na drugi strani ...

Okapi ::

Rolex kupujejo različni ljudje. Eni dejansko zato, da se lahko z njim hvalijo pred drugimi. Ampak veliko je tudi takih, ki bi samo radi kupili res dobro uro in alternativ sploh ne poznajo. In nekateri, ki alternative celo poznajo, ampak je po njihovem mnenju Rolex boljši ali lepši, v glavnem, vreden svoje cene.

Za moje pojme je, zaradi priljubljenosti in uspešnega trženja, precenjen.

Ob misli na submarinerja sem se recimo spomnil na eno 3x cenejšo alternativo,
novega potapljaškega Balla. Ima tritij celo v obročku, ne samo na številčnici. Za "samo" 3000 evrov v prednaročilu, ampak bi bilo treba ponj v Švico, sicer še DDV.
https://shop.ballwatch.ch/en/Original-D...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Map ::

Nekako se mi zdi, da ko kupiš uro za 5k+, niti ne izgublja kaj dosti na ceni, določeni modeli so celo odlične investicije. Kje je res ta meja in kaj jo določa? Kaj se pričakuje glede Snežinke?

Okapi ::

Kar na splošno drage ure nikakor niso dobra investicija, lahko računaš, da ji pade vrednost vsaj kakšnih 25%, ko jo prineseš iz trgovine. Če jo potem tudi nekaj časa uporabljaš in se na njej poznajo sledi rabe (drobne praske), gre cena hitro še bolj dol.

Je pa res, da recimo vsaj 50-60% vrednosti pri dobri uri pa vseeno ostane, če je ravno ne razbiješ.

Sicer pa zelo odvisno od primera do primera. Izjema so recimo kakšni zelo priljubljeni Rolexi, za katere je dolga čakalna vrsta. Ali kakšni bolj redki, zbirateljski modeli. Dokler bodo zbiratelji, jim vrednost ne bo padla.

Včasih kakšne zanimive ure malo manj znanih švicarskih znamk (Eterna, Ebel...) dobiš na razprodaji, in ko jih zmanjka, nekaterim znova nekoliko naraste cena. Včasih se najde kakšna druga ugodna priložnost - recimo razprodaja v trgovini, ki je šla v stečaj, carinska dražba zaplenjenih ur ...

Potem so tu še ure, pri katerih lahko nekaj zaslužiš na račun "davčne utaje". Na Japonskem kupiš Grand Seikota za 4500, ob vrnitvi to zamolčiš organom (ne vem, kakšna je pri nas meja za osebne predmete, ki jih lahko iz tujine prineseš, ne da bi jih moral prijavit), in ga potem prodaš za 5000.

Posebno poglavje so starejše ure. Tu lahko nekaj zaslužiš, če obvladaš sceno. Jaz sicer nisem nek hud poznavalec, kar se tega tiče, ampak imam doslej vseeno pozitivno bilanco. Na ebayu sem doslej prodal okoli 30 ur in mehanizmov, ki sem jih kupil za skupno okoli 2500 evrov, in pri prodaji zaslužil malo manj kot 800 evrov čistega (pri čemer seveda porabljenga časa ne štejem).

vuso123 ::

Zdaj nekaj gledam pojasnila furs in piše, da lahko v EU vneseš osebne predmete, namenjene nekomercialni rabi v vrednosti 430 eur (zračni promet). Ostalo je predmet ddv, trošarine in bog ve česa še... Recimo 4500 ura + 2,5% carina + 22% lopovscina = cca 5.600 eur... Če nisi davčni utajevalec, ne vidim računice legalnega uvoza.
Pa recimo, da kupiš uro na Japonskem še malo ceneje, brez njihovega davka (mislim, da 8%),še zmeraj ni bistveno boljše. Nauk, država spodbuja davčno utajo. Ona je dejansko naredila Roka Snežića :)
V glavnem, kakorkoli se obrneš sta rit in žena zmeraj za hrbtom 8-O

Joze_K ::

vuso123 je izjavil:

Zdaj nekaj gledam pojasnila furs in piše, da lahko v EU vneseš osebne predmete, namenjene nekomercialni rabi v vrednosti 430 eur (zračni promet). Ostalo je predmet ddv, trošarine in bog ve česa še... Recimo 4500 ura + 2,5% carina + 22% lopovscina = cca 5.600 eur... Če nisi davčni utajevalec, ne vidim računice legalnega uvoza.
Pa recimo, da kupiš uro na Japonskem še malo ceneje, brez njihovega davka (mislim, da 8%),še zmeraj ni bistveno boljše. Nauk, država spodbuja davčno utajo. Ona je dejansko naredila Roka Snežića :)
V glavnem, kakorkoli se obrneš sta rit in žena zmeraj za hrbtom 8-O


tole je tako zelo ozko gledano.. a asfaltirana cesta ti paše? Pa da greš k zobozdravniku? Da se ti otroci šolajo? A te zadeve iz zraka nastajajo?

Če tako pogledaš, je tisti, ki za uro 5 k€ da.. mora biti sposoben dati tudi za DDV.. (ali si pač še eno uro na zalogo kupi, pa jamra, da je cesta polna lukenj okoli njegove vile)

Okapi ::

vuso123 je izjavil:

Zdaj nekaj gledam pojasnila furs in piše, da lahko v EU vneseš osebne predmete, namenjene nekomercialni rabi v vrednosti 430 eur (zračni promet). Ostalo je predmet ddv, trošarine in bog ve česa še... Recimo 4500 ura + 2,5% carina + 22% lopovscina = cca 5.600 eur
Carina za ure je 0,8 evra.;)

Okapi ::

Kaj pa če na Bledu vprašam japonskega turista, ali mi proda svojega grand seikota? Ali pa me on vpraša, če ga kupim, ker je ves denar zapravil v igralnici?

Turist ni zavezanec za DDV, se pravi ne plačam DDV. A v kakšnem zakonu piše, da turisti ne smejo prodajati svojih osebnih predmetov, oziroma ali je nakup takih predmetov obdavčen?

vuso123 ::

Joze_K je izjavil:

vuso123 je izjavil:

Zdaj nekaj gledam pojasnila furs in piše, da lahko v EU vneseš osebne predmete, namenjene nekomercialni rabi v vrednosti 430 eur (zračni promet). Ostalo je predmet ddv, trošarine in bog ve česa še... Recimo 4500 ura + 2,5% carina + 22% lopovscina = cca 5.600 eur... Če nisi davčni utajevalec, ne vidim računice legalnega uvoza.
Pa recimo, da kupiš uro na Japonskem še malo ceneje, brez njihovega davka (mislim, da 8%),še zmeraj ni bistveno boljše. Nauk, država spodbuja davčno utajo. Ona je dejansko naredila Roka Snežića :)
V glavnem, kakorkoli se obrneš sta rit in žena zmeraj za hrbtom 8-O


tole je tako zelo ozko gledano.. a asfaltirana cesta ti paše? Pa da greš k zobozdravniku? Da se ti otroci šolajo? A te zadeve iz zraka nastajajo?

Če tako pogledaš, je tisti, ki za uro 5 k€ da.. mora biti sposoben dati tudi za DDV.. (ali si pač še eno uro na zalogo kupi, pa jamra, da je cesta polna lukenj okoli njegove vile)

Nikar tako hudo. Zgolj rahlo poigravanje s številkami. Cesto plačam. Glede na plačilno listo tudi zobarja, pa še to ne vem točno zakaj, ker ga običajno plačam potem še enkrat na kraju samem :)
Okapi;hvala za info glede carine. Glede ddvja pa ne vem... Bi bilo smešno, da bi imel kakšne obveznosti iz naslova ddvja, ja. Po drugi strani pa... Kaj pa, če jaz kupim to uro od japonca v Tokiu, ker je tam vse zagamblal? Ali me bodo tukaj cepili še za ddv? Verjetno, da ja. Zakaj bi bilo potem pomembno ali uro v eu prinese Japonec ali pa jst? Varuje se, da nekdo plača ddv od blaga, ki pride in ostane v EU. Sem napol iz tega foha in se bom malo pozabaval s tem vprašanjem in javim, če kaj ugotovim.

Ganon ::

Okapi je izjavil:

vuso123 je izjavil:

Zdaj nekaj gledam pojasnila furs in piše, da lahko v EU vneseš osebne predmete, namenjene nekomercialni rabi v vrednosti 430 eur (zračni promet). Ostalo je predmet ddv, trošarine in bog ve česa še... Recimo 4500 ura + 2,5% carina + 22% lopovscina = cca 5.600 eur
Carina za ure je 0,8 evra.;)


Ampak še vedno plačaš DDV? Moraš na primer pred poletom na Japonsko evidentirati vsako stvar, ki jo imaš na sebi? Kaj, če greš domov s kupljenim GS-om, ki ga imaš na roki?

Okapi ::

Teoretično me lahko carinik na ulici v Ljubljani ustavi in vpraša, če so za uro, ki jo imam na roki, plačane vse dajatve. In moram predložiti račun ali kakšno drugo usterzno potrdilo (ne na licu mesta seveda, ampak v nadaljnjem postopku).

Ko potuješ izven EU, bi načeloma moral cariniku prijavit vse vrednejše stvari, ki jih imaš s seboj. Kako v praksi to deluje sedaj, pa ne vem. V "dobrih starih" jugo-časih sem recimo vedno prijavljal vso fotografsko opremo, zdaj pa tega ne počnem, med drugim zato, ker imam pač doma vse računa, da je bila roba kupljena v EU.

Ali lahko tujci pri nas prodajo kaj od svojih osebnih stvari, oziroma pod kakšnimi pogoji lahko to počno, pa nimam pojma.

perci ::

Turist ni zavezanec za DDV, se pravi ne plačam DDV. A v kakšnem zakonu piše, da turisti ne smejo prodajati svojih osebnih predmetov, oziroma ali je nakup takih predmetov obdavčen?

Tole ne drži. Japonec, ki prinese GS na Bled, ga je začasno uvozil. Če bi ti od takega turista kupil ta GS, bi moral zanj prijaviti carinske dajatve vključno z DDV. To je teorija.

Ali lahko tujci pri nas prodajo kaj od svojih osebnih stvari, oziroma pod kakšnimi pogoji lahko to počno, pa nimam pojma.

Lahko. Pod pogojem, da se deklarirajo in da se za njih obračuna ustrezne carinske dajatve.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perci ()

zmaugy ::

Okapi je izjavil:

Dri3r je izjavil:

Čestitke Okapi! Obvezno objavi kakšno slikico..
Na brzino ena telefonska. Ob priliki si bom vzel čas in jo poslikal, kot ji pritiče.



Kaj čem, duh je bil sicer voljan, a meso slabotno, in sem podlegel skušnjavi. Po ogledu prejšnji teden sem jim dal ponudbo, oni so dali svojo ponudbo, smo se našli na pol poti in posel je bil sklenjen.;)

Krajši izlet na Japonsko bi bil sicer še nekaj cenejši, ampak pretehtala je garancija in servis pri nas.


Zelo lepa. Sam bi jo sicer šel kupit v tujino, ker Stentime ne maram. Na Hrvaškem jih ne prodajajo, kot sem lahko razbral iz Grand Seiko spletnih strani.
Kako si zadovoljen s točnostjo?
Biseri...
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.

Raptor F16 ::

zmaugy je izjavil:

Okapi je izjavil:

Dri3r je izjavil:

Čestitke Okapi! Obvezno objavi kakšno slikico..
Na brzino ena telefonska. Ob priliki si bom vzel čas in jo poslikal, kot ji pritiče.



Kaj čem, duh je bil sicer voljan, a meso slabotno, in sem podlegel skušnjavi. Po ogledu prejšnji teden sem jim dal ponudbo, oni so dali svojo ponudbo, smo se našli na pol poti in posel je bil sklenjen.;)

Krajši izlet na Japonsko bi bil sicer še nekaj cenejši, ampak pretehtala je garancija in servis pri nas.


Zelo lepa. Sam bi jo sicer šel kupit v tujino, ker Stentime ne maram. Na Hrvaškem jih ne prodajajo, kot sem lahko razbral iz Grand Seiko spletnih strani.
Kako si zadovoljen s točnostjo?


Zadovoljstvo je verjetno ceni primerno :D

Malo za šalo pa še malo bolj zares.
Leva ... Leva ... leva desna ena dva

perci ::

No, springdrive je točen kot kvarc, tako da tukaj verjamem, da je zadovoljen.

zmaugy ::

Meni je privlačen cel paket - kakovost izdelave, estetika, nevpadljivost (kakšen Rolex mi zaradi prevelike razvpitosti ne odgovarja) in točnost (kar je pomanjkljivost klasičnih mehanizmov), zato sprašujem.
Informacije so od nekaj sekund na leto do sekunde na dan.
Biseri...
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.

Okapi ::

Po desetih dneh okoli 2 sekundi prehiteva. Od tega pol časa na roki, pol na navijalniku. Tovarniški podatek je +- 15 sek/mesec. Točnost je pri kristalu precej odvisna od temperature, zato lahko vpliva, če ure nimaš stalno na roki (na bolje ali na slabše).

Na dva meseca je pa tako ali tako treba datum popravit, pa takrat še čas popraviš.

zmaugy ::

Hvala, zanimivo vsekakor.
Biseri...
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.

Darko! ::

Ker vsi (vključno z mano) tako hvalimo Okapijevo Snežinko se spodobi, da kdo izpostavi še kakšno "pomanjkljivost" ure, če zanemarimo perfekcijo izdelave in tehnološko superiornost.

Moja opažanja:

- da je dokaj neprimerna kot "ena ura za vse priložnosti". Odsotnost Superluminove na kazalcih in urnih markerjih se mi zdi eden glavnih argumentov, ki zožijo uporabnost ure kot dejli biterja. Ponoči je ob odsotnosti zunanje svetlobe, kljub vrhunsko spoliranim površinam, ki delujejo kot perfektna zrcala, praktično neuporabna;

- kombinacija lahkega titanovega ohišja, nizke višine in nevpadljive, diskretne številčnice, kljub konkretnim 41 mm premera, zmanjšujejo občutek prisotnosti ure na zapestju. To je seveda lahko pozitivna lastnost, vendar je ura dokaj neopazna na roki in se jo nekako ne čuti. Efekt je opazen tudi, če imaš manjše zapestje, kot ga imam recimo sam. To enostavno ni ura za "wau kaj mi kaže čas" efekt;

- zaradi zgoraj zapisanega in imena Seiko, jo večina ljudi zamenja za ... pač Seiko. Snežinka ni ura za bahanje in postavljanje. Večinoma bo ostala neopažena. Lahko, da vam draga ali kolega rečeta: "Kok si dal??? Kaj si zmešan? Pa saj ni nič posebnega. Men se ne zdi tok vredna";

- ko v vrvežu vsakdana, ko vsi nekaj hočejo od tebe, želiš izvedeti koliko je ura, pogledaš na Snežinko in zveš koliko je ura. In to je to. Nič več. Čas ti ne butne v glavo in z njo tudi ne moreš pokončati Darth Vaderja, kot se recimo zdi, da lahko storiš s katerimkoli Panerajem ali pa recimo s Seikovima SLA025 ali SLA017. Jebi ga. Ob Snežinki si sam, z golimi rokami;

- Snežinka ni ura, ki bi bila ljubezen na prvi pogled. Tako na hitro se ne zdi prav nič posebnega. Med množico časomerov, ki jih ponuja instant potrošniška družba se zdi nekako izgubljena investicija. V vukojebini ti jo nihče ne bo zamenjal za 20 let starega BMW-ja ali pa hrano in prenočišče. Zaradi tega jo James Bond seveda ne nosi. Kaj naj počne z njo. Meditira za rešitev?

Zaradi zgoraj zapisanega je seveda jasno zakaj je Rolex Oyster Perpetual ali Omega Seamaster 300 veliko bolj enostaven in neproblematičen nakup. Tudi sam ne vem, če bi vzel Snežinko, če bila lahko izbiral med samo eno uro za vse priložnosti.


Da lahko ceniš Snežinkine kvalitete si moraš vzeti čas. Dobesedno.
Potrebuješ mir in pozornost.

In potem lahko opaziš odseve svetlobe na brezhibno zasneženi številčnici.
Opaziš igro ogledal na površini kot britev ostrih ploskev.
In tisti modri kazalec, ki neslišno drsi skozi nedoumljivo uganko časa.
Zen.

;)

Okapi ::

Če prebereš moj prvi vtis izpred deset dni, boš videl, da sem točno to napisal.;) Za imeti samo eno uro ni. Za na teren ni. Ponoči se nič ne vidi. Koga bo motilo, da je (pre)lahka. Hvalit se z njo pred nepoznavalci ne moreš.

Oziroma to niti ni prvi vtis, ker sem že vnaprej vedel.;)

Mimogrede, James Bond ne, MacGyver bi pa sigurno imel Balla. Ker bi znal v sili tritij za kaj koristnega uporabit.:)

Jaz pa tudi. Za pol cene Omege ali tretjino Rolexa dobiš boljšo uro. Boljšo v smislu vsestranske uporabnosti in nič slabšo v smislu točnosti in videza (kar je sicer stvar okusa). Edino v zastavljalnici bi pa res manj dobil zanjo.;)

Gogo ::

Sam nimam nobene tako drage ure, pa si jo želim. bom pa posredoval izkušnjo kolega, ki je bil na Japonskem poleti. ima pa Seiko Presage Automatic SARA015, slabih 3K$. tam je bil poslovno in ko so japonci videli kaj nosi so vidno spremenili odnos, no vsaj tako pravi. tako da verjamem, da neopazne ure za rajo so neopazne, za poznavalce ur in znamk, pa niso neopazne.
Gigabyte Aorus B550 Elite|Ryzen 3 3100|GeForce GT 1030|
TG Delta RGB 16GB CL 16|ADATA XPG SX8200 PRO 512GB NVMe SSD M.2|
Chieftec Photon Series 650W RGB ATX| Antec PerformanceOne P7 Silent Black|

Ganon ::

Jaz uro nosim zaradi sebe, ne zaradi drugih.

Gogo ::

saj jo vsi. no ja razen hipsterjev.:D
Gigabyte Aorus B550 Elite|Ryzen 3 3100|GeForce GT 1030|
TG Delta RGB 16GB CL 16|ADATA XPG SX8200 PRO 512GB NVMe SSD M.2|
Chieftec Photon Series 650W RGB ATX| Antec PerformanceOne P7 Silent Black|

profii ::

Danes sem bil v salonu v Budimpešti.
Prvi vtis: majhen salon
Drugi vtis: kaj vse imajo na tisith 5ih policah.
Tretji vtis: waw, Grand Seiko.

Snežinka je nekje 1,7M madžarskih dolarjev (cca 6k€),
GTR cca 7M (20+k€) madžarskih pesosov.
https://www.grand-seiko.com/us-en/speci...

Slik žal nimam, imajo pa na zalogi tudi kakšne vintage zadeve (kakume...) in pa nekaj v tem stilu: https://www.keepthetime.com/product/sei...

Res priporočam obisk trgovine, če peljete boljše polovice na izlet k sosedom. Denarnice pustite doma.

uporabnik832 ::

Ni cela črna, ampak recimo, tale po mojem okusu, s črnim kovinskim paščkom: Casio MTP-1384BL-1A2
Tole na ebayu morajo biti ponaredki?
https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R...

Okapi ::

Težko reči na pamet. Ti osnovni Casioti so sicer zelo poceni, tako da cena je čisto v redu. Ampak so tudi zelo preprosti za ponarejanje. Je pa res, da je verjetno glavna razlika med izvirnikom in ponaredkom v vodotesnosti.

uporabnik832 ::

Kakšne izkušnje z radijsko vodenimi ročnimi urami?
Casio vem, da jih ima nekaj.

uporabnik832 ::

Vprasal sem dva urarja in oba odsvetujeta radijsko vodeno rocno uro.

Imam doma stensko rad. vodeno uro in deluje tip top. Vedno tocna samodejno se nastavi na poletni zimski cas.

pierch ::

Jaz imam Casio GW-M5610-1ER, verjetno ura ki jo dejansko največ nosim.
Sicer se ne samodejno nastavi vsaki dan, ampak v povprečju vsak drugi ali v najslabšem primeru tretji dan. Kar je itak več kot dovolj.

Ura je tank, na sončne celice, 80s retro(kar mi je še posebej všeč) in še radijsko vodena. Nevem zakaj je ne bi nekomu priporočal.
Pierch

Okapi ::

Jaz imam tri "radijske" Casiote, enega cenejšega iz serije Lineage, enega Oceanusa in enega "terenskega" Pro-Treka.

Sinhronizirajo se, če sem na prostem, oziroma na balkonu.

Pri nas smo bolj na robu sprejema, tako da se ne moreš zanašati, da se bo ura kar vsak večer sproti sinhronizirala. Ampak to v praksi tako ali tako ni potrebno. Dovolj je, če recimo enkrat na mesec ročno poženeš sinhronizacijo.

Pri stenskih urah in budilkah je lažje, ker imajo veliko večjo anteno in zato boljši sprejem.

Večina "radijskih" ur je na sončne celice, kar je zelo priročno. Poleg tega večinoma poznajo zimsko-poletni čas, in ločijo med meseci s 30 in 31 dnevi (tudi brez sinhronizacije).

Skratka, ne vidim prav nobenega zadržka. Ko grem na potovanje v bolj eksotične kraje, imam na roki vedno tole.

uporabnik832 ::

Pravi da so same tezave s tem da ce potujes pride do tezav, da ce si dlje casa v prostoru kjer ni signala so tezave ipd.

Ce bi delovala kot treba bi kupil model
https://www.slowatch.si/casio/rocna-ura...

Okapi ::

Kakšne težave? Kjerkoli si, kaže čas, kot vsaka normalna kremenčeva ura. Pač se ne sinhronizira vedno in povsod, ampak tega tako ali tako ni potrebno početi vsak dan. Niti vsak mesec. Parkrat na leto uro sinhroniziraš in to je to.

Je sicer čisto res, da potem taka ura ni ves čas na sekundno natančna. Ampak, a to potrebuješ?

Glede ure, ki ti je všeč. Tudi če radijske sinhronizacije sploh ne bi imela, bi bila to zelo v redu ura za svojo ceno. Ima sončne celice, LCD za datum (in štoparico in budilko), da ti ni treba vsak drug mesecec datuma ročno popravljati...

Imam podoben model in ti lahko povem, da je odlična ura.

Furbo ::

Kupi urco, če ti je všeč. Ne se dati prepričati enemu urarju, ki je 100 let za časom.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

uporabnik832 ::

Furbo je izjavil:

Kupi urco, če ti je všeč. Ne se dati prepričati enemu urarju, ki je 100 let za časom.


Ne en ne drug nista dajala vtisa da bi bila za casom. Sta pa resno odsvetovala nakup radIjsko vodene rocne ure. Ne pravim pa da imata prav. Sam pa nimam izkusenj s taksno uro

Vsec mi je ampak predvsem mora brezhibno delovati.

Joze_K ::

ni straha, delujejo super brezhibno..
sam imam CITIZEN AS2053-11A pa deluje kot treba.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Joze_K ()

Furbo ::

uporabnik832 je izjavil:

Furbo je izjavil:

Kupi urco, če ti je všeč. Ne se dati prepričati enemu urarju, ki je 100 let za časom.


Ne en ne drug nista dajala vtisa da bi bila za casom. Sta pa resno odsvetovala nakup radIjsko vodene rocne ure. Ne pravim pa da imata prav. Sam pa nimam izkusenj s taksno uro

Vsec mi je ampak predvsem mora brezhibno delovati.

Saj delujejo brezhibno, res pa ne moreš pričakovati, da se bo usklajevala vsak dan. Se pa bo, če le kdaj zapustiš svoj brlog. :)
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

evian ::

Dobro leto je CITIZEN AS2050 dnevno na roki. Samodejno se sinhronizira enkrat dnevno po polnoči, zna pa nagajati signal. Če želim, da se zagotovo sinhronizira, jo dam v podkev ali pa na kovinski drog (kolo, ročka uteži).
Safirno steklo, 100m vodotesnosti, sončno napajanje, radijsko uravnavana ura za cca 200eur ;-)

uporabnik832 ::

evian je izjavil:

Dobro leto je CITIZEN AS2050 dnevno na roki. Samodejno se sinhronizira enkrat dnevno po polnoči, zna pa nagajati signal. Če želim, da se zagotovo sinhronizira, jo dam v podkev ali pa na kovinski drog (kolo, ročka uteži).
Safirno steklo, 100m vodotesnosti, sončno napajanje, radijsko uravnavana ura za cca 200eur ;-)


Potem priporočaš nakup radijsko vodene ure.

Imam kvarčno uro, ki deluje na baterijo v predalu že 4 mesece in je točna.

Ali ni dovolj, da radijsko vodena ura zgolj enkrat na mesec ujame signal, se nastavi na pravilen čas in datum in do nadaljnega deluje kot vsaka druga ura?
Nimam prav?

Okapi ::

Casio, ki ti je všeč, bo deloval "kot vsaka druga ura", tudi če nikoli ne ujame signala.

Če imaš uro na roki med spanjem, je manj možnosti, da se bo samodejno sinhronizirala (odvisno od lege in materiala hiše). Če jo boš čez noč položil na okensko polico, je več možnosti. Najbolj zanesljivo pa je, če boš sinhronizacijo od časa do časa ponoči ročno pognal, ko boš nekje na prostem.

Kot zanimivost, obstaja tudi program, ki s pomočjo računalnika in kabla od slušalk simulira radijski oddajnik.
http://www.jrcomputing.com.au/Set_Watch...
Ali s pomočjo telefona in slušalk (kabel od slušalk deluje kot antena oddajnika).
https://play.google.com/store/apps/deta...
««
148 / 188
»»