» »

Ročna ura

Ročna ura

Temo vidijo: vsi
««
41 / 190
»»

s1m0n ::

Saj prelistal sem vse Seiko 5 in je tale in star original, ki je malenkost bolj oglat noro lepa ura.
Pašček pa bom zamenjal s takšnim usnjenim ker ura s takšno modro pade takoj v oko :)

Kje pa je priporočljivo, da jo nabavim ? Gledal sem v nemčiji s poštnino je tam 130€. Ne bi rad dolgo čakal (ala iz Vzhoda)

RejZoR ::

StenTime v Hali 7 (BTC). Tam sem jo jezst vzel, bila je en tak denar.

WatchShop vidim da je nima več v tem trenutku:
http://www.watchshop.com/mens-seiko-5-a...

Enako WatchHut:
http://www.thewatchhut.co.uk/Seiko-Gent...

Glede na to da ti dve nimata bi osebno pogledal na amazon.de in v StenTime. Iz tle boš skor ziher dobil v roku 1 tedna oz v StenTime verjetno isti moment, par mescev nazaj sem videl, da še prodajajo ta model.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Bom kontaktiral StenTime, če jo je možno dobit!

Oh wow, kaj sem našel:
http://www.phosphorwatches.com

http://www.phosphorwatches.com/Phosphor...

Tile trije zgornji modeli so mi zelo všeč. Čeprav mi je model s polno prekritim dialom dost flashy. Ampak vseno izgleda zanimivo. Zelo zanimiv koncept, mehanski prikaz v digitalni obliki. Pa tisto mehanično klikanje je noro.

Me pa zanima kakšen kristal uporabljajo za face (ne mislim kristalčke ampak dejansko zaščitno steklo diala). In pa koliko časa naj bi zdržale baterije v navadnem načinu (ne sekundme kjer skoz preklaplja). Teoretično bi moralo držat kar precej časa ker kuri več štroma samo ob menjavi časa, preostali čas pa samo laufa quartz, da ve koliko je dejanski čas.

Okapi ::

Rejzor, z onim Singapurcem očitno nimaš sreče. Zdaj, ko si skenslal M182s pri njem, jo je dal v posebno ponudbo za 72 evrov;)

O.

A je možno da gredo paketi iz Brazilije v Rusijo in potem v Slovenijo?
Čisto možno. Iz Singapura gredo recimo prek Hrvaške. V bistvu skoraj od nikjer ne pridejo naravnost k nam, vedno imajo neko vmesno (tranzitno) postajo in če ima pošiljka številko za sledenje, lahko vidiš, kdaj je prišla na to vmesno postajo.

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Okapi je izjavil:

Rejzor, z onim Singapurcem očitno nimaš sreče. Zdaj, ko si skenslal M182s pri njem, jo je dal v posebno ponudbo za 72 evrov;)

O.

Kakor vidim jo še vedno prodaja za 158 dolarjev. Na seagullwatchstore.com sem j dobil za 135, z brezplačno poštnino. In v slovenijo je dejansko prišla v manj kot 1 tednu kljub praznikom. Naročil sem namreč M182SK RED model. Pa tud sicer, če bi jo prodajal za 20 EUR je ne bi maral od njega. Ker je totalen šalabajzer in ignorant.

Prav rdečo ima v Today's Special za 98 USD. Mogoče ravno "tvojo".;)

O.

Naj si jo nekam vtakne.

zicko ::

Pozdravljeni.
Rabil bi pomoč pri nakupu: pozna kdo ure BULOVO ali pa ure GOLANA?
Obe sta mi izjemno všeč, in me zanima kakšna je kaj kakovost? obe sta okoli 130 eur.
http://www.amazon.de/Golana-Herren-Armb...
http://www.ebay.com/itm/Bulova-96C113-M...
Katero bi vi vzeli če bi izbirali, ? LP

GrimReaper ::

Sej trusthonestman ni nič boljši, ko sem mu hotel vrnit uro, se sploh ni javil. Gerlach se mi tudi ni javil ko sem imel povedat nekaj čez kvaliteto ur.
Zdej je pa ura že razstavljena na prafaktorje (zadaj so bli eni majhni vijaki, ki sem jih seveda strippal, pa itak je bil dial zanič, datum se ni centriral, pa movement ni bil dobro pritrjen, tko da ni nobene škode).

Edino D310 je dost ok, sploh movement je eden najboljših. Če bi vsaj nekje našel 3mm daljši clasp. Zdej pozimi še nekako gre če nisem preveč fizično aktiven, poleti je pa sigurno ne bom mogel nosit.
Je pa povsem navaden 20mm iz pleha z dvemi mikro luknjami, in ima na obeh straneh luknji za spring bara, tko da sigurno nekje obstaja tut tak s tremi mikro luknjami.
Imam sicer enega na Seiko 5, ampak je 18mm.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

Tak pa smo nabavli drugo mehansko uro (Seiko 5), ker ga z modro pri nas ni blo za dobit je kar pristal srebrn, mi lepo sede na roko in se mi kar dopade. Moder še lahko pride čez čas :)

Seiko 5

Seiko 5

Zgodovina sprememb…

• spremenil: s1m0n ()

Vseeno zanimiv dial s sunburst texturo. Kje pa si jo pol vzel? StenTime?

StenTime, s popustom ker niso imeli ta modre in je tudi nimajo v nobeni od trgovin v slo. No ja imeli so modro a starejši model in sem primerjal obe na roki res, da modra bolj pade v oko a mi je ta srebrna bila bolj simpatična :)

Rabil bi pomoč pri nakupu: pozna kdo ure BULOVO ali pa ure GOLANA?
Bulova je resna znamka - izvirno ameriška, ampak sedaj že par let v lasti japonskega Citizena. Golana je pa AFAIK bolj leva firma, nekaj v slogu Invicte. Je sicer švicarska firma, prodajajo pa v glavnem kitajsko robo. Ni čisto zanič, ampak jaz bi na tvojem mestu brez razmišljanja izbral Bulovo.

O.

Jerry000 ::

Men so pa edine lepe ure te od Ziiiro firme:)

Venomus ::

Okapi je izjavil:

Čisto možno. Iz Singapura gredo recimo prek Hrvaške. V bistvu skoraj od nikjer ne pridejo naravnost k nam, vedno imajo neko vmesno (tranzitno) postajo in če ima pošiljka številko za sledenje, lahko vidiš, kdaj je prišla na to vmesno postajo.

O.

Zanimivo ja... ko sem naročil bezel iz Filipinov za Seikota, je šel preko Grčije k nam.

Samo kaj ko vidim to vmesno postajo, vsakič mislim da so narobe poslali... :))

b00mer ::

Zivjo

Kje lahko narocim novejse G-shock uri(da posiljajo v Slo)? Gledam spletne strani (blue tomato in lionshop) bol boga ponudba + vse 2011,2012.
Mogoce drug predlog ? Nekako do 600 eur za obe uri.

b00mer je izjavil:

Zivjo

Kje lahko narocim novejse G-shock uri(da posiljajo v Slo)? Gledam spletne strani (blue tomato in lionshop) bol boga ponudba + vse 2011,2012.
Mogoce drug predlog ? Nekako do 600 eur za obe uri.

Na amazon.de ali pa ebay.de, najboljša opcija.

Za kakšne druge modele lahko pogledaš na ebay.com, prodajalci iz Singapurja ali Hong Konga, so zanesljivi.

Katere modele pa iščeš?

b00mer ::

Zivjo

Malo sem pocekiral po ebayu..em najbol se mi dopade http://www.ebay.de/itm/CASIO-G-Shock-PR...

Morm se mal pocekirat druge trgovine oz. druge ure ...

b00mer je izjavil:

Zivjo

Malo sem pocekiral po ebayu..em najbol se mi dopade http://www.ebay.de/itm/CASIO-G-Shock-PR...

Morm se mal pocekirat druge trgovine oz. druge ure ...

Dobra izbira, mislim da je to trenutno najboljši analogni g-shock... Modelov na izbiro je pa veliko, sploh digitalnih, tako da imaš veliko za pregledat :)

Yay, dobil obe uri. Lorus za dedka, Sea-Gull zame :)

Lorus RH903DX9

Tale Lorus je vbistvu za svoj denar neverjetna urca. Dial je res izjemno lep in kazalci so na belem dialu zelo lepo vidni. Sem pa ga slikal s folijami, ker gre za darilo in ga ne bom odvijal. Ampak se že čez vidi da je točno tisto kar sem pričakoval.

Sea-Gull M182SK Red

Moj prvi full skeleton. Sicer je mogoče z rdečim paščkom res mal bolj girly, ampak sem hotel mal drugačnega in mi je vseeno zelo všeč. Ful lepa urca, pašček je lepo narejen, ni opazit kakšnih očitnih napak, kristal je domed safirni, kazalci se dobro vidijo in vidiš vsa črevca ure. Kar res izgleda luštno.

Jao, glup forum spet teži za slike, tko da so full resolution in zna mal trajat...

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: Tilen ()

Evo, poštar prinesel dva bela Seagullova Seamastra. In začuda je bila carina zadovoljna s priloženo deklaracijo za $12, čeprav je bil kar velik paketek, tako da je končna cena ostala pri 95 evrov za vsako.

Hiter pregled je pokazal, da je ena ura "A-klase" (to dobi brat;) ), druga pa recimo B. Na timegrapherju je prva praktično po standardu COSC (od -2 do +5 s/d, odvisno od položaja), druga pa malo manj (od -5 do -14 s/d). Sicer je takole naravnost iz škatle še prezgodaj za končno oceno, tako da me tudi za točnost drugo uro ne skrbi, v najslabšem primeru bom malo dregnil regulator;)

Mimogrede, notri je ST16, ki ima tokrat celo modre vijake (v črnem Seamastru iz prejšnje runde so vijaki kovinske barve, kot ostali deli mehanizma). Druga razlika od ur iz prve runde je "samo" 50 m vodotesnosti (namesti 200 m), čeprav na zunaj ni videti nobene razlike, tudi krona se ravno tako privije. Sicer se mi je tistih 200 m od vsega začetka zdelo rahlo sumljivih in enkrat se moram spravit do kakšnega urarja, ki bo to znal pomerit.

Eno malenkost bolj problematično je, da ima tista druga, malo manj natančna ura problem z zapestnico (na WUS že znan) - pin med končnim členom in prvim členom zapestnice na eni strani ne drži dobro in se zapestnica "odpenja". Moram pogledati, če se da to kako popravit, oziroma ali bo mojster David iz Singapura poslal novo zapestnico. Do takrat bom pa dal gor kakšno drugo zapestnico ali pasek, samo moram pogledati, če imam kakšnega 19 milimetrskega. Ali pa bom dal začasno gor kar zapestnico s črnega Seamastra.

V glavnem, ne glede na težavo z zapestnico, je ura IMHO vsekakor vredna 95 evrov. Mimogrede, te Seagullove Seamastre na ebayu prodajajo po 200 dolarjev. Zdaj moram samo še ugotoviti, ali mi je bel Seamaster res bolj všeč kot črn (predvsem me zanima, kako je z vidnostjo kazalcev v slabši svetlobi) in potem bom morda črnega celo prodal. Ugotovil sem namreč, da bi bil mogoče čas, da malo "konsolidiram" zbirko.;)

DHL-ovec je namreč malo prej prinesel še eno uro, več o njej pa v nadaljevanju;)

Torej, da nadaljujemo z današnjo bero;)
Colomer & Sons je mala španska "urarnica". Večinoma delajo na osnovi Seagullovih mehanizmov, bolj ali manj standardnih ohišij in številčnic, ki jih sami oblikujejo. V glavnem, podobno kot številni mikro "izdelovalci" ur - recimo poljski Gerlach je že en tak.

V Colomerjevem katalogu mi je v oči padla ura, ki ima s številkami označene vse minute od 1 do 60. Temu pravijo Montgomeryjeva številčnica, po ameriškem podjetju, ki je pred 100+ leti delalo žepne ure s takšnimi številčnicami, namenjene predvsem rabi na železnici. Nekako sem si zapičil v glavo, da bi imel uro s takšno številčnico, ampak pri zapestnih urah so sedaj velika redkost in še najcenejša je Ballova za 1500 dolarjev (ali več, če moraš plačati uvozne dajatve). Ta Colomerjeva sicer ni v železničarskem slogu, ima pa velik datum, kar mi je všeč, in lunine mene, ki se mi tudi zdijo čisto zanimiva "komplikacija". V glavnem, ko sem dobil še 20% popust, sem jo kar vzel.

256 evrov s poštnino vred je 50 evrov manj, kot stane podobna Gerlachova ura (Batory) in toliko, kot stane Seagullov model z enakim mehanizmom (ST25 z velikim datumom in luninimi menami), na drugi strani je pa Conrad prodajal "noname" ure z enakim Seagullovim mehanizmom za okoli 100 evrov. Tako da kar se cene tiče, ne bi mogel reči, da je ne vem kako ugodna (še zlasti, če pomislim, da sem za samo 30 evrov več dobil Alpinista), ni pa tudi pretirano navita.

Ura pride v lepi torbici iz umetnega usnja, priložen je še urarski izvijač in orodje za menjanje pasu. Pasek je črn, usnjen, nič posebnega sicer, ampak čisto uporaben, z "metuljčno" sponko. Premer ure je 42 mm, kar je ravno še OK, 15 mm debeline je pa malenkost več, kot bi si želel. Bomo videli, kako se obnese na roki.

Šipca je safirna, rahlo zaobljena. Šipca je tudi zadaj, mehanizem pa kar se okraševanja tiče nič omembe vrednega (na rotorju je vgravirana firma). Timegrapher je dal spodbuden začetni rezultat (+5 do - 10 s/d). "Zlati" kazalci na beli podlagi niso ravno najbolje vidni. V temi se kazalci sicer svetijo, oznake ur pa ne, tako da za nočno vidljivost bo ocena negativna;)

Všeč mi je, da nima dodatnega štrlečega gumba za hitro premikanje datuma, tako kot Gerlachov Batory. Za hitro premikanje datuma in nastavitev lunine mene ima ob strani dva "skrita" gumba, ki ju je treba pritisniti z iglo. Krona se privije in ima vgraviran logo, ura naj bi bila vodotesna do 50 m.

Kakšnih omembe vrednih kozmetičnih pomanjkljivosti nisem opazil, smeti na številčnici ali prask na ohišju tudi ne. Izdelava se mi zdi čisto OK, smo pa že ugotovili, da sem glede tega precej manj natančen kot GrimReaper, tako da vprašanje, kaj vse bi on našel.;) Vsekakor bi bilo zanimivo narediti eno natančnejšo primerjavi z Batoryjem.

V glavnem, so far so good, bomo videli, kako se obnese v praksi. Dal jo bom tudi na kakšen drug pasek ali kovinsko zapestnico (imam že kar precejšnjo izbiro 20 mm pasov in zapestnic ;))

Pri Gerlachu niso kar tako dali pusherja. Tukaj je vse lepo napisano.
http://forums.watchuseek.com/f71/new-g-...
http://forums.watchuseek.com/f71/new-g-...

Sem bral, ja, že prej, ampak me niso prepričali;) Datum načeloma popravljaš enkrat na dva meseca, za en dan naprej, ne vsak dan, ne vem, zakaj bi za to potreboval velik gumb. Ravnokar sem datum brez najmanjših problemov z navadno urarsko iglo (lahko bi pa tudi z zobotrebcem) premaknil za 10 dni naprej, da sem prišel do 6. Pa gumb me niti ne moti estetsko, ampak predvsem ker ga lahko pritisneš pomotoma oziroma nevede in premakneš datum.

Sploh pa jaz tisto premikanje datuma ob "kratkih" mesecih običajno izvedem kar s krono in izkoristim priložnost, da uro nastavim na točen čas.

O.

Zgodovina sprememb…

Pusher knofi so zakon. Ga imam na Sea-Gullu in je zakon, da ne drezaš krone. Orient Mako pa ima pusherja za dneve, kar pa je čista neumnost.

Saj ne rečem, bolj preprosto je že s prstom pritisnit na gumb, ampak kot rečeno, moti me možnost neželenega pritiskanja, pa čeprav je majhna. Seagull m169s ima recimo tak gumb za premikanje GMT kazalca, kar je sicer zelo priročno za hitro menjanje časovnih pasov, ampak se mi je že zgodilo, da sem ga nevede pritisnil. Če gumb uporabljaš pogosto, je seveda bolje, da je velik, če ga uporabljaš redko (ali pa sploh ne), pa je IMHO boljša različica pritiskanja z zobotrebcem;)

Malo bolj tečno je, če tako uro nosiš le redko in nimaš navijalnika, tako da moraš vsakokrat, ko jo daš na roko, nastavit še datum. V takem primeru pa verjamem, da je velik gumb boljša rešitev.

O.

Pusherja na M163S ni mogoče pritisnit ponesreči. Pusher na Mako-ju pa ima okoli navojno varovalko.

Na m163s jaz ne vidim gumba, ki ga lahko pritisneš s prstom, kot je na Batoryju. Tam je tisti, ki ga pritisneš z iglo. Jaz razlagam, da je tak boljši, ker ga ne moreš pritisnih pomotoma, GrimReaper pa je dal link, zakaj so pri Gerlachu namesto takega dali velik gumb. Če ima kakšno varovalko, pa ne vem, nič je niso omenjali.

O.

Date setting needs deliberately used force.

Pa sej je napisal. In to tut drži, nemogoče je da se datum premakne drugače kot če ga namerno.

Kako je nemogoče? Kako lahko gumb ve, a ga pritiskaš namenoma, ali pa se je samo zataknil za rob jakne, ko jo oblačiš?

O.

Zgodovina sprememb…

Namerno pomeni da rabiš veliko silo, kar je pa v glavnem samo tvoj prst.
Pa sej če se datum slučajno premakne v 1/100 dnevih (da bi se večkrat skoraj ne verjamem), tut ne bo konec sveta.
Sploh to ni pomembno, če imaš tako kot jest več ur in nimaš winderja in moraš v vsakem primeru vsak začetek tedna nastavit datum.

Jasno da ni konec sveta, ampak zakaj bi tvegal, da sem bom zmotil v datumu, če ni treba. Je pa seveda to odvisno od posameznika - meni je recimo bolj pomembno, da gumba ni mogoče nevede pritisniti, komu je pa bolj pomembno, da je mogoče enostavno & hitro premikati datum.

O.

Kako si kaj zadovoljen z ST25?
Moj je neverjetno konstanten. Na zapestju je vedno od 0 do 0,5s (pač po 9 urah), ko mi leži 15 ur z dialom navzgor pa vedno pridobi 7 do 7,5s.
Bom probal pustit še s krono navzgor, pri nekaterih movementih gre tako precej v minus.
Če bi jo sam reguliral, bi dal malenkost v minus, ampak je tudi tako ok.

Glede rotorja pa še ne vem, nekaj sem bral da se ga da naoljit, ampak vprašanje koliko pomaga.

Zaenkrat sem ga samo parkrat na timegrapherju pomeril in je od -2 do -10 sek/dan, odvisno od položaja. Sam bi sicer raje videl, da je toliko v +, ampak tudi to je v resnici čisto OK. Kako se obnese v praksi pa še nisem meril. Trenutno kaže +32 sekund glede na točen čas, ampak ga v ponedeljek nisem na sekundo natančno nastavil (nekje do 1 minute v plus, ne vem točno;) Od takrat je bila ura večino časa na navijalniku, nosil sem jo mogoče pol dneva.

Rotor se mi zdi čisto OK - če uro tresem ali namerno maham z roko, se malo sliši, med normalno rabo na roki pa ne slišim nič. Sem pa na primeru te špansko-kitajske Bella Lune ugotovil, da je 15 mm debeline v resnici preveč za uro, oziroma na skrajnem zgornjem roku za silo sprejemljivega.

Znova pa je veselo presenetil ST16 v Seamastru. Tisti, ki sem ga dal bratu (dal sem mu tistega, ki je na timegrapherju pokazal boljši rezultat;) ), je v enem dnevu na roki (in ponoči na nočni omarici) zaostal 2 sekundi. Moj je malo manj natančen, tam okoli 7 do 10 sekund na dan prehiteva.

O.

Zgodovina sprememb…

Jaz imam v svojem Panerai homagu neko vrsto Seagula, mislim da je ST25 ali pa ST16, nisem siguren.

Verjetno ni enake kvalitete kot naprimer v vaših Seagulih, ampak dela odlično že 3 leta. Rotor sem snel dol po pol leta, ker je bil preglasen in zdaj ga že 2 leti ročno navijam.

ST16 je drugačen, ampak sedajle gledam, da ST25 očitno obstaja v dveh precej različnih izvedbah. Ta tvoj je tak kot ga uporablja recimo Gerlach.

Moj je pa tak.

Najbolj očitna razlika je v "mostu" z ležajem za nemirko (zraven je tudi regulator). Pri prvem je most "polovičen", pri drugem pa vpet na obeh koncih. V bistvu se mi zdi nenavadno, da je takšna razlika pri istem modelu mehanizma, bom še malo raziskal, v čem je pravzaprav štos.

O.

Okapi je izjavil:

Najbolj očitna razlika je v "mostu" z ležajem za nemirko (zraven je tudi regulator). Pri prvem je most "polovičen", pri drugem pa vpet na obeh koncih. V bistvu se mi zdi nenavadno, da je takšna razlika pri istem modelu mehanizma, bom še malo raziskal, v čem je pravzaprav štos.

O.

Točno ja, to sem sam opazil že nekaj časa nazaj. Sem iskal, pa nisem našel zakaj je en tak, drugi pa drugačen...

Mogoče je moj kopija tvojega mehanizma... ali pa je mogoče en model starejši od drugega.

Tukaj je pa še slika, ko sem ven vzel rotor.. rotor sam je pretežek, zato spušča takšne glasove ko se vrti. Ne vem če bi oljenje kaj koristilo, rotor je eden izmed težjih kar sem jih videl. Je pa zelo enostavno... vzel sem ven 3 vijake, ki so na sredi rotorja in to je to, zelo enostavno narejen mehanizem.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Venomus ()

Ganon ::

Ko bom velik, bom imel TAG Heuer. :'(

Mogoče je moj kopija tvojega mehanizma... ali pa je mogoče en model starejši od drugega.
Wiki o kitajskih urah omenja samo različico s celim mostom:
ST25 - Premium movement with double-bridged balance for open-heart.

Ta druga različica je verjetno par centov cenejša, namenjena za ure, ki spredaj nimajo "luknje" za gledanje nemirke. Sicer se pa ravnokar vprašal na WUS, bomo videli, če kdo ve kaj več.

O.

Opean heart verzije uporabljajo mal predelano verzijo, da se srčika lepše vidi.

Sam sem naredil enako z rotorjem.
Drugače ima tudi Valjoux 7750 rotor s krogličnimi ležaji, tukaj se lepo sliši:

Sicer sem pa glede movementov že ugotovil, da je pri urah do 2000EUR 2824-2 daleč najboljši. Edino malo več power reserva bi lahko imel.
2892 sploh ni boljši, čeprav ga je ETA pozicionirala nad 2824-2. Pa spet ima ta rotor s krogličnimi ležaji, nekateri pravijo da je glasen, nekateri da tih, pomoje pa nekje med 2824-2 in 7750.
Pa ročno navijanje ni najbolj priporočljivo.
The ETA 2892-2 design (and the 2892A2, as nothing major has changed) is not in my opinion superior to the 2824-2. Other than being a slimmer more compact movement, it has nothing I can see that would give it an engineering edge over the 2824, and several things that I think are weaker.

S 6R21 tudi nisem tako zadovoljen kot z 2824-2. Sicer je po treh dneh v +8s, in je na zapestju še dost konstanten, tam +/-1s, ampak ko ga daš ležat dial up je pa tud za 4s razlike med posameznimi dnevi, pa precej je razlike med dial up in crown up.
Pa dial up kar precej prehiteva, za 8s na 15 ur. Še moj 7S26 se boljše obnaša, čeprav mogoče malo več prehiteva.
Spet en post iz WUS, ki zelo lepo opiše movement (6R21 je enak, samo da ima 8bps):
As I've said before, the 6R15 is an accurate movement, but from my experience not precise. Conversely, the 2824 is a very precise movement, but usually not that accurate due to poor regulation. I can say from my experience, without a doubt, the 6R15 is much more susceptible to accuracy deviations due to how it's used and the environment it's used in. All that said, I do like the 6R15 almost as much as the 2824. It's very robust and has a great hand wind functionality to it.

V glavnem mi pa manjka samo še Miyota 9015.

Zgodovina sprememb…

Jaz sem pa ugotovil, da so razlike pri mehanizmih, če to ni ravno najcenejši noname kitajec, v resnici premajhne, da bi se sploh kaj zelo oziral nanje, oziroma da bi dajal precej več denarja samo zaradi malenkost bolj točnega mehanizma.

ST16 v 100 evrov vredni uri je z malo sreče že tovarniško (sicer pa z malo ročnega nastavljanja) dovolj točen za vsakdanjo rabo. 100+ let stara tehnologija je očitno že tako izpopolnjena, da kaj bistveno boljšega ni mogoče narediti niti za precej več denarja.

Drugače povedano, druge lastnosti ure se mi pravzaprav zdijo pomembnejše od točnosti mehanizma, če je ta vsaj tako točen kot ST16. Pomembna je sicer tudi vzdržljivost, o kateri za zdaj težko kaj rečem - če mi bo slučajno kateri od ST16 crknil, bom verjetno spremenil mnenje o njih;)

O.

lymph ::

GrimReaper je izjavil:

Sam sem naredil enako z rotorjem.
Drugače ima tudi Valjoux 7750 rotor s krogličnimi ležaji, tukaj se lepo sliši:

Imam 7750 v svoji in mi je celo všeč zvok vrtenja rotorja. Ne vem zakaj bi kdorkoli želel vzeti to ven, sploh ker s tem zgubiš na funkcionalnosti ure . Ima oče Rodino, za katero se tud folk po forumih pritožuje nad glasnim rotorjem, ampak v živo ni nič posebno strašnega.
"Belief is immune to counter example."

Furbo ::

Jaz sploh ne razumem prispevkov v stilu 'ta je +1, ta je -4.. itd' to meni ne predstavlja nobenega interesa.
Imam že nekaj dragih ur (vse COSC), pa še pri nobeni nisem šel sploh gledat koliko v +/- je kakšna. Ko se prestavi ura, jih nastavim na novo, ali po potrebi, če premalo nosim/navijam.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

cebelar123 ::

Furbo je izjavil:

Jaz sploh ne razumem prispevkov v stilu 'ta je +1, ta je -4.. itd' to meni ne predstavlja nobenega interesa.
Imam že nekaj dragih ur (vse COSC), pa še pri nobeni nisem šel sploh gledat koliko v +/- je kakšna. Ko se prestavi ura, jih nastavim na novo, ali po potrebi, če premalo nosim/navijam.

+1:)

Ja, odkar ni težko dobiti mehanske ure v cenovnem razredu 100-300 evrov (ali 500, če vključimo še cenejše švicarje), ki ne zaostaja ali prehiteva za več kot kakšnih 5 sekund na dan, lastnikov dragih ur njihova točnost nekako ne zanima več toliko, kot jih je včasih;)

Drugače pa ni merjenje točnosti mehanizma nič drugačno kot recimo "merjenje" špranje med zapestnico in ohišjem ure oziroma natančno opazovanje katerekoli druge urine lastnosti (po kateri se dražje ure ločijo od cenejših). A je morda okrašenost mehanizma pomembnejša lastnost od točnosti mehanizma? Kaj recimo Furbo sploh natančno pogleda pri uri? Listek s ceno?>:D

O.

Pa te mehanske (priznanih proizvajalcev) so tak napihnjene cene.

Sem imel možnost videt novo Omego Speedmaster pa to ta staro, ko jo imam sam pa kar se mehanizma tiče ne vidim razlike zakaj je ta nova par kEUR proti stari, ki jo dobiš pod 500EUR. Oba mehanizma sta top, nov je verjetno bolj natančen, dovršen, izpopoljen a to ne razčisti višje cene.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: s1m0n ()

Pri izdelkih, ki imajo značaj prestiža, je (višja) cena ena od pozitivnih lastnosti (za razliko od vseh drugih izdelkov, kjer je višja cena negativna lastnost). Imaš recimo uro X za 5 jurjev in uro Y za 10 jurjev (da ne omenjam znamk na o in r;) ). Y velja za boljšo (bolj zaželeno oziroma prestižnejšo) uro ne zaradi tega, ker bi bila bolj točna, ali bolj natančno narejena, ampak ker je dražja.

O.

Zgodovina sprememb…

««
41 / 190
»»