Prijavi se z GoogleID

» »

Ročna ura

Ročna ura

Temo vidijo: vsi
strani: 1 ... 140 141 142 »

Okapi ::

S slikami je to "narobe", da jih Firefox noče pokazati (ker shrani.si ne podpira https).

V držalu je mikrofon, ki posluša tik-takanja ure, v napravici pa procesor, ki na osnovi tega izmeri njeno frekvenco (beat), aplitudo nihanja nemirke (amp), tako imenovan "beat error" (B.E. - po domače povedano je to razlika med trajanjem "tika" in "taka" - idealno sta enaka in je beat error 0), ter koliko ura prehiteva ali zaostaja, v sekundah na dan (rate).

L.A. pomeni Lift angle, in je podatek, odvisen od modela mehanizma, ki ga moraš ročno vnesti, da zna timegrapher prav izračunati amplitudo.

Držalo potem obračaš okoli vseh osi, da ugotoviš stanje ure v različnih položajih.

S pomočjo podatka o tem, kako natančno gre ure, jo lahko sam na hitro reguliraš, ostali podatki ti pa povedo, v kakšnem stanju na splošno je mehanizem, in če obvladaš, tudi kaj je z uro verjetno narobe.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Ganon ::

Aha, mikrofon, zanimivo. Zakaj imajo cene teh naprav tako velik razpon?

Kako uro reguliraš, če na primer zaostaja?

Okapi ::

Glede razpona cen bi težko rekel. Verjetno zato, ker imaš na eni strani izdelke specializiranih švicarskih in nemških proizvajalcev, ki se s tem ukvarjajo že desetletja, in ker so bile te naprave namenjene poklicni rabi, za urarje, so bile cene še dodatno navite. Na drugi strani so se pa potem pojavili Kitajci, ki so ugotovili, da je to mogoče narediti veliko ceneje in prodati navadnim ljubiteljem.

Razlika, ki deloma upraviči višjo ceno, je recimo možnost izpisa na papir, priklop na PC in podobno, kar imajo dražji timegrapherji. Te dražje naprave omogočajo tudi natančnejše merjenje amplitude pri nekaterih manj pogostih vrstah mehanizmov, drugače pa v sami natančnosti merjenja po mojem kakšne posebne razlike ni.

Imaš pa recimo tudi programe za android, ki uporabljajo kar mikrofon od telefona/tablice. In programe za PC, ki delujejo s pomočjo priključenega mikrofona.

Okapi ::

Še o reguliranju ure.
Večina mehanizmov, vsaj tistih bolj običajnih, ima regulator, ki ga premakneš v + ali -.
Ta je lahko v obliki vzvoda ...



... ali v obliki vijaka (rdeča puščica).



Ker ti regulatorji nimajo točno določene skale, je brez timegrapherja takšno reguliranje bolj delo na slepo (malo premakneš vzvod ali vijak, potem pa tekom naslednjega dneva vidiš, kaj si pravzaprav naredil).

Ales ::

Nekateri timegrapherji omogočajo kup dodatnih stvari in ne le meritev osnovnih parametrov, npr. spektrografski izpis, kar zelo pomaga pri diagnosticiranju morebitnih napak. Razlika pa je npr. tudi v kvaliteti mikrofona, potem pa še same naprave.

Ne rečem, nekateri poznani izdelovalci timegrapherjev, kot npr. Witschi, imajo navite cene, a dejansko gre za zelo kvalitetne naprave. Ali so vredne te cene je pa druga...

Večino običajnih ročnih ur nastaviš da gre malo počasneje ali hitreje s pomočjo majhnega vzvoda, v bistvu s premikom skrajšaš ali podaljšaš vzmet nemirke. Malo kvalitetnejše ure imajo majhen vijak, s katerim lahko to bolj natančno narediš, če pa imaš na voljo le vzvod, pa moraš biti zelo natančen, sicer jo boš v hipu spravil za minuto sem in tja, ne le za par sekund.
http://www.modronebo.net
Domene, gostovanje, strežniki, design

hammock ::

Vprasanje - imam uro ki dnevno konstantno leti med +4s in +5s mimo. Je to smiselno regulirati ali naj bom srecen da ni vec? Ura je Christopher Ward C60 z Selita mehanizmom.

Okapi ::

Nima smisla regulirati.

Standardna Sellita SW 220 ima tovarniško toleranco +-12 s/d, različica Elabore +-7 s/d, najboljša različica Top pa +-4 s/d.

Po standardu COSC za kronometer je dovoljeno odstopanje -4 do +6 s/d.

Začneš z -2 minutami in ko čez dva meseca pride čas za premik datuma, bo +2 minuti in popraviš še to.;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

hammock ::

Okapi je izjavil:

Nima smisla regulirati.

Standardna Sellita SW 220 ima tovarniško toleranco +-12 s/d, različica Elabore +-7 s/d, najboljša različica Top pa +-4 s/d.

Po standardu COSC za kronometer je dovoljeno odstopanje -4 do +6 s/d.

Začneš z -2 minutami in ko čez dva meseca pride čas za premik datuma, bo +2 minuti in popraviš še to.;)

Ok hvala, sem si mislil :) Dobro je da je prehitevanje predvidljivo, po enem tednu je ne glede na nacin nosenja zelo blizu +30s.

Okapi ::

Če te to moti, jo pač enkrat na teden popraviš - izvlečeš krono, jo za pol minute ustaviš, in poženeš naprej. V dobrih starih časih smo to z Darwili, Raketami in drugimi takimi urami, ki so pol minute zgrešile v enem dnevu, počeli vsak dan. Si se navadil, da jo navijaš ob pol osmih zvečer, pred poročili, ko je bila na televizijskem zaslonu ura, in si jo takrat še nastavil.;)
strani: 1 ... 140 141 142 »