» »

Ročna ura

Ročna ura

Temo vidijo: vsi
««
128 / 188
»»

BCSman ::

Noob vprašanje: ali je res škodljivo vrtenje ur nazaj, ali je to le mit? Zdaj ko se je spremenilo na uro nazaj, ste vsi po naprej zavrteli? Potem je potrebno istočasno še datum prevrtet za cel mesec vnaprej, saj drugače bo zamik za pol dneva?

Ganon ::

:)) Od kje ti pa to?

Furbo ::

Morda to lahko škodi na kakšni blazno komplicirani uri s kupom komplikacij, pri 99% ur pa ne.

Moj prijatelj urar se zelo veseli premikov časa, ker dosti ljudi pokvari stenske ure s tem, da jim premika kar kazalce, namesto, da bi uporabili gumb zadaj. :))
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

BCSman ::

Is it Okay to Roll the Time Backwards When I Set My Watch

It depends on the kind of watch you own. For quartz watches, yes, with a few exceptions. For mechanical watches, no.
Quartz movement watches are usually safe. If you own a quartz watch where neither the date window nor the hands are moved directly by the crown, then turning the time backwards will not harm the watch. That is usually the case with quartz watches with a digital date display, or in watches where the hands are moved through electronic command. However, rolling the time backwards can harm both quartz or mechanical watches with dates or other complicated functions that are handled by mechanical parts, especially near midnight.
The reason moving the time in reverse is harmful on mechanical watches is because the mechanisms are only designed to move forward, so reversing their movement can cause stress on the parts. Also, once you've owned the watch for awhile, reversing the movement rubs against the pattern of wear and can cause additional, unnecessary wear.
That being said, this doesn't apply to most modern watches. They are generally designed to handle this without problems or wear, but check with your manufacturer first. Here's a quick way to tell: if your mechanical watch's second hand does NOT stop when you put the watch in time setting mode, then you should definitely not turn the hands backwards.

vir: http://www.watchrepairco.com/guide-to-o...

Očitno je nekaj na tem res (bilo).

Ales ::

Zakaj ne napišeš za katero uro konkretno sprašuješ?

Tale tekst je zgleda pisal nekdo, ki se je bal, da spustil kako mejno situacijo, zraven je pa hotel v parih stavkih napisati nekaj, kar bi vsak razumel in lahko v vsaki situaciji in za vsako uro upošteval. Žal je zato napisal tudi par čisto debilnih stvari. Razumljivo, po svoje, a nič manj neumno napisano.

Da bi po prisotnosti hackinga sklepal, ali je varno premikati kazalce nazaj? Ma genijalno... Premiki v nasprotju z vzorcem izrabe materijala? Ja ja, ura bo nazaj tekla dva dni in pri tem se sploh ne bodo deli stikali točno na istih mestih, kot bi se sicer...

Živ primer tega, da se čisto vsega na netu ne splača brati. In tudi, da se na kako bolj kompleksno in specifično vprašanje pač ne da odgovoriti kar tako na splošno in na preprost način.

Naj vseeno probam, morda meni rata: pri modernih (!) urah, ki nimajo drugih dodatnih funkcij, kot morda le dan in/ali datum, praviloma smemo premikati kazalce naprej ali nazaj tudi medtem, ko se samodejno premika prikaz dneva ali datuma. Varneje je, če takrat kazalce premikamo le naprej. Zunaj tega obdobja lahko kazalce premaknemo naprej ali nazaj.

Če ima ura kako komplikacijo, je potrebno prebrati navodila. Na splošno ni slabo prebrati navodila oz. se pozanimati za vsako uro posebej, tudi če ima dodatno le prikaz dneva ali datuma, ali pa še to ne.

Je pa nevarno ročno nastavljati dan ali datum, medtem ko se premika mehanizem za samodejni premik dneva ali datuma. To pa. Četudi imajo moderne ure običajno varovala, da ne pride do poškodb mehanizma. Nimajo jih vse in kljub varovalom se poškodba lahko zgodi. "Varovalo" je namreč pogosto le tako dizajniran del, da se lahko ukloni nepričakovani sili brez trajnih posledic. Še vedno pa se začasno zvije ali nasilno premakne vstran. Tako da tega ne delat oz. upoštevajte navodila za uro.

Darko! ::

Hm,

jaz pa (tudi mehansko, hacking) uro vedno nastavim na točen čas tako, da minutni kazalec zavrtim nekaj minut čez željeno minuto, potem pa sfiniširam "v nulo" kontra.

Z vrtenjem nazaj torej.

Najbrž sem kje prebral in potem postal vraževeren, da bo tako točneje tekla.

:)

Bom naslednjič poizkušal nastavit izključno z vrtenjem naprej.
Če bom zmogel. Navada je železna srajca, pravijo :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Darko! ()

Okapi ::

To, da greš malo čez, in potem nazaj, se običajno dela zato, ker ko vrtiš naprej, se lahko sekundni kazalec, ki si ga ustavil točno na 12, premakne malce naprej. Ko zavrtiš malo nazaj, se vrne točno na 12.

Assass1n ::

Imam uro z nh35-a mehanizmom ima hacking pa sej zjutraj zavrtel za uro nazaj nisem hotel preveč komplicirat. Zaenkrat še lepo teče :)
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne

t-zonaz ::

Enako tudi jaz pazim, da ne vrtim nazaj med deseto in drugo uro, takrat ko se datum spreminja. Drugače pa mislim da ni problema in vrtim nazaj če je treba.
t-zonaz

Darko! ::

Ja nč,

vsi CCCP nostalgiki imate še dva dni časa, da prek kapitalistično dekadentnega Massdropa naročite takole sovjetsko lepotico:





No, takšne v zeleni barvi ne, ker jih je zmanjkalo.


Je pa še kar nekaj drugih opcij.
Za 94 USD vključno s poštnino do Slovakie. Pardon, Slovenije.









https://www.cccptime.com/pages/about-cc...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Darko! ()

simon2704 ::

TGV ima (tokrat international) Giveaway, NTH Catalina(aka The Urban Gentry Watch). Ta ura še ni na voljo, tokrat se lahko vsi prijavimo, v svojem videu je pojasnil, da v prejšnjem giveawayu (Tudor) te možnosti ni bilo.

uro poglejte jo tule

V žreb se vpišite na tem linku:
https://mailchi.mp/watchgauge.com/urban...

Video, v katerem je napovedal giveaway:


veliko sreče..............

leiito ::

Jaz tega tipa ne morem gledat, preveč je za moj okus ta fejk plemiškost in hiper intenzivni paket, na ducate boljših in bolj understated reviewerjev ur je tam zunaj.

dottor ::

Meni pa AP ure niso ušeč, sama oblika mi nekako ne sede in ne pade v oko.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

Gregor5816 ::

Za ure je tudi pričakovati kakšne popuste za black friday/predbožični čas?

urosz ::

Tudi mene zanima kako/če kaj trgovine z urami na Black Friday nižajo cene.

Iščem nekaj v tem stilu: https://www.watchshop.com/mens-seiko-so...

Torej dress ura, usnjeni črni pas, bela ali modra barva številčnice, srednje velikosti (max 42mm). Izogibam se fashion brandom, preferiram Seiko, Tissot, Citizen, Certina, Orient ali podobno. Movement naj bo quarz ali solar. Budget rečmo 200 eur, raje manj, razen če bi bil kak res hud deal občutno boljše ure, bi dal še do 300.

Kaj priporočate v tem rangu?

A. Smith ::

No, če ti ni Casio premalo luksuzna firma, dobiš za pod 200€ uro, ki je solar in hkrati še radio controlled. 15 let nobenega menjavanja baterij in nobenega nastavljanja ure. Tukaj.

Za tak denar dobiš od konkurence sicer uro na sonce, a ne radijsko vodeno, npr. tole.

Sicer moraš pa še sam povedat, kaj hočeš.

Kakšen premer ure, npr. Je steklo v redu mineralno ali želiš safirno?
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: A. Smith ()

kow ::

leiito je izjavil:

Jaz tega tipa ne morem gledat, preveč je za moj okus ta fejk plemiškost in hiper intenzivni paket, na ducate boljših in bolj understated reviewerjev ur je tam zunaj.


Meni je najljubši Armand the Watch Guy. Mogoce priporoca kdo se kaksnega?

leiito ::

CRM Jewelers je dober, Federico talks watches ima veliko znanja, tehnično tudi Watchfinder & co.

Okapi ::

Mogoče bo koga zanimalo, oziroma bo našel kaj zanimivega - IguanaSell ima 35% popust na določene ure. Šifra WATCHSHOW35.
https://www.iguanasell.co.uk/collection...

Angleška stran je, kot sem na hitro pogledal, ugodnejša od španske, zaradi tečaja funta.

Izbira je kar pestra, ampak je v večini primerov samo po ena ura na volja, in nekaj najbolj zanimivih je že šlo. Tista, ki bi jo najbolj hotel, en Seiko Presage, je bila že prodana. Tiste, ki sem jo ravnokar kupil, Seiko Samurai, pa tudi ni več, je bila samo ena na voljo.;) Za 315 evrov, s poštnino.

Ni ravno spektakularen popust, ampak pod 370 evri je na hitro na netu nisem našel. Pri nas hočejo 530 evrov zanjo.



Nimam še nobene klasične potapljaške ure, in ta je videti kar primerna, da zapolni to vrzel.;)

Na voljo je recimo še en Seiko Prospex Padi avtomatični, za 425 evrov.
https://www.iguanasell.co.uk/collection...

Okapi ::

Komaj čakam, da jo poštar prinese.;)

profii ::

Lep primerek, sam sem si jo hotel kupiti - Padi verzijo.
Katero si vzel Padi ali navadno? Razlika je v vzorcu na številčnici.

Okapi ::

Padi je, tisto sliko zgoraj sem napačno prilepil. Sem zjutraj tako hitel z nakupom, da v bistvu sploh nisem opazil, da je Padi.;)

profii ::

Čestitke! Zdaj pa sem ti nevoščljiv :) Prilepi sliko ko jo dobiš.

Sam si je nisem mogel upravičiti, glede na to da že imam turtla Padi.

Yakamashi ::

Torej, za seboj imam eno precej neprijetno nezgodo, pri kateri jo je med drugim fasala moja omiljena ura.


link

Kot je, upam da, razvidno tudi s slike, steklo ni utrpelo vidnih poskodb, jo je pa skupil bezel (?) in spodnji del kovinskega pasu.

Zdej, kot aberveznik se niti ne nameravam ukvarjat z DIY popravili, me pa se vedno zanima: kako tocno se tako zadevo ponavadi sploh sanira?

Zgodovina sprememb…

Furbo ::

Poliranje, menjave za brezhibne dele, lasersko varjenje..
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

adhoc ::

Jaz sem iz Japonske lepo prišel nazaj brez ure, čeprav smo že vlekli kartico za Rolex OP-ja 39mm črn dial, ta nov, letošnji model. Nisem imel pojma, da z debetno kartico izven Evrope ne moreš praktično nič, dvig denarja z IBAN/SWIFT je nemogoč na banki, na bankomatu pa lahko dvigneš največ 500 EUR. V bistvu po urah in urah muk, so prodajalci ugotovili da sploh ne vedo kaj debetna kartica je; avtomatično so predpostavili, da sem jim v roke potisnil kreditno.

Tako sem se lepo vrnil iz Japonske brez ure, čeprav sem porabil bistveno preveč časa za odločanje med GS SBGA211G in Rolex OP. Ah ja.

Zanimiva izkušnja, v Tokiju ure na roki pod par jurjev praktično ne vidiš. Rolexi, Omege ipd. so bolj pogoste kot pri nas Seiko. V trgovinah so prosto na voljo vsi Rolex modeli, vključujoč z Daytono, BLNR, BLRO (!), Pateki, itd.

Če bi slučajno bilo komu zanimivo, prodajam Laco Memmingen. Nov je preko tisočaka s poštnino, jaz ga dam za 500 EUR. Lokacija Maribor. Za več info na ZS.

Furbo ::

BLRO si verjetno videl v zlatu, sicer bi lahko komot kupil in prodal za nekaj tisočakov več pri nas.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

adhoc ::

Glej ga nejevernega Tomaža...ne moreš nič kupiti, ameriška kreditna ali pa nič. Obsedeni so z Ameriko, bejzbolsko igrišče na vsakih 10 metrov. Kakorkoli, par slik iz prvega dne, ko sem še bil navdušen. Hitro sem ugotovil da so takšne trgovine "na vsakem vogalu" in takšna zaloga ni prav nič presenetljivega.

JLC, PP, Daytona, itd. - nič posebnega. So pa cene izven ADjev za popularne modele navite.







Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: adhoc ()

leiito ::

Kaj je pa BLRO?

Ne gre za to, ali je kartica ameriška, ampak za razliko med debetno in kreditno, drugače funkcionirajo. Avta tudi ne moreš rentat z debetno, najbrž niti hotelske sobe ne moreš dobit, ker pri kreditni ti rent-a-car ali hotelska veriga naredi samo rezervacijo, pri debetni ti mora pa najbrž dobesedno pobrati denar dol in potem kasneje refundirati.

Nerodno je, če si študent ali nisi redno zaposlen, ker prideš danes kot nov komitent veliko težje do kartice kot nekoč. Pred krizo so jih banke dobesedno metale za ljudmi, če se bo kaj prijelo, po recesiji so postala pa pravila veliko bolj stroga.

adhoc ::

Ma mene banka gnjavi s to kreditno in jo meče za mano. Nočem tega. Ko nekaj kupim, se mi naj odtrga od mojega stanja in konec. Ne bom plačeval provizij kr neki firmi za "privilegij" priložnosti kupovanja.

BLRO so zadnje 4 črke referenčne številke novega GMT masterja 2 s "pepsi bezelom" (nimam pojma kako se bezel reče v slovenščini); torej rdeče/modra kombinacija. Ker jih je zelo malo, model je pa izjemno zaželjen, ga zlahka prodaš za 2x višjo ceno kot je polna MSRP cena pri pooblaščenih prodajalcih. Problem je, da do ure sploh ne prideš, seveda.

leiito ::

Saj ne plačuješ provizij, letno članarino plačaš, fee izdajatelju plača pri nas prodajalec. Razumem pomisleke, ampak tak je pač sistem, alternativa je keš ali pa prepaid Visa ali Mastercard, Revolut npr. se zdi OK, ker na plačila v drugih valutah ni provizij, tečaj je pa trenutni Forex tečaj, + omogoča takojšnje transakcije med uporabniki kartice.

Furbo ::

Ja če je cena BLRO že pri dilerju navita, potem je brezveze kupiti.

Jaz sem v čakalni vrsti za enega, ampak ne vem če bo kaj od tega. Ga pa ne bi preprodal, ampak lepo nosil vsak dan.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

adhoc ::

Pri Malalanu? Držim pesti. Javi se, če ga dobiš. Po možnosti s kakšno sliko :)

leiito ::

Malalan se zdi razumen gospod, par mesecev nazaj je prjatu roza Yacht-Masterja II pri njemu vzel, je sicer dve uri odbijal napade, ampak ga je na koncu dal za kolikor smo ga najceneje na netu našli +€700, če kaj pomaga kot orientir.

AnubisOfDoom ::

Zdravo, imam eno staro Omega uro (Omega De Ville) z mehanizmom 1330. Gre za kvarcno uro, ki pa ne dela. Kam bi jo lahko nesel na popravilo in kaksne so cene za taka popravila?

Zgodovina sprememb…

Yossarian ::

Ojoj, a je že kdo slišal za uro Fei Fang?
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

Okapi ::

Za Fei Feng še ne, ampak če bi slučajno kdo rad imel zapestno repliko ure z vhoda v observatorij Greenwich, je trenutno na voljo s 25% popusta, s kodo GTG-black18. Pride dobrih 200 evrov. Več različic na voljo, bolj podobna izvirniku, s 24 urno številčnico, in takšna z bolj običajno 12 urno številčnico.

Jaz se ji nisem mogel upreti že takrat, ko je bila prvič na voljo na Kickstarterju.




https://www.gtgwatch.com/

Furbo ::

leiito je izjavil:

Malalan se zdi razumen gospod, par mesecev nazaj je prjatu roza Yacht-Masterja II pri njemu vzel, je sicer dve uri odbijal napade, ampak ga je na koncu dal za kolikor smo ga najceneje na netu našli +€700, če kaj pomaga kot orientir.

Saj za Pepsi nimaš kaj barantati, ker ga zlahka proda.
Drugače sem pa že kupil par ur tam in ja, so zelo v redu.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

AnubisOfDoom ::

AnubisOfDoom je izjavil:

Zdravo, imam eno staro Omega uro (Omega De Ville) z mehanizmom 1330. Gre za kvarcno uro, ki pa ne dela. Kam bi jo lahko nesel na popravilo in kaksne so cene za taka popravila?


Hej, a ima kdo kak predlog za tole? Predvsem me zanima okvirna cena, verjetno zaenkrat ne bi sel v kompletno restavracijo ure...

profii ::

AnubisOfDoom je izjavil:

AnubisOfDoom je izjavil:

Zdravo, imam eno staro Omega uro (Omega De Ville) z mehanizmom 1330. Gre za kvarcno uro, ki pa ne dela. Kam bi jo lahko nesel na popravilo in kaksne so cene za taka popravila?


Hej, a ima kdo kak predlog za tole? Predvsem me zanima okvirna cena, verjetno zaenkrat ne bi sel v kompletno restavracijo ure...


najbolje kontaktirati: http://www.urarstvo-robnik.si/

Okapi ::

AnubisOfDoom je izjavil:

AnubisOfDoom je izjavil:

Zdravo, imam eno staro Omega uro (Omega De Ville) z mehanizmom 1330. Gre za kvarcno uro, ki pa ne dela. Kam bi jo lahko nesel na popravilo in kaksne so cene za taka popravila?


Hej, a ima kdo kak predlog za tole? Predvsem me zanima okvirna cena, verjetno zaenkrat ne bi sel v kompletno restavracijo ure...

Pri takih urah se nič ne popravlja, ampak samo zamenja mehanizem. Mehanizem stane verjetno okoli 100 evrov, od urarja je pa odvisno, ali ga bo sploh uspel dobiti.

AnubisOfDoom ::

Hvala, bom vprasal v Urarstvo Robnik, mogoce lahko zamenjajo mehanizem.

Buco_daMAN ::



Prišel je novi Orient MAKO 3...zaenkrat so cene se dokaj zasoljene vendar za cca 250evrou dobimo solidno diver automatic uro s safirnim steklom.

Okapi ::

Seiko Samurai Padi končno prispel. Je trajalo kar nekaj časa, da so ga včeraj poslali, danes je pa že tu (hitra dostava UPS ;)).

Na žalost ni prišel v oni lepi "potapljaški" plastični škatli, ampak v običajni Seikovi. Sicer mu pa nič ne manjka;) Ker se mi ni ljubilo ukvarjati s krajšanjem kovinske zapestnice, sem uro na hitro dal na eno "potapljaško" gumijasto zapestnico.

V glavnem, sedaj imam v zbirki "odkljukano" tudi postavko potapljaška ura (tista prava, po ISO 6425).

-ninja-91- ::

Je kdo zasledil kje bi se ugodno dobilo zgoraj omenjenega zelenega ali rdečega Orient Mako 3?

Buco_daMAN ::

tukaj je Mako 3, posiljajo iz Francije
https://conteenium.com/product/orient-m...
ko das uro v kosarico pride okoli 270€, mislim pa da se bo dalo dobit tega makota vsaj kakih 50€ ceneje cez kak mesec ali 2

profii ::

Okapi čestitke! :)
Sedaj ti manjka samo še en Crafter blue dual color zapsetnica.

-ninja-91- ::

Buco_daMAN je izjavil:

tukaj je Mako 3, posiljajo iz Francije
https://conteenium.com/product/orient-m...
ko das uro v kosarico pride okoli 270€, mislim pa da se bo dalo dobit tega makota vsaj kakih 50€ ceneje cez kak mesec ali 2


Hvala, bom še malo oprezal torej :D

Buco_daMAN ::

Jz sm se tud zagrel za rdeco verzijo, kle jo majo v hudiurci...cena itak bolana. Mogoce jo grem pa saj v zivo pogledat.
https://hudaura.com/orient-ra-aa0003r19b

Okapi ::

Orienti so običajno v italijanskih trgovinah najcenejši (v EU). Tule je 240 evrov, ampak trgovine ne poznam.
https://www.2stime.it/shop/orologi-da-p...
««
128 / 188
»»