» »

Ročna ura

Ročna ura

Temo vidijo: vsi
««
78 / 188
»»

Okapi ::

Lemans je avstrijska firma, ampak bi rekel, da večino ur delajo na Kitajskem, kar pa samo po sebi ni nič slabega. Kakovost je solidna, cena pa približno ustreza tistemu, kar dobiš, čeprav bi rekel, da pri Japoncih vseeno dobiš več (konkretno - za 260 evrov dobiš boljšega Citizena s štoparico in sončnimi celicami, ali Casia, ki ima še radijsko sinhronizacijo zraven). Analogna štoparica se meni zdi precej (oziroma zelo) neuporabna zadeva na uri, tiste male številčnice so bolj za okras. Ampak mogoče pa jo kdo vseeno za kaj koristnega uporablja.;)

Kinetic je dobra stvar, ker ti ni treba skrbeti za menjavo baterij, so pa ure s sončnimi celicami v tem pogledu priročnejše. Kinetic je OK, če je to tvoja edina ura in jo imaš večino časa na roki.

Jaz bi med Lemansom in Seikom vedno izbral Seika.

perci ::

Se pridružujem mnenju glede štoparice - je nisem še nikoli uporabil :). Če hočeš za silo štopat, vzameš v roke telefon, če hočeš pa kej za res, rabiš pravo štoparico.

Okapi ::

Torej, že spet smo zapravljali. Hebiga.

Tokrat je na vrsto prišla Eterna - ena od tistih starih in uglednih švicarskih znamk, za katere se zdi, da se že vse od prodora kremenčevih ur sicer s težavo prebijajo, ampak vseeno še kar vztrajajo. Začetki firme segajo v 1856, v Eterno pa se je urarsko podjetje bratov Schild preimenovalo leta 1905. Prvo polovico 20. stoletja je bila Eterna ena od bolj inovativnih urarskih firm, kot njen del pa je leta 1932 nastal tudi danes najbolj znan izdelovalec mehanizmov, ETA. Med drugim so recimo iznašli boljši rotor za samodejno navijanje, s petimi krogličnimi ležaji, po katerih je postala Eterna tako znana, da so te kroglične ležaje leta 1948 dali kar v svoj logotip. Za razliko od številnih drugih znanih znamk (Omega, Longines ...) Eterna ni postala del katerega od velikih urarskih konglomeratov, ampak je ostala bolj ali manj samostojna, je pa vse od kremenčeve krize v sedemdesetih letih že večkrat zamenjala lastnika. Od 2012 so v lasti kitajskega koncerna Haidian.

Pa poglejmo, kaj je prinesel UPSovec. Škatla ni slaba;)



Notri je najbolj legendarna Eternina ura, oziroma bolje rečeno, ena od različic najbolj legendarne Eternine serije ur. Nekateri ste verjetno že uganili, da je to KonTiki (konec koncev sem ga tu že omenjal, ko sem si omislil Shanghaijevo kopijo).

Kon-Tiki je splav iz balze, s katerim se je leta 1947 norveški antropolog in pustolovec Thor Heyerdahl namenil dokazati svojo hipotezo, da so Polinezijo naselili prebivalci Južne Amerike (in ne Azije, kot je bila že takrat prevladujoča hipoteza, ki so jo do danes tudi temeljito dokazali, med drugim z DNK). V Peruju je Heyerdahl naredil splav iz debel balze (zelo lahka vrsta lesa) in še s petimi sopotniki (in papigo) odjadral proti zahodu. Po 101 dnevu plovbe in 6900 prejadranih kilometrih so nasedli na koralnem grebenu atola Raroia. Več o pustolovščini si lahko preberete v dveh v slovenščino prevedenih knjigah (eno je napisal Heyerdahl, drugo pa en od njegovih sopotnikov).



No, ali pa si pogledate film;)

Obe knjigi sem prebral že pred davnimi leti, kmalu po tem, ko sem se naučil brati. Ne spomnim pa se, da bi bilo notri omenjeno, da so pustolovci dobili "sponzorske" ure od Eterne, ki so bile takrat znane kot ene od bolj vzdržljivih in vodotesnih.

V spomin na pustolovščino so pri Eterni nekaj let kasneje en svoj model oziroma serijo poimenovali KonTiki. Ali so prvega KonTikija naredili 1952 ali 1958, bi moral še ugotoviti, pojavljata se namreč obe letnici. Sicer pa niti ni tako zelo pomembno. V kasnejših letih so serijo še nekajkrat prenovili in različica KonTiki Date, ki sem jo dobil, je bila predstavljena 2008, če se ne motim.

KonTiki sodi v razred vsestransko uporabnih in razmeroma elegantnih športnih (ali terenskih, pustolovskih, raziskovalskih ...) ur, v katerem so recimo tudi Rolexov Explorer, Omegina Aqua Terra ali Seikov Alpinist. Nova različica KonTikija je z 42 mm premera sodobno velika (izvirna različica s svojimi 36 mm danes deluje skoraj kot ženska ura). Ura je na voljo v nekaj barvnih kombinacijah in daleč najbolj všeč mi je bila tista z belo številčnico in modrimi kazalci ter urnimi oznakami. Najbolj prepoznavni značilnosti serije so 4 trikotne oznake ure, ter vzorec sredi ure, za katerega sem že parkrat prebral, da naj bi oponašal les (in to od ljudi, ki naj bi se spoznali na ure), v resnici pa je topografski zemljevid atola Raroia, na katerem je "pristal" Kon-Tiki.



Pravzaprav imajo KonTikiji še tretjo skupno značilnost - lepo vgraviran (oziroma vtisnjen) splav na zadnji strani.



Vzel sem različico s kovinsko zapestnico. Ta je lepo narejena, sem se pa skoraj eno uro mučil s krajšanjem. Členki so namreč povezani z vijaki, in to tiste vrste, ki imajo glavo na obeh koncih. Kar pomeni, da moraš uporabiti dva finomehanska izvijača in po možnosti tri roke.;) No, na koncu mi je vendarle uspelo.

Notri je soliden serijski mehanizem Sellita SW200 (klon Ete 2824). Na timegrapherju se je solidno izkazal, čeprav nič zelo pretresljivega - verjetno bo kakšnih 5-10 sekund na dan prehiteval (kar bo seveda mogoče tudi na preprost način popraviti, če se mi bo zdelo preveč, ker ima mehanizem mikroregulator).

Nočno vidljivost bo treba še natančneje preizkusiti, prvi vtis je spodbuden.



Takoj, ko sem uro pogledal "v živo", sem opazil eno recimo temu pomanjkljivost, ki je na slikah prej nisem (čeprav je očitna), in ki je tudi noben ocenjevalec ni omenil. Namreč, ura nima minutnih oznak tam, kjer bi morale biti, se pravi na zunanjem obodu, na katere bi kazal minutni kazalec. Zaradi tega je nekoliko težje na hitro na minuto natančno ugotoviti, koliko je ura. Mogoče pa je to bolj ura za počitnice.8-)



Kakorkoli že, zaenkrat sem skrajno zadovoljen. Ta hip se mi KonTiki zdi celo najlepša od mojih ur.

Aja, mogoče bo koga zanimalo, koliko sem zapravil. Eterna je ena od tistih sicer še kar uglednih znamk, katerih ure pa prav dobro ne držijo cene (kar je slabo), oziroma jih je mogoče dobiti s konkretnimi popusti (kar je dobro). Priporočena cena KonTikija je okoli 2200 evrov, na obesku zraven ure piše 1600 evrov, zanjo pa sem plačal 1280 evrov, s poštnino vred (pri uradnem zastopniku, španski trgovini IguanaSell). Sicer je tudi 1280 kar zasoljena cena za uro, v kateri je konec koncev le serijski Sellitin mehanizem, ampak kaj hočemo - legenda je legenda;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

perci ::

To je ura za dolgo splavarjenje. Minute tam niso relevantne :)

Okapi ::

Prav res. Prej sem pozabil omeniti, da tudi vodnim dejavnostim primerno dobro "dihta" - do 200 m pod vodo.

Še zanimivost - gravura na zadnji strani ure je narejena po sliki z naslovne strani knjige.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

perci ::

Sem gledal film. Ni za dol past :).

Ok, razumem, da ni hotel uporabit žice za popravt splav, ampak lahko bi ga vsaj z vrvjo mal popravu med vožnjo. Sej cajta so mel dost.

No, da ne omenjam tistega surfanja čez čeri :).

leiito ::

"Najlepša" je subjektivno, itak, ampak Davidoff ima bolj dovršen, zbalansiran dizajn, tudi izdelava se zdi (vsaj na fotkah) bolj attention to detail. Trikotniki se zdijo pa sploh neposrečeni.

Dela pa Eterna tudi bolj zanimiv potapljaški Kontiki, s kazalci malo vleče na Aquatimerja, pa dvigne se ohišje.


1200? Ne vem no, misliš da res ne bi blo bolš ene ornk kot ducat kompromisov?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: leiito ()

Okapi ::

Jaz Eterne (in Balla) ne vidim kot kompromisa, ampak kot povsem enakovredne "ornk" uram. Predvidevam, da imaš v mislih Rolex, Omego, IWC ...? Nižja cena gre deloma na račun manjšega prestiža, in deloma na račun standardnega mehanizma. Za prestiž mi ni mar, oziroma imam še raje manj znano znamko z uglednim in starim rodovnikom, kot tiste, ki jih vsi poznajo. Kar se mehanizma tiče, pa vidim samo prednosti - nižja osnovna cena, nižji stroški servisiranja, ob praktično enaki kakovosti, kar se točnosti in vzdržljivosti tiče.

In potem ostane zunanji videz, kjer sploh ne vidim kompromisa - KonTiki (ali recimo Ball 60 Seconds) se lahko meri z vsemi bistveno dražjimi urami.

Od dražjih ur je edino še Grand Seiko s spring drivom na nakupovalnem seznamu. No, pa če se kje pojavi kakšna ugodna priložnost, kot je bil Davidoff, se tudi ne bom pretirano branil. Recimo malo gledam za 20 let starimi Girard Perregauxi. Tale je šel pred kratkim za 900 evrov.


Tudi kakšen Ebel in Eberhard se dobi zelo ugodno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

leiito ::

Imaš prav, kompromis je premočna beseda, Eterna dela ornk ure, ima zgodovino, Davidoff je itak top, ampak €1.380 za ta model te znamke, zdi se veliko, končno jo za približno toliko dobiš na amazonu z usnjenim paščkom.

http://www.amazon.com/Eterna-1220-41-46...

Okapi ::

Recimo tale Ebel z mehanizmom El Primero je šel nedavno za 930 evrov.



Tega Eberharda sem tudi že omenil. Nov je bil dobrih 1500 evrov, tretjino siceršnje cene.

leiito ::

Sicer pa ja, v mislih sem imel Omego, ta Eterna, Davidoff, morda še kak kos in smo tam nekje. Res je kupovati brande po svoje iracionalno, ampak pri urah se zdi smiselno za ohranjanje vrednosti naložbe.

Okapi ::

leiito je izjavil:

Imaš prav, kompromis je premočna beseda, Eterna dela ornk ure, ima zgodovino, Davidoff je itak top, ampak €1.380 za ta model te znamke, zdi se veliko, končno jo za približno toliko dobiš na amazonu z usnjenim paščkom.
1280. Take so pač cene - Eterne nisem vzel tako kot Davidoffa, ker bi bila strašno ugodna priložnost, ampak ker mi je strašno všeč, cena pa ni bila hudo pretirana.

leiito ::

Eberhard je krasen. Dizajn številk je od nekod znan.

Okapi ::

Sicer je pa vse stvar presoje posameznika, oziroma njegovih preferenc. Namesto Eterne, enega Balla in enega Davidoffa bi lahko dobil Omego, če bi dal zraven še drugega Balla in Davidoffa, bi dobil Rolexa.

Na drugi strani pa bi kdo lahko upravičeno rekel, da bi namesto ene Eterne lahko dobil enega Tissota in enega Glycina (oba z enakim mehanizmom, kot je v Eterni). Obe znamki sta stari in ugledni, po svoji urarski zgodovini precej podobni Eterni, kakovost izdelave pa tudi ne zaostaja opazno, če sploh.

Če je Eterna kompromis, a bi bil Glycine + Tissot kompromis kompromisa?;)

Okapi ::

leiito je izjavil:

Eberhard je krasen. Dizajn številk je od nekod znan.

Tudi sicer je zanimiva ura. Gumb za reset štoparice je recimo vgrajen v krono, spodnji gumb pa odpre pokrovček zadaj, kot pri žepnih urah.




Na dražbi sem bil prekratek za 250 evrov;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Okapi ::

perci je izjavil:

Sem gledal film. Ni za dol past :).

Ok, razumem, da ni hotel uporabit žice za popravt splav, ampak lahko bi ga vsaj z vrvjo mal popravu med vožnjo. Sej cajta so mel dost.

No, da ne omenjam tistega surfanja čez čeri :).
Evo, sem pogledal še film, s KonTikijem na roki;)
Sicer sem že pozabil, kako je v knjigi, ampak če se prav spomnim, so kar nekaj popravljali spotoma. In v spominu imam, da so tudi z žico nekaj poskusili, pa so hitro ugotovili, da ne gre, ker žica kar prereže mehko balso.

O.

perci ::

Huda je tista scena, ko kar kitovca napadejo :).

Okapi ::

Tole je sicer off-topic, upam, da ne bo kakšen moderator dobil ošpic;)

Tudi ta scena s kitovcem je v filmu čisto drugače prikazana, kot je bilo zares. Harpuniral ga je en drug, in vsi so ga spodbujali. Verjetno je hotel režiser stvar narediti bolj eko-sprejemljivo.

Na sploh je bil Watzinger (ta, ki naj bi harpuniral kitovca, in ki je padel v morje) v resnici čisto drugačen, kot so ga prikazali v filmu. Ni bil nek debelušen prodajalec hladilnikov, ampak inženir, strokovnjak za hladilno tehniko, ter nekdanji vrhunski atlet, eden najboljših na 400 m na Norveškem (uvrstil se je na olimpijske igre '40, ki so potem odpadle).

Pa še ena zanimivost - od Watzingerja me loči samo en "stisk roke", kot temu pravijo (osebno sem poznal nekoga, ki je osebno poznal Watzingerja). Watzinger je bil namreč od leta 1970 pri FAO (organizacija Združenih narodov za hrano in kmetijstvo) vodja oddelka za ribištvo, s sedežem v Rimu. Takrat je tam kot strokovnjak za ribištvo delal slovenski biolog Miroslav Zei, ki je bil kasneje moj profesor na faksu.

O.

mihec87 ::

Ošpice moderatorja gor ali dol...Tale tema je ena boljših ker ni samo neko kupovanje ur pač pa biseri zraven pa še opis z kakšno zanimivostjo in je užitek prebirat..

perci ::

Tudi ta scena s kitovcem je v filmu čisto drugače prikazana, kot je bilo zares. Harpuniral ga je en drug, in vsi so ga spodbujali.

A so mislili, da jih bo povlekel do cilja?

Okapi ::

Bolj so imeli zrezke v mislih, po mojem.;) Norveška je ena od redkih držav, kjer je kitolov še vedno dovoljen (kitovo meso dobiš v bolje založenih trgovinah, in zrezke v restavracijah), pred 70 leti je bil pa sploh nekaj običajnega. Zato so tudi imeli harpuno na krovu. In če ni kita, je tudi kitovec dober.

perci ::

Kje boš na takem splavu tako veliko žival mesaril. Kita ali kitovca ni tko simpl odret.

Okapi ::

Saj ga ni treba na splav vleči. Harpuniranega kita potegneš k splavu, na hitro odrežeš nekaj kil zrezkov (več itak ne moreš, ker se meso pokvari, če nimaš hladilnika), in to je to. Sploh so pa to počeli za zabavo - si je težko predstavljati, kako dolgočasno je moralo biti 3 mesece na tistem splavu. Še interneta niso imeli;)

zbrisan ::

Na koncu se nisem odlocil za DW uro, ko sem jo videl v zivo mi ni bila vec vsec. In sem se raje odlocil za ZZERO pa se datum prikazuje :)



Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zbrisan ()

Okapi ::

Skoraj domača firma - iz Tržiča (italijanskega).;)

O.

perci ::

Cena?

zbrisan ::

110€

Okapi ::

Cene ur so skrajno relativna zadeva, kombinacija same kakovosti (kar je mogoče objektivno oceniti), všečnosti (kar je popolnoma subjektivno), znamke (kar je do neke mere objektivno, precej pa subjektivno) in še česa. Tale ZZero je recimo, kar se kakovosti tiče, po moji oceni nekje 30-50 evrov vredna ura. Kar pomeni, da bi po obliki podobno uro podobne kakovosti lahko dobil za ta denar. Recimo Cadence, ki smo jih tule že omenjali. Ne bi bila pa čisto enaka, tudi znamka bi bila lahko manj znana (vsaj pri nas), servisa morda ne bi imel pri nas, ne bi je mogel prej pomeriti na roki ... Plus pri ZZEru je morda (ugibam) tudi pasek - Lahi morda malo bolj kot kakšni Kinezi pazijo, da dajo na uro kakovosten usnjen pasek (ki je sicer, tako kot ura, verjetno Made in China, ampak če naročnik pazi na kakovost, znajo tudi Kitajci narediti dobro robo).

Mimogrede, moja mama ima ZZero, že kakšnih 15-20 let. Dela brez problema. Od časa do časa jo vprašam, če bi imela kakšno novo uro (ki bi ji jo kupil kot darilo), pa reče, saj tej nič ne manjka.

Važno je, da je uporabnik zadovoljen, tistih nekaj deset evrov gor ali dol je hitro pozabljenih.;)

leiito ::

Btw, medtem kitajsko urarstvo rapidno napreduje:

"These days, watch executives swap stories about counterfeit watches that are such spitting images of the real McCoys that the brands themselves have trouble spotting them. It's not just the imitation of what the industry calls "the appearance parts" (case, dial, bracelet, etc.); it's also the quality of the mechanical movements inside. Michel Arnoux, head of the anti-counterfeiting unit of the Federation of the Swiss Watch Industry (FH), cites a counterfeit Hublot Big Bang tourbillon watch seized by Swiss customs officials. Everything about the watch seemed like a real Hublot, down to the vanilla-scented rubber strap. Only on closer inspection did he find tell-tale signs of a fake: a piece of plastic in the case where carbon should be, a crystal that should have been nonreflective, but wasn't. But what was most striking was the movement. "That was one of the first times I've held in my hand a fake tourbillon watch, a real high-precision mechanism," Arnoux told Swiss Broadcasting Corp.'s swissinfo.ch news agency. "The counterfeiters have now mastered ultra-complex movements."

Okapi ::

Drugače pa me je v tej poletni vročini (ki je sicer za računalnikom zaradi klime ne čutim) zagrabila nekakšna ebayska vročica.

Pred enim tednom sem recimo našel Vacheron Constantina (za tiste, ki ne vedo - to je ena od najuglednejših znamk ur, v istem razredu kot Patek Phillipe, recimo). Sicer je star model, iz šestdesetih let, notri pa je en od njihovih najbolj znanih mehanizmov, cal. 1003, ki še danes velja za enega najtanjših mehanizmov sploh (1,6 mm).

Kaliber 1003 je videti takole.



Če bi bila ura nova, bi stala kakšnih 20-25 jurjev, mogoče celo malo več (pa še zlata je) in nekoliko nepremišljeno sem v ebay vtipkal dobra 2 jurja. V bistvu sem bil prepričan, da me bo hitro kdo prehitel, poleg tega je bilo še 7 dni do konca dražbe. Ampak cena je kar ostala pri okoli 1,5 jurja, jaz pa vodilni.

Kmalu so me začeli obhajati dvomi. Predvsem sem zguglal, da 50 let stari Vacheroni s tem mehanizmom sploh niso tako grozno dragi, kot sem mislil, da so - cene se začno že pri nekje 2,5k €. Potem sem malo bolj natančno pogledal priložene slike in se mi je začelo čedalje bolj dozdevati, da številčnica ni izvirna, ampak restavrirana. Kar pomeni, da je v bistvu na novo narejena. Starim uram se leta običajno najbolj poznajo na številčnici - barva začne propadati, napade jo rja ... Restavracija številčnice je zato precej pogosta, videti je pa tako, da številčnico na novo pobarvajo, vključno z vsemi napisi. Vpliv takšnega postopka na vrednost ure je sicer različen, odvisen od kakovosti samega restavriranja in odnosa zbiralca oziroma kupca do takega postopka. Nekateri imajo raje izvirno številčnico, tudi če je že močno načeta, drugi pa imajo raje restavrirano, če je dovolj dobro narejena - po možnosti kar pri proizvajalcu ure.

V glavnem, počasi me je začelo malce skrbeti, da bom mogoče celo zmagal na tej dražbi, in da kupčija vendarle ne bo tako strašno ugodna, kot sem si sprva domišljal, da bi morda lahko bila. Sicer bi si še vedno lahko premislil in od nakupa odstopil (uro prodaja neka nemška firma, in veljajo EU-pravila o kupovanju na daljavo, se pravi si lahko premisliš), ampak to bi se mi zdelo kot neke vrste goljufija in bi izničila ves adrenalin tega urarskega kockanja.;)

No, skrb je bila vendarle odveč. Malo prej je, 5 ur pred koncem dražbe, nekdo ponudil 10 evrov več kot jaz. Zdaj samo upam, da nisem zapravil odlične priložnosti priti do Vacherona (svojega vložka pa vseeno ne bom povečal) ;)

Tale mi je "ušel".



Bo pa vseeno zanimivo videti, kakšno ceno bo na koncu dosegel.

Okapi ::

leiito je izjavil:

Btw, medtem kitajsko urarstvo rapidno napreduje:
To sicer ni ravno "novica." Citirana zgodbica je bila izvirno objavljena že 2012, in smo jo v tej temi (ali pa morda v eni sorodni, o replikah), že omenili. Skupaj z izjavo izvršnega direktorja Tissota, da dobrih ponaredkov ne more več ločiti od izvirnikov, ne da bi ure odprl.

Vse na tej sliki je ponarejeno (ura, škatla, papirji ...).

Ziga Dolhar ::

Okapi je izjavil:

V glavnem, počasi me je začelo malce skrbeti, da bom mogoče celo zmagal na tej dražbi, in da kupčija vendarle ne bo tako strašno ugodna, kot sem si sprva domišljal, da bi morda lahko bila. Sicer bi si še vedno lahko premislil in od nakupa odstopil (uro prodaja neka nemška firma, in veljajo EU-pravila o kupovanju na daljavo, se pravi si lahko premisliš), ampak to bi se mi zdelo kot neke vrste goljufija in bi izničila ves adrenalin tega urarskega kockanja.;)


Previdno, Okapi. Pravila o možnosti odstopa od pogodbe sklenjene na daljavo ne veljajo za javne dražbe.
https://dolhar.si/

Okapi ::

AFAIK veljajo tudi pri dražbah enaka pravila, če se dogajajo "na daljavo", se pravi ne da bi si lahko prej ogledal, kaj kupuješ (in na dražbi prodaja firma, ne fizična oseba). In tudi če morda EU-direktiva tega res ne predpisuje, je ta konkretna firma to zapisala v svojih pogojih poslovanja.

Sie haben das Recht, binnen einem Monat ohne Angabe von Gründen diesen Vertrag zu widerrufen. Die Widerrufsfrist beträgt einen Monat ab dem Tag an dem Sie oder ein von Ihnen benannter Dritter, der nicht der Beförderer ist, die Waren in Besitz genommen haben bzw. hat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Ziga Dolhar ::

Imaš prav - po EU direktivi o pravicah potrošnikov je pravica do odstopa sicer izključena za javne dražbe, vendar je "javna dražba" po tej direktivi razumljena le dražba, ki se je kupci lahko udeležijo tudi osebno (gl. uvodni paragraf 24 direktive, pojasnilo na str. 12 [http://ec.europa.eu/justice/consumer-ma... smernic], in ctrl+f 'ebay' v izjavi za javnost). Enako definira javno dražbo tudi naš ZVPot.
https://dolhar.si/

leiito ::

Okapi je izjavil:

leiito je izjavil:

Btw, medtem kitajsko urarstvo rapidno napreduje:
To sicer ni ravno "novica." Citirana zgodbica je bila izvirno objavljena že 2012, in smo jo v tej temi (ali pa morda v eni sorodni, o replikah), že omenili. Skupaj z izjavo izvršnega direktorja Tissota, da dobrih ponaredkov ne more več ločiti od izvirnikov, ne da bi ure odprl.

Vse na tej sliki je ponarejeno (ura, škatla, papirji ...).



Svašta. Na watchtime.com (ki sebi pravi America's no. 1 watch magazine) je datiran 10.6.2015.

Zanimivo se zdi, z vidika teorije marketinškega, da Kitajci niso poskušali lansirati svoje "prestižne" blagovne znamke ur, analogno s korejskimi avtomobili in śe čim, ne veliko slabše, ampak precej ceneje, in brand podprli z oglasi v nobl revijah, ambasadorji znamke ipd.

Saj dvomim, da bi delovalo, tudi pri drugih prestižnih izdelkih teh poskusov praktično ni, kljub visokim zaslužkom. Marketing luksuza je specifičen, najboljši primer so diamanti, ki nimajo (za razliko od zlata) nikakršne intrinsic vrednosti, v bistvu so vse prej kot redki, predvsem so pa nelikvidna naložba in jih lahko prodaš samo s težavo in velikim diskontom, pa je De Beersu uspelo umetno vsiliti zmotno percepcijo, da so redki, dobra naložba in za povrh iz nič zgraditi še kulturni vzorec zaročnega in poročnega prstana.

Okapi ::

leiito je izjavil:


Svašta. Na watchtime.com (ki sebi pravi America's no. 1 watch magazine) je datiran 10.6.2015.


Sen videl, ja. Izvirni članek je iz julija 2012.
http://www.swissinfo.ch/eng/sophisticat...

Zanimivo se zdi, z vidika teorije marketinškega, da Kitajci niso poskušali lansirati svoje "prestižne" blagovne znamke ur, analogno s korejskimi avtomobili in śe čim, ne veliko slabše, ampak precej ceneje, in brand podprli z oglasi v nobl revijah, ambasadorji znamke ipd.
Saj nekaj poskušajo. Recimo Memorigin, Longio, tudi Beijing ima par prestižnih modelov s tourbilloni, pa še kaj bi se našlo.

Tule je par let star članek na to temo.
http://www.blouinartinfo.com/news/story...

Tule je recimo nekaj Beijingov, v cenovnem razredu okoli 50k evrov.
http://www.watch-insider.com/news/chine...



Kitajci imajo pri prestižnih urah problem - če ura ni dovolj draga, ni prestižna (pri prestižnih dobrinah je visoka cena pomemben dejavnik - "poceni" stvar ne more biti prestižna, ne glede na kakovost), če je ura prestižno draga, pa večina za enak denar raje kupi švicarsko uro (ki ima poleg kakovosti in prestižne cene tudi prestižno znamko).

V glavnem proizvajalci dragih kitajskih ur računajo na kitajske milijonarje, kjer pri nakupu vlogo igra tudi nacionalni ponos. Glede na to, da je kitajska borza strmoglavija, imajo verjetno težave s prodajo;)

O.

Okapi ::

Predvsem sem zguglal, da 50 let stari Vacheroni s tem mehanizmom sploh niso tako grozno dragi, kot sem mislil, da so - cene se začno že pri nekje 2,5k €
No, tudi tale je končal pri 2580 evrih. Kar ugodna cena za Vacheron, če ti je taka ura všeč, za preprodajo pa verjetno niti ne.

mihec87 ::

Pri ponarejanju odpade velik del potrebnih ljudi-marketing, poprodajna podpora,garancija..

Okapi ::

Ena tehnološko zelo zanimiva in še kar poceni ura (45 evrov + poštnina). Njena posebnost je, da jo sinhroniziraš optično s telefonom ali računalnikom. Program se sinhronizira z internetno atomsko uro, nato se začne zaslon bliskati in to zazna fotocelica v uri in nastavi točen čas. Poleg tega pa čip v uri beleži, za koliko sekund je moral popravit čas ob vsaki sinhronizaciji, in nato ta popravek samodejno upošteva. Če recimo po nekaj sinhronizacijah ugotovi, da ura v povprečju prehiteva 5 sekund na mesec, to kompenzira, tako da ura postane bolj točna tudi brez sinhronizacije. Na urarskem forumu WUS jo je en preizkusil in dejansko dela.

Ura je na žalost precej grda.


http://forums.watchuseek.com/f9/vapourw...

http://www.telstarwatches.ie/products/m...

Furbo ::

Za v hribe bi že bila.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

sajko ::

Zdravo,

sicer probam dokaj redno prelistati tole temo, sedaj pa je tudi mene zagrabila potreba po novi uri. Kaj iščem, nekaj zelo minimalističnega z usnjenim paščkom. Nekako sem si nagledal naslednje tri:

http://www.klockia.se/en/certina-ds-cai...
http://www.tissot-scs.com/en/T063.610.1...
http://www.citizenwatch.com/en-us/watch...

Ko bom zadel Jackpot pade sanjska IWC Portugieser/Portofino, sedajle pa me najbolj mika dizajn od Certine. Seveda si želim vašega mnenja/predlogov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sajko ()

Okapi ::

sajko je izjavil:


sicer probam dokaj redno prelistati tole temo, sedaj pa je tudi mene zagrabila potreba po novi uri.
Mogoče bi morali eno opozorilo napisati - branje te teme utegne biti drago;)

Pri kremenčevih urah je koristno vedeti, da so švicarske takole čez palec še enkrat dražje od enakovrednih japonskih. Konkreten primer - Tissot z linka je 260 EUR, Citizen pa 160. S tem da Citizen ima sončne celice in ni treba menjati baterij, pa še dan kaže poleg datuma.

Druga stvar - pozoren je treba biti na velikost. Tissot in Citizen sta videti podobna, ampak Tissot je velik (premer 42 mm), Citizen pa majhen (premer 36 mm). 42 mm je za koga z manjšim zapestjem že preveliko, 36 mm pa dandanes deluje precej staromodno (so pa še vedno tudi taki, ki imajo raje take majhne ure).

Tretja stvar - če najdeš uro, ki ti je sicer zelo všeč, ampak ima kovinsko zapestnico, lahko posebej kupiš usnjen pasek in ga daš na uro. Prednost tega pristopa je velika izbira usnjenih pasov. Tisti na uri (v cenovnem razredu do 500 evrov) običajno niso ravno, da bi jih na vsa usta hvalil. Če kupiš pasek posebej, imaš ogromno izbiro, za 50 evrov lahko dobiš že zelo dobrega, začnejo pa se pri 10 evrih.

Evo, ravno včeraj, potem ko mi je Vacheron "ušel", sem pri isti firmi na dražbi kupil usnjen pasek iz krokodila. Znana nemška firma Di-Modell, model Croco Bentley. Bil je 38 evrov, kakšnih 40% siceršnje maloprodajne cene.



Z dobrim paskom v barvi, ki ti je najbolj všeč, je lahko ura takoj videti precej bolje. Dodatna prednost takega pristopa je, da imaš tudi kovinsko zapestnico, bodisi kot popestritev, ali recimo za vroče poletne dne, ko je včasih zoprno imeti usnjen pasek, če se potiš.

Pazit je treba samo na to, da ura nima nestandardne zapestnice, ker potem jo je težje zamenjati za usnjen pasek.

V glavnem, jaz bi ti priporočal, da prebrskaš net. Prva liga japonskih znamk za kremenčeve ure so: Citizen, Seiko, Casio, Orient, Bulova.
Druga liga so: Pulsar, Lorus, Alba (vse so blagovne znamke od Seika), Q&Q (blagovna znamka od Citizena), Accurist, Sekonda (ti zadnji sta zelo priljubljeni v Angliji).

Prva liga je povsem primerljiva s švicarskimi urami - v primerljivih cenovnih razredih. Casio za 20 evrov seveda ni primerljiv s Certino za 200 evrov, Casio za 100 evrov pa je že precej blizu. Pri tistih v drugi ligi je treba biti malo bolj pozoren, ampak boljši modeli teh znamk so prav tako zelo v redu.

Obstaja sicer še na desetine drugih znamk, vključno z vsemi modnimi, ampak jaz bi za začetek poskusil najti nekaj primernega med temi bolj znanimi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

perci ::

Med temi tremi bi jaz vsekakor vzel Citizena, če ne drugega zaradi nižje cene in eco-drive.

Okapi ti bo pa zvohal vizualno podobne ure primerljive kvalitete za 50-70 EUR, če ga kaj poznam :).

edit: me je že prehitel.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perci ()

Okapi ::

Zanimiva je pa tudi primerjava s poceni kitajskimi urami, ob kateri se človek kar malo zamisli. Bolj znani znamki z ebaya ali aliexpressa sta recimo Sinobi in Eyki. Jaz imam enega Eykija, ki je presenetljivo spodobna ura - še zlasti, ker so to ure za 10-15 evrov, s poštnino vred.

Dva na hitro najdena primerka:





Te minimalistične ure so v resnici tako preproste za izdelavo (kar se ohišja in številčnice ter kazalcev tiče), da so razlike med najcenejšimi in 10x dražjimi presenetljivo majhne. Podobno pa velja tudi za (kremenčeve) mehanizme. Dober švicarski ali japonski mehanizem bo verjetno res zdržal dlje (v smislu - dlje od 10-20 let, kolikor bi recimo pričakoval, da bo delal najcenejši kitajski), kar se točnosti tiče, pa praktično ni razlik. Najcenejši mehanizmi morda malo prej pokurijo baterijo, to je pa tudi vse.

Te najcenejše kitajske ure tudi niso vodotesne, oziroma se na podatek proizvajalca o vodotesnosti ni varno zanašati. Ampak s tovrstnimi urami se tako ali tako večinoma ne hodi v vodo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

sajko ::

Tole je bilo pa hitro.

Vsekakor veliko dobrih nasvetov, saj sem čisto pozabil gledati na velikost ure.

Ali se v primerljivem cenovnem rangu (do 350eur) dobi tudi kakšno "samonavijalko", torej da ima tisti rotoček kateri se vrti ob gibanju zapestja? Pa še to, ali se stekla med znamkami, kaj dosti razlikujejo (glede trpežnosti)?

Okapi ::

Poštar prinesel Darwile. Na hitro narejena fotka (mogoče bi moral malo šipco očistit prej;) ) ure, kakršne se ne vidi vsak dan - z dnevi v slovenščini.



Pa še zanimivost, povezana z Darwilom. Antona Martija se verjetno vsaj tisti malo starejši še spomnite - legendarni režiser predvsem razvedrilnih oddaj na slovenski tv.
Redatelj je prve televizijske emisije u boji (Ljubljana, 1968). Koautor je Frulaša, popularnog zaštitnog znaka tadašnje Televizije Ljubljana koji je i danas zaštitni znak te TV postaje, kao i prve emisije na Televiziji Ljubljana


Okoli leta '70 pa je med drugim delal tudi reklamo za Darwil.



O.

OrkAA ::

Tistim, ki bi radi menjali pascek, se zelo splaca pogledat na Etsy.

https://www.etsy.com/search?q=watch%20b...

Ogromna izbira usnjenih pasckov, ki so rocno narejeni in izgledajo malo bolj 'naravno' ali 'hipstersko', karkoli vam ze pase.

Okapi ::

sajko je izjavil:

Ali se v primerljivem cenovnem rangu (do 350eur) dobi tudi kakšno "samonavijalko", torej da ima tisti rotoček kateri se vrti ob gibanju zapestja? Pa še to, ali se stekla med znamkami, kaj dosti razlikujejo (glede trpežnosti)?
Če s "samonavijalko" misliš na mehanske ure, potem se dobi, ampak ne švicarske. Med japonskimi (Seiko, Orient) in kitajskimi (vključno z vsemi evropskimi in ameriškimi mikroznamkami, ki ure delajo na Kitajskem) znamkami je pa pestra izbira.

Ampak "samonavijalke" so tudi nekatere Seikove kremenčeve - tehnologiji pravijo kinetic (rotor prek dinama polni akumulator). Tudi te dobiš v tem cenovnem razredu.

Drugače se mehanskim z rotorjem reče avtomatska ura, kremenčevim z rotorjem pa kinetic.

Stekla imaš treh vrst, z nekaj podvrstami. Plastična (pleksi), steklena in safirna. Med samimi znamkami glede tega ni razlik, ker lahko posamezna znamka uporablja vse tri vrste, odvisno od modela. Safirna šipca je najbolj odporna na praske, plastična najmanj. Ampak razlike med safirno in stekleno šipco so minimalne - v bistvu moraš zaupati proizvajalcu, da je na uri res safirna šipca, ker sam to zelo težko zanesljivo ugotoviš.

Znotraj posamezne vrste šipc pa praktično ni razlik - da bi lahko rekel, da ima neka ura boljšo safirno šipco od druge. Ima lahko boljši protirefleksni premaz, to je pa tudi vse.

V glavnem, priporočam, da se s šipco ne obremenjšuješ pretirano - v smislu, ta ura mi je zelo všeč, ampak je ne bom vzel, ker nima safirne šipce. V skrajnem primeru (če se ti bo po nekaj letih zdelo, da je šipca dobila kakšno prasko preveč) je zamenjava šipce preprost in razmeroma poceni poseg pri urarju.

Spy ::

OrkAA je izjavil:

Tistim, ki bi radi menjali pascek, se zelo splaca pogledat na Etsy.


Ali morda kdo pozna kakšno mesto, kjer bi se dobili vsaj relativno poceni Omega paski sport ali deployante?

http://www.ofrei.com/page750.html

sajko ::

Okapi je izjavil:

V skrajnem primeru (če se ti bo po nekaj letih zdelo, da je šipca dobila kakšno prasko preveč) je zamenjava šipce preprost in razmeroma poceni poseg pri urarju.


Koliko pa je okvirna cena takšnega posega, pa morda če priporočaš kakšnega urarja v prestolnici in okolici. Ker imam doma eno Royal uro, ki ima bolj sedimentalno vrednost, pa bi menjava stekla rešila glavni problem.

Drugo vprašanje pa imam še glede paščkov. Kako pri uri veš, da ima "univerzalno podnožje", da lahko menjaš vse standardne paščke.

Sem pa med brskanjem pri kitajcih našel še eno vizualno všečno (ja vem ima dodatne števčke), znamke Holuns. Je to vredno 70$?
LP
««
78 / 188
»»