» »

Ročna ura

Ročna ura

Temo vidijo: vsi
««
77 / 188
»»

Okapi ::

Zato pa ni prav daleč prišel v Parizu.>:D
Ura je Richard Mille RM27-02.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

carlito149 ::

Teza je 19 gramov :)

Cervantes ::

Saj Rafa je najbrz ni kupil sam... in danes jo je spet imel na roki, ko je zmagal v Stuttgartu... bajna reklama.

Furbo ::

Cervantes je izjavil:

A kdo gleda tenis? Menda ima Rafa ročno uro, ki je (po besedah komentatorjev) vredna 1M $.
A kdo ve, kaj to je?
Se odločam za nakup.
EDIT: in ja, ima jo gor medtem, ko špila...


Odločaš se za nakup 1M vredne ure?
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Cervantes ::

Furbo je izjavil:

Cervantes je izjavil:

A kdo gleda tenis? Menda ima Rafa ročno uro, ki je (po besedah komentatorjev) vredna 1M $.
A kdo ve, kaj to je?
Se odločam za nakup.
EDIT: in ja, ima jo gor medtem, ko špila...


Odločaš se za nakup 1M vredne ure?

Seveda, samo počakam da mi Ahjavc malo popravi penzijo...
/*Sarcasm_Off

Okapi ::

Oni Anglež, pri katerem sem že skoraj stalna stranka, ima že spet eno zanimivo urco na dražbi. Tokrat Eberhard (stara švicarska firma, najbolj priljubljena v Italiji). Zanimiv kronograf, ki ima gumb za resetiranje v kroni, spodnji gumb pa odpre zadnji pokrovček, kot pri žepnih urah. Redna cena je okoli 4500 evrov in nekaj časa sem (naivno) upal, da ne bo dosti zanimanja, in se ga bo dalo dobiti podobno ugodno kot Davidoffe. Cena bo sigurno ugodna (ura ima še 1,5 leta tovarniške garancije in je ex-razstavni model), ampak že sedaj je skoraj 1500 evrov in se bojim, da na koncu bo proti 2k. "Malo" preveč zame.

Okapi ::

Končna cena niti ni bila tako visoka, nekaj manj kot 1600 evrov. Vseeno malo več od mojega limita. Po svoje še dobro.;)

Zdaj je model dal na dražbo še enega Eberharda, Chrono 4, prav tako eks-razstavni model z garancijo do konca 2016. Maloprodajna cena je skoraj 6 jurjev, dražba se začenja pri 700 evrih. Ta me prav zelo mamil k sreči ne bo, ker mi tisti črni "krogci" niso čisto nič všeč, čeprav s stališča samega mehanizma je ura čisto zanimiva.



O.

Okapi ::

A mogoče koga zanima tale Eberhard z zgornje slike za 2000 evrov?
Eberhard - model Grande Taille Chrono 4 31052.

Trgovec mi je namreč že spet ponudil nek "bundle" po ugodni ceni mimo dražbe;)

Za orientacijo, ura sicer stane 5500 evrov.
http://www.spagnoletti.it/en/men-s-watc...

Na Chrono24 imajo dva, za 4500 in 4100 ampak z gumijastim paščkom, ki je cenejši od kovinskega.
http://www.chrono24.com/en/eberhardco/r...

Ali pa mogoče ženska ura Swarovski, model rock'n'light? 220 evrov (kar je tudi več kot pol ceneje).



O.

Merops ::

Merops je izjavil:

Pozdravljeni.
Sem nov na tem foruma kot komentator, vendar kot bralec pogost gost.

V torek 09.06.2015 sem na tem naslovu:
http://www.funktionelles.de/Uhren/Citiz...

naročil in preko PayPala plača ročno uro Citizen-Titanium-BM6930-57E.
V tehnični specifikaciji na zgornjem naslovu navajajo, da gre za uro, ki ima:
Quartz mehanizem E111, super titanimu ohišje in zapestnico, safirno steklo, vodotesnost 10b in ne na koncu EcoDrive-torej polnjenje 'baterije na sonce'.
Cena 146€+stroški=153€.
V komentarju sem ob naročilu zapisal:
"Želim nov, brezhiben in tovarniško zapakiran artikel".

Uro sem po DHL pošti prejel v četrtek 11.06.2015! :)

Odprem embalažo in sledi presenečenje.:( Glede na UnBoxing posnetke na YouTubeu in najdene info iz spleta sem pač pričakoval uro zapakirano v Citizen embalaži, certifikat (kartico) z oznako modela izdelka, serijsko številko in garancijsko izjavo, navodila, in mogoče še čestitko, kako dober izdelek sem kupil..

V paketu je bila sicer prazna Citizen embalaža za uro. Ura je bila zapakirana v A5 mehurčki-kuverti, brez navodil, certifikata... Račun je priložen.
Ura sama je na videz bp, izgleda 'kot nova'. Tudi teža se ujema z navedeno v specifikaciji=86g. Kontoliral sem točnost teka z 'Local time-Ljubljana' in ura teče zelo točno. Na uri me moti tudi dejstvo, da je bila že nastavljena, tako hh:mm:ss in datum! Pomislek: pazi, izdelek je že bil v uporabi.(!!!)

Sem v stanju počutja 'malo žalosten'. Ima me (pa me spet mine!), da bi izdelek reklamiral.
Prosim za vaše mnenje in priporočilo.
Hvala, Merops



A vendar 'kamenček v čevlju' je premočno najedal, tako da sem kljub vsemu le vložil reklamacijo z zahtevkom za zamenjavo artikla.
Dobil sem sledeč odgovor:

Hello Sir,
we are very sorry, that you did not receive a new article. Please send back the article to us and put the invoice of the shippint costs into the package.
In the meantime we will order the article directly from the manufacturer and after receiving your return shipment, we will check the article and send you the new one.
We are very sorry and hope that you agree with our proposal.
Mit sportlichen Grüßen vom Schliersee

Lepo. Zadevo bom zapakiral, priložil račun vplačane poštnine in čakal na mojo 'novo' uro.
Poročam.
lp, M

Trubadur ::

Pozna kdo Harding ure?
http://www.hardingwatches.com/
Berite Thomasa!

Okapi ::

Sicer prvič slišim, ampak na hitro pogledano so "kitajska konfekcija" po 5x ceni.

Okapi ::

Naslednji član zbirke je tu.
Montine of Switzerland. Še ena pri nas manj znana švicarska firma, oziroma bolje rečeno znamka, z ne ravno legendarnim, a vseeno zanimivim poreklom. Leta 1971 je znamko ustanovil poslovnež Bruce McGuire, čigar firma Clifford Enterprises se je ukvarjal s prodajo daril na letalih. To so bili časi, ko so ljudje začeli bolj množično potovati z letali in marsikdo je takrat polet izkoristil za brezcarinski nakup, ali pa je kupil darilo kot spominek na potovanje, oziroma ker se je marsikomu zdelo imenitno, da lahko kupuješ 10.000 m visoko. Kakorkoli že, ure Montine so za zmerno ceno ponujale solidno švicarsko kakovost in kmalu postale velika uspešnica - v osemdesetih so jih prodali po pol milijona na leto (ali, kot so se hvalili v oglasnih sporočilih, "vsako minuto kdo kupi uro Montine" - dobesedno, ker ima leto dobrega pol milijona minut). Kdo jih je pravzaprav delal, pa nisem uspel ugotoviti - v javnosti bolj ali manj neznanih firm, tudi precej velikih, ki po naročilu izdelujejo ure, je v Švici kar nekaj, včasih jih je bilo pa še precej več.

McGuire je kasneje svojo firmo prodal Ronsonu. Z družinskim poslom prodaje na letalih (in trajektih, križarjenih ...) je sicer nadaljeval njegov sin Stuart, ki je leta 1995 ustanovil firmo Scorpio WorldWide, ampak znamka Montine je bolj ali manj utonila v pozabo, dokler je leta 2011 firma Scorpio ni obudila in zdaj se jo dobi tudi na Amazonu.

No, tale moja je še iz zlatih sedemdesetih let (zlatih ne samo zato, ker je pozlačena;) ). V oči mi je padla zaradi lepe številčnice, ki je menda celo iz emajla. Ima sicer manjšo lepotno napako pri 7, kjer je rimska številka na robu malo izbrisana (tudi črtice za minute so tam okoli izbrisane). Ni mi sicer uspelo, niti z lupo, ugotoviti, ali je bila številčnica tam poškodovana, ali pa je mogoče to tovarniška napaka pri izdelavi številčnice. Kakorkoli že, če nisi pozoren, sploh ne opaziš. Akrilna šipca je bodisi nova, ali pa je bila ura praktično nenošena. Mere so letniku primerne, 35 x 9 mm.

Notri je soliden švicarski mehanizem AS 5200 na ročno navijanje. Prodajalec pravi, da je bil mehanizem sveže servisiran. Ali je bil res sicer ne vem, ampak na timegrapherju se za svoja leta odlično izkaže, in trditev prodajalca, da prehiteva približno 12 sekund/dan, dejansko drži, kar pomeni, da jo je prodajalec očitno vsaj pomeril na timegrapherju, če je že res ni servisiral.

Boj na ebayu ni bil ravno zagrizen, 5 se nas je potegovali in cena je pristala pri 53 evrih s poštnino vred. Po mojem kar primerna cena za solidno ohranjeno švicarsko urico.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Okapi ::

Zbirka raste. Ravnokar nabavil enega Richarda Milla (pred kratkim smo ga tule omenjali, njegovo uro ima Nadal). OK, skoraj Richarda Milla (do ur za 100+k evrov mi vseeno še malo manjka;) ).

Uro, ki sem jo ravnokar kupil na ebayu, je naredila malo znana (da ne rečem neznana) švicarska firma Valgine, ki pa je sedaj tesno povezana z Richardom Millom.


Richard Mille's factory shared with Valgine in Les Breuleux is responsible for all decisions, quality control, assembly and encasing not already accomplished by supplying partners.
...
When Mille was looking for a partner for his venture in 1999, he found one in Dominique Guenat, the owner of private label watch company Valgine. Guenat and Mille together created Horometrie SA, which can well be described as the parent company of the Richard Mille brand. (Mille also now owns shares in Valgine.)


V bistvu Valgine dela ure Richard Mille.
Montres Valgine, with which the Mille brand shares premises, is working exclusively for Richard Mille.


Takole je v intervjuju povedal sam Richard Mille:

Although I am not a watchmaker, I have very precise technical ideas and concepts. I am involved every step of the way when we make the movements, as I design many of them, as well as cases, dials, and all accessories. I also design the displays and the packaging. I also follow any aspect of watch production, with my friend and partner Dominique Guenat.

Dominique has been my friend for nearly 20 years and our business relationship has always been based on a mutual respect, frankness, total confidence in each other's morality and of course a love for developments in watchmaking. Dominique took over the family business, Valgine, in 2001. Valgine has a history of more than 100 years and has always specialised in private business, working for the the prestigious houses.


Valgine ostaja praktično neznana v ozadju, je pa vseeno tudi vidno prisotna na vsaki Millovi uri. Tule je zadnja stran "Nadalove" ure, z logom Valgine (V).



Valgine se je ves čas večinoma ukvarjala z razvojem in izdelavo prestižnih "privatnih" znamk (v bistvu manj s samo izdelavo, kot z organizacijo izdelave, pri različnih podizvajalcih). Skratka, če si hotel narediti prestižno znamko ur, pa o urah nisi imel pojma, si šel k Valgine in so vse uredili.

Vmes so pa pri Valgine tu in tam naredili še kakšen model s svojo blagovno znamko, ki pa začuda nikoli ni postala znana. Na ebayu ure Valgine sicer niso ravno pogoste, se jih pa vseeno da dobiti in to za zelo zmerno ceno. Če o firmi nimaš pojma, se mogoče 50 evrov za staro uro neznane znamke morda ne zdi ravno zelo poceni, ko pa enkrat veš, kdo Valgine je, in da delajo Richarde Mille ... Skratka, nisem prav dolgo razmišljal.;)
Tale, ki gre čez kak dan ali dva na Portugalskem na pošto, je praktično nerabljena, notri pa je zelo soliden mehanizem na ročno navijanje Peseux 7040.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Okapi ::

Še malo sem guglal o tem "skrivnostnem" Valgineju in odkril, da so imeli prste zraven tudi pri Paneraiu.
... the original Panerai had their cases produced by an Italian company called Corio, but due to quality issues they started to have their cases produced by a swiss company (Valgine) who was also responsible for the second batch of 5218-202A.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

leiito ::

Res je, čeprav šele v 90-ih. In glede na to, da Panerai velja za vsaj bratranca od Rolexa, utegnejo te Valgine res biti dober value for money. Je pa zgodovina Panerai zanimiva in barvita, od mrtvih naj bi jo obudil sosednje gore list Monty Shadow prek Silvestra Stallonea. Šef Richemont Group Rupert v enem intervjuju pove, da so Panerai kupili za manj kot €2 mio, potem pa našli v omarah 60 vintage Rolex movementov in samo s tem pokrili investicijo.

http://panerai.watchprosite.com/show-fo...

Ales ::

S 60-imi vintage movementi so pokrili naložbo 2.000.000 €? To je, kaj, 33.333 € za posamezen movement?

Okapi ::

Sicer pojma nimam, kaj so zares našli, ampak ravno vidim, da stare Radiomire z Rolexovimi mehanizmi prodajajo po 100+k evrov.
http://www.chrono24.com/en/panerai/radi...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

leiito ::

sisemen ::

Slucajno naletel na tole temo ampak moram reči, da se zabavam nad vašim entuziazmom (in uporabi besede "movement", kot da bi aplaše poslušal), kaj če bi odprli še eno temo o moškem make upu, nato pa lahko ze odprto začnete spraševati o preobrazbi spola... :))

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sisemen ()

Furbo ::

Zaradi nas si lahko kar takoj odpreš omenjene teme, saj ima slotech stroga pravila, ne bi te smeli preveč zasmehovati.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Okapi ::

Evo, pa imam še eno rusko, oziroma sovjetsko. Iskal sem eno bolj vsakdanjo, solidno ohranjeno, da je iz sovjetskih časov in da ima napise v ruščini (se pravi, da ni delana za izvoz). In seveda da je čim cenejša. Tale "Paketa" je bila s poštnino vred 40 evrov, kar sicer sploh ni poceni, še zlasti, če upoštevamo, da je za toliko mogoče dobiti tudi kakšno podobno staro švicarsko uro manj znane znamke. Ampak solidno ohranjene sovjetske ure očitno kar držijo ceno, zaradi zbirateljev (pa še poštnina je pri poceni urah pogosto vse prej kot zanemarljiva, v tem primeru je bila 15 evrov). Kakorkoli že, če bi iskal dlje, bi sigurno našel tudi kakšno cenejšo, ampak po drugi strani prav dosti ne bi prihranil, tudi če bi jo dobil brezplačno.

Nisem pa se pretirano poglabljal v to, ali je 100% vse izvirno (dostikrat ure iz sovjetskih časov sestavijo skupaj iz več različnih ur, da dobijo eno delujočo, ali jih kako drugače "predelajo" oziroma popravijo), ampak na prvi pogled in po ne najbolj temeljitem guglanju je videti vse, kot mora biti. Mehanizem (ročni) je pravi, 2628.H. Predstava na timegrapherju sicer ni ravno blesteča (črta, ki bi morala biti čim bolj ravna, je precej vijugasta, v povprečju pa ura prehiteva dobre pol minute na dan), ampak to je nekako pričakovano za 30 let staro uro, ki skoraj sigurno ni bila nikoli servisirana.

Mehanizem ima eno zanimivo posebnost. Datuma ne premikaš z vrtenjem krone, kot običajno, ampak tako, da krono preprosto potegneš (do konca) ven - vsak poteg premakne datum za eno številko naprej. Dan pa nastaviš s premikanjem kazalcev. V resnici je ta sistem boljši od običajnega, ker dnevov običajno ne premikaš, datum pa moraš za en dan naprej premaknit vsak drugi mesec (tisti, ki ima 30 dni). Pri Raketi preprosto potegneš krono do konca ven, datum gre iz 31 na 1, potisneš krono nazaj in to je to. Pri drugih urah moraš krono potegniti ven v ravno pravi položaj za premikanje datuma (in ne v položaj za premikanje kazalcev), in zapomnit si moraš, v katero smer je treba krono zavrteti, da premakneš datum in ne dneva (pri urah, ki imajo tudi dan).

V glavnem, sovjetski "predalček" v zbirki je odkljukan.;)



Mimogrede, v zadnjih letih poskušajo Raketo preleviti v elitno rusko znamko ur.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

leiito ::

sisemen je izjavil:

Slucajno naletel na tole temo ampak moram reči, da se zabavam nad vašim entuziazmom (in uporabi besede "movement", kot da bi aplaše poslušal), kaj če bi odprli še eno temo o moškem make upu, nato pa lahko ze odprto začnete spraševati o preobrazbi spola... :))


Saj morda imaš prav, glede izrazoslovja, ampak v tem kontekstu to ni kaliber, mehanizem pa nekako nima enakega pomena. Sem šel pogledat na minutka.si in nimajo prevoda za movement, sicer pa ne vidim potrebe biti tako analen, glede slovenščine.

A propos, zakaj pa vi govorite o preobrazbi spola? Zakaj ne preprosto sprememba? Preobrazba, če v izvirniku makeover, implicira spremembo v ne povsem definirano smer, neki k bo fajn, bolj nobl pa to, ampak ni čist jasno kako bo vse skupaj zgledal, še tisti, ki drugim delajo te stilske preobrazbe ali makeover hiš, nimajo nujno jasne končne slike.

Gender reassignment, ajde, gender makeover, nekako ne prepriča. Zakaj res ne rečete preprosto sprememba spola, ali pa nekaj tretjega, če želite sporočati postopnost te spremembe?

mn ::

Okapi ::

Zbirka raste. Novi član je še ena manj znana švicarska znamka s kar zanimivo zgodovino, Record. Firmo so ustanovili leta 1903, za izdelavo žepnih ur, s katerimi so se ukvarjali tudi še dolgo potem, ko so v glavnem že prišle iz mode. Leta 1960 je bila njihova žepna ura sploh prva švicarska ura, ki so jo bolj množično uporabljali na ameriških železnicah (ameriške železnice so imele posebne inšpektorje za ure, in strojevodje in ostali ključni zaposleni so smeli uporabljati samo ure, ki so bile odobrene kot dovolj točne in redno kontrolirane - do šestdesetih let so bile to v glavnem še vedno samo žepne ure, ker so bile bolj točne od ročnih).

Record je sicer tudi v svojih ročnih urah uporabljal svoje mehanizme, se pravi je bil pravi proizvajalec ur, ne samo sestavljalec, kot veliko švicarskih firm, ki mehanizmov niso delale. Leta 1961 je Longines kupil Record in "posvojil" nekaj njegovih modelov mehanizmov. Od takrat naprej je bil Record pri Longinesu nekaj podobnega, kot je Tudor pri Rolexu, se pravi cenovno dostopnejša znamka. Kot številne cenovno dostopnejše švicarske znamke tudi Record ni preživel prodora kremenčevih ur in leta 1991 so znamko ukinili.



Tale Record, ki sem ga našel na ebayu, je odlično ohranjen. Po videzu sodeč je nekje iz konca šestdesetih let ali iz začetka sedemdesetih, v glavnem iz obdobja po pripojitvi k Longinesu. Prodajalec ni vedel, kateri mehanizem je notri, ampak ker sem vedel, da so v Recordih v glavnem zelo spodobni mehanizmi (in morda tudi kar Longinesovi, oziroma tisti Recordovi, ki jih je Longines potem uporabljal kot svoje), sem tvegal in uro kupil. Mehanizem je za sedaj še vedno skrivnost, ker mi ni uspelo odpreti pokrovčka, se je pa tveganje očitno izplačalo, ker timegrapher pokaže odlične rezultate. Predvsem me je presenetilo, da dela s taktom 28.800, kar je zelo neobičajno za ure z ročnim navijanjem in malim sekundnim kazalcem. V resnici mi je zaenkrat uspelo najti en sam mehanizem s tem naborom lastnosti - Longines 6922.

Tudi sicer so podatki zelo spodobni, od približno +10 do -10 sekund/dan. 20 sekund razlike med položaji sicer ni ravno vrhunski rezultat, ampak za kakšnih 40-50 let staro uro, ki morda nikoli ni bila servisirana, je vseeno izvrsten.

Šipca je iz pleksija. Je ena tanjših ur, kar jih imam, 8,5 mm (premer pa 35 mm, kot večina ur iz tistega časa). Zanimiva je tudi zapestnica - "elastična" kovinska (Twist-O-Flex) Speidel, made in USA. Tudi Speidel ima zanimivo zgodovino, ampak da ne bom predolg, si lahko več o njem preberete tule.
Speidel @ Wikipedia

Za uro sem s poštnino vred dal okroglih 100 evrov, kar se mi zdi glede na ohranjenost in rezultate, izmerjene na timegrapherju, ter glede na cene, ki jih sicer dosegajo Recordi, kar ugodna cena. Če je notri res Longinesov mehanizem, je cena sploh izvrstna. Na netu sem našel tudi en praktično enak Longinesov model z mehanizmom 6922.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Okapi ::

"Bautilus" je prišel. Ena od tistih ur, ob kateri se vprašaš, kako Kitajcem uspe tako poceni delati ure, oziroma kakšne dobičke imajo vsi drugi, ki podobne ure prodajajo 10x dražje.

Torej, Patekov Nautilus mi je že dolgo všeč, razen njegove astronomske cene, seveda. Sodi v razred vsestransko uporabnih ur, s poudarkom na prostočasnih dejavnostih. Nekje tam je torej, kot Rolexov Explorer ali Omegina Aqua Terra, samo da je bil pri oblikovanju bolj poudarek na prestižu. Osnovna tema je jahta - ohišje se zgleduje po ladijski lini, številčnica pa po "ladijskem podu", oziroma palubi iz tikovine.

20 jurjev, ali kolikor že stane Nautilus, je seveda veliko več, kot bi hotel dati za uro, zato sem se že lep čas oziral za kakšno lepo kopijo (ki ni ponaredek). Pred nekaj leti so neki Nemci prodajali eno zelo lepo kopijo, v kateri je bil tudi spodoben Etin mehanizem, ampak je bila tudi precej draga, 300+ evrov, če se ne motim, poleg tega pa je bila tudi hitro razprodana in lastniki so očitno z njo dovolj zadovoljni, da nikoli nisem naletel na koga, ki bi prodajal rabljeno.

No, potem pa pred dobrim mesecem na Aliexpressu naletim na Nautilus v izvedbi znanega izdelovalca poceni, a solidnih kopij, Bagelsporta (imam njegovega "Explorerja II"). Imeli so tri različice, s črno, belo (oziroma srebrno) in rjavo številčnico. Rjava mi je bila najbolj všeč, cena primerna (55 evrov s poštnino vred), in sem kliknil buy. Ampak ni šlo tako gladko. Najprej se kakšnih 10 dni ni zgodilo nič, potem pa sem dobil sporočilo, da rjavih nimajo več, in da lahko vzamem črno. OK, pa naj bo črna, in danes je tu.

Vmes sem se, skupaj s še precej drugimi, navduševal nad fotkami tega "bautilusa", ki jih je objavljal en Francoz na forumu WUS. Na fotkah je bila ura videti, brez pretiravanja, enako lepo narejena kot pravi Patek. Zdaj, ko imam uro v roki, sicer ne vem nič kaj dosti več, ker izvirnika v resnici še nikoli nisem imel v rokah, tako da je težko reči, koliko se Pateku na zunaj pozna tistih 20 jurjev. Vsekakor je kopija za 55 evrov videti izvrstno. Lepo vse spolirano in brušeno, kot mora biti, brez kakšnih na hitro opaznih površnosti. Zelo natančen pogled razkrije, da urni oznaki za 12 nista popolnoma vzporedni, ampak take podrobnosti, ki jih moraš odkrivati z lupo, me v resnici ne motijo, sploh pa ne pri urah v tem cenovnem razredu.

Glavna razlika med kopijo in izvirnikom je seveda v mehanizmu. V Nautilusu je eden boljših Patekovih mehanizmov, v Bautilusu pa DG2813, solidna kitajska kopija Miyote 8215. Nič pretresljivega torej, a čisto spodoben mehanizem, kar je potrdil tudi timegrapher. Na hitro bi rekel, da bo prehiteval kakšnih 10 sek/dan, kar bo mogoče zregulirati na kakšnih 5 sek/dan v povprečju. Ura ima zadaj šipco, čeprav seveda pogled na neokrašen mehanizem ni ravno občudovanja vreden.

Svetleča barva na kazalcih in urnih oznakah sicer je, ampak bolj za okras, ker hitro neha "svetit". O vodotesnosti pri Bagelsportu za vsak primer ne povedo ničesar - vsekakor ure ne bom namakal v vodo.

Še malo o ceni. Bautilus sicer ni ravno velikoserijska ura, na Aliexpressu sta oba prodajalca hitro vse razprodala, dvomim, da sta jih imela kaj več kot recimo sto kosov. Vendar je Bagelsport znan po tem, da pri svojih posnetkih znanih modelov uporablja sestavne dele (ohišja, zapestnice, številčnice ...), ki jih sicer velikoserijsko delajo za ponaredke, kar omogoča nižje cene. Dokaz, da uporabljajo enake dele, je ravno Bagelsportov Explorer II - ko sem si ga ogledal bolj natančno, sem na steklu opazil vgravirano Rolexovo kronico, ki je sicer na izvirnikih ena od protiponarejevalskih varovalk.

Mimogrede, na Aliexpressu je mogoče poleg trenutno razprodanih "bautilusov" kupiti tudi na videz "sterilne" kopije Nautilusov, se pravi brez napisov na številčnici. Ampak pozor - te ure so brez napisov samo na (retuširanih) slikah, v resnici na njih piše Patek. Kar pomeni, da so lahko ob nakupu zataknejo na Carini. Je pa res, da tale moja ura je šla mimo carinikov nepregledana (v precej neuglednem paketku, brez škatle).

Kakorkoli že, prvi vtis je odličen, ura pa je videti takole:



Za primerjavo pa še izvirnik;)



O.

manniac ::

http://www.steinhartwatches.de/en/OCEAN...

Mnenje o tej uri? Mehanizem, cena, sem čisto nov v tem. Kako se tako uro vzdržuje, itd.
Hvala

Okapi ::

Znana in priljubljena "kopija" Rolexa. Steinhart je od teh manjših znamk, ki svoj uspeh gradijo večinoma na kopiranju Rolexa in še kakšne podobne velike firme, ena od solidnejših firm. Sami sicer ne delajo ur, zanje jih delajo drugi, ampak to velja za vse podobne firme. Kupci od časa do časa opazijo kakšno manjšo pomanjkljivost oziroma površnost pri sestavljanju, ampak se večinoma vse da urediti in uro zamenjati ali popraviti v garancijskem roku. Skratka, podporo uporabnikom imajo kar dobro.

Mehanizem Soprod A-10 je tudi zelo solidna zadeva. Soprod je na začetku sicer zamolčal, da je to pravzaprav po licenci narejen Seikov mehanizem 4L25, in so mu to nekateri zamerili, ampak mehanizem ni zaradi tega nič slabši. Narejen je kot zamenjava za Eto 2892 (po zunanjih merah sta enaka), ker je Eta omejila dobavo svojih mehanizmov drugim firmam. Nekateri pravijo, da je kot zamenjava za Eto celo malo boljši od svojega glavnega tekmeca Sellite SW3000 (ki je kopija Eta 2892), ampak kakšnih konkretnih meritev oziroma podatkov, ki bi to potrjevali, ni. Je tudi nekaj dražji od Sellite in ga izdelovalci ur uporabljajo predvsem zato, ker Sellita kot kopija Ete med kupci ni na najboljšem glasu (oziroma vsaj ni bila na začetku). Skratka, za Soprod se odločijo predvsem iz tržnih razlogov, ne zato, ker bi bil nujno boljši (je pa res, da je na pogled malo lepši).

550 evrov je za uro s tem mehanizmom kar ugodna cena, težko boš dobil cenejšo. Pravzaprav to na splošno velja za švicarske mehanske ure - cene se začno nekje pri 400-450 evrih za podobne potapljaške ure. Tale Steinhart ima še keramičen obroček, ki razloži še nekaj dodatnih deset evrov.

Je pa res, da za ta denar dobiš tudi že zelo dobrega Seikota, za samo malo več pa že tudi pravo (v smislu "staro in ugledno") švicarsko znamko, recimo Glycine.

Več bi ti o Steinhartu lahko povedal Rejzor, če bi se še kaj oglasil.

Kar se vzdrževanja tiče, pa je zadeva precej preprosta. Prvih 5 let se z vzdrževanjem ni treba ukvarjati (razen če se seveda kaj pokvari, kar se sicer lahko, ampak ni ravno pogosto). Po 5 letih lahko začneš malo razmišljati o tem, ampak če ura še vedno čisto lepo dela (in se je vmes nisi naveličal in kupil kakšne druge), lahko zadevo odložiš še za nadaljnjih nekaj let. Sodobna maziva za ure in materiali, iz katerih so narejene, so dovolj dobri, da je 10 let čisto sprejemljiva doba. Po 10 letih se lahko odločiš za preventivni servis (čiščenje in oljenje), kar stane danes kakšnih 50 evrov. Druga možnost je, da se za servis odločiš, ko se kaj pokvari (oziroma ko začne ura prehitevati ali zaostajati za več, kot si pripravljen tolerirati) - takrat je to sicer lahko malo dražje, ker je morda treba zamenjati kakšen izrabljen del, ampak v najslabšem primeru se preprosto zamenja ves mehanizem, kar stane kakšnih 150-200 evrov.

Pred nakupom mehanske ure moraš vedeti, da je njihova točnost v primerjavi s kremenčevimi precej "srednjeveška".;) Pri Soprodu A10 lahko pričakuješ tam nekje okoli +-10 sek/dan (15, če imaš smolo, 5 ali celo malo bolje, če imaš srečo). Točnost lahko popraviš z regulacijo in načeloma lahko prideš do tistih +-5 sekund na dan, tudi če ura sprva ni tako točna (mehanizem ima majhen vijak, ki ga malo zavrtiš v plus ali minus - oziroma lahko to namesto tebe za 5-10 evrov naredi urar).

In to je v glavnem to, kar je treba vedeti.;)

manniac ::

Uf, hvala za tako natančen opis in razlago. :)

Daš kakšen model(primer) Seikota ali Glycine, ki si jih prej omenil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: manniac ()

Okapi ::

Glycine Combat Sub. Imaš en kup modelov različnih barvnih kombinacij, različnih kazalcev in še česa. Če malo poguglaš, se cene začnejo nekje okoli 600 evrov in pridejo do nekako 800 evrov, odvisno od konkretnega modela.

Veliko izbiro in precej ugodne cene ima Iguanasell, ampak posamezne modele lahko ceneje dobiš tudi drugje.
http://www.iguanasell.de/

Tule je recimo na hitro en zguglan za 567 evrov (nisem gledal, ali pošiljajo po pošti k nam).
http://www.colucciorologi.it/en/combat-...



Pri Seikotu pa za 500 evrov dobiš model SBDC001, ki mu pravijo Sumo. Po mnenju marsikoga najboljša potapljaška ura za ta denar.

Merops ::

Merops je izjavil:

Merops je izjavil:

Pozdravljeni.
Sem nov na tem foruma kot komentator, vendar kot bralec pogost gost.

V torek 09.06.2015 sem na tem naslovu:
http://www.funktionelles.de/Uhren/Citiz...

naročil in preko PayPala plača ročno uro Citizen-Titanium-BM6930-57E.
V tehnični specifikaciji na zgornjem naslovu navajajo, da gre za uro, ki ima:
Quartz mehanizem E111, super titanimu ohišje in zapestnico, safirno steklo, vodotesnost 10b in ne na koncu EcoDrive-torej polnjenje 'baterije na sonce'.
Cena 146€+stroški=153€.
V komentarju sem ob naročilu zapisal:
"Želim nov, brezhiben in tovarniško zapakiran artikel".

Uro sem po DHL pošti prejel v četrtek 11.06.2015! :)

Odprem embalažo in sledi presenečenje.:( Glede na UnBoxing posnetke na YouTubeu in najdene info iz spleta sem pač pričakoval uro zapakirano v Citizen embalaži, certifikat (kartico) z oznako modela izdelka, serijsko številko in garancijsko izjavo, navodila, in mogoče še čestitko, kako dober izdelek sem kupil..

V paketu je bila sicer prazna Citizen embalaža za uro. Ura je bila zapakirana v A5 mehurčki-kuverti, brez navodil, certifikata... Račun je priložen.
Ura sama je na videz bp, izgleda 'kot nova'. Tudi teža se ujema z navedeno v specifikaciji=86g. Kontoliral sem točnost teka z 'Local time-Ljubljana' in ura teče zelo točno. Na uri me moti tudi dejstvo, da je bila že nastavljena, tako hh:mm:ss in datum! Pomislek: pazi, izdelek je že bil v uporabi.(!!!)

Sem v stanju počutja 'malo žalosten'. Ima me (pa me spet mine!), da bi izdelek reklamiral.
Prosim za vaše mnenje in priporočilo.
Hvala, Merops



A vendar 'kamenček v čevlju' je premočno najedal, tako da sem kljub vsemu le vložil reklamacijo z zahtevkom za zamenjavo artikla.
Dobil sem sledeč odgovor:

Hello Sir,
we are very sorry, that you did not receive a new article. Please send back the article to us and put the invoice of the shippint costs into the package.
In the meantime we will order the article directly from the manufacturer and after receiving your return shipment, we will check the article and send you the new one.
We are very sorry and hope that you agree with our proposal.
Mit sportlichen Grüßen vom Schliersee

Lepo. Zadevo bom zapakiral, priložil račun vplačane poštnine in čakal na mojo 'novo' uro.
Poročam.
lp, M



Ker sem obljubil, da bom poročal:
Dobil sem novo, lepo zapakirano uro z ustreznimi papirji in povrnjenimi stroški vračila. :)
lp, M

leiito ::

Lepo. Še ena od prednosti nakupovanja po netu, vsak resen online retailer brez težav zamenja ali vrne denar, prodajalci garderobe paketu priložijo bon za UPS, da ni nobenih stroškov ali izgube časa.

Kakorkoli, za moj okus je od doslej prikazanega najlepša ura tisti Okapijev Davidoff. Kako dela, Okapi?

Okapi ::

Oba Davidoffa delata odlično. Fino je, ker ima en usnjen pas, drugi pa kovinskega, in ker je oblika ohišja enaka (in taka, da nanj ne pašejo standardni pasovi), ju lahko menjam. Tako da sem z dvema urama dobil 4 kombinacije.

Edino precej konkurence imata, pravzaprav vedno več, in sta večino časa na navijalniku. Trenutno je na roki največ časa Bagelsportov "Nautilus".

Drugače pa po pošti prihaja ena zelo nenavadna ura, Enicar s sliko gvinejskega predsednika Sekou Toureja. Enicar je zelo zanimiva švicarska znamka (ime je nazaj napisan priimek ustanovitelja, Racine), ustanovljena pred 101 letom. Znamka sicer še vedno obstaja, ampak izvirna firma je šla v stečaj 1987, ime je kupila neka hongkonška firma in kitajski Enicarji od 1988 nimajo razen imena nič skupnega s "pravimi" Enicarji (ki so veljali za zelo dobre ure).

Po naročilu narejene ure s slikami državnih poglavarjev so bile včasih precej priljubljene (sedaj pa nekoliko manj), zlasti med raznimi šejki in diktatorji. Na urah znanih švicarskih znamk, vključno z Rolexom, najdemo Sadama Huseina, Gadafija, ibn Sauda ...

Ali so to uro res naredili pri Enicarju po Tourejevem naročilu, ali pa je samo nekdo na Enicarjevo uro dal številčnico s sliko predsednika, bo precej težko zanesljivo ugotoviti, med drugim tudi zato, ker so menda stari Enicarjevi arhivi uničeni. Mehanizem in ohišje sta sicer prava, ampak to ne pomeni dosti. Bolj zanimivo je, da se Sekou Toure tudi drugače pojavlja v povezavi z Enicarjem. Ko je leta 1984 umrl, je francoski radio poročal o njegovi zapuščini (kot se za dolgoletnega afriškega diktatorja spodobi, je imel ogromno bogastvo) in poleg nekaj gradov in ostalih zadev so takrat omenili tudi, da naj bi bil Tourejev sin lastnik Enicarja. Ni pa to preverjen podatek.

V glavnem, malo sem hazardiral - ura je bodisi izjemno redek izvirni Enicar, ali pa nenavaden in prav tako redek ponaredek. Ko jo dobim, bom poskusil malo natančneje raziskati.

Kot dodatno zanimivost naj omenim, da gugl najde nekaj arhivskih fotk, ko je Sekou Toure (sicer eden od glavnih zagovornikov gibanja neuvrščenih) leta 1961 obiskal Ljubljano. Takole se je odpeljal izpred železniške postaje.



Aja, še ura;)
Fotka ni moja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

zbrisan ::

Ali kdo ve za kaksno podobno uro kot je tale ampak manjsa, ta je 45mm kar je preveliko zame, mi je pa vsec dizajn.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zbrisan ()

leiito ::

45 mm preveč? Če ohišje štrli čez roko, morda res, sicer so pa danes ure večje kot nekoč.

Okapi ::

Takih minimalističnih ur je veliko. Guglaj slike s ključnimi besedami watch minimalist black.

Jaz običajno priporočam Cadence kot cenovno ugodno alternativo tem raznim precenjenim bolj razvpitim znamkam.
Imajo kar nekaj podobnih modelov, tale na sliki ima recimo 42 mm, stane pa 48 dolarjev + poštnina (+ mogoče 22% našega DDVja, če bodo cariniki zelo natančni).


http://cadencewatch.com/mfa1-black

pierch ::

Da izkoristim priliko in podam mojo izkušnjo s Cadence urami.

Pred časom sem tudi sam kupil Cadence uro, ravno tako sem hotel eno minimalistično. Naročil sem tole. Po več kot enem mesecu čakanja sem končno obupal in kontakrital njihov support in vprašal kje je moja ura. Po nekaj izmenjenih mailih smo ugotovili, da je bila poslana v Philadelphio(no vsaj po trackingu sodeč) :)). Kakorkoli, odobrili so mi refund v obliki nove ure v istem price rangu, ker so med tem časom ukinili naročeni model. Tako, da na koncu sem dobil skoraj enako uro, le z modro številčnico. Sicer sem jo preplačal zaradi razlike v ceni, ampak mi je celo lepša. Tako da support lahko pohvalim, da niso preveč komplicirali, škoda edino da nisem jih konkatiral takoj ko sem posumil na "lost package".

Z uro sem zaenkrat zadovoljen (imam jo malo več kot pol leta), je zelo lahka in tanka. Za ta denar mislim da je ok. Kar se tiče mehanizmov, pa bo kak strokovnjak ocenil če so OK, sam o tem nimam pojma.
Pierch

zbrisan ::

leiito tako nekako bi zgledalo na moji roki se ti ne zdi preveliko?

Okapi ::

Za ta denar mislim da je ok. Kar se tiče mehanizmov, pa bo kak strokovnjak ocenil če so OK, sam o tem nimam pojma.

Notri je standardni japonski kremenčev mehanizem 1L22 (Miyota, oziroma Citizen). Nič posebnega, kot rezervni del stane 5-10 evrov, ampak čisto soliden. Enaki mehanizmi so recimo v podobnih minimalističnih urah znane modne znamke Daniel Wellington, samo da so te 3x ali 4x dražje od Cadence.

Okapi ::

Če bi kdo rad imel švicarsko uro še kar ugledne znamke po ugodni ceni - pri Ashfordu imajo JeanRicard s 65% popusta. JR je blagovna znamka od Girard Perregaux (nekaj podobnega torej, kot Tudor pri Rolexu).
Ashford www.ashford.com je ameriška trgovina (sivi uvoznik) in pošiljajo v Slovenijo, čeprav poštnina ni ravno poceni - 60 dolarjev. Na naši strani bo treba plačati še 22% DDV, ampak to je kompenzirano z dodatnim 25% popustom pri Ashofordu s kodo VIP25JR.

Na voljo je veliko modelov, tule je samo en za pokušino:


Običajna cena je skoraj 3 jurje evrov (3200 dolarjev). Pri Ashfordu je z dodatnim popustom in poštnino 962 dolarjev. Naši cariniki bodo dodali 22%, končna cena pride torej okoli 1050 evrov.

V glavnem, 3 jurje je za tako uro pretirana cena, jurja pa že kar sprejemljiva.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

leiito ::

zbrisan je izjavil:

leiito tako nekako bi zgledalo na moji roki se ti ne zdi preveliko?


Res se zdi preveliko.

zbrisan ::

Evo verjetno bom kupil kar tole

perci ::

overpriced

Okapi ::

In to kljub 50% popustu. Pa še pasek je videti ceneno. 200 evrov, kolikor je cena brez popusta, je za tako preprosto kremenčevo uro absurdno veliko, 100 evrov pa samo malo manj absurdna. Casio za ta denar naredi precej boljšo uro, s sončnimi celicami in radijsko sinhronizacijo.

Evo, sem šel za hec pogledat in če v Aliexpress iščeš "elegant watch for men", dobiš med drugim kopije DW od 3 dolarje naprej, s poštnino vred. Razlike ne bo opazil nihče, zlobni jeziki pa pravijo, da so narejene v isti tovarni kot izvirniki.;)

O.

Ganon ::

Bom kar tukaj prilepil. Se splača?





V čem je razlika med 70HR in 70FR? Na uradni strani je samo še FR, ki je verjetno najnovejhši model, ampak ura izgleda takorekoč identično.

Nihče? :(

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ganon ()

pierch ::

zbrisan je izjavil:

Evo verjetno bom kupil kar tole



Še vizualno sta si podobni:
http://cadencewatch.com/reed
Pierch

Okapi ::

Evo, danes sem naredil prvo zamenjavo. Počutil sem se kot v dobrih starih časih, ko sem še resno zbiral znamke. Kdo se bo verjetno prijel za glavo, kaj sem zamenjal, ampak tako to gre pri zbirateljstvu.;)

Tale Casio Edifice je šel v Zagreb.



Na poti v Ljubljano so pa trije Darwili. Za zamenjavo sem se odločil predvsem zaradi enega, narejenega ob olimpijskih igrah '80 v Moskvi, čigar glavna posebnost oziroma zanimivost so dnevi v slovenščini - PON, TOR, SRE, ČET ... Do danes jih je ohranjenih bore malo v delujočem stanju.


Marsikdo sploh ne ve, da je bila Slovenija včasih očitno dovolj pomembno tržišče za Darwilove ure, da so jih delali tudi z dnevi v slovenščini. Takšna "lokalizacija", kot bi se temu danes reklo, sicer ni ravno nek strašen dodaten strošek - natisniti je treba par sto takšnihle plastičnih obročkov.


Poleg tega so dnevi na enem obročku v dveh jezikih (pri tem Darwilu v slovenščini in italijanščini), uporabnik pa sam izbere, katere bo uporabljal. Ampak vseeno sem bil presenečen, ko sem pred par meseci prvič slišal, da so delali ure v slovenščini, ker bi pričakoval, da bodo raje naredili take v "jugoslovanščini" (se pravi srbohrvaščini). In sem si rekel, da moram eno tako dobiti. Ko sem torej danes na netu zagledal priložnost, sem jo zagrabil. Uro bi sicer lahko tudi kupil (samo tega Darwila, ali vse tri skupaj - prodajalec je hotel imeti zanje 120 evrov), ampak sem si rekel, da bom poskusil z zamenjavo. Tisti Casio je sicer odlična ura, ampak resnici na ljubo sploh ni prišel na vrsto, da bi ga dal na roko. Če bi ga hotel prodati, pa dvomim, da bi uspel dobiti zanj 120 evrov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

mailer ::

Če pogledam koliko so cene za nove Edifice pri nas si ga dal dosti prepoceni.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

Okapi ::

Koliko stanejo pri nas sicer nisem gledal (a se taki sploh dobijo?), ampak predlani sem zanj dal 112 evrov (ko je bil evro še malo bolj pri močeh;) ), danes pa lahko novega dobiš, s poštnino in uvoznimi dajatvami vred, za 130 evrov (pa ne vem, če sem na hitro našel najcenejšo ponudbo).

Za povrhu pa imam itak še enega Edifica viška - če koga zanima.;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

zbrisan ::

pierch je izjavil:

zbrisan je izjavil:

Evo verjetno bom kupil kar tole



Še vizualno sta si podobni:
http://cadencewatch.com/reed


Sem gledal to ura ja, ampak mi ni vsec ker ima zlato, mi je bolj vsec srebrno.

tlozej ::

Mogoče kakšno mnenje o teh dveh urah:

Jacques Lemans - JL1-1799F
http://shop.stentime.si/rocne-ure/jacqu...
 JL

JL



in
Seiko - SKA611P1
http://shop.stentime.si/SKA611P1?search...
 Seiko

Seiko



JL ima kronograf, Seiko ne - mi niti ni bistven. Seiko je Kinetic.

Ali kdo pozna primerjavo v kvaliteti izdelave, kakšne bistvene razlike...?

LP
««
77 / 188
»»