» »

Excel - dvojni vlookup

Excel - dvojni vlookup

foofighter ::

Zdravo,
imam problem, za katerega potrebujem pomoč.

Imam dve tabeli s po tremi stolpci. 1. stolpec je v obeh primerih glavna skupina, 2. stolpec pa v obeh primerih neka podskupina. V 3. stolpcu druge tabele so vrednosti, ki bi jih rad spravil v prvo tabelo.
Problem je, ker se vsaka podskupina lahko pojavi v vseh skupinah. Zaradi tega ne morem uporabiti navadnega vlookupa in primerjati samo 2. stolpcev.

Potreboval bi torej funkcijo, ki bi delovala kot vlookup, s tem da bi preverjal oba stolpca.

Primer:
1. tabela

1 a
1 b
1 c
2 a
2 b
2 c
3 a
.
.
.

2. tabela
1 b 10
2 a 20
2 b 30
.
.
.

Upam da je jasno kaj hočem doseči.

NeMeTko ::

Tako na hitro bi rekel, da naredi še en 'generični' stolpec, ki bo nekako =A1&B1 in potem delaš vlookup po tem generičnem stolpcu. Morda se da še kaj lepše speljat, ampak po kmečko se najprej te metode spomnim.

smetko ::

No comment

prtenjam ::

lahko pa uporabiš MExcel, ki je (med drugim) namenjen rešitvi natanko tega problema...
Matjaž Prtenjak
https://mnet.si

foofighter ::

Hvala za reklamo, ampak sem se že drugače znašel. Rešitve za vlookup nisem našel.
Se pa da to narediti s kombinacijo index in match:
=INDEX($K$1:$K$19;MATCH(1;(A2=$I$1:$I$19)*(B2=$J$1:$J$19);0))
Pa ker gre za array formulo, jo je potrebno potrditi s ctrl + shift + enter.

NeMeTko ::

Že prvi link na googlu, ti vrže ven podrobne opise treh rešitev problema, med njimi vlookup varianto, ki sem ti jo jaz omenil in index varianto, ki si jo sam našel.

Kaj je res tako teško malo googlat?

foofighter ::

Najboljše da se forume kar zapre. Itak je že vse na googlu...
Tisti vlookup mi pa ni všeč zaradi stolpca, ki ga moram dodati.

smetko ::

Najboljše da se forume kar zapre. Itak je že vse na googlu...

Sploh to ne bo potrebno, saj tisi, kateri ti hočemo pomagati, se ne bomo več oglašali, novih moči pa tudi ne bo, saj boste pričakovali rešitve na pladnju. Na google sem te napotil, da boš lažje našel rešitve in boš v nadaljevanju ti tisti, kateri bo reševal tuje probleme. Na ta način bodo lahko še dolgo funkcionirali tehnični forumi, da bo na njih več tehničnih rešitev in manj politiziranja. Na googlu si najverjetneje opazil, da se da isti problem rešiti na več načinov. Vendar vsaka rešitev ima tudi svoje omejitve in to je pri tehniki najbolj zanimivo.

Tisti vlookup mi pa ni všeč zaradi stolpca, ki ga moram dodati.

Ta način komunikacije mi je že bolj všeč, saj forumi so namenjeni tudi temu, da na njih razpravljamo o različnih rešitvah, in tu si navedel argument, zakaj zate ta rešitev ni sprejemljiva. Zanimalo bi me pa še, kaj misliš o 3. rešitvi s funkcijo sumproduct.
No comment

foofighter ::

Nisem iskal že končne rešitve, ampak samo funkcijo s katero bi lahko rešil problem. Ne vidim kako je lahko odgovor Vprašaj google boljši kot pa to, da mi pojasniš delovanje funkcije ki jo potrebujem.

3. rešitev zame ne pride v poštev ker je v stolpcu, iz katerega črpam podatke tudi tekst. Sam Sumproduct deluje samo na številkah. Da bi vračal tekst je potrebnega še en kup dodatnega dela.

Če pa ima kdo v podobnem primeru v stolpcu z iskanimi podatki samo vrednosti, priporočam funkcijo sumproduct ravno zaradi tega, ker je ta v prvotnem smislu namenjen delu z vrednostmi. Primer ko to pride prav:

1. tabela

1 a
1 b
2 a

2. tabela

1 a 4
2 a 5

Če 3 stolpec 2. tabele uvažam v 1. mi bo v 1. tabeli poleg 1 b izpisalo:
z index match funkcijo: #n/a
s sumproduct funkcijo: 0

V takšnih tabelah nas dostikrat zanima skupna vsota vrednosti in v primeru index,match nam recimo formula SUM ne bo dala končnega seštevka ravno zaradi vrednosti #n/a, ki se nahajajo v tem stolpcu. S sumproduct pa imamo v tem primeru v stolpcu 0 in SUM funkcija deluje.

smetko ::

Ne vidim kako je lahko odgovor Vprašaj google boljši kot pa to, da mi pojasniš delovanje funkcije ki jo potrebujem.

"Vprašaj google" je bila samo škatlica, katero bi moral odpreti in v njej bi našel ne samo odgovor za tvoj problem, temveč tudi kaj vprašati strička googla, da ti vrne uporabne rezultate. Sem pa malo zbegan, kajti ne vem ali res nisi opazil, da je za tem skrita hiperpovezava, katera te pripelje do odgovorov(res da v angleškem jeziku), ali pa se samo sprenevedaš. Ta način sem uporabil tudi zato, ker je za tvoj problem, kot si ga predstavil, možnih več rešitev in je google že v odgovorih na prvi strani našel odgovore z lepimi razlagami. Katera od teh rešitev je najbolj primerena, je odvisno od robnih pogojev, katere si pa šele kasneje razložil.
No comment

NeMeTko ::

Meni tudi ne bo nikoli jasno, zakaj je tako hudičevo teško najprej pogledat na google, in potem, če ne najdeš rešitve povprašat na forumu.

Mar mislijo, da ostali vemo vse odgovore na pamet? Tudi jaz grem pogosto pogledat na google, kaj tam pravijo za določen problem, predenj napišem kak odgovor. Potem se pa nekdo buni, ko mu rečeš, da bi lahko že sam pogledal?

Imam polno razumevanje za tiste, ki ne znajo tujih jezikov, ali pa problematiko premalo poznajo, da bi lahko sestavili pravilen iskalni pojem za google, nimam pa razumevanja za tiste, ki samo zaradi lenobe ne zmorejo poguglati in sami rešiti svoj problem.

Rad pomagam, če lahko. Koneckoncev s tem tudi lastno znanje osvežuješ, včasih se pa tudi kaj novega naučiš.
Podpiranje lenobe pa ne spada sem.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

pomoč excel (strani: 1 2 )

Oddelek: Programska oprema
587563 (3140) -JM-
»

EXCEL vgnezdenje dveh vlookup funkcij?

Oddelek: Programska oprema
101767 (1466) prtenjam
»

excel IF funkcija

Oddelek: Programska oprema
236459 (3466) Cofko Cof
»

Excel 2007: lookup?

Oddelek: Pomoč in nasveti
61152 (1052) milc
»

Excel 2003 formula

Oddelek: Programska oprema
61079 (995) Zako

Več podobnih tem