» »

Domače omrežje

Domače omrežje

JackCola ::

Zdravo slovenian-techovci!
Imam majhen problemček z vzpostavitvijo domačega omrežja.
 Domače omrežje

Domače omrežje


Nekako takole izgleda samo da med modem in switch pride še wireless router kateri se povezuje v stenski ethernet priključek. Ta priključek potem vodi do switcha, ki je v omarici do katere so speljani vsi stenski ethernet vtiči kateri bodo prikljopljeni na switch.
Zanima me, če je omrežje pravilno sestavljeno in če bo delovalo.
Switch pride tale: http://www.mimovrste.com/artikel/114047...
Vseh stenskih priključkov po hiši je namreč 21 in vsi vodijo v omarico, kjer bi postavil ta swtich. Switch bi bil pa priključen preko routerja, ki je povezan na en stenski priključek ter na modem. Upam da sem bil razumljiv.
  • spremenil: JackCola ()

čuhalev ::

Priporočal bi gigabiten switch.

Sicer pa je vezava pravilna.

NeMeTko ::

Če boš imel 21 stenskih priključlov v hiši, bo "Wall Plate w. 4 ethernet Jacks" postal problematičen kot rešitev za tvoje potrebe (bi jih rabil 5 v vrsti).

Praviš, da boš imel 'omarico'. Če je govora o standardni 'računalniški' omarici, potem kupi tzv. distribucijski oz. patch panel za omarico in vse kable napelji direktno nanj. Odvisno od prodajalca in proizvajalca takšni 24portni paneli stanejo od 25€ navzgor in so vredni svoj denar.
 distribucijski panel

distribucijski panel



Za pričvrstitev kablov rabiš posebno orodje, ki se ga dobiti za 5€ (ne rabiš profi verzije). Če tak panel prvič vežeš, je stvar kar mali izziv, vendar najkasneje po 4. portu ugotoviš, da je zadeva bistveno boljša za napeljevanje kot stenske vtičnice.

Će je govora o kakšni 'ikea' omarici, bo pa stvar malo bolj problematična...

In tako, kot je že rekel jaakaa - vzemi gigabitni switch.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: NeMeTko ()

JackCola ::

Hvala vama za odgovor, sem naročil gigabiten switch. Nemetko glede panela pa mislim da ni potrebe... O omarici je govora samo kot omarica s switchom na katerga grejo vsi ethernet wall plugi po hiši. Da bo malo bolj jasno sem naredil v packet tracerju sliko:
 Domače omrežje

Domače omrežje


V dvomih sem samo ker gre router preko wall pluga do switcha. Ali bo to kakorkoli vplivalo na omrežje ali je ta wall plug samo nekakšen podaljšek ethernet kabla? In pa če se komu da razložit kako se nastavi potem switch da bojo vsi wall plugi v omrežju in če se bo dalo na njih priključiti wireless routerje, da razširim signal po hiši?
Hvala in lp!

Voluharr ::

Ali bo to kakorkoli vplivalo na omrežje ali je ta wall plug samo nekakšen podaljšek ethernet kabla?

Ne to ne bo vplivalo na omrežje in ja, wall plug je samo vtičnica "podaljšek" ethernet kabla. Če nakaj vključiš v stensko vtičnico je enako, kot če bi priključil direktno v switch.
In pa če se komu da razložit kako se nastavi potem switch da bojo vsi wall plugi v omrežju

Glede na to da si kupil (verjetno) navaden unmanaged switch ne moreš switcha nič nastavljat. Vse naprave, ki so priključene na ta switch so v istem omrežju. Le Laptop0 in Laptop1 sta odvisna od nastavitev routerja3(4).
Wireless roterje lahko priključiš kamor hočeš, wall plug ali direktno switch, saj ni razlike (razen nekaj metrov dodatnega kabla).
Prav tako je za ostale naprave.
Backup, VPS, kolokacija: https://reavisys.si

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Voluharr ()

NeMeTko ::

Tudi če si kupil malo 'bolj smart' switch, bi moral delati out-of-the-box, brez da na njemu karkoli nastavljaš.

Drugače pa tako, kot ti je že Voluharr napisal. Če imaš vtičnice Cat5, ne bo nekih izgub, ki bi ti delale težave, ampak se bodo vse obnaša zgolj kot podaljšek.
Edina napaka, ki se ti lahko tu zgodi, je napačna vezava žičk v vtičnicah. To boš pa hitro ugotovil, če se ti ne bo prižgala lučka na switchu oz. ethernet portih, ko boš na obe strani priključil naprave. Če je switch malo bolj pameten (ima web vmesnik) zna včasih tudi diagnosticirati porte, če je kakšen problem s kablažo, ki je navešena nanj.

JackCola ::

Kupil sem tale switch:
http://www.mimovrste.com/artikel/254001...
Torej samo priključim v en slot na switchu ruter in na ostale slote kable iz wall plugov in že se lahko na wall pluge priključijo naprave?
Tako preprosto je to danes :)

NeMeTko ::

JackCola je izjavil:

Kupil sem tale switch:
http://www.mimovrste.com/artikel/254001...
Torej samo priključim v en slot na switchu ruter in na ostale slote kable iz wall plugov in že se lahko na wall pluge priključijo naprave?
Tako preprosto je to danes :)


Točno tako. Postaviš, priklopiš, špila. Nimaš kaj za konfigurirati, tudi če bi hotel, ker je unmanaged switch.

Po drugi strani pa je kar malo škoda, da si vzel tega. Chiptrade ima akcijo, kjer za 187,20€ dobiš DVA malo pametnejša Level One switcha. Enega ponucaš, drugega prodaš na Bolhi.... in prideš ceneje do boljšega switcha, s katerim lahko kreiraš Vlane, štelaš QOS, itd. Res pa je, da je samo 16 portni....

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: NeMeTko ()

JackCola ::

Hvala, hvala za odgovore ! Jutri zvežem in more da dela :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Priklop več televizij na telekomov modem

Oddelek: Omrežja in internet
288187 (5003) Vaseer
»

Utp podaljsek

Oddelek: Kaj kupiti
172588 (2001) Nesta
»

Switch

Oddelek: Omrežja in internet
345289 (4380) SeMiNeSanja
»

Premalo portov na routerju :(

Oddelek: Pomoč in nasveti
162673 (2023) Invictus
»

BifferBoard: 1W linux device

Oddelek: Omrežja in internet
121775 (1376) hojnikb

Več podobnih tem