» »

Zakaj Bleed za printanje ?

Zakaj Bleed za printanje ?

Mucek123 ::

Lepo pozdravljeni zanima me zakaj je potrebna obroba npr. 5mm obroba. Mi lahko kdo bolj podrobno razloži . Ali se ta obroba potem izreže ven in se nevidi več ?.

Pa še nekaj me zanima. Kako računaš kakšno velikost formata je potrebno. Npr. Videl sem, da so nekateri računali, če imaš npr. 300 DPI mora biti format drugačen, kot pa pri drugih DPI velikosti. Mogoče ve, kdo kako to izračunaš ?.

Hvala in Lep pozdrav

Tac20 ::

Poldi112 ::

>Ali se ta obroba potem izreže ven in se nevidi več ?.

Ja, to je ideja.

Glede dpi, ne rabiš nič študirati, vsaj dokler si na tisku. Narediš vse v vsaj 300 dpi, izvoziš v pdf in je to to.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Mucek123 ::

Ok. Poldi kaj si pa mislil glede tega, ko sem vprašal. Ali se ta obroba potem izreže ven in se nevidi več ?. To ostane ali se izreže ?. Kaj misliš s tem Ja, to je ideja ?:P

Lep pozdrav

Poldi112 ::

Si predstavljaš kako naredijo knjigo? Zgibajo pole (liste), tako da dobijo "vsebino", gor nalepijo še naslovnico in potem odrežejo po tistih črticah (paserjih). In ker pri rezanju vedno falijo milimeter ali dva imaš bleed - vsebina, ki gre izven tvojega dokumenta (v praksi zgolj na slikovnih ali barvnih površinah, pri tekstu na beli podlagi je bleed bela podlaga, tako da ga efektivno ni), da lahko knjigovez mirno poreže knjigo po paserju in se ne sekira, da bo imel na koncu milimter belega roba, ker ni čisto v nulo nastavil noža oz. zgibal pol.

Tako da ja, bleed se izreže.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Radar me je ujel in slikal

Oddelek: Loža
4511886 (10349) Valvoline
»

Cropmarks v Photoshopu

Oddelek: Programska oprema
151698 (1499) arc-x
»

Photoshop - tiskarna!!!

Oddelek: Pomoč in nasveti
153974 (3675) lonz
»

Ohisje z navdihom Cube

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
352379 (1678) m.i.h.a.
»

Urejanje dvd filma (odstranjevanje nekaterih scen) ??

Oddelek: Zvok in slika
51613 (1529) jype

Več podobnih tem