» »

VPN in podobno

VPN in podobno

Dajarra ::

LP,
ukvarjam se s stavami in potreboval bi nekaj kar bi mi menjalo IP-je. Mi lahko kdo razloži kaj to VPN je in ali je Hidemyass primerno za kaj takega?
Potrebujem namreč različne IPje če imaš različne račune odprte drugače ti blokirajo račun.

Hvala. Vem, da so mogoče osnovna vprašanja, a nimam pojma o tem.

KoMar- ::

Torej v bistvu želiš pomoč pri kršenju njihovih pogojev uporabe storitev?

Dajarra ::

Ne. Oče je želel staviti in ker je to delal iz istega ip-ja kot jaz, so ga blokirali.

blackbfm ::

Hidemyass oz. raznih zastonjskih proxijev bi se izogibal, ker nikoli ne veš če je res anonimen (no da se preverit). Vpn pa bi moral bit 100%.

Dajarra ::

Kaj pa je točno to VPN?
Je to plačljiv Hidemyass ali kaj drugega?

metalc ::

VPN (virtual private network ali prevedeno navidezna zasebna mreža) je nek splošen princip, da več med seboj ločenih lokalnih mrež (npr. firma na več lokacijah ali da se v eno mrežo povežeš z bratrancem na drugem koncu Slovenije ali sveta) namesto po najeti liniji (drag hec) povežeš v eno (od tu "navidezno") po neki javni mreži (npr. internet). Seveda ni zaželeno, da bi kdo tretji imel dostop do teh lokalnih mrež ali da bi prisluškoval prometu med njimi, zato se praktične izvedbe največkrat poslužijo še različnih družin šifrirnih algoritmov, ki zagotovljajo zasebnost iz več vidikov.

Nekaj izvedb VPN, ki temeljijo na odprtih standardih, so npr. IPSEC (nižji nivo, obvezno mora bit podprt v OS, kar danes že itak podpira več ali manj vsak), na višjem nivoju (namesto podpore v OS potrebuješ primerno programsko opremo) je OpenVPN, v nekaterih primerih je dovolj tudi SSH... potem so tu še različne izvedbe po zaprtih standardih, ki zahtevajo, da je na obeh koncih programska (včasih tudi strojna) oprema pravega proizvajalca.

Upam, da je razloženo dovolj "telebansko" :), kaj konkretno počne HideMyAss, pa žal ne vem povedati.

NeMeTko ::

Moram Metalca nekoliko dopolniti, da bo slika bolj celovita.

Kot je že Metalec navedel, z VPN lahko na varen način povežemo več oddaljenih omrežij preko interneta v navidezno enovito omrežje. Z uporabnikovega vidika, postanejo resursi na oddaljenem omrežju enako dostopni, kot da bi se nahajali lokalno.

Obstaja pa tudi varianta VPN, kjer se ne povezuje celo omrežje, temveč zgolj en računalnik. Ta način se uporablja npr. če si nekje na poti s svojim prenosnikom in bi se rad varno povezal na omrežje doma ali v podjetju. Če imaš doma router in bi rad iz oddaljene lokacije dostopal do resursov na domačem omrežju, zelo hitro naletiš na problem, da so računalniki izza routerja nedosegljivi. Načeloma lahko na večini routerjev postaviš nekakšen 'virtualni strežnik', vendar imaš s tem še vedno zgolj dostop do enega računalnika, pa še ta dostop ni ravno varen. Ta problem pa rešuje VPN. Ko se povežeš preko VPN povezave, dobi tvoj prenosnik navidezni IP naslov tvojega domačega omrežja in lahko brez težav varno dostopaš do vseh računalnikov na njemu (če nisi omejil možnosti dostopanja v konfiguraciji VPN). Včasih se je za tako povezovanje uporabljal PPTP protokol, ki pa danes ne velja več za varnega. V veliki meri ga je zamenjal IPSec, za katerega pa moraš na prenosnik namestiti poseben odjemalec. V zadnjih letih pa se vse bolj uveljavlja SSL VPN, ki (odvisno od implementacije) uporabi kar spletni brskalnik za vzpostavitev povezave.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

VPN (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
7412364 (5181) Tidule
»

Domači VPN (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
12722413 (8261) Daniel
»

IPv6 in tuneli

Oddelek: Omrežja in internet
71189 (1016) SeMiNeSanja
»

Domači Proxy?

Oddelek: Omrežja in internet
355028 (4060) wungad
»

Dostop do oddaljenega omrežja

Oddelek: Omrežja in internet
123365 (3011) mladec

Več podobnih tem