» »

Problemi po menjavi hardwera

Problemi po menjavi hardwera

Boomerang ::

Zdravo!

Na daljavo rešujem en problem, zato ne morem reči kaj točno je vzrok, sicer pa si bom šel situacijo ogledat in potem iščem rešitve. A vseeno bi prej rabil vaše nasvete.

Kar vem, je naslednje: računalnik je bil nadgrajen z močnejšim procesorjem in grafično/zvočno kartico, pa mogoče še ram (nisem uspel točno izvedeti). Zdaj pa so se pojavili problemi: zvok šteka (na določenih mestih) in grafika zmrzuje. Ne vem, če je serviser zadevo preveril preden je računal, ampak toliko sem do sedaj izvedel.

Po mojih izkušnjah in sklepanju, je lahko problem v:
- krivi so driverji, mogoče jih serviser sploh ni namestil --> potrebna namestitev driverjev.
- če napajalnik ni bil zamenjan, je morda stari preslab --> potrebna zamenjava napajalnika.
- komponente niso združljive med seboj --> ta problem bi sicer moral rešiti serviser, preden se je sploh lotil nadgradnje. Ampak kako naj se jaz prepričam, da je problem v združljivosti, glede na to, da trenutno nimam nobene komponente, da bi lahko testiral.

Kaj pravite, kaj je najverjetnejši krivec. Vem, da je težko reči, glede na to, da imam bolj malo informacij, ampak vseeno.

rutifruti ::

Najprej probaj driverje, potem pa vse ostalo :D

amigo_no1 ::

Bios na default, kaj je bilo prej notri in kaj je sedaj ?
Os ?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: amigo_no1 ()

Imam računalnik pri sebi in si pravkar ogledujem stanje.

Procesor je bil zamenjan iz 32-bit AMD Sempron 2800+ na 64-bit AMD Athlon 3000+
Dodana je bila grafična kartica Rage 128 PRO Ultra, prej je bila integrirana.
RAMa je 512MB (DDR400) - nespremenjeno. Operacijski sistem je Windows XP (SP3), 32-bitni.

Glede zvoka nisem ugotovil nič posebnega. Gonilniki so gor. Edini problem je lahko hitrost interneta ali programski opremi (flash player), saj naj bi se težave pojavile pri predvajanju glasbe na internetu.

Ko miško premikam po ekranu, se malo "zatika". Probal sem tako USB kot tudi PS/2 priključek. Drugače pa se to dogaja, ko računalnik nekaj počne - na primer odpiranje novega zavihka v firefoxu.

A čem probat še windowse ponovno naložit, čeprav naj bi to naredil že serviser. Ampak čudno mi je, da je bil disk fragmentiran (potrebna defragmentacija), glede na to, da je bil sistem naložen enkrat v juniju.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Boomerang ()

Master_X ::

V prvem postu si napisal, da je računalnik bil nadgrajen :D

Not sure if serious

Not sure if serious

Ok, kot prvo... AMD Sempron 2800+ (2 GHz) Socket A (462) - AMD Athlon 64 3000+ (2GHz) Socket 754 ... verjetno je bila menjana potem tudi plata ali pa nista to ta procesorja, ki jih mam jaz v mislih.
Rage 128 PRO Ultra... Resno? Saj te obstaja kaka malo boljša grafična za AGP, ali pa mogoče ne taka, ki ima muzejsko vrednost.

Ok. Glede na čudno opisane težave in če enostavne rešitve ne delujejo (odstranitev in ponovna namestitev gonilnikov ipd.), bi jaz šel najprej Clear CMOS, sformatirat (ne pozabit backup podatkov), potem na novo naložit gonilnike (vau AMD celo ima gonilnike za Rage). Potem boš pa videl kako naprej.

Računalnik je že zrihtan. Nadgradnje nisem jaz opravljal, zato res malo čudna konfiguracija - vsaj glede grafične, ki ima samo 32MB spomina.
Sem se pa malo uštel pri konfiguraciji pred nadgradnjo (dobil napačne informacije). Ko sem pogledal v dokumentacijo, sem videl, da je bil prej AMD Athlon 2500+ 64. Tako da plošča ni bila menjana.

In še eno vprašanje, ko sem ravno pri taki konfiguraciji.
Imam še en računalnik s procesorjem AMD Athlon 2500+ (32-bitni) in 512+256 RAMa. Računalnik trenutno dela zelo počasi (programe in mape dolgo odpira) in bi ga rad nadgradil. Procesorja ne morem dobiti, lahko pa dobim RAM. Nova razporeditev RAMa bi potem zgledala takole: 512+512 (od tega 64MB pobere integrirana grafika).
Zanima me, ali bi razširitev RAMa pohitrila računalnik, ali je ključni element procesor?

Računalnik trenutno dela zelo počasi (programe in mape dolgo odpira) in bi ga rad nadgradil.

Preveri kable ter če dela hdd v "ultra dma 4-5" načinu (namesto pio).

Kateri hdd imaš ?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: amigo_no1 ()

Blinder ::

zmeden si boomerang. athlon 2500 64 ne obstaja. Tale ati rage je čist možno bolj švoh kot integrirana, pa verejtno ti porabi več elektrike, čeprav za tistih par W ni za se sekirat.

Pri drugm računalniku imaš athlon xp 2500. Nadgradnja iz 768 na 1024 bi bla kot če menjaš želvin hrbet z enim iz ogljikovih vlaken. Pač bo šlo kej hitrej ampak bo še vedno prepočasi. Imam enga athlon 1700, na njem se niti programirat v netbeans ne da. Nevem če zaradi procesorja, diska ali obeh :D Tisti predlogi za code completing pridejo s par sekundami zamude. Greš na kaki yt al 24ur.com in spet moraš čakat ker bootne procesor na 100%.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Blinder
Disk zelo verjetno, včasih smo take kište čisto lepo uporabljali za vsakdanje delo.

24ur.com je zelo bloatware stran.

KTr1sk ::

Uh teh starih athlonov ki imajo še staro podnožje socket A oz socket 462 se ne splača nadgrajevati procesroja, ker ne boš nič kaj pridobil, iz 512 na 1gb ram je še največja opazna razlika, jaz bi v tvojem primeru najdel kakšno AGP grafično kartico (kakšno 9600 AGP radeon, geforce 4200ti,..) in 512+512 pomnilnika...ampak vseeno če je preveč €€ nadgradanja se enostavno ne splača, ...
i5-14500k,32gb ddr5,6700xt,nvme2x,hdd4x, Dell G3223Q

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vaše računalniške komponente skozi zgodovino? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
738329 (5131) floyd1
»

Kateri CPU mate in utemeljite zakaj? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Strojna oprema
23924538 (16318) 54j0
»

menjava komponent - pomoč

Oddelek: Kaj kupiti
131452 (1307) dolfi
»

Za koliko prodati (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
545590 (4311) sid911
»

low cost PC za igre