» »

Marelica in bolezni

Marelica in bolezni

JanOlMajti ::

Na 3 leta stari marelici se je začela sušiti ena od debelejših vej (natančneje, sušiti so se začeli listi). Jo je priporočljivo odžagati ali pustiti?

#000000 ::

Slikaj kako se sušijo listi, so skodrani ali imajo rjave pike ?

http://www.pinus-tki.si/sl/Bolezni_6/

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000000 ()

dzinks63 ::

Če se sušijo listi le na eni veji, se bo veja posušila ali pa je že suha, odžagaj jo in rano premaži s cepilno smolo.

JanOlMajti ::

 sl1

sl1


 sl2

sl2


 sl3

sl3


 sl4

sl4


 sl5

sl5

floyd1 ::

Moji starši imajo doma že četrto marelico. Začne se tako, kot si napisal, kaka manjša veja, potem katera od večjih, in naslednje leto gre navadno celo drevo k vragu. Sem se malo pogovarjal s folkom, ki se (kao) spozna in pravijo, da se drevo enostavno izčrpa (zelo hitra rast in veliko plodov). Stare sorte naj bi bile bolj odporne glede tega, a so manj rodile in so jih postopoma nadomestili z novimi "boljšimi". Pač sodoben svet :(.
Ko se ti drevo posuši tudi ne priporočajo posaditi novo marelico na isto mesto.

dzinks63 ::

Marelica je zelo zahtevna za vzgojo, pri njej se mora poklopiti več dejavnikov za uspešno rast. Nenaden propad marelice ni nič novega, dogaja se celo zelo pogosto, proti temu se je težko boriti, je kar loterija vse skupaj. Nekaj več o tem: Marelice in kje iskati vzroke propada dreves

Highlag ::

Če ovenijo lisi na vejicah je tisti del okužen z neko boleznijo (lahko vprašam, če te zanima). Rezanje ovenelih vej reši drevo. Odrezane veje je potrebno sežgati. Imam eno marelico, ki kljub kakšni ovenjeni veji živi že vrsto let. Vsake toliko časa je pojav bolj izrazit.
Never trust a computer you can't throw out a window

guest #44 ::

Monilja običajno napade marelice. Mi smo jih 2x letos že škropili in zgleda da bo fenomenalna letina. Ampak škropit se more tik pred deževnim spomladanskim obdobjem.

Vikking ::

četrta slika da klinični znak. Gre za listno luknjičavost koščičarjev. Ker je ravno takšno aprilsko dežeevno obdobje in so izvrstni pogoji za to glivo. Opozorila za škropljenje so bila izdana že sredi aprila.

Sušenje listov pa je lahko delno posledica te glive. Vendar po moje nisi škropil proti cvetni monilija, ki pa je zelo značilna pri marelici, brsti poženejo, potem se ti v nekaj mesecih začnejo sušiti. Opozorilo za cvetno monilijo je bilo izdano konec meseca marca.



"
listna luknjičavost koščičarjev (Stigmina carpophila)

opis
Gliva okužuje vse vrste koščičarjev, največ škode pa povzroča na češpljah,višnjah in breskvah. Na listih najprej opazimo drobne rdečkaste pege, ki se večajo in posušijo. Listje izgleda kot bi bilo prestreljeno s šibrami in ob močnem napadu odpada. Proti listni luknjičavosti koščičarjev škropimo že jeseni po odpadanju listja (preprečujemo zimovanje glive) oziroma v razvojni fazi brstov. V mokrih letih so potrebna dodatna škropljenja v aprilu in maj"

guest #44 ::

Kot komentar na temo...z biološkim gojenjem marelic ne bi imeli nobeno leto niti ene same marelice. Skorajda obvezno je če se želi imeti pridelek.

Vikking ::

Mi smo nad marelicami obupali, tudi nad nekimi križanci le-teh. Ali napačna lega, ali mraz, ali kap, ali bolezen...

Še avtorju teme, čimprej poškropit v skladu z navodili: V obdobju padavin je nevarnost okužbe z listno luknjičavostjo koščičarjev velika. V nasadih češenj, višenj, marelic in sliv lahko uporabite MERPAN 50 WP ali MERPAN 80 WDG, ZIRAM 76 WG

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vikking ()

Pyr0Beast ::

guest #44 je izjavil:

Kot komentar na temo...z biološkim gojenjem marelic ne bi imeli nobeno leto niti ene same marelice. Skorajda obvezno je če se želi imeti pridelek.

Vprašanje če galica in podobne zadeve mogoče spadajo pod biološko
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

JanOlMajti ::

Lansko sezono je bila ena breskev polna (popravek:lani je bila 3 leta stara, letos ima 4), a se je na nekaterih pridelkih pokazala ta gljiva, druga breskev pa je bila malo manj polna, a je pridelek bil kar precej "uničen". Škropili nismo nikoli. Letos je pa res slaba letina. Druga, ki je zgleda manj odporna(ta ima vsako leto neke težave), nima letos nič. Ker se njihove krošnje dotikajo, razmišljam, da bi slabšo odžagal celo. Bi na boljši tudi odžagal vejo (piše da gre gljiva tudi v deblo) ali bi zadostovalo škropljenje, ki meni ne diši najbolje?

Do sedaj nismo škropili noben pridelek pa je vedno bilo ok (razen breskovi upognjeni listi - spet gljive in malo črnih uši na češnji).

Ene 20 let nazaj se spomnim ogromne marelice, ki je rastla sredi mesta, visoka okoli 10m, najverjetneje nikoli špricana a vsako leto prepolna. Kasneje so jo posekali zaradi parkirišča. Kje bi se dalo doboto kakšno?

Hvala za vse odgovore

Zgodovina sprememb…

RockyS ::

Kaj se samo meni zdi, ali je v tem primeru šlo za zmrzal oz. po domače rečemo da je vejo "zažgalo"?

Vikking ::

Sigurno ne, znaki so jasni in očitni za listno luknjičavost. Listi in veje se sproti sušijo. Zmrzal je bila v času poganjkov in če bi že zmrznali poganjki ne bi bilo takorekoč nič od listja. Tako pa je listje lepo razvito, napadeno (luknjice), glede na slike je zelo močno napadeno z glivami kar povzroči odmiranje listov in poganjkov.

dzinks63 ::

V tem primeru je uvenela, se posušila samo ena veja na drevesu, je tipičen primer kapi ali apopleksije. To je lepo opisano v zgrinjem linku.

Kap marelic je nenaden propad vej ali celega drevesa. Do kapi marelic pride zaradi kombinacije neprimernega ali neugodnega rastišča in neugodnih vremenskih razmer ter velikega števila povzročiteljev bolezni, ki se lahko naselijo v lesu in skorji oslabljenih dreves. Tu se torej vrnemo na začetek, ko smo omenjali primerno lego in rastne razmere za rast dreves marelic. Priporočljivo je beljenje debel dreves z apnom, kar zmanjša pokanje skorje dreves. Rane povzročene s pokanjem so namreč idealna vdorna mesta povzročiteljev bolezni.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Obrezovanje sadja

Oddelek: Loža
214681 (665) fikus_
»

Po Lidlovih marelicah imel drisko

Oddelek: Loža
365204 (3538) Tarzan
»

Veter v Ljubljani

Oddelek: Loža
213359 (2164) Fritz
»

Zakaj ljudje osivijo?

Oddelek: Loža
426414 (5112) Massacra
»

Katera hrana za srečo in katera za depresijo?

Oddelek: Loža
378962 (8459) Matjaž Lojen

Več podobnih tem