» »

zvočniki in mini hi-fi

zvočniki in mini hi-fi

slokii ::

Pozdravljeni,
imam mini hi-fi Sony CMT CPX11 in želel bi nanj priključiti še en zvočnik (skupaj 3). Vem, da ni mišljeno za tako uporabo, vendar bo zgolj za uporabo v ordinaciji in čakalnici pred njo - torej sobna jakost.

Iz radia bo en zvočnik (original) ostal v ordinaciji, kupil pa bi 2 nova zvočnika, ki bi jih monitrali na steno - v kot pod strop (en v čakalnici, en v predpostoru).
Gledal sem naslednje:
http://www.lastracom.com/Web/Inventory/...
ali
http://www.conrad.si/Kotni-zvocnik-Spea...

Ali mislite, da bo zadeva delovala? Na kaj moram bit pozoren.

Hvala za vsako mnenje!

DragonHeart ::

Sklepam da boš to uporabljal le za kakšne najave preko mikrofona?

Za takšno početje lahko tudi nepravilno povežeš gor 3 zvočnike in mislim da bi moralo biti le to relativno ok. Sicer je za radio to zelo slaba ideja vendar igralo bo.

Če pa nameravaš predvajati glasbo ali karkoli daljšega od :" Lojze Stranka, na vrsti ste", pa boš moral drugače rešiti zadevo.

Jaz bi se v tvojem primeru sicer odločil za cenejši model, saj bo lepše izgledal v ordinaciji.


Načeloma sicer, če ne boš pretiraval z glasnostjo, ne boš ničesar skuril. Jaz bi kupil še en dodaten par zvočnikov in potem bi na levi_kanal vezal ZAPOREDNO original_zvočnik+nov_zvočnik. Prav tako bi na desni_kanal ZAPOREDNO vezal original_zvočnik+nov_zvočnik. Na ta način bo obremenitev na obeh kanalih ista in bo verjetnost da se karkoli uniči bistveno manjša. Saj imaš v ordinaciji lahko 2 zvočnika?


Če se motim pa naj me popravi nekdo ki o tem ve več:)

Zgodovina sprememb…

slokii ::

Hvala. Predvajala se bo glasba - torej 8h vklopljeno.

V ordinaciji sta lahko brez problemov oba zvočnika - se strinjam, da je bolje zaradi jakosti. Glede vezave pa bom prosil električarja za zadevo - sam sem mislil dat kar oba kabla v isto luknjo :)

DragonHeart ::

ne veži vzporedno. če boš dal 2 zvočnika na 1 kanal, ju veži zaporedno. Na ta način je veliko manjša verjetnost da skuriš ojačevalec, saj če zvočnika povežeš vzporedno (torej če le vtakneš kabla notri), se moč podvoji. če pa ju povežeš zaporedno, pa bo moč ki jo bo ojačevalec dal iz sebe enaka, bo pa vsak zvočnik dobil le delček moči.

vzporedna vezava:
plus_ojačevalca na plus_obeh zvočnikov
minus_obeh zvočnikov na minus_ojačevalca

zaporedna vezava:
plus_ojačevalca na plus_zvočnika1
minus_zvočnika1 na plus_zvočnika2
minus_zvočnika2 na minus_ojačevalca

Vendar kot si rekel, za vsak slučaj povprašaj še koga ki se na te reči malo bolj spozna, da ne bo kasneje kaj narobe. Ma načeloma sem prepričan da bi morala zadeva zdržati, le nesmeš preveč obremeniti ojačevalca.

Zgodovina sprememb…

Janac ::

kupi se nek ojacevalec ki ma 4 izhode za zvocnike!

DragonHeart ::

http://www.bcae1.com/spkrmlti.htm

spodaj so lepo narisane risbe, ki ponazarjajo kaj se zgodi če več zvočnikov povežeš na en izhod. Moč zvočnika se bo zmanjšala, medtem ko se bo električni tok, ki ga mora ojačevalec spustiti po kablu povečal.

Če daš na 1 izhod 2 zvočnika, moraš temu primerno maksimalno glasnost znižati za (bom rekel čisto okvirno) za 1/3 ali celo za 1/2, drugače boš ojačevalec enostavno skuril.

lep pozdrav

Zgodovina sprememb…

slokii ::

Hvala za link! Poučno in koristno.

Sicer pa ugotavljam, da bo zaporedna vezava problem, ker so kabli že v steni. Torej do vsake lokacije zvočnika črni in rdeč kabel, ki se vsi končajo tam, kjer naj bi stal radio.

Vendar, če bo glasnost nižja (cca 10-20% maksimalne), ga verjetno ne bi smelo skurit... Če pa ga bo, bom pa takrat kupoval nov ojačevalec ali pa kar hišni kino z recieverjem...

DragonHeart ::

ma načeloma ne bi smel skuriti, še posebej če boš imel tako potiho. Ne pa pričakovati dobrega zvoka!! Jaz sem se v najstniških letih, ko še ni bilo denarja za boljše komponente tako igral in nisem ničesar skuril.

Če bi rad dober zvok, boš moral kupiti ojačevalec ali receiver. Najcenejši stereo ojačevalci so nekje od 170 eur naprej, receiverji pa od 200 naprej (približno).

ps.: Ne zameri mi če je tvoj mini hi-fi slučajno manj vzdržljiv od komponent ki sem jih mučil jaz in se bo nekoč morda pokadilo iz tvojega radia.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Avto zvočniki (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
8711670 (6917) dottor
»

Genius 5.1 + hitachi zvočniki

Oddelek: Zvok in slika
214293 (3879) Mattithyahu
»

sistem zvočnikov po hiši

Oddelek: Loža
204421 (3926) St235
»

Hi-Fi(stolp) in zvocniki-kot da zmanjkuje moci

Oddelek: Zvok in slika
111409 (1324) Dr_M
»

Ojačevalnik in priključevanje zvočnikov na njega

Oddelek: Loža
51891 (1777) alien-w

Več podobnih tem