» »

Program za CAD 3D modeliranje

Program za CAD 3D modeliranje

Kiborg ::

Potrebujem program za modeliranje 3D modelov objektov, končni izdelek mora biti v .stl Ogledane imam openscad, FreeCAD, ProEngineer, SolidWorks. Sem popoln začetnik in se želim naučiti kako se to dela. SolidWorks naj bi bil sicer najpreprostejši za uporabo a ga ni za Linux. Potrebujem nekaj kar ni preveč zapleteno za začetnika a je vseeno dovolj močno da mi ne bo treba čez pol leta menjati programa.

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

Kaj nameravaš modelirati? Strojniške zadeve ali kaj bolj splošnega? Na Linuxu je nekaj free strojniških 3D CAD programov, od "ta velikih" pa Siemensov NX. Če misliš delati ne-strojniške stvari, potem je morebiti Blender ogleda vreden. Zakaj izhod v stl formatu?

LP

Jože

Icematxyz ::

-FreeCAD je trenutno za Linux prva izbira in naslednja različica prinaša modul za gradnjo sestavov, PPA za Ubuntu 12.04 bo na voljo kmalu.

-Če iščeš zmogljiv plačljiv CAD paket je na voljo NX + nekaj manjših.

-Če pa gre za izdelavo 3D objektov in ni pomembno, če ima programski paket predznak "CAD" potem ne boš zgrešil s Blender.

Isotropic ::

alpa rhino
ice a ti delas z nx?

Zgodovina sprememb…

Alfonzo ::

Ja tukaj moreš prvo povedat, kaj točno boš ti zdej modelirov.

Kiborg ::

Za začetek imam predvsem namen delati 3D modele preprostih predmetov. Gre predvsem za to da se želim to naučiti, če pa moram biti natančnejši, pa bi se želel naučiti narediti načrt za tiskanje v 3D tiskalniku kot je na primer RepRap.

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

Ja, vsi smo začeli s preprostimi predmeti. Samo vprašanje je tej smeri, ali misliš v bodoče delati bolj v smeri mehanskih zadev (avtomobili, letala, stroji...), ali pa bolj v smeri "organskih oblik" (izmišljena bitja, organizmi....). V prvem primeru je smiselno začeti s kakšnim MCAD-om (Mechanical CAD), v drugem primeru pa s kakšnim paketom za modeliranje, kot je Blender, Maya, 3ds Max...

Izvoz v stl je navadno zagotovljen pri vseh. Je pa res, da se da pri vseh programih z določenimi parametri nadzirati "finost" stl datoteke.

LP

Jože

Icematxyz ::

Oba lahko uporabiš za izdelavo preprostih modelov s RepRap. Torej kar začni in to je to.

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

Isotropic, ne vem, če ti je mogoče Icematxyz na zs odgovoril, ker si njega neposredno vprašal. Jaz si drugače z NX-om služim kruh... Če te kaj zanima, vprašaj...

LP

Jože

Highlag ::

Najprej moraš povedati kaj boš počel. Konstrukcijo ali oblikovanje. Za oblikovanje inženirski programi (Solidworks ali ProEngineer) mogoče niso najbolj primerni za oblikovnje, to ponavadi oblikovalci opravljajo z drugimi programi (Rhine, Blender, Maya...) Potem predajo svoje lupine konstruktorjem, ki lupine uporabijo za konstrukcijo fizičnih izdelkov z inženirskimi programi - Solidworks ali ProEngineer.
Never trust a computer you can't throw out a window

Kiborg ::

Konstrukcijo. Solidworks ali ProEngeneer torej. ProEngeneer se je sedaj preimenoval v Creo?

Isotropic ::

predlagam creo

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

Če se ne motim, si želel programsko opremo, ki dela na linuxu. Zadnja verzija Pro/Engineer-ja, ki je še delalal na linuxu, je bil Wildfire 3, potem so s podporo linuxu prenehali.
Pri Creo-tu pa bodi pozoren na to, da je tukaj majhna zmešnjava pri imenih. Obstaja Creo elements/Pro V5, ki je samo preimenovan Wildfire 5. Nova zadeva se preprosto imenuje Creo, najnovejša verzija je Creo 2.0

LP

Jože

Kiborg ::

Hm, ja to bi pa znal biti manjši problem, če bi deloval na Linuxu bi bilo mnogo lažje. Nič bom še malo premislil.

Pro_moted ::

Kiborg je izjavil:

Konstrukcijo. Solidworks ali ProEngeneer torej. ProEngeneer se je sedaj preimenoval v Creo?


Meni najboljši program je definitivno CATIA. Ni pa tako uporabniku prijazna.Ima pa modulov toliko da narediš res vse kar si zamisliš.
AMD FX8120;GB 990FXA-UD3
FirePro V4900 ;Corsair Vengance 16Gb
XFX 650W;Corsair Force GT, Asus Xonar DGX


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

3D modeliranje

Oddelek: Programska oprema
112038 (895) BivšiUser2
»

Konstrukterski programi

Oddelek: Programska oprema
197006 (4592) Machete
»

Free CAD programi

Oddelek: Programska oprema
389274 (7727) neboben
»

Računalnik za modeliranje.

Oddelek: Kaj kupiti
356453 (5309) x45
»

Maya ali 3DS Max - Začetnik

Oddelek: Programska oprema
122200 (2082) dottor

Več podobnih tem