» »

Kontrola jakosti avdio signalov

Kontrola jakosti avdio signalov

Zzzzzzz ::

Kako z enim potenciometrom kontrolirati več različnih avdio signalov ne da bi pri tem prihajalo do prevelikih popačenj ali interferenc?
(master volume za surround sistem - 5 kanalov)

Brane2 ::

Domnevam, da je izvor zvoka računalnik. Če je tako, potem bi bila verjetno še najlažja softverska kontrola. IIRC majo kodek čipi iv sebi tud "mix pult" s katerim lahko štelaš mnoge stvari...

Izvor zvoka ni računalnik, ker je to samostojen 5 kanalni surround sistem, tko da ta varianta ne pride v poštev.

Obstajajo digitalni potenciometri, ki bi se jih lahko zvezalo in bi se jih krmililo le z eno tipko, ampak s tem izgubim na linearnosti dodajanja/odvzemanja glasnosti.

A je morda že kdo vidu navadne potenciometre, ki bi se dalo preko ene osi za vrtenje kontrolirat več signalov (podobni "stereo" potenciometrom, samo da imajo več členov)?
Evo primer:

| || || || || || || |
|o||o||o||o||o||o||o|-----
|o||o||o||o||o||o||o|-----
|o||o||o||o||o||o||o|

janim ::

Tista varianta z več členi potenciometra je zelo dobrodošla. Problem pa je če sploh kdo ve, ali obstajajo taki potenciometri.

Druga varianta, k se meni zdi nekako izvedljiva je, da z enim mono potenciometrom kontroliramo vseh 5 kanalov. Potrebno pa bi bilo sestaviti vezje, ki bi to počelo.

Če je slučajno kdo na internetu videl že kje kakšno vezje, ki je ustreza zgornjemu opisu, naj čimprej napiše naslov strani (ker tudi jaz rabim nujno rešitev za kontrolo glasnosti 5 kanalov).

Primer: ojačevalnik, na katerega lahko priklopimo 5 kanalni signal (neglede kakšnega izvora). Ponavadi imajo ojačevalniki potenciometer za kontrolo glasnosti in v nobenem primeru nočem imeti 5-ih potenciometrov, ki bi lahko kontrolirali glasnost vsakega kanala posebej. Jaz mam ojačevalnik že narejen sam še ta MASTER VOLUME mi manjka.

Kaboom ::

ok, jaz osebno sem videl in vi vsi ste že uporabljali več potenciometrov na eni osi... recimo "stari" avtoradii ki imajo analogno štelanje glasnosti, imajo ponavadi še na istem gumbu za vklop, balance, treble in bass. torej poglej koliko stvari. to stvar sem jaz imel že narazen, na eni osi je več ploščatih potenciometrov ki imajo na sredini luknjo za os...

je kateri že poklical v katero od elektro trgovin v sloveniji? IC HTE ČIP... pa kaj vem vse... kaj vam je bližje...
Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.

Ja, to sploh ni kej novga pogruntanga. Za dva potenciometra na eni osi (kao stereo) ni problem, se jih dobi v vsaki štacuni.

Ampak, kje bi dobil ŠEST potenciometrov na eni osi, to je zdaj vprašanje... Če je to kdo že kje vidu, naj prosim pove.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Menjava potenciometra z digitalnim potenciometrom

Oddelek: Kaj kupiti
81336 (1103) zdenko106
»

Stereo potenciometer

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
81812 (1562) nomad_soul
»