» »

SmartHome - kaj pričakujete, kaj bi uporabljali, kaj želite

SmartHome - kaj pričakujete, kaj bi uporabljali, kaj želite

alexa-lol ::

hej :D Internet in informacijske tehnologije si neustavljivo vtirajo pot v naše vsakdanje življenje in dom. Kar se je še pred 20 leti zdelo nepojemljivo je danes samoumevno. Danes se lahko izpred televizorja pogovarjamo preko Facebooka in drugih socialnih omrežij ali pa v nekaj trenutkih ugotovimo naslov komada, ki se ravnokar vrti.
Zanima me kako si predstavljate pameten dom, smart home, čez 10, 15, 20 let. Kaj naj bi ta vseboval, za kaj naj bi skrbel, kaj naj bi olajšal - vaša predstava o prihodnosti tehnologije v domačem okolju.

Mislim, da bi s pomočjo daljinskega nadzora stikal, vtikačev, rolet, rolojev, prezračevanja, hlajenja in ogrevanja lahko s povsem minimalnim posegom v objekt (velik poseg v objekt bi bil npr. obnova fasade, zamenjava oken ali ogrevalnega sistema) zmanjšali porabo energije - električne, plina in ostalih energentov - samo s tem, da bi dali ljudem vpogled v trenutno energijsko porabo in še bolj pomembno v trenutno porabo denarja.

Diy Kyoto Wattson - trenutna poraba električne energije (in denarja)


Poleg tega mislim, da bi bilo koristno če bi bil domači računalnik in vse naprave čim bolje usklajene - recimo sinhronizacija Koledarja s telefona in budilke na nočni omarici, kot najbolj preprost primer.

Ob tem me še zanima če bi se bili pripravljeni odrečti delu svobode pri uporabi električnih porabnikov. Naj razložim:
Je poletje in imate klimo. V sobi je vroče. Prižgete klimo in jo date na full. Ob tem vas "pametna" klima vpraša če bi morda zmanjšali intenziteto na polovico in ob tem privarčevali 1€ (naprimer). Če ne bi želeli bi lahko še vedno imeli klimo na full - izbira bi bila prostovoljna. Bi bili to pripravljeni storiti?

Povejte vaše misli.

VelikiTun ::

Trenutni sistemi naštete funkcionalnosti že omogočajo. Problem je le cena (ob gradnji hiše sicer praktično zanemarljiv strošek glede na celoto) ter v mnogih primerih strah pred tehnologijo.

kow ::

No, ja. Ni težko vse nametati skupaj. Potreben je "Apple" na področju pametnih hiš. Podjetje, ki bo znalo vse integrirati v sistem, ki bo intuitiven, stabilen, estetski ipd.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pametni števci elektrike - zasebnost? (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
8622144 (9251) forplan
»

Kaj mora obvezno imeti avto ki ga kupujete? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Na cesti
31658585 (46313) Netrunner
»

Sedim v podstrešnem stanovanju , temperatura cca 28 C. (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7518242 (15630) Wasted
»

Ogrevanje - Nafta / Elektrika

Oddelek: Loža
3710724 (9699) gruntfürmich
»

Klima v stanovanju

Oddelek: Loža
176091 (3343) maksimvs

Več podobnih tem